Suntem primii la schi!

Greu de crezut, dar, în ciuda veştilor pesimiste din mai toate domeniile atunci când e vorba de România, suntem şi noi pe primul loc la ceva!
Cotidianul britanic „Daily Mail” a publicat ieri, 12 octombrie, un clasament al staţiunilor de schi din Europa şi din America de Nord în funcţie de preţul serviciilor oferite. În acest top, România se află pe primul loc cu staţiunea Poiana Braşov, unde un sejur de o săptămână costă 195,79 lire sterline, preţ care include nu numai cazarea, ci şi masa şi băuturile, închirierea echipamentului de schi şi permisele de transport pe cablu. Următorul loc din clasament este ocupat de Bulgaria, unde un pachet asemănător costă 250,87 lire sterline, în timp ce o săptămână de schi în Canada ajunge la aproape 430 de lire. Îndemnul cu care începe relatarea publicaţiei britanice ar trebui să fie mai mult decât încurajator pentru operatorii din turismul românesc: „schiorii britanici ar trebui să se îndrepte către Europa de Est pentru cele mai bune preţuri pe pârtii în această iarnă”.
Iată deci că „Daily Mail” confirmă ceea ce am tot declarat şi nu voi înceta să declar: turismul poate constitui o oportunitate extrem de benefică pentru România, motiv pentru care ar trebui declarat prioritate naţională de prim ordin.
De ce prioritate naţională? Pentru că nu este suficient să ai un potenţial natural de excepţie, aşa cum avem noi (şi) pentru sporturile de iarnă, ci trebuie să ai o strategie de exploatare corectă a acestui potenţial, să investeşti inteligent în el, să oferi servicii de calitate care să-l pună în valoare. De altfel, în acest sens, aceeaşi publicaţie avertizează: „Deşi vânătorii de chilipiruri încă vor mai găsi în România şi Bulgaria cele mai mici preţuri, preţul n-ar trebui să fie singurul element luat în calcul atunci când plănuieşti o vacanţă de schi. Este important să alegi o staţiune care se potriveşte abilităţilor tale în materie de schi şi aşteptărilor pe care le ai”.
În ceea ce ne priveşte, societatea Ana Teleferic, membră Ana Holding, a făcut investiţii majore în facilităţile turistice din Poiana Braşov: a construit prima telegondolă din România, una dintre cele mai moderne facilităţi de transport pe cablu din Europa Centrală şi de Est, cu o capacitate de transport de peste 2.600 persoane pe oră; a montat pe pârtia Bradul prima instalaţie de zăpadă artificială – facilitate absolut indispensabilă unei staţiuni de schi din zilele noastre; a modernizat şi întreţine întregul sistem de transport pe cablu din Poiană; întreţine, atât vara, cât şi iarna, peste 40 ha de domeniu schiabil, astfel încât schiorii să beneficieze de tot confortul pe care îl aşteaptă în schimbul banilor lor.
Ana Hotels, o altă membră a holdingului Ana, a făcut şi ea investiţii semnificative în reamenajarea hotelurilor Bradul, Sportul şi Poiana, pe care le-a adus la standarde de 3 şi 4 stele şi care sunt apreciate de către turiştii străini, în speţă de către cei britanici, pe care „Daily Mail” îi îndeamnă să vină în România. Şi, deşi ne aflăm într-o perioadă de criză, planurile noastre de investiţii pentru Poiana Braşov includ nu numai creşterea standardelor hotelurilor amintite (hotelul Poiana, de exemplu, va fi modernizat în întregime până în decembrie), ci şi construirea şi darea în folosinţă a celui mai modern centru de recreere din zonă, care va fi dat în folosinţă cel mai târziu în 2011 şi va fi dotat cu Spa, piscină şi alte asemenea facilităţi.
După cum vedeţi, noi investim cât se poate de mult în turismul românesc, deoarece suntem convinşi că potenţialul nostru turistic poate reprezenta o oportunitate excelentă de dezvoltare. Din păcate, doar eforturile noastre şi ale altor investitori privaţi nu sunt suficiente, iar până acum implicarea comunităţilor locale, precum şi a celei centrale în sprijinirea turismului nu este foarte încurajatoare.
De exemplu, Ana Teleferic propune de mai mulţi ani de zile, adică din 2004, un parteneriat public-privat care putea fi realizat pentru buna exploatare a domeniului schiabil din Poiana Braşov şi din împrejurimile Braşovului. Proiectul prevedea dublarea capacităţilor de schi, zăpadă artificială pe toate pârtiile, construirea unui lac artificial, toate acestea cu termen de finalizare în acest an. Deocamdată, în baza unor semnale încurajatoare, sperăm că acest proiect va demara în 2010.
Acest parteneriat putea aduce profit nu numai pentru investitorul privat, ci, în primul rând, pentru Consiliul Local Braşov, care ar fi beneficiat astfel de resurse însemnate pentru dezvoltarea unor proiecte sociale în folosul braşovenilor. Din nefericire, acest parteneriat nu s-a concretizat până acum, astfel că veniturile care ar fi putut fi realizate rămân în continuare doar pe hârtie, în timp ce turiştii români şi străini optează pentru staţiunile de schi din Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Austria, Franţa…

4 Replies to “Suntem primii la schi!”

 1. Puţine oferte din România le concurează pe cele din străinătate în ceea ce priveşte vacanţa de Crăciun la munte.

  Astfel, un sejur de trei zile la o pensiune de trei stele din România are un preţ mediu de 180 de euro, la fel cât costă o astfel de excursie într-o staţiunea austriacă. Doar costurile la transport sunt cele care fac
  diferenţa.

  România. În Predeal, 750 de lei

  În staţiunea de pe Valea Prahovei, costul unui sejur de trei zile la o pensiune de trei stele este de 600-750 de lei pentru o persoană. În această sumă sunt incluse cazarea
  , micul dejun şi cina, precum şi cina festivă de Crăciun. Primul dintre preţuri este pentru cazarea în cameră dublă, al doilea – pentru cea în apartament.

  Dacă pleci din Valea Prahovei, ai toate şansele să dai de preţuri mai mici. La Straja, în judeţul Hunedoara, un pachet asemănător celui de mai sus costă maximum 500 de lei pentru o persoană.

  La Cavnic, localitate maramureşană care beneficiază de două pârtii de schi, preţurile sunt chiar mai mici. Într-o pensiune de trei stele, un sejur de cinci zile în perioada Crăciunului costă 700 de lei. Regimul este all-inclusive, iar de Crăciun vizitatorii vor beneficia de masă tradiţională. Rezervările trebuie făcute însă din timp, deoarece anul trecut ultimele pachete s-au vândut foarte devreme, până în 15 noiembrie.
  Austria. 30 de euro/zi, la pensiunile de trei stele

  “Dacă turistul alege să se cazeze la o pensiune, costul se situează undeva între 25 şi 33 de euro/persoana/noapte, micul dejun fiind inclus. În cazul unui hotel de două stele, preţul mediu este de 40 de euro, iar la trei stele – de la 45 la 60 de euro”, spune Zsolt Desa, reprezentant al Austria Incoming, un birou românesc de promovare a nouă regiuni turistice din Austria.

  La Kaprun, staţiune montantă din centrul ţării, un sejur de şapte zile costă aproximativ 315 euro, fără masă. Însă recomandarea noastră este una dintre staţiunile din apropierea Vienei, avantajul fiind dublu: o vizită la îndemână într-un oraş istoric şi, mai ales, apropierea de România, mai ales pentru cei care vin cu maşina.

  Astfel, se impun câteva precizări referitoare la staţiunea Hochkar. Aflată la 150 de kilometri de Viena, aceasta este cea mai mare regiune de ski din Austria Inferioară. În apropiere, sunt pârtii de schi cu grade de dificultate diferite
  . În sezon, la o pensiune de trei stele, preţul unei camere duble este de 20-25 de euro. Varianta cea mai comodă este un pachet de trei nopţi cazare (joi-duminică), cu demipensiune, abonament la pârtii pe toată durata şederii, masaj şi saună, toate la 340 de euro.

  Bulgaria. O săptămână la Borovets – 300 de euro

  Vecinii de la sud
  au câteva staţiuni de schi foarte bine puse la punct, dar cea etalon este Borovets. Aflată la 73 de kilometri de Sofia şi la 125 de Plovdiv, staţiunea are 18 pârtii de schi de dificultăţi diferite. De asemenea, este amenajat un traseu pentru schi fond. Potrivit lastminute.com, o săptămână la un hotel de trei stele costă 300 de euro, cu mic dejun şi cină incluse.

  Pentru cei care vor să înveţe să schieze, preţurile sunt de 170 de euro pentru adulţi şi de 120 de euro pentru copii (teleschiul este inclus). Masa specială de Crăciun costă circa 50 de euro de persoană.

 2. revin cu un articol din ziarul “gandul”de astazi,parerea mea e ca v-ati grabit cand ati preluat un articol eronat si l-ati postat pe blog cu titlul “suntem primii la schi!”CHIAR NU SUNTEM PRIMII,NICI MACAR IN PRIMELE 3,cu tot respectul va spun ca nu inteleg de ce sustineti acest articol,imi este foarte greu sa cred ca dvs chiar considerati sa asta este realitatea.va spun in calitatea unui om care isi petrece in fiecare an vacantele in strainatate pentru ca in romania MA SIMT FURAT deoarece serviciile pe care le platesc aici sunt mult mai scumpe si in acelasi timp mult mai proaste decat ceea ce mi se ofera de exemplu in egipt,turcia,grecia,tunisia,austria
  bulgaria
  acesta e articolul:

  Dacă nu v-aţi făcut încă planuri pentru o vacanţă de iarnă, fără a mai pune la socoteală Crăciunul sau Revelionul, Gândul îţi propune câteva destinaţii şi de câţi bani ai nevoie.

  Şi iarna, staţiunile bulgăreşti sunt mai ieftine decât cele din România. Spre exemplu, un sejur de şapte nopţi la un hotel de trei stele din Bansko cu demipensiune costă în perioada 6 -31 martie 290 de euro. La aceşti bani se mai adaugă şi transportul: cu maşina personală aveţi de parcurs 520 de kilometri, iar cu autocarul preţul este în jur de 80 de euro dus-întors. Astfel, excursia pentru un cuplu costă 450 de euro.

  “În fiecare iarnă mă duc la schi. De două ori. Mai întâi de Crăciun şi apoi prin martie. De obicei, mă duc peste graniţă, la Monterosa, în Italia. Costă 70 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus, costurile cu pârtia sunt cam de 40 de euro pe zi iar seara, masa pentru două persoane ajunge la circa 30 de euro. Stăm cam patru zile de obicei”, a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.

  Un sejur de şapte nopţi cazare la un hotel de trei stele cu mic dejun pe plaiurile mioritice pentru două persoane la Poiana Braşov costă 560 de euro după data de 15 ianuarie, fără transport.

  “Intern, părerea mea este că Azuga are cea mai bună pârtie şi cel mai bun raport cost/beneficii. La Poiană, preţurile sunt scârbos de mari pentru ce ţi se oferă. Oricum, după părerea mea, Poiana a ajuns un loc de fiţe,

  “La Poiană, preţurile sunt scârbos de mari pentru ce ţi se oferă” (Ilie Şerbănescu, analist economic)

  unde anumiţi oameni merg pentru a fi văzuţi în costumele de schi pe care abia şi le-au cumpărat. Ei nu merg la schi. Merg să se laude şi să fie pozaţi sau mai ştiu eu ce”, ne-a mai declarat Şerbănescu.

  Ce poţi face cu maximum 1.000 de euro

  Se ştie că în luna ianuarie se dă startul reducerilor la îmbrăcăminte şi încălţăminte în marile capitale ale Europei.

  Un sejur de trei nopţi cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele din Milano la începutul lunii ianuarie, plus biletul de avion dus-întors cu o companie low-cost pentru două persoane costă 650 de euro, la care se adaugă şi bugetul pentru cumpărături. Sau, cu 990 de euro, un cuplu poate petrece zece zile în Anglia, într-un circuit în care sunt incluse nouă nopţi cazare la hoteluri de două şi trei stele cu mic dejun şi transport cu autocarul.

  Vacanţe exotice de peste 2.500 € pentru un cuplu

  Camelia Şucu, care detine retailerul de mobilă de lux Class Living, preferă destinaţii exotice. “Crăciunul îl petrec acasă, iar anul acesta s-ar putea să merg la Londra, la fetele mele.

  “Destinaţia de Revelion o aleg cu două-trei zile înainte de plecare. Anul trecut, am fost în Thailanda” Camelia Şucu, deţinătoarea retailerului de mobilă Class Living”
  Iar destinaţia de Revelion o aleg cu două-trei zile înainte de plecare. Anul trecut, am fost în Thailanda, într-un resort care avea ca plajă o insulă specială pentru clienţii hotelului, unde ajungeai cu o bărcuţă tipic thailandeză: plecai uscat şi te întorceai ud. Îmi plac foarte mult lucrurile naturale, unde pot să mă simt eu cu natura. Agitaţia de oraş ne oboseşte, iar să mă duc tot într-un oraş, nu”, ne-a declarat Camelia Şucu. Un sejur pentru 11 nopţi de cazare la hoteluri de patru stele cu mic dejun din Phuket şi Bangkok şi transport Müunchen-Phuket şi Bangkok costă de la 2.572 de euro. Mai e nevoie de alţi 250 de euro/2 persoane pentru transportul de la Bucureşti la München.

 3. Sugestie: de ce nu introduceti pass de sezon si astfel ati fi acoperit si in cazul cand nu este zapada … De exemplu daca in acest sezon ati fi vandut 1000 de pasuri de sezon .. imparteati riskul lipsei zapezii cu 1000 de oameni. Peste tot in lume exista acesta optiune ce se adreseaz ain special localnicilor. AM vazut ca aveti pass de 10 zile = 850 ron, un pass de sezon e maxim valoarea a 14 zile deci undeva al 1200 ron. Ar fi castig si pt dvs si pentru localcnici.

 4. da ….apropo de ski si de sporturile de iarna … poiana brasov este frumoasa .. multe partii etc … dar … doar daca ninge in abundenta se pot practica …. asa ca .. de ce sa nu .. mergem la ski si cand e frig dar nu si zapada destula …de ce nu cumparati niste tunuri de zapada .. sa acoperiti cu zapada partiile din postavaru …. si de ce nu faceti ceva cu pietrele de pe partii … sunt numai bolovani acolo .. de ce nu faceti ceva frumos din poiana brasov … sa vina toata lumea in brasov … ca tot o sa fie sporturile de iarna in 2013 . in zona brasovului … de ce sa nu vina cati mai multi turisti la ski in brasov .. si sa faceti reclama si multiii bani … si asa toata lumea e multumita 😀 … faceeeti cevaaaaa cu ..poiaaaanaaa braaasooov si domeniu skiabil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *