Subvenţii la încălzire sau despre protecţia socială

Nu înţeleg ce-a vrut să zică preşedintele Traian Băsescu atunci când a afirmat „am în vedere şi realitatea faptului că şi oameni bogaţi care sunt cuplaţi la încălzirea centrală la Bucureşti primesc subvenţia pentru încălzire. Eu cred că esenţa ar fi să focusăm mai bine resursele destinate protecţiei sociale. La ce i-o trebui lui Copos sau mie subvenţie la încălzire?!”
O fi fost un exemplu pur şi simplu teoretic? Sau domnul preşedinte vrea să-mi reproşeze ceva? De ce numele meu şi nu al altcuiva, mai mult sau mai puţin apropiat de actuala Putere decât mine?
Pentru a înlătura orice eventuală suspiciune, vreau să precizez că:

  • –    Locuinţa mea NU este racordată la sistemul de încălzire centrală al Capitalei, prin urmare nu beneficiez de nicio subvenţie. Mai mult, deşi aş fi putut găsi soluţii „de fiţe” în tot ceea ce înseamnă confort personal, am preferat să fiu cumpătat în această privinţă şi să reinvestesc în permanenţă banii pe care i-am produs în active care să asigure locuri de muncă, precum şi plăţi către stat sub formă de impozite şi taxe. Aşa se face că astăzi, când criza economică produce un număr record de şomeri iar Guvernul se străduieşte să concedieze cât mai mulţi salariaţi, grupul de firme Ana Holding, al cărui acţionar majoritar sunt, se străduieşte să asigure salariile a 2.500 de angajaţi, precum şi plata către stat a unor impozite de aproximativ 10 milioane de euro anual.
  • –    Nu reuşesc să descifrez criteriile în funcţie de care, aşa cum zicea un comentator anonim, ar putea fi eliberate „certificate de bogaţi” şi „certificate de săraci”, astfel încât primii să aibă mai puţine drepturi cetăţeneşti şi mai multe îndatoriri decât ceilalţi. Înţeleg foarte bine principiul protecţiei sociale şi admit întru totul necesitatea asigurării acestei protecţii, dar cred că aceasta este în primul rând datoria statului, care, din impozitele încasate de la noi, contribuabilii, s-ar cuveni să asigure o asistenţă mai eficientă celor defavorizaţi în loc să asigure lefuri de ministru pentru şoferii agenţiilor guvernamentale.
  • –    După părerea mea, o protecţie socială reală presupune întâi de toate încurajarea prin toate mijloacele legale a dezvoltării mediului de afaceri. Cu cât acesta va fi mai sănătos şi mai bine reglementat, cu atât el va fi mai în măsură să producă prosperitate pentru marea majoritate a cetăţenilor României.
  • –    Nu în ultimul rând, eu înţeleg să asigurăm protecţie socială inclusiv prin încurajarea performanţei. Asta este ceea ce face Ana Holding, care premiază în fiecare lună elevi argeşeni cu performanţe şcolare deosebite, iar de două ori pe an trimite 30-40 de copii în tabere gratuite la munte şi la mare.

Aceasta este opinia mea în legătură cu aşa-zisele subvenţii pentru încălzire despre care se sugerează  că le-aş primi pe nemeritate şi de care, afirm încă o dată, NU BENEFICIEZ.

Dacă ar fi să mă bucur vreodată de asemenea subvenţii, declar că sunt gata să renunţ la ele cu dragă inimă. În schimb, aş fi foarte fericit dacă statul m-ar scuti de impozite şi, pe cât se poate, ar prelua şi ratele la împrumuturile pe care le-am făcut la bănci ca să pot crea noi locuri de muncă…

One Reply to “Subvenţii la încălzire sau despre protecţia socială”

  1. Incerca si Basescu sa scoata tara din criza cu putin umor. De obicei umorul lui vine pe spinarea altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *