Şi ziceaţi că pământul nu se scufundă?

România nu mai are Guvern.
Cursul leu/euro a ajuns la 4,30.
În mediul privat, un sfert dintre angajaţi au rămas fără loc de muncă. În instituţiile de stat, ameninţarea cu concedierile în masă şi cu trimiterea în concediu fără plată a pălit acum sub spectrul mai grav al disoluţiei instituţiilor statului, care sunt paralizate.
De la începutul anului, cam 113.000 de firme româneşti şi-au suspendat activitatea, adică de 12 ori mai multe decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Conform „Global Financial Stability Report” – cea mai recentă analiză făcută publică de FMI pentru luna octombrie 2009 – din toată zona „Europei emergente” (adică fosta Europă de Sud-Est plus Rusia, Turcia, ţările baltice şi Europa Centrală), numai Ucraina are credite neperformante mai mari decât România în perioada 2006 – 2009.
Investiţiile străine directe în România vor atinge în acest an jumătatea din valoarea anului trecut.
Suntem la mijlocul lunii octombrie şi nimeni nu dă vreun semn că ar fi interesat sau implicat cumva în proiectarea bugetului pentru anul viitor.
Vine iarna, dar, căzuţi pradă febrei electorale, cei care ar trebui să facă pregătiri pentru sezonul rece ne lasă să ne încălzim şi noi tot la temperatura alegerilor.
Toate aceste semnale şi încă multe altele mă fac să cred că, într-adevăr, fără nicio urmă de ironie, pământul se scufundă, cel puţin pământul românesc. Iar perspectivele pentru anul viitor par să fie, în opinia mea, şi mai întunecate.
Pesimismul meu cu privire la prezentul şi viitorul României şi ale economiei sale este generat de faptul că n-am ştiut şi nu ştim să fructificăm în mod responsabil şansele pe care Istoria ni le tot acordă. Astfel, intrarea în UE la 1 ianuarie 2007 ar fi trebuit să fie un impuls considerabil în direcţia dezvoltării durabile şi a creşterii performanţelor economice româneşti. Aceasta a şi fost credinţa şi speranţa mea înainte de 2007, pentru ea am militat atunci când am susţinut din toate puterile mele formarea, în 2004, a unei majorităţi parlamentare care să nu pericliteze şansele de aderare ale României. Şi am militat cu tot entuziasmul, chiar dacă, în acest fel, am pierdut o serie de prieteni care aveau alte crezuri politice. Datorită acelor eforturi, a fost evitată perspectiva intrării României pe o pantă descendentă – lucru care, din păcate, după cum se vede, n-a putut fi eliminat, ci doar amânat – şi s-au pus bazele unor premise favorabile pentru dezvoltarea noastră.
În buna tradiţie politică românească, care promovează cu fervoare strategia decesului caprei vecinului, ce s-a ales de aceste strădanii naive în entuziasmul lor?
În primul rând, pericolul eşuării economice a fost doar amânat cu câţiva ani, nu îndepărtat.
În al doilea rând, la nici două luni de la intrarea la guvernare, Partidul Conservator, fără aportul căruia n-ar fi putut fi formată majoritatea parlamentară, a fost etichetat ca „soluţie imorală”.
În al treilea rând, cei care au crezut în necesitatea şi utilitatea acelui gest politic şi au luptat pentru realizarea lui (Dan Voiculescu, Codruţ Sereş şi subsemnatul) s-au pomenit în scurt timp chemaţi la DNA. Semnal „încurajator” pentru toţi cei care ar fi îndrăznit să se mai implice în politică, mai ales pentru cei proveniţi din mediul de afaceri.
Care e consecinţa acestui fel de a face politică? Vedem cu propriii noştri ochi, din păcate: capra vecinului a trecut în lumea drepţilor, dar nici a noastră nu se simte mai bine, iar, în timp ce pământul se scufundă cu adevărat, noi ne uităm ca la circ la nişte aşa-zise „consultări” ce par să aibă loc între orbi şi surzi.
Între timp a sosit prima zăpadă. O fi bine, o fi rău …. ?

6 Replies to “Şi ziceaţi că pământul nu se scufundă?”

 1. Domnule Copos, pamantul se scufunda altfel pentru saraci si altfel pentru unii ca dvs. Nu-s vreun stangist resentimentar, insa pentru mine de exemplu pamantul nu a fost vreoadata altfel, eu n-am ce sa pierd.

 2. Grija mare la C.F.R.!!!
  Vin chititi la victorie, va spun!

  Grija mare! Sa nu-i ,,bagam in carti” cu ei 3 puncte, noi 0.

  Raspunsul cu privire la intrevedere?

  Este asa de simplu sa-mi spuneti: ,, Nu domne’ ” sau ,, nu bai baiatule ” sau ,, nu domnule ” sau ,, nu suportere ” sau cum doriti. De ce ezitati?

 3. domnule copos,chiar il vreti pe n’doye la rapid???ar fi fantastic,ganditi-va ca vom avea cei mai buni mijlcoasi centrali din tara!lazar-n’doye!in aceasta seara am avut un ghnion inimaginabil!sa va zic ca au fost 3 penaltiuri nu 2!faultul asupra lui herea,apoi hentul lui muresan si faza din min 89 cand muresan il loveste pe lucian raduta cu piciorul in cap!plus eliminarea la deac,apoi numarul de cartonase galbene ce le dadea numai rapidistilor!despre marinescu saracul de el,e rapidist,era si cu lacrimi in ochi,dar asta e atat poate!extraordinar transferul lui bornescu,chiar aveam nevoie de el!in iarna aducetii pe n’doye si daniel niculae!inca cateva remarci,fantastic jocul lui helder,super fotbalist,parca are 8 plamani,are viteza,tehnica,sut!super!lazar a jucat fabulos azi,FABULOS,recuperari,accelerari,pase,super!ionita foarte slab,foarte slab,nu i-a iesit o preluare,nimic,vinovata pentru prestatia lui este in proportie de 100% PRESA,atata imagine,atata lauda fantastic,de aceea riscam sa nu avem un ,,nou daniel niculae” un ,,nou”bratu…!oricum in momentul de fata lucian raduta e mult peste ionita MULT,si Ionut Dobroiu de ce nu e jcuat mai mult de hizo???e cel mai talentat dintre cei 3!se vede cand atinge mingea,un flanc drept cu el si helder ar fi unul dintre cele mai rapide din europa cred!si inca ceva,JUCAM CU IORDACHE ADRIAN,cand STEFAN MARDARE A JUCAT FARA GRESALA????pai de ce l-am luat pe mardare,tanar,daca nu il jucam sau cand il baga il baga fundas lateral,ceea ce nu i se potriveste,fundas central joaca fara eroare!Sau MARIUS CONSTANTIN,sa-l readuca la normalitate si sa joace cu ei!
  oricum daca vin n’doye si daniel niculae in iarna nu ar mai trebui sa vina nimeni !!!hai rapidu,azi am jucat minunat,numai conjunctura a facut sa pierdem!

 4. Stimate domnule Copos,

  Sunt in totalitate de aceeasi parere cu dumneavoastra. Daca, in continuare, Romania va fi condusa de aceeasi “politicieni” nu vom trai mai bine nici in viitor. Din pacate nu avem alternativa cand intram intr-o cabina de vot pentru ca pe liste vedem aceeasi oameni. Unii la aceleasi partide, altii relansati de altele, fara sa mai conteze asa-zisa culoare politica sau doctrina. Acesti “politicieni” acepta si sprijina orice program, doctrina etc. doar ca sa le fie lor bine.
  Personal imi doresc in fruntea tarii oameni care au reusit in viata prin propria creatie si munca cinstita, oameni care au trecut prin multe ca sa faca avere. Daca vom fi condusi in continuare de oportunisti, nonvalori si pe principiul nepotismului, progresul va fi negativ sau, daca va trece pe plus, va fi doar din inertia unei economii a unei tari pradata de interese personale.
  Nu voi mai merge la vot pana in momentul in care nu voi avea o alternativa la “politicienii” actuali si pana nu voi vedea pe cineva dornic sa duca Romania acolo unde ii este locul (pe locurile fruntase in Europa). Sunt sigur ca acest lucru se va intampla intr-o zi, iar cei care au furat, au tradat si au jefuit aceasta tara vor plati si vor primi ceea ce merita.

  Toate cele bune!

 5. Sunteti printre cei mai buni 3 oameni de afaceri ai tarii, nu meritati reclama proasta de care ati avut parte in ultimii ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *