Scrisorile lui George Copos. Scrisoarea I. Mitul eternei „griji de Rapid”

Stimată doamnă Maria Andrieş,

Parafrazând fraza de început a articolului dumneavoastră recent, aş zice că singura dumneavoastră constantă este grija de Rapid. Apreciez modul corect în care mă citaţi, preluând unele dintre afirmaţiile pe care le-am făcut în timp. Sunt încântat să aflu că vorbele mele vi se întipăresc atât de solid în memorie. Veţi fi constatat, sper, că în ele nu este nici o contradicţie. Spre exemplu, faptul că justiţia a pronunţat, la un moment dat, într-o fază intermediară a actului de justiţie, o hotărâre pe care eu o consider nedreaptă şi nelegală – motiv pentru care această hotărâre va fi atacată la instanţa superioară – nu îmi diminuează respectul pe care l-am afirmat permanent faţă de instituţia fundamentală care este Justiţia.

Înainte de a continua este necesar să vă împărtăşesc o convingere personală, bazată pe experienţa ultimilor ani care, aproape mereu, ne-au situat pe poziţii adverse şi v-au determinat să mă denigraţi în permanenţă. Doamnă Andrieş, cred cu sinceritate că sunteţi o femeie rea. Cred că aveţi apăsarea pe care o au cei ce se vor a fi mereu primii dar nu reuşesc. Cred că îi urâţi pe faţă pe cei care fac lucrurile să se mişte, pe cei care dau oamenilor de lucru, care le asigură salarii, care plătesc impozite (din care se plătesc salarii şi pensii bugetare), care fac posibile până şi distracţiile oamenilor (cum ar fi susţinerea unei echipe de fotbal). Cred că mă urâţi pentru cele 3.500 de locuri de muncă create în timp, din care peste 2.000 există şi în prezent. Cred că mă urâţi pentru zecile de milioane de euro pe care le-am plătit ca impozite la bugetele statului. Cred că mă urâţi pentru că produc valoare adăugată. Cred că, încet – încet, aţi ajuns să mă urâţi fără ca măcar să vă mai amintiţi de ce o faceţi. Cred că ura împotriva mea vi s-a înşurubat în subconştient. Nu mai puteţi privi lucrurile cu detaşare. Viziunea de jurnalist vă este deformată de ura pe care mi-o purtaţi. Nu mai percepeţi realitatea aşa cum e, ci aşa cum v-aţi dori să fie: fără Gheorghe Copos.

Mai departe am de clarificat două aspecte legate de articolul dumneavoastră recent.

Primul se referă la „mitul eternei vânzări a Rapidului”. Tot ce am făcut la Rapid în anii de la preluarea clubului a fost în interesul acestuia. Am construit, am asigurat fonduri, am remediat cât s-a putut starea stadionului „Giuleşti” (numai asta a costat peste 3 milioane euro), am adus jucători, şi multe altele. La un moment dat am ajuns la un nivel al performanţei la care un singur om, fie el chiar şi Gheorghe Copos, nu mai poate face faţă singur – sistemul „investitorului unic” ţine de o fază romantică a fotbalului profesionist. În acel moment am căutat să aduc întăriri, în folosul clubului. Dumneavoastră, ca istoric fidel al Rapidului, care, ca şi Vodă Dabija, aveţi o preocupare majoră faţă de acest club, vă aduceţi aminte cum, în anii 2000, am transformat clubul în societate comercială şi am încercat, în repetate rânduri, să aduc lângă Rapid oameni de faceri cu forţă economică. Nu am reuşit să îi fac să participe la un efort financiar imens, pe termen lung. În final aceştia s-au retras, lăsând clubul cu nişte „găuri financiare negre” pe care nu reuşesc să le astup nici azi, după atâţia ani, şi mi-e frică că nu voi reuşi nici în viitorul apropiat.
Aceasta este realitatea pe care o denumiţi „eterna vânzare a Rapidului”. Mai corect spus este vorba despre „eterna încercare de a întări Rapidul”.
Acum încerc din nou acelaşi lucru. Vremurile sunt grele şi un singur om poate ţine cu greu echipa în „starea de competiţie”. Deci, visul meu nu e să vând Rapidul. Visul meu este ca acesta să fie finanţat într-o formulă care să-i asigure resursele necesare pentru marea performanţă. Asta despre „mitul eternei vânzări a Rapidului”.

Al doilea aspect pe care doresc să îl clarific este legat de ceea ce dumneavoastră numiţi „Dosarul Transferurilor”. Foarte pe scurt, lucrurile stau în felul următor: există nişte suspiciuni care au determinat începerea unei acţiuni în justiţie. Procesul este în curs. Instanţa de fond a considerat că faptele de care suntem acuzaţi nu există. Curtea de Apel a avut altă părere. Mai departe vom trăi şi vom vedea. Justiţia este corectă şi imparţială. Nu jubilaţi, doamnă, pentru că, la mijloc de procedură, s-a pronunţat o hotărâre judecătorească ce nu îmi este favorabilă şi care, speraţi dumneavoastră, va distruge Rapidul. Este prematur !
Necazul este că, în paralel cu cercetarea în faţa instanţelor, mai are loc un proces, cel public, în mass media. Acum se pare că am intrat într-o nouă fază, cea în care se scurg în presă documente aflate în dosarele Justiţiei – unde ar fi trebuit să şi rămână.
Ciudat este că documentele şi informaţiile ce apar în presă sunt doar din categoria celor care ne defavorizează şi care nu reflectă realitatea. Deoarece nu pot să vă suspectez că aţi desfăşura vreo campanie concertată sau ordonată împotriva mea (simţiţi ironia, nu-i aşa ?), am transmis Gazetei Sporturilor câteva documente şi informaţii relevante, care dovedesc faptul că lucrurile nu sunt aşa cum le prezentaţi şi care probează clar că ceea ce afirmaţi despre mine şi Rapid în chestiunea transferurilor NU ESTE REAL. Concluzia documentelor, pe scurt, este următoarea: nici un ban din sumele încasate din transferuri nu a dispărut ci, dimpotrivă, a fost încasat şi înregistrat în contabilitatea clubului Rapid.
M-aş fi aşteptat ca, măcar din deontologie profesională, ziarul dumneavoastră să facă referire la acele documente. Măcar să le criticaţi, dacă nu mai mult. În loc să faceţi aceasta, dumneavoastră şi cotidianul dumneavoastră găsiţi de cuviinţă să publicaţi un eseu acid, în care picuraţi, cu o răutate specifică, insinuări otrăvite şi fără susţinere referitoare la respectul meu faţă de justiţie, la modul cum a fost administrat clubul, la situaţia financiară actuală a jucătorilor sau la ceea ce dumneavoastră numiţi mereu „vânzarea Rapidului”.

Nu mi se pare nici corect, nici în interesul cititorilor dumneavoastră, care, prin nepublicarea informaţiilor pe care vi le-am trimis, sunt privaţi de posibilitatea de a cunoaşte şi un alt punct de vedere decât cel pe care îl susţineţi dumneavoastră. Mi se pare o lipsă de consideraţie atât faţă de public cât şi faţă de unul care, în ultimii 20 de ani, a investit în fotbalul giuleştean (adesea oropsit şi oprimat), peste 30 de milioane de euro. Şi, oare, cu ce m-am ales ?

În prezent nu mai am sume disponibile pentru fotbal. Băncile, cu care lucrez îndeaproape şi care supraveghează sănătatea financiară a Holdingului, îmi interzic categoric acest lucru.

10 Replies to “Scrisorile lui George Copos. Scrisoarea I. Mitul eternei „griji de Rapid””

 1. Domnule George Copos, eu ma tot intreb, cu ce Constantin Zotta este util Rapidului? Ce realizari are acesta? De ce nu puteti renunta la el? Ce treaba el cu fenomenul RAPID?…

 2. Nea George, din cate ne spui esti un om de mare succes. Decat sa raspunzi fiecarui ziarist care te ataca, n-ar fi mai bine sa mai faci un ban in timpu’ ala, sa mai platesti un 10% din salarii, ceva? Stii cum sunt vorbele-alea, ca nu iese fum fara foc si cine se scuza se-acuza?

 3. Ai distrus Rapidul!

  Oare cat o sa ramana postat acest comentariu? Prin stergerea mesajelor care te dezavantajeaza, dovedesti ca nu ai scapat nici acum de mentalitatea utc-ista!

 4. Referitor la articolul de mai sus, aşteptăm cu interes să publicaţi documentele respective pe site-ul oficial al clubului (care, între noi fie vorba, arată mult mai rău decât acest blog…), nu în ziare.

  În al doilea rând, uitaţi cum a ajuns Rapidul şi Rapidiştii: http://vladpirvu.wordpress.com/2012/11/21/pentru-un-craciun-visiniu/

  Aş fi încântat şi foarte plăcut surprins să publicaţi acest comentariu şi, dacă se poate, să îl şi băgaţi în seamă.

  Sănătate!

 5. Daca nu aveti bani de ce va incapatanati sa mai patronati acest club?,pentru ca neadministrandu-l cum trebuie el se afunda in fiecare zi tot mai mult,normal ar fi ca d-voastra sa vindeti acest club insa nu sa cereti pe el 25 de milioane de euro fiindca nu va da nici naiba banii astia,mai ales ca cine ar veni ar mai avea de investit macar vreo 10 milioane de euro,nu exista bunavointa din partea d-voastra de a face un bine Rapidului,de ce nici un om de afaceri nu a ramas alaturi de d-voastra la Rapid?,poate pentru ca nu au incredere?…si cine i-a adus pana la urma pe oamenii de afaceri care au provocat datorii?,nu tot d-voastra?,cine a manageriat acest club si a creat toate datoriile?,nu tot d-voastra?…cine l-a adus pe Razvan Lucescu si pe Dinu Vama si a dat la sfatul lor o groaza de bani unor fosile de jucatori?,nu tot d-voastra?…greselile se platesc si barbateste este sa ti le asumi…domnule Copos,faceti un bine pe ultima suta de metrii si lasati Rapidul curat,asa cum l-ati preluat,unui om care poate sa faca mai mult…aveti macar atat respect pentru niste oameni care sufera pentru aceasta echipa,pentru care Rapid reprezinta totul…faptul ca lumea nu mai vine la meciuri sau ca injura se datoreaza frustrarii,e reu sa vezi cum acest club se duce in jos,e greu sa vezi ca Rapidul a redevenit o echipa de pluton,fiindca din pacate Rapidul asta este in momentul de fata…

 6. Domnule Copos, nu-ţi mai bate joc de Rapid!!!!! Ori vinzi echipa, ori te implici din nou financiar. Starea asta de incertitudine e falimentară. Stai să te războieşti pe blog cu orice “pârlit” de ziarist în loc să faci ceva pentru echipa asta. Nu vezi că a ajuns de batjocura tuturor?

 7. Scriu in neantul oferit de descoperirea miraculoasa a internetului. Scriu cu durerea si din saracia omului simplu. Nu vreau si nici nu doresc sa ridic valuri, nici sa imi fac dusmani. Simplu, vreau sa imi exprim parerea. Stiu ca lumea in viteza ei de evolutie nu se va uita la aceste rinduri. Putin imi pasa, eu le expun sa se stie ca exista un om, un simplu om care scrie ce simte si ce gindeste.

  Ma doare cind oamenii, in aplombul actiunilor lor, uita ca sunt fiinte si ca au si sentimente. Ma doare cind simt fala si ambitia prostesca desvoltindu-se linga mine. Scriu pentru ca ma doare ca un lucru facut de om cu truda si bucurie se distruge din cauza unui mecanism financiar sau… alte cauze.

  La concret, ma doare cind vad ca un club de fotbal de si cu traditie este terminat si aruncat la groapa de, si, cu gunoi de catre cine??? Da de oameni!!!

  Am fost indirect ‘educat’ de existenta acestui FENOMEN unic in tara noastra. Am crescut cu dragoste fata de oameni data de acest FENOMEN.

  Este vorba de RAPID Bucuresti. Este vorba de fenomenalul, extraordinarul, dar si normalul obisnuitul club RAPID.

  Sa arunci un club legenda, fenomen si de traditie la gunoi acum in secolul minunilor dupa ce a rezistat la multe alte duritati, mi se pare si este o anomalie.

  Este oare cazul sa pun intrebari!!!??? Si apoi cui sa le adresez!!!???
  Domnului Copos? Domnilor Taban si Zotta, domnului Dinu Gheorghe?
  Nu are nici un rost si, dupa cu am spus, sens. Oricum ‘zarurile au fost aruncate’.

  Inchei cu multumirea ca eu voi ramine pe veci cu IUBIREA VISINIE in sufletul meu.
  Multumesc RAPID Bucuresti!
  Multumesc REAL Giulesti !

  Cu respect pentru tot ce ai facut pentru mine suporterul din multime.
  Cu respect, pana la eternitate RAPID!
  Dragos Danci.

  Post Scriptum. Intrebari?
  Ce spun oare MARII rapidisti Florian Pittis, Nicu Constantin, Colea Rautu, Stefan Banica si Bazil Marian, Valentin Stanescu, Dan Coe, si cei care sunt AZI, cei fara nume?

 8. Pentru salvarea Rapidului, este necesar:
  1. De scapat de angajatii care nu au gestionat corect finantele acestui club si au creat aceasta criza la echipa..(Zota si compania)
  Avantaje: Se aplaneaza conflictul cu suporterii. Creste nivelul de profesionalizim la nivel de conducere. Se pedepseste vinovatii.
  Dezavantaje: Cheltuieli suplimentare pentru angajarea unui nou personal.
  2. De creat un plafon a nivelului salariului, pentru a se incadra in bugetul pe care echipa urmeaza sa incaseze de la drepturile TV (in jur de 3mln pe an).
  a) Reducerea nr. de jucatori pina la 24 de jucatori pentru a avea dubluri pe fiecare post.
  b) Rezilierea contractelor jucatorilor cu salarii mari si nu dau randament: Albut Calin 32 ani, Abrudan Octavian 28 ani, Burca Ovidiu 32 ani, Ionut Voicu 28 ani, Pavlovic Milos 29 ani, Grigorie Stefan 30 ani, Nemanija Milisavljevic 28 ani, Romeo Surdu 28 ani, Marius Bilasco 31 ani, Goga Dorin 28 ani. -10 jucatori, economii salariale 180000 euro pe luna. 500000 -180000=320000 euro.
  c) Micsorarea salariilor jucatorilor ramasi cu 25% .
  320000-80000=240000 euro pe luna. Cine accepta bine cine nu afara ramin cine doreste sa faca performanta cu acest club.
  d) Aducerea jucatorilor pe posturi vacante cu virste pina la 25 ani cu salarii pina la 15000 e/luna. 2 fundasi centrali, 1 fundas lateral, 1 mijlocas la inchidere de la echipa II. +40000 euro cheltuieli salariale.
  e) In total 280000 e/luna cheltuieli salariale, 3,3 mln pe an. Cheltuieli acoperite din drepturi TV.
  3. Aducerea unui staf tehnic cu experiente si rezultate. Cei mai potriviti sunt Grigoras sau Bergodi. Atragerea printrun salariu superior ce au la ora actuala si acordarea increderii pe termen lung. Cu crearea unei echipe competitive pentru sezonul viitor.
  4. Celelate cheltuieli se pot acoperi cu banii din marketing, vinzarea biletelor etc.
  5. Echipa macar va avea un echilibru financiar pe o perioada mai lunga. Cu speranta de atragere unor sponsori, calificari in cupele europene sau alte surse de venit pentru a putea achita o parte din datoriile ce le are clubul.

 9. Domnule Copos,

  Desi cred ca va scriu degeaba totusi as dori sa va adresez cateva intrebari(desi imi este foarte greu sa scriu in termeni blanzi) Prima intrebare ar fi DE CE?????? ati investit (ma rog imprumutat) atatia ani acest club daca nu il iubiti??(acest lucru rezulta prin cum arata Rapidul acum). DOI: Aveti un copil (Alexandra). Pentru noi Rapid este copilul nostru si dumneavoastra va bateti joc de el. Ati pornit de jos ca si Rapidul si ati ajuns in top 300, dar Rapidul parca sa intors in trecut. Cum a-ti arata cu 1500 RON pe luna domnule Copos??? De ce nu a-ti vandut Rapidul atunci cand existau cumparatori? Nu doresc raul nimanui si va doresc sa aveti parte de tot ce este mai bun pe lumea asta dar sa tineti minte un singur lucru. EXISTA UN DUMNEZEU PE LUMEA ASTA. Va las sa trageti concluziile singur

 10. Domnule Copos,
  Stirile ingrijoratoare despre Rapid, de care vuiesc ziarele si mediul on-line astazi m-au facut sa va scriu aceste randuri.
  Sunt rapidist de mic, cand tata m-a dus prima data la meci si mi-a zis ca aia sunt “ai nostri”! Ma doare foarte tare ceea ce se intampla astazi si nu inteleg lipsa Dvs de reactie macar pe blog.
  Daca Rapid falimenteaza si ajungem in C, cu lotul risipit in sapte zari, asa cum se presupune in presa, atunci Dvs purtati intreaga raspundere si rapidistii adevarati nu se vor margini sa va injure. Nu ma refer la suporterii din galerie care sunt, multi dintre ei oameni simpli si prea patimasi! Vorbesc despre cei care pot initia actiuni de genul boicotului tuturor produselor si serviciilor oferite de grupul Ana.
  Rapid nu este o afacere pe care s-o abandonezi cand nu mai merge. Rapid reprezinta traditia si pasiunea a sute de mii de oameni care se regasesc in rezistenta din anii comunismului fata de rivalii sprijiniti de organele represive de stat cat si de lupta cu toate mizeriile din ziua de azi. Rapid e “singur impotriva tuturor!” dar aceasta nu trebuie sa-i includa si pe cei care si-au asumat soarta lui!
  Finantand Rapid-ul v-ati creat o imagine in societate pe care nu vad cum ati fi relizat-o altfel. Datorati mult acestui fenomen ca sa va puteti permite sa-l abandonati asa.
  Nu-mi permit sa va dau sfaturi in materie de afaceri si nu cred ca nu v-ati facut un bussines plan si un buget legat de club. Nu cred ca, dupa pierderea cupei, v-ati facut prea mari sperante la banii de la UEFA pentru Europa League. Atunci cum s-a ajuns aici?
  Ma intreb de ce nu ati pus accent pe tinerii ce ar trebui sa vina de la juniori si copii. Oare nu v-a ingrijorat ca “antrenorii” de acolo nu produc mai nimic? N-ati citit despre practicile oneroase si contraproductive de selectie a pustilor pe baza atentiilor acordate de parinti?
  Si, daca tot a venit vorba de practici oneroase si contraproductive, oare nu v-ati sesizat ca din doi portari de nationala acum doi ani am ajuns sa ne cautam portari prin alte zari din cauza unor orgolii si interese personale departe de interesele echipei?
  Domnule Copos, inteleg vremurile grele pe care le traim cu totii si stiu ca nu faceti banii speculand terenuri sau vanzand piei de closca, ca altii, dar va rog sa nu lasati Rapidul sa ajunga ca alte nume de traditie ale fotbalului romanesc- Poli Timisoara si U Craiova.
  Datorati asta Rapidului si rapidistilor!
  Iar daca ceea ce se intampla azi este numai o manevra gen Hidroelectrica, ca sa scapati de niste contracte nefaste, macar spuneti-o rapidistilor ca sa nu ne pierdem speranta.
  Va doresc succes in ceea ce veti face ca sa salvati clubul si va asigur ca rapidistii adevarati si dotati cu ceva minte vor pricepe actiunile Dvs. Va doresc deasemena sa nu deventi un “nomine odiosa” pentru rapidisti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *