Şi adulţii spun lucruri trăsnite

„Copiii spun lucruri trăsnite” este o emisiune TV care s-a bucurat de un mare succes în urmă cu câtăva vreme. Umorul afirmaţiilor trăsnite ale copiilor provenea din lipsa lor de informaţie şi de experienţă de viaţă. Se întâmplă uneori ca şi adulţii să spună lucruri trăsnite. Din păcate, în cazul lor nu mai funcţionează prezumţia de „afirmaţii nevinovate”, bazate pe necunoaşterea realităţii sau pe lipsa de informaţii.

Să luăm un exemplu: cineva se duce la schi. Vremea este frumoasă, vântul – normal. Schiază o parte din zi. Foloseşte pentru urcarea pârtiei toate mijloacele mecanice din staţiunea cu pricina: teleschiuri, telescaune, telegondole. La un moment dat vremea se schimbă. Vântul începe să bată cu o intensitate care, potrivit standardelor de securitate din industria transportului pe cablu, face ca funcţionarea mijloacelor de transport să pună în pericol siguranţa schiorilor. Se ia o decizie obligatorie – repet, una obligatorie, nu una lăsată la latitudinea operatorului transportului pe cablu – OPRIREA INSTALAŢIILOR.

Este de înţeles că în rândul schiorilor aflaţi pe pârtie poate să apară o stare de frustrare. Cei mai mulţi înţeleg situaţia. Dacă cunoşti cât de cât regulile de pe pârtie – unele nescrise, dar altele, cum ar fi cele de siguranţă a persoanelor transportate pe cablu, SCRISE CLAR – nu poţi să faci altceva decât să te conformezi situaţiei şi să înţelegi că, pe vânt puternic, instalaţiile nu pot funcţiona.
Dacă, în schimb, ori nu cunoşti regulile minimale ale pârtiei, ori eşti de rea credinţă, ori crezi că regulile sunt pentru oricine altcineva în afară de tine, pentru simplul motiv că tu eşti (sau ai fost) o vedetă TV, atunci faci scandal şi acuzi transportatorul pe cablu că a oprit instalaţiile din motive comerciale şi nu PENTRU A-ŢI PROTEJA ŢIE VIAŢA. Apoi dai buzna într-un studio TV şi îţi prezinţi elucubraţiile în direct: nu e adevărat că era vânt; nu e adevărat că instalaţiile, oricât de moderne, sunt concepute să funcţioneze în anumite condiţii de vânt şi, dacă condiţiile sunt depăşite, instalaţiile trebuie oprite, pentru siguranţa oamenilor de pe pârtie; nu e adevărat că sunt regulamente în acest sens şi că profesioniştii care operează instalaţiile le cunosc foarte bine; nu e adevărat că instalaţiile noastre „Doppelmeyer” de pe pârtie, cele mai moderne din lume, montate printr-o investiţie de 9 milioane de euro, sunt echipamente performante, dotate cu senzori de vânt care opresc automat funcţionarea aparaturii atunci când vântul depăşeşte o anumită intensitate. În general nu e nimic adevărat pe lume decât faptul că există un complot menit să te împiedice pe tine, marele star, să schiezi. Ţi se arată camerele video care monitorizează condiţiile meteo de pe pârtie, inclusiv în partea ei de sus: se vede clar că vântul bate cu putere. Reacţie: Nu e adevărat ! Ţi se explică regulile de siguranţă a transportului pe cablu. Reacţie: Nu e adevărat ! Ţi se explică faptul că oprirea instalaţiilor este făcută spre binele tău personal. Reacţie: Nu e adevărat ! Ţi se explică faptul că oamenii care operează instalaţiile sunt profesionişti care fac această profesie de o viaţă. Reacţie: Nu e adevărat ! Şi, în ignoranţa şi reaua ta credinţă, o ţii tot aşa: instalaţiile nu trebuiau oprite, în ciuda evidenţelor !

E greu să porţi un dialog cu astfel de oameni, care perseverează în eroare. Situaţia se aseamănă cu aceea în care un comandant de avion experimentat decide că nu se poate ateriza pe un anume aeroport, din cauza vremii nefavorabile, dar un pasager protestează vehement şi insistă într-una că aterizarea trebuie efectuată, cu orice risc, pentru că aşa doreşte el, pasagerul.

Şi adulţii spun, uneori, lucruri trăsnite !

7 Replies to “Şi adulţii spun lucruri trăsnite”

 1. pavol farkas- fundas central fc vaslui-a intrat in ultimele 6 luni-luati-l e foarte bun!!!e peste oros si burca-el sau glauber sa fie perechea lui marcos!

  ne-ar mai trebui un mijlocas de creatie-ar fi fost bun cristiano….

 2. Respectele mele Domnule Copos

  Din punctul meu de vedere, cred ca mijlocasul Cristiano Moraes si atacantul Eldin Adilovici pot fi foarte utili echipei.Din ce am vazut, amandoi se muleaza perfect in stilul si spiritul Rapidului.Nu cred ca Alexa va mai continua mult timp la un nivel ridicat iar atacul e destul de slab.Daca as fi antrenor nu as colabora cu Surdu sau Sburlea.Parerea mea …

  Cu stima, Marian

 3. Fundasul stanga este cea mai mare gaura din lot, dupa care se mai impune aducerea unui atacant !
  Ezechias este panarama ( cel mai slab din liga pe postul lui ) si Bozovici este aproape de el…..bozovici nu stie sa stea in teren, este bezmetic, faraviteza de reactie, fara joc de cap si nu stie sa faca marcaj
  Nu mai sta pe ganduri ca iti bati joc de tine….pentru 100 000 poti pierde un campionat sau un loc pozitiv recompensat mult mai bine financiar

 4. Am criticat si am injurat de multe ori pe acest blog, dar gestul din Vrancea este unul frumos si, cred eu, mai dezinteresat decat al pretenului tau Jiji. Felicitari!

 5. magazinul de la stadion e praf nu ai ce sa cumperi din el .. – peste aprox. rapid va implini 100 de ani.. nu meritam si noi un stadion nou..!???

 6. Stimate domnule Copos,

  mereu o sa fie persoane care o sa aiba asteptari imposibile, care nu o sa se raporteze la situatii similare ci la anumite asteptari fanteziste.
  Eu sunt un impatimit al schiului care a avut totodata norocul sa schieze si in foarte multe statiuni din Austria (in special) si Europa (in general).
  Concluziile mele vis-a-vis de statiunea Poiana Brasov sunt clare:
  Departe de anumite statiuni din Europa insa la fel de departe (de aceasta data in sensul pozitiv) de statiunile din Romania. In Poiana Brasov, raportul pret/calitate mi se pare unul corect in comparatie cu statiunile din Europa si bun in comparatie cu statiunile de schi din Romania.
  Asadar, inainte sa ne legam de calitatea schiului din Poiana Brasov ar trebui sa luam in consideratie si restul statiunilor de pe Valea Prahovei, precum Predeal, Busteni sau Sinaia (unde ar fi multe de spus, in special despre faptul ca cei doi operatori ai instalatiilor din Sinaia nu au reusit, dupa deja ceva ani, sa se uneasca printr-un skipass comun).

  Inapoi la cazul concret descris de dumneavoastra in articolul precedent, sustin cele scrise de dumneavoastra: telegondola din Poiana Brasov a fost la vremea construirii acesteia unul dintre cele mai performante instaltii disponibile (si este in continuare un model de actualitate). Totodata sunt perfect de acord cu afirmatia ca si aceasta instalatie este afectata de vantul puternic.

  In incheiere doresc sa va felicit pentru ca ati fost in 2005 printre cei care au dat startul la modernizarea statiunilor de schi din Romania si sa aplaud mentinerea acestui trend. In sfarsit macar una dintre statiunile de schi din Romania (Poiana Brasov) poate fi considerata completa. Cu instalatii moderne de transport pe cablu, instalatii de inzapazire si nu in ultimul rand utilaje de preparare a partiilor. Sper la cat mai multi kilometri de partii de calitatea celor din Poiana Brasov!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *