Profeţiile lui Paul Krugman

Alfred Nobel (1833 1896), suedez, a fost chimist, inventator şi om de afaceri. A brevetat 355 de invenţii, printre care cauciucul sintetic, pielea artificială şi mătasea sintetică. El este cel care a inventat dinamita, fapt pentru care i s-au acordat numeroase distincţii şi a câştigat importante fonduri. A cerut, prin testamentul său, ca veniturile imensei sale averi să fie oferite, în fiecare an, sub formă de premii, celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanităţii”, promovând idei şi doctrine noi. Premiile Nobel sunt decernate pentru Fizică, Chimie, Economie, Medicină, Literatură şi Pace. Ele sunt cele mai prestigioase premii din lume şi constau dintr-o medalie, o diplomă şi o sumă de bani, care crescut, în prezent, la 1.000.000 dolari SUA.

În anul 2008 laureatul Premiului Nobel pentru economie a fost Paul Krugman, economist, autor, ziarist şi eseist, profesor de ştiinţe economice şi relaţii internaţionale la Princeton University din SUA. Printre altele, el i-a fost profesor de economie fiicei mele, Alexandra, până în 2007, când a absolvit Universitatea Princeton. Mai mult, a făcut parte din comisia care i-a evaluat teza de licenţă şi i-a acordat punctajul maxim.

Krugman este bine cunoscut pentru contribuţiile sale în domeniul schimbului comercial. Într-un studiu recent, el face distincţia dintre “recesiune economică” şi “depresiune economică”. În opinia sa recesiunile sunt lucruri comune, dar depresiunile sunt rare. Numai două perioade economice în istorie pot fi descrise ca “depresiune”: anii de deflaţie şi instabilitate care au urmat Panicii din 1873 şi anii de şomaj în masă care au urmat crizei financiare din 1929 – 1931. În opinia lui Krugman economia mondială se află în acest moment în primele faze ale celei de-a treia “depresiuni” din istorie. Costurile care urmează a fi suportate de economiile lumii şi dificultăţile generate de lipsa locurilor de muncă vor fi imense, crede Paul Krugman.

Această a treia depresiune va fi, în opinia sa, un eşec al politicii. În prezent guvernele din întreaga lume sunt obsedate de inflaţie, în timp ce adevăratul pericol este deflaţia. Spre deosebire de predecesorii lor din secolele 19 şi 20, care au majorat rata dobânzii în faţa crizei financiare, în 2008 – 2009 liderii actuali au redus drastic ratele şi au sprijinit piaţa creditării. Spre deosebire de guvernele din trecut, care au încercat să-şi echilibreze bugetele în faţa unor economii în declin, guvernele actuale au permis majorarea deficitelor. Politici mai bune au permis lumii să evite un colaps complet: recesiunea adusă de criza financiară părea că s-a încheiat vara trecută. Krugman crede, totuşi, că decidenţii politici nu au făcut suficient pentru a susţine relansarea, în decursul ultimelor luni existând o uluitoare revenire a banilor scumpi şi a ortodoxiei bugetelor echilibrate. În prezent, opinează Krugman, liderii politici susţin că reducerea cheltuielilor guvernamentale şi majorarea taxelor va restabili încrederea mediului de afaceri. Nu există însă nici o dovadă că o austeritate fiscală pe termen scurt, pe fondul unei economii în depresiune, restabileşte încrederea investitorilor. Dimpotrivă. Grecia, spre exemplu, a impus o austeritate dură, dar s-a dovedit că riscul asociat datoriei sale a crescut şi mai mult; Irlanda, tot ca exemplu, a impus reduceri drastice în sectorul public, dar, în final, a fost tratată ca fiind un risc mai mare chiar şi decât cel reprezentat de Spania. Reducerea cheltuielilor în mijlocul unei depresiuni adânceşte căderea şi pavează calea spre deflaţie. Acesta este echivalentul unui proces de autodistrugere, opinează Krugman. El susţine că preţul final al acestui triumf al ortodoxiei va fi plătit de zecile de milioane de şomeri care vor rămâne fără un loc de muncă pe o perioadă lungă de timp şi, unii dintre ei, chiar nu vor mai munci niciodată.

În loc de concluzie: încotro ne îndreptăm sau, mai exact, încotro suntem, oare, îndreptaţi de liderii politici ?

6 Replies to “Profeţiile lui Paul Krugman”

 1. adanc , foarte adanc gandit !….acum sa trecem la ale noastre … deocamdata nu mai avem treaba cu d-voastra ( si nici n-aveam daca nu creati singur probleme ), eu cel putin am o singura rugaminte ( nu ultima , cel putin acum ): vb d-le cu Sumudica sa nu mai fie coleric ( ca sa nu-i spun altfel ), sa nu-l imite pe dan petrescu… este ridicol ….daca jucatorii ar sta sa-i asculte numai urletele lui ( non stop ) , n-ar mai juca nimic , am lua numai bataie …. au dreptate si jucatorii , nu poti juca si asculta in acelasi timp toate porcariile debitate de Sumi ( si bune si rele )…este la Rapid , ARE TOT TIMPUL SA PREGATEASCA MECIUL PANA LA INCEPUTUL LUI …PE URMA POATE INTERVENI, CU SCHIMBARI , CU SFATURI PERTINENTE , ETC ESTE PENIBIL , PE LANGA EL SI NOI… VB CU EL , VA ROG FRUMOS … SA NU INCEAPA CA ASA ESTE EL , CA BLA , BLA ,BLA ….NU-L VOI INJURA NICIODATA ( ESTE RAPIDIST LA FEL CUM SUNT SI EU ), DAR DACA NU TERTMINA CU ISTERICALELE TIP =D.PETRESCU=NU MAI VIN PE STADION …. probabil nu intereseaza pe nimeni treaba asta , dar este singura cale eleganta sa nu raspund tot … coleric si eu !!!…multumesc pt rabdare si daca se poate un raspuns ( daca vb cu el si incepe sa-si schimbe comportamentul , nici n-am nevoie de raspuns )…pacat , poate ajunge mare antrenor , daca mai asculta si alte pareri ( nu neaparat asta a mea ).

 2. am citit tot articolul , aveti mare dreptate , dar incercati sa-i trimitetiti lui boc sau basescu , poate mai asculta si ei alta parere … chiar vb serios , este foarte adevarat ce spuneti, nici nu vreau sa ma gandesc la ce urmeaza …. fotbalul ramane o ocazie ce a mai iesi din stresul asta enervantsi incercam fiecare cum poate ( d-voastra cu banii , noi sufletul, ca mai mult nu prea avem )… hai sa lasam ura , sicanele , micile rautati si sa incercam sa sa mai iesim din acest stres ( mai greu pt d-voastra fiindca trebuie sa gasiti mereu banii necesari echipei )…numai bn .

 3. “De data asta e diferit”
  In conditii de “recesiune economică” şi “depresiune economică” avem de-a face cu un sistem instabil, sistem alcatuit de o multitudine de subsisteme in interdependenta. Ca atare, pentru a stabiliza trebuie timp. Nu poti afirma ca in 2008 a aparut criza iar in 2009 ai rezolvat-o, iar ce ai acum e de fapt o noua fateta necunoscuta multora. In fond e acelasi lucru, atat doar ca frica de reactia populatiei te-a facut sa manipulezi increderea ei.
  Preturile se ajusteaza, preferintele consumatorilor se reanalizeaza, conceptia despre munca se modifica. Toate aceste lucruri se fac in timp, natural, nu prin acte normative.

 4. Domnule Copos.sper sa lasati preturile la abonamente si la bilete ca in returul trecut…e criza si trebuie sa veniti in sprijinul suporterilor rapidisti…sa auzim de bine si mai aduceti un atacant si un mijlocas defensiv si vom avea un lot complet…

 5. militienii vor juca in cupa eufa cu Hajduk Split.
  Atat in urma cu 2 ani, cat si in acesta pauza, v-am propus un bosniac de la acesta echipa.
  Senijad Ibričić se numeste. Va recomand sa urmariti dubla mansa, privind si admirand bijuteria de fotbalist.
  Orcum ,felicitari pentru tranferurile facute !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *