Tot despre “farmecul presei”

În unele publicaţii de astăzi, 6 august, începând cu “Adevărul”, au apărut nişte informaţii aiuritoare, neverificate, despre modul în care eu aş fi dat afară 70% din personalul de la Pro Rapid, inclusiv secretarele! Un minim efort de documentare ar fi relevat faptul că baza de pregătire Pro Rapid are doar… 2 angajaţi, printre care nu se află nicio secretară. De asemenea, făcând abstracţie de confuzia copilărească dintre baza de pregătire Pro Rapid şi S.C. FC Rapid S.A. (adica societatea comercială care reprezintă clubul Rapid), procentul menţionat mai sus este mai mult decât exagerat. Prin urmare, am trimis directorului editorial de la “Adevărul” următoarea scrisoare:

Domnului Laurenţiu Ciocăzanu
Director Editorial „Adevărul”

Stimate domnule director,

Sunt pur şi simplu dezorientat şi nu mai ştiu ce să cred cu privire la responsabilitatea jurnaliştilor faţă de ceea ce publică. Din ce în ce mai des în ultimii ani, constat că această responsabilitate este tot mai diminuată sau chiar lipseşte cu desăvârşire. Se publică tot felul de neadevăruri, uneori doar din dorinţa de a da mai multă atractivitate sau savoare relatării, alteori din motive mai puţin estetice.
Aşa s-a întâmplat, de exemplu, cu articolul din ziarul dumneavoastră de astăzi, intitulat „Copos a concediat secretarele de la Pro Rapid!”.
În primul rând, baza de pregătire Pro Rapid a avut dintotdeauna în schemă doar doi angajaţi, fără să fi existat vreodată vreun post de secretară. Aici autorul face o gravă confuzie între baza de pregătire Pro Rapid şi S.C. FC Rapid S.A., confuzie care ar fi putut fi evitată printr-un minim de documentare preliminară.
În al doilea rând, chiar şi făcând abstracţie de eroarea semnalată mai sus, afirmaţia conform căreia „patronul Rapidului a disponibilizat aproape 70 la sută dintre angajaţii bazei de pregătire” este o enormitate greu de digerat de către orice om care poate gândi cât de cât logic. Pe de o parte, nu patronul, ci consiliul de administraţie al societăţii comerciale F.C. Rapid S.A. a decis restructurarea organigramei, fiind vorba de o restructurare firească, normală, având în vedere faptul că ne confruntăm cu una dintre cele mai grave crize economice pe plan mondial, precum şi faptul că, din diferite motive, multe posturi din organigramă erau pur şi simplu redundante, neavând nicio justificare economică. Pe de altă parte, procentul invocat este de-a dreptul exagerat, neavând nicio legătură cu realitatea de la Rapid.
În al treilea rând, vreau să subliniez faptul că optimizarea personalului nu reprezintă deloc o măsură condamnabilă pentru cineva care înţelege mecanismele economiei de piaţă, fără a se lăsa amăgit de cântecul înşelător de sirenă al falsei solidarităţi sociale de tip comunist de pe urma căreia e mai bine să pierdem cu toţii, fără nicio excepţie. Trecând peste ironia ieftină conform căreia „în privinţa lanţului său hotelier, patronul Rapidului nu a făcut deloc restructurări şi nici reduceri salariale”, vreau să vă fac cunoscut că angajaţii Ana Hotels lucrează în condiţii de mare mobilitate: atunci când e vârf de sezon la mare, vin să ajute şi angajaţii de la munte, iar iarna, când e vârf de sezon la munte, se produce fenomenul invers; din acest motiv n-a fost nevoie de disponibilizări, iar rezultatele pot fi constatate foarte uşor: dacă veţi merge acum la Eforie Nord, veţi vedea că hotelurile Ana sunt ocupate la întreaga capacitate, aşa cum s-a întâmplat şi cu hotelurile Ana din Poiana Braşov pe timpul iernii.
În concluzie, vă solicit să pretindeţi echipei dumneavoastră redacţionale o mai bună înţelegere a deontologiei profesionale şi o mai bună aplicare a acesteia, deoarece dumneavoastră, jurnaliştii, purtaţi o mare răspundere pentru rezultatele muncii pe care o prestaţi.

One Reply to “Tot despre “farmecul presei””

 1. UITE CA SE POATE SI CONTRA ,,NAPOLEONULUI FOTBALULUI ROMANESC”

  MACAR TRANSMITETI ANTRENORILOR SA VORBEASCA CU JUCATORII SA FACA TOT POSIBILUL SA STEA TOTI IN CAREU SI SA JOACE LA 0-0 CONTRA:

  STEAUA
  DINAMO
  C.F.R. CLUJ
  F.C. TIMISOARA
  UNIREA URZICENI (pentru tur este ,,plus tard”)
  F.C. VASLUI
  F.C. BRASOV
  UNIV. CRAIOVA
  OTELUL

  NU DE ALTA, DAR MACAR SA-I ,,BAGAM IN CARTI” CU CATE 1 PUNCT EI, 1 PUNCT NOI SI NU 3 PUNCTE EI, NOI 0(ZERO)

  CACI 0 LITRI DE LAPTE VOM OBTINE IN MAI 2010, DESI POATE GALEATA VA FI 1/2 SAU 3/4 LA UN MOMENT DAT!!!

  STATI CU ACESTE ECHIPE LA 0-0 IN CAREU SI TOT CRED CA VA FI MAI BINE………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *