SCRISOARE DESCHISĂ adresată doamnei ANCA BOAGIU, ministrul transporturilor şi infrastructurii

Stimată doamnă Ministru,

Atunci când aţi preluat conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aţi fost pusă în situaţia de a soluţiona multiplele probleme ale sistemului. La cât de numeroase sunt acestea, nu cred că vă lipsea o problemă în plus, care ar fi putut fi soluţionată cu uşurinţă de colaboratorii dumneavoastră. Mă refer la controversa creată de utilizarea stadionului „Valentin Stănescu” din Giuleşti de către clubul FC Rapid. Convins fiind că, din păcate, colaboratorii dumneavoastră nu v-au prezentat situaţia reală, în toată complexitatea sa, îmi permit să vă fac cunoscute în cele ce urmează câteva elemente esenţiale ale chestiunii.
Stadionul a fost realizat sub patronajul Asociaţiei culturale şi sportive C.F.R., fiind inaugurat oficial pe 10 iunie 1939, cu ocazia Ceferiadei organizate pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren din România. Echipa de fotbal Rapid a fost mereu unul din reperele sportive ale ceferiştilor bucureşteni. Amintesc aici cele 3 titluri de campioană, cele 13 Cupe ale României şi cele 4 Super – Cupe ale României, câştigate de la 23 iunie 1932, data înfiinţării clubului. Precizez că, dintre trofeele de mai sus, 2 titluri de campioană, 4 Cupe ale României şi toate cele 4 Super – Cupe au fost câştigate după anul 1993, când Fotbal Club Rapid s-a organizat potrivit noilor reglementări din România post – decembristă.
Fidel ceferiştilor, pe care i-a reprezentat întotdeauna, FC Rapid a optat, în 1993, să joace, în continuare pe bătrâna arenă din Giuleşti, în vârstă de 72 de ani, deşi ar fi avut posibilitatea de a juca, în condiţii mult superioare, pe un alt stadion din Bucureşti. În acest sens FC Rapid a încheiat un contract de închiriere cu structura care administrează stadionul, utilizând stadionul pentru un număr de circa 20 de jocuri anual, respectiv pentru meciurile care se dispută pe teren propriu. La acestea se adaugă jocurile disputate de FC Rapid în Cupele Europene, în care s-a calificat aproape în fiecare an.
Pentru a putea utiliza stadionul în condiţii regulamentare, impuse de forurile internaţionale, FC Rapid a efectuat lucrări de amenajare şi modernizare a arenei, constând, între altele, în: instalarea unui nou gazon, lucrări de construcţii şi consolidare la Tribuna I şi la Tribuna Oficială, instalarea de scaune şi fotolii în tribune, instalarea tabelei electronice, montarea de turnicheţi la intrări, modernizarea instalaţiei de nocturnă, instalarea sistemului de supraveghere video etc, lucrări care se ridică la valoarea de 2.070.765 Euro.
În ultimii ani relaţiile dintre CS Rapid, structura care administrează stadionul, şi FC Rapid au fost stabilite printr-un contract încheiat la data de 22.02.2005, valabil până la data de 30.06.2012, semnat de şefii celor două structuri, prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile reciproce.
Datorită, în principal, interpretării diferite ale unor prevederi din legislaţia fiscală a ţării noastre privind taxa pe valoare adăugată, precum şi nerespectării Protocolului semnat, în luna iulie 2009, între preşedintele CS Rapid şi preşedintele FC Rapid, protocol care reglementa obligaţiile lunare în ceea ce priveşte plata utilităţilor, s-a ajuns la poziţii divergente privind cuantumul sumei datorate de FC Rapid.
Dificultăţile de comunicare cu SC Rapid, care nu ne-a furnizat în timp util informaţiile necesare pentru a putea efectua plăţile, în cuantumul legal şi contractual, au dus la întârzierea în plată a unei sume de 131.769,21 lei, În nici un caz FC Rapid nu datorează suma de 150.000 euro, la care face referire CS Rapid. Clubul nostru şi-a manifestat şi îşi manifestă în continuare totala disponibilitate de a achita integral suma în cauză, în termen de maximum 48 de ore de la momentul în care se ajunge la un acord între cele două părţi.
În vederea ajungerii la un astfel de acord, între CS Rapid şi FC Rapid s-au purtat discuţii, atât pentru stabilirea cuantumului sumei datorate de noi cât şi pentru stabilirea termenului şi modalităţii de plată. E o practică normală, care are loc în mod frecvent în orice societate bazată pe regulile economiei de piaţă şi care porneşte de la disponibilitatea noastră de a achita suma restantă, rămânând de convenit doar câteva aspecte tehnice ale problemei. Ni se pare total nefiresc şi nesportiv ca, în mijlocul acestor negocieri, CS Rapid să rezilieze contractul cu FC Rapid. S-a ajuns, prin această măsură nejustificată, la o situaţie în care toată lumea pierde: pierde CS Rapid, care este pusă în situaţia de a încasa cu întârziere suma la care are dreptul; pierde FC Rapid, care este obligată să rupă o tradiţie veche de peste 70 de ani şi să joace pe alte terenuri; dar cel mai mult pierd suporterii rapidişti, care chiar nu au nici o vină în toată această conjunctură, şi care îşi văd echipa favorită alungată de pe stadionul pe care a jucat întotdeauna. Nu este de neglijat faptul că unul din perdanţi este şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, care, încurajând măsurile excesive ale CS Rapid, îşi va vedea imaginea publică afectată în raport cu suporterii de fotbal din România – rapidişti şi nu numai.
Pe această cale vă solicităm, doamnă Ministru, să binevoiţi a face uz de autoritatea dumneavoastră pentru ca cele două părţi implicate în acest conflict fratricid, între două structuri sportive ale aceleiaşi familii, Familia Ceferiştilor, să se aşeze din nou la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie simplă la o chestiune care ţine, în primul rând, de interpretarea legii fiscale. Totodată, convins de faptul că orice contract reprezintă legea părţilor implicate şi că acesta trebuie lăsat să îşi producă efectele dorite de părţi, FC Rapid doreşte ca acel contract de închiriere a stadionului, semnat în 2005 şi valabil până în 2012, să fie lăsat să producă efecte până la data expirării sale, urmând ca el să fie renegociat la acea dată.

Cu speranţa că, în interesul tuturor părţilor implicate în această situaţie, veţi da curs solicitărilor noastre, vă rugăm să primiţi salutul respectuos al suporterilor rapidişti şi pe cel al jucătorilor şi tehnicienilor de sub Podul Grand, care sunt pe stradă şi aşteaptă gestul dumneavoastră de bunăvoinţă pentru a se întoarce ACASĂ.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid Bucureşti

27 Replies to “SCRISOARE DESCHISĂ adresată doamnei ANCA BOAGIU, ministrul transporturilor şi infrastructurii”

 1. George Copos ! Artist, dom’le, mare artist !

  Din punctul de vedere strict al suporterilor rapidisti, DA, Rapidul trebuie sa ramana in Giulesti.

 2. Ar trebui sa termini cu lamentarile si sa scoti bani din buzunar. Dar nemaifiind in politica e mai greu sa ajungi la butoaiele cu miere guvernamentala. De aceea nu iti convine sa platesti.
  Esti si tu un Becali mai mic care ti-ai vatut joc de toate fostele glorii ale Rapidului.

  Hai Rapidul!

 3. asteptam raspunsul doamnei Ministru ! speram sa fie favorabil pentru toti rapidistii si nu numai !!!

 4. Cu tot respectul ca ati facut un prim pas in a ne recupera stadionul, consider ca trebuie mai mult decat un comunicat adresat doamnei ministru.

  Invitatii la negocieri pe cei de la C S Rapid, e incredibil ce se intampla, sigur se poate ajunge la o solutie, IAR RAPIDUL FARA GIULESTI, asa cum va place sa folositi sintagma, nu va mai fi ” farmecul vietii “.

  Ne vrem stadionul inapoi, doar acolo doar daca vom juca meciurile acolo si vom fi cu adevarat ” un jucator in plus pe teren ” vom reusi sa realizam performantele. Performante = bani = sustenabilitate = continuitate = noi performante = si mai multi bani. O ecoatie simpla, insa de la inceput trebuie sa va ganditi ca inca din start este nevoie de absolut toate eforturile dumneavoastra ca la echipa sa fie BINE din toate punctele de vedere, jucatori, antrenori, conducere, prime, suporteri.

  Cu respect, un om de-al peluzei.

 5. Întotdeauna am considerat ca acest loc divin este casa mea si a tuturor celor ca mine. Am învăţat de-a lungul timpului că oricâte capcane ţi-ar întinde viaţa, Stadionul “Valentin Stănescu” reprezintă o adevărată terapie psihică, locul unde suporterul rapidist se bucura de viaţă în nişte vremuri atât de amare. Ştiu că pe cei de la CS Rapid nu-i interesează ce spun eu aici, echivalând starea mea cu sentimentalisme neinteresante din punctul lor de vedere. Însă lucrurile stau cu totul altfel. Noi, suporterii Rapidului, ne simţim alungaţi din propria casă şi aruncaţi în stradă. Nu cerem nimic altceva decât să fim lăsaţi ca timp de 2 ore la două săptămâni să ne bucurăm de singurul lucru care ne mai înseninează chipurile în aceste vremuri. Personal, mă simt ca un sinistrat, a cărui casă a fost înghiţită instantaneu de către ape (apele = autorităţile). În momentul în care am auzit vestea, ochii mi s-au înfundat în lacrimi, tremuratul m-a cuprins, iar în stomac mi s-a instalat un mare gol. Treptat, stările depresive au pus stăpânire pe mine şi pe sufletul meu vişiniu.Să nu mai aud de mâncare, să nu mai aud de nimic. Eu sunt unul singur, dar ca mine mai sunt cel putin 1 milion de oameni, care nu cer NIMIC ALTCEVA decât să fie lăsaţi să treacă porţile Sfântului Templu din Giuleşti, porţile locului care te face să îţi aminteşti că viaţa mai are şi bucurii. Vă rugăm, băgaţi-ne în seamă o secundă ! Puneţi-vă în locul nostru şi imaginaţi-vă că aţi rămas fără casă. Nu exagerez cu nimic, Giuleştiul e CASA NOASTRĂ, viaţa noastră, religia noastră, singurul loc din lumea asta de care suporterul rapidist se poate bucura.

  Va multumim!

  Semnătura:
  Un suporter împietrit de durere

 6. sper.ca.doamna.ministru.sa.inteleaga.si.sa.ne.intoarcem.pe.giulesti.pentru.ca.acolo.este.casa.noastra

 7. DA DOMNULE COPOS, aveti perfecta dreptate. Personal vreau sa va multumesc pentru tot ce ati facut si faceti de ani si ani pentru acest nepretuit club de fotbal. Sper din tot sufletul ca doamna Boagiu sa rezolve urgent problema ca lucrurile sa intre pe fagasul normal . VA MULTUMESC SI VA DORESC MULTI ANI DE ACUM INCOLO LINGA RAPID SILINGA SUFLAREA RAPIDISTA. CU STIMA

 8. Locul Rapidului este in Giulesti si Giulestiul este Rapid.
  Mai ales ca in acest an Rapidul s-a intarit si presimt ca va face o figura frumoasa atat in campionat cat si in Europa

 9. Multumim d-nule Copos pentru actiunea dumneavoastra. Sper ca aceasta sa aibe efectul dorit de noi toti cei care suntem rapidisti, adica revenirea pe stadionul nostru batran si mult iubit, Valentin Stanescu. FORZA RAPID !

 10. salutar demersul. multumesc deoarece sunt unul dintre aceia pentru care Giulestiul inseamna RAPID.
  o singura rezerva am. sper ca este vorba de principii si nu de proverbiala dvs. zgarcienie sau…. Mai este o varianta pe care o tin pt mine intrucat cred ca este cea adevarata si divulgata s/ar putea sa va creeze deservicii. Astept memoriile sa ma verific.

  Inca o data de apreciat scrisoarea deschisa.

 11. Cand eu spuneam ca problema stadionului este una stringenta, probabil credeati ca nu am altceva de facut decat sa caut zazanie. Iata ca timpul imi da dreptate (mai devreme de cat m-am asteptat) si mi se confirma ca aceste ,,discutii” pe care le incercati acum cu ministrul in cauza trebuiau incepute mult mai din timp (chiar daca altul era ministrul). Cum niciodata nu e prea tarziu, salut pozitia dumneavoastra si sper sa va reuseasca demersul. Ca veti obtine din nou posibilitatea pentru Rapid de a-si desfasura meciurile de acasa pe Giulesti prin contract de inchiriere este una DAR CA PENTRU A NU FI NEVOIT IN VIITOR SA SCRIETI ALTE SCRISORI VA TREBUI SA OBTINETI ACUM O CONCESIONARE A ARENEI ESTE O CU TOTUL ALTA PROBLEMA…
  Cand veti ajunge si in fotbal sa fiti profesionistul 100% Copos (precum cel a carui imagine si-o contureaza unul care citeste interviul din articolul precedent postat pe blog-ul dvs.), nu veti mai fi nevoit sa faceti apel (fie el si DOAR invocandu-i in anumite contexte) la miile de suporteri ceferisti. Sunt cei care maturau terenul de zapada sa nu piarda Rapid contra lui Poli Timisoara cu 0-3…. Ca oricum a pierdut cu 0-3 e o alta poveste, poveste a carui explicatie inca o asteptam (doar ati pariat cu Mitica de la Liga!). E vorba de TAS-ul, celebrul TAS unde Rapid castiga si cu ochii inchisi… Cine raspunde de ratarea acelui sezon european? Inca asteptam sa ne spuneti….
  Nu e FAIR daca Sumudica mai are de incasat bani pentru munca lui depusa la Rapid…
  Cand aceste lucruri le veti pune la punct atunci nu va mai fi nevoie de scrisori…

  ORICUM, PENTRU VIITORUL NU PREA INDEPARTAT, DACA TOT V-ATI IMPLICAT, INCERCATI OBTINEREA CONCESIONARII… Sa vedeti atunci miile de ceferisti…

 12. Va salut, sunt un rapidist si imi doresc sa jucam in Giulesti, fiindca acolo e pt noi a doua casa! fa tot posibilul sa jucam in giulesti, Copose!

 13. cred ca nu vom juca in giulesti….incercati sa puneti presiune pe minister prin scrisori,pe ei nu o sa ii intereseze asa ceva din pacate!

  Cand luam si noi ceva tineri?

  Steaua are lot mai bun ca noi deja,al fel si Cfr!insa la capitolul daruire cred ca nu avem adversari-avem intradevar jucatori cu caracter-ne-ar trebuit totusi niste tineri si noua-Nicolae Stanciu,Gugu,Roman…. astia de care s-a tot vorbit,ne miscam sa ii luam sau nu?astept raspuns

 14. Stimate Domnule Copos,

  Eu fiind un rapidist infocat nu pot sa nu ma enervez cand vad ca nimeni din club timp de 2 ani de zile nu observa ca nu avem un atacant de valoare. Stiu ca nu o sa-mi luati mesajul in serios poate nici nu o sa-l cititi dar vom castiga campionatul cu echipa asta in anul 2123 cand vom sarbatori 200 de ani. Sincer faceti un efort si aduceti un atacant de gura porti asa cum era Ionita, Mazilu.

 15. la ce te astepti cand nu investeti un leu si aduci numai jucatori liberi de contract…… cand realizezi ca nu avem atac si partea stanga a apararii cu drosofila bozovici si burca este cea mai slaba din liga….. asculta vocea tribunei, intra pe fzr, unde sunt superprofesionisti

 16. Asta e chiar culmea,nu doar ca nu putem spera la o modernizare a arenei dar sa si plecam de pe Giulesti !?!?!?Nu vrem sa ne pierdem identitatea.Sper ca sunteti constient ca RAPID isi va pierde treptat din numarul de suporteri daca va pleca de pe Giulesti. Stadionul Valentin Stanescu e casa noastra,si asa va fi mereu !!! REZOLVATI PROBLEMA CAT MAI REPEDEEEEEE !!!!!!!!!!

 17. domnule copos,cred ca dumneavoastra nu banuiti ce inseamna GIULESTIUL pentru noi,asa batran cum este el,asa nemodernizat ,cu acea peluza inchisa de multi ani,fara wc-uri functionale..practic fara nimic bun pentru noi….dar este casa noastra,aici ne simtim cel mai bine….cand am pasit prima data in tribunele giulestiului m-au cuprins fiori..a fost ceva sublim..a fost ca o implinire…..stiti ca dupa atatia ani inca mai am aceleasi sentimente si trairi atunci cand pasesc pe scarile tribunei?pe alt stadion nu as putea sa am aceste trairi….alt stadion nu vrem..noi nu ne prostituam ca steaua ….noi avem identitate ..identitatea noastra e GIULESTI…noi ne identificam cu acest stadion….noua ne pasa..traim pentru rapid,suferim si ne bucuram pentru acest club….nu lasati sa fim dati afara din casa noastra….nu sunteti un om amarat ,poate aveti dreptate…poate nu dar vreti sa facem noi cheta sa putem juca din nou pe Giulesti?facem si asta..dar cred ca v-ar pica obrazul de rusine pentru ca aveti bani si nu ii dati sa jucam din nou acasa…..sau poate nu aveti obraz,dar uitati un lucru..nebunii astia care vin pe stadion la orice meci ,nebunii astia care isi dau ultimii bani si care dorm prin gari prin deplasare dupa echipa asta….nebunii astia vor IN GIULESTI….aici suntem mai puternici,aici facem ca adversarii nostrii sa tremure…aici e raiul nostru ..aici e iadul lor….pe Giulesti.sper ca veti intelege asta si pana la meciul cu chiajna sa rezolvati aceasta problema..bani aveti..aveti si bunavointa?
  FORZA RAPID

 18. SCOATE BANII LA BAIETI !!!!!!

  DUNE INAPOI ACASA PE GIULESTI !!!!!

  DACA JUCAM IN GIULESTI RETURUL CU POLONEZII ERA 5-0 PT NOI !!!!!

  orgoliile fac diferenta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *