Scrisoare adresată primului-ministru Emil Boc

Stimate Domnule Prim-Ministru,

În consens cu eforturile apreciabile pe care le depuneţi pentru reformarea sectorului public românesc şi pentru eficientizarea cheltuirii banului public, îmi permit să vă atrag atenţia asupra unui aspect pe care cu siguranţă îl cunoaşteţi, dar care are un considerabil impact negativ în buna desfăşurare a activităţii întreprinzătorilor români.
Este vorba despre tarifele instituite de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) în baza unui recent act normativ (Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 39/2009, intrat în vigoare în luna aprilie a.c.).
În calitatea mea de acţionar majoritar al grupului de firme Ana Holding, care plăteşte anual către bugetele statului peste 10 milioane de euro şi asigură peste 2.500 de locuri de muncă chiar şi în actualul context economic marcat de criză, consider că unele dintre tarifele practicate de ANCPI sunt de natură să descurajeze orice iniţiativă economică a reprezentanţilor mediului de afaceri românesc.
Trecând peste birocraţia excesivă specifică administraţiei noastre, birocraţie care se manifestă plenar în domeniul imobiliar, vă semnalez că ANCPI a instituit, la o serie de servicii, tarife exorbitante, vădit disproporţionate în raport cu prestaţiile oferite în schimbul acestora.
Astfel, pentru o simplă înscriere provizorie a unui imobil deja întabulat, înscriere care nu necesită efectuarea niciunei lucrări sau măsurători în teren, ci doar o simplă menţiune în registrele cadastrale, se percepe o taxă reprezentând un procent de 0,5% din valoarea imobilului în cauză (serviciul cod 2.3.1. din Anexa nr. 1 la actul normativ sus-menţionat), de peste 3 ori mai mult decât în cazul persoanelor fizice, cărora li se percepe 0,15%.
De asemenea, un întreprinzător care doreşte să demareze o investiţie – acţiune care reprezintă aur curat pentru România în această perioadă – şi, pentru aceasta, trebuie să obţină un credit, va trebui să garanteze creditul cu ipoteci imobiliare. Pentru simpla consemnare a instituirii ipotecii, întreprinzătorul respectiv va trebui să plătească în beneficiul ANCPI 100 lei plus 0,1% din valoarea creditului solicitat (serviciul cod 2.3.3. din aceeaşi anexă), taxă ce poate atinge în unele situaţii valori de peste 105.000 lei.
Admiţând că România continuă să fie – deşi n-ar trebui – un stat cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale fiscalităţii, am putea să ne consolăm cu gândul că aceşti bani se întorc, totuşi, către noi, contribuabilii, sub forma investiţiilor în infrastructură, în proiecte de dezvoltare durabilă, sau sub forma unor excelente servicii în educaţie, sănătate, protecţie socială.
Din păcate însă, agenţii ale administraţiei de stat printre care se numără şi ANCPI înţeleg să practice o adevărată „golăneală” pe banii publici, după cum bine aţi remarcat recent. Astfel, am fost stupefiat să aflu că un şofer angajat al ANCPI încasează lunar un salariu de 4.000 lei, adică echivalentul salariilor a patru medici rezidenţi.
Având în vedere cele semnalate, vă solicit respectuos, domnule prim-ministru, să dispuneţi măsurile necesare pentru stoparea acestor practici şi pentru punerea în practică a unor reglementări care să favorizeze dezvoltarea sănătoasă a mediului de afaceri românesc.

4 Replies to “Scrisoare adresată primului-ministru Emil Boc”

 1. pe rapidisti.ro fanii cer sa-i dati afara pe pinto si djalovic-pe absoluta dreptate!am asteptat 1 an sa dea niste goluri si pana acum in peste vreo 30 meciuri jucate unu a dat 3 goluri celalat 2 goluri,bine ca le dati salarii de peste 150 000!180 000 unu celalalt 200 000-380 000 salar,banii istea mai bine ii dadeati lui joao paolo andrade sau lui daniel niculae!
  ziceati ca avem 6 atacanti in lot si ca nu ne mai trebe altul….suntem slabi domnule copos si nu doar in atac,dar in atac e rau de tot!spadacio joaca foarte prost era foarte bun si 1,5 milioane pe el,si ati primit 2 si nu l-ati dat!e batranel,plus ca are doar unele sclipiri,lovituri libere si niste suturi(care nici astea nu prea ii mai intra)in rest pe teren e 0!costin lazar e in cadere!

  cat am vazut pana acum din meciurile rapidului doar bozovic,cesinha,marius constantin au jucat cei drept exceptional!restu foarte prost!mardare si herea totusi sa nu ii bag in aceeasi oala cu ceilalti au jucat si ei mai bine,dar in afara de acesti 5 restu sunt VARZA!

  o sa mai aducem vreodata jucatori de 1 milion de euro si peste 1 milion?in viitorul apropiat…?nu vreau sa exagerez dar avem sanse reale de a retrogada,reale!am jucat frumos o 1 meci si o repriza,dar avem multe lipsuri!nu ne trebuie doar atacant,ne mai trebuie inca un fundas central langa marius constantin,fundas dreapta,helder e foarte slab,paun inca pare sa nu fie de titularizat,ne trebuie mijlocas central langa lazar(daca o sa-si revina lazar ca e cam praf),mijlocas dreapta(buga nu pare a mai fi ce a fost),herea e bun,dar nu stiu de ce nu a fost bagat titular de hizo cu timisoara si portar se pare ca avem nevoie,dar unul cu adevarat bun,nu petarzi ca pardo…!si cred ca si antrenor ne trebuie!echipa a jucat frumos,dar e dezorganizata defensiv iar in atac depindem doar de cesinha si daca prinde cumva un sut spadacio-asta e tot atacul nostru,cu timisoara cei mai periculosi oameni ai nostrii au fost marius constantin si mardare,destul de grav nu?

 2. Domnule Copos,

  Va rog din tot sufletul sa faceti ceva cu Rapid ! Nu se poate asa ceva !! Nu mai jucam nimic, suntem zero barat. De cand a plecat Razvan am reusit performanta de a jucat din ce in ce mai prost cu mai multi bani investiti. Avem nevoie de o conducere profesionista, chiar daca nu sunt rapidisti, macar sa fie profesionisti. De la presedinte pana la antrenor, avem nevoie de o schimbare, un suflu nou, jucatorii care sunt platiti cu sume mari si care nu joaca nimic trebuie indepartati. Inteleg dc a fost adus Hizo, dar niciodata a reusit sa faca performanta la Rapid, acest club este prea mare pentru el, din pacate.. Dar nu putem judeca sentimental daca vrem performanta ! J.P Pinto, Djalovic, alaturi de tot staful tehnic trebuie demis. Toti cei care au fost acolo au avut sansa de a conduce echipa si au dezamagit. Avem nevoie de staff nou si niste jucatori noi, PROFESIONISTI. Noi, suporterii, suntem tinuti mereu in umbra iar asta ne doare cel mai mult ! Nu stim ce se petrece la club, aflam stiri numai de rau. Daca am avea un site, o modalitate de a internactiona cu echipa favorita, de a afla stiri( adevarate, nu fabricate de “jurnalisti”) ar fi excelent. Eu ma ofer de acum sa va ajut daca vreti sa faceti asa ceva. Viitorul Rapidului depinde de dumneavoastra domnule Copos !

 3. daca vreti sa faceti cu adevarat ceva pentru Rapid, luati-l pe szekely de la steaua acum cand gigi vrea sa-l dea. ar fii cu adevarat o lovitura. sper sa luati in calcul propunerea mea

 4. Domnule Copos, aceasta birocratie si aceste taxe sunt specifice nu doar ANCPI, ci aproape tuturor agentiilor statului. Din pacate acesti bani nu ajung in bugetul statului cum multi tindem sa credem, deoarece aeste agentii, beneficiind de o anumita autonomie, se autofinanteaza intr-o anumita proportie, astfel ca banii pe care ii platim sunt folositi pentru a palti soferi cu 4.000 de lei, a cumpara masini scumpe, a construi sedii ultramoderne etc. Doar daca nu isi cheltuiesc bugetul, ceea ce foarte rar se intampla, banii intra in bugetul statului. Propunerea dvs este buna, insa sunt nevoit sa remarc ca ati fi putut-o implementa cand ati fost si dvs in Guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *