Problema brutarului: TVA de 9 % la alimente

Solicit public reducerea TVA pe lanţul grâu – făină – pâine la maximum 9%, începând cu data de 1 iulie 2013. Consider că aceasta ar fi o măsură utilă de reducere a evaziunii fiscale. Sprijin aşadar poziţia Primului Ministru al României care afirma nu demult că examinează posibilitatea reducerii TVA – ului la alimente la 9 %.

Problemele sectorului alimentar nu sunt specifice doar României. La fel, nici metodele de sprijinire a acestui sector de către stat nu sunt neglijate, nicăieri. Taxa pe Valoare Adăugată este un instrument important în ajutorul producătorilor de pe lanţul Grâu – Făină – Pâine. TVA – ul la alimente în Uniunea Europeană variază între 5 % (Marea Britanie, Cehia, Polonia), 9 % (Irlanda, Bulgaria), mergând nu mai sus de 10 % (Italia, Austria). La noi TVA este de 24 %. Consumul mediu de pâine pe an este în U.E. de 61,5 kg/an; în România este de 98 kg/an. Preţul pâinii „la raft” este în U.E. de 1,82 euro / kg, iar în România este de 0,75 euro / kg. Rezultă că preţul este de 2,4 ori mai mic în România în comparaţie cu UE, în condiţiile în care TVA – ul este de 2,4 ori mai mare.

Noi, cei din sectorul „panificaţiei” suntem în situaţia de a închide activitatea a peste 2.000 de agenţi economici corecţi, concomitent cu pierderea a peste 40.000 locuri de muncă şi cu periclitarea aprovizionării populaţiei cu pâine.

În România producţia de pâine înregistrată statistic între anii 1999 – 2011 arată o scădere de la 2.140 mii tone în 1999 la 570 mii tone în 2011. Evaziunea fiscală a crescut de la 37,70 % în 2000 la 68,33 % în 2011. Ca o exemplificare a acesteia sunt edificatoare câteva exemple. În anul 2011 producţia reală de făină a fost de 1.800 mii tone. În statisticile oficiale, în care sunt evidenţiate datele referitoare la producătorii oneşti, plătitori de taxe şi impozite, producţia este de doar 962 mii tone. La fel în cazul producţiei de pâine: cea reală a fost de 1.800 mii tone, cea oficială – de doar 570 mii tone. Concluzie: diferenţele reprezintă evaziune fiscală.

Apreciez că reducerea TVA – ului la alimente ar fi o măsură de primă urgenţă pentru oprirea declinului industriei de morărit şi panificaţie.

Punctul de vedere de mai sus se bazează pe experienţa mea de 23 de ani ca brutar, un patiser şi un cofetar – şi spun cu mândrie acest lucru. Compania mea, Ana Pan, este un actor important în industria produselor de patiserie, cofetărie şi panificaţie. Pe sectorul „premium” este unul din cei mai importanţi producători.

6 Replies to “Problema brutarului: TVA de 9 % la alimente”

 1. pai daca nu o sa reduca pretul la paine, tovarasul prim ministru, cu ce naiba se va lauda romanilor ? cu pretul crescut al energiei ?!?!

  traim vremuri grele. lumea i-a injurat pe boc si pe basescu, dar i-a injurat degeaba. ei nu au fost buni la PR, in rest, o parte din deciziile economice au fost corecte. a fost un guvern care nu ne-a dus in situatia ciprului sau a greciei.

  acum, guvernul lui dottore, trebuie sa reporneasca economia, dar fac pariu, ca nu au idei. l-au injurat pe boc, dar iata ca e grea viata.

  e mai usor in opozitie 😉

 2. Totusi, in ceea ce priveste compania ,,Ana Pan”, imi permit sa va (mai) dau un sfat: aveti grija cu cei carora le-ati acordat franchisa, va strica imaginea. (IMAGINEA, acest subiect tabu din cauza caruia ati pierdut atata teren, inclusiv cu F.C. Rapid)

 3. iar ne-ati amagit ca plecati. Stam si ne uitam Steaua cum domina campionatul, la Dinamo cum, cu un nou patron, face planuri de dominare a Romaniei in timp ce noi ne intrebam daca anul viitor vom termina in prima jumatate a clasamentului. Porumboiu vrea sa plece de la Vaslui, a recunoscut simpatia pentru Rapid, De ce nu-l invitati la o discutie?

 4. Dacă scare TVA-ul la alimente, cu siguranţă nu va scade preţul pâinii.
  Cererea este mult prea mare.
  Poate va scade pretul grâului, dar nu cred, pentru ca pretul productiei ramane la fel sau creste.
  Poate ca oamenii vor contabiliza mai mult, dar mă îndoiesc.

 5. ce interesant ca se aproba o lege chiar la data cand cei care vor recolta graul or sa spuna ca “nu s-a facut grau anu asta am cheltuit multi bani si n-am castigat nimic “, deci scaderea tva-ului va compensa pierderile inregistrate a culturii si nu va fi nici o reducere a pretului la produsele din grau. nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *