Prejudecăţi de „gardieni”

Contest cu toată vehemenţa atitudinea lipsită de obiectivitate a autorilor de la „Gardianul” care publică astăzi un articol despre restructurările de personal de la clubul Rapid. Relatarea este vădit afectată de subiectivism, fapt care nu face nicio cinste atât celor care au scris-o, cât şi celor care au permis publicarea ei.
Concret, bazându-se doar pe declaraţiile a două persoane ale căror posturi au fost restructurate, declaraţii al căror subiectivism este de înţeles, autorii fac rabat de la imparţialitate şi de la obiectivitate – atribute esenţiale pentru un jurnalist – şi înşiră tot felul de afirmaţii nefondate, apocaliptice, de tipul: „zgârcenia lui Copos”, „centrul de copii şi juniori al clubului este la un pas de desfiinţare”, „juniorii rapidişti fug pe capete la Steaua, Dinamo sau Sportul Studenţesc”, „degringolada de la Rapid”.
Deoarece consider că întreg acest articol este o probă evidentă a lipsei de profesionalism, vreau să precizez următoarele:
1. Există un principiu care ţine atât de ABC-ul justiţiei, cât şi de cel al jurnalismului: „audiatur et altera pars” (adică dă ascultare şi celeilalte părţi atunci când este vorba de o controversă). Cum este respectat acest principiu, când în articol sunt citate doar cele două persoane afectate de restructurare şi care, datorită acestei situaţii, fac declaraţii profund subiective şi, deci, lipsite de veridicitate? Unde este opinia mea sau a oricărui alt oficial al clubului?
2. Nu Copos, ci Consiliul de Administraţie al clubului face restructurări, iar acestea nu reprezintă „jumătate din personalul clubului”, după cum în mod tendenţios se afirmă, ci aproximativ 27%, adică 23 de posturi din peste 80. S-a renunţat cu precădere la unele posturi redundante, care fuseseră înfiinţate în anii trecuţi fără a se ţine seama de necesităţi, mai mult din raţiuni subiective, şi care erau menţinute în virtutea tradiţiei. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că unii angajaţi îndeplineau condiţiile de pensionare, astfel încât impactul negativ al restructurării să fie redus cât de mult posibil.
3. Am precizat de numeroase ori în mod public, inclusiv pe blogul meu, că restructurările de personal reprezintă ultima şi cea mai dezavantajoasă opţiune pentru orice angajator, inclusiv pentru mine. Totuşi, situaţia economică ne obligă să recurgem în cele din urmă şi la asemenea măsuri, astfel că, spre ştiinţa autorilor, în prezent cam 25% dintre angajaţii din sectorul privat au rămas fără loc de muncă. Este o situaţie nefericită, pe care nimeni nu şi-a dorit-o, iar despre cine e vinovat pentru ea putem discuta. Aşa cum era de aşteptat, criza financiară ne loveşte pe toţi, fără alegere, inclusiv pe cei din fotbal. Din acest punct de vedere, situaţia clubului Rapid nu e cu nimic mai rea decât a celorlalte cluburi din prima ligă, ba chiar dimpotrivă: în ciuda imensei presiuni financiare generate atât de criză, cât şi de managementul dezastruos din 2008, clubul Rapid a rămas în Liga I, se află pe locul III în acest moment, a rezolvat toate problemele legate de salarii – ba chiar a acordat şi stimulente peste cele prevăzute în Regulamentul intern – şi, în consecinţă, se bucură de o stare de spirit pozitivă, care favorizează performanţa.
4. În absolut toate cazurile în care vreo companie din Ana Holding a fost obligată să recurgă la restructurări – aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Rapidului – am cerut să se respecte cu sfinţenie criteriul performanţei profesionale, deoarece păstrarea oamenilor performanţi asigură premise serioase pentru dezvoltarea ulterioară a companiilor şi, deci, inclusiv pentru angajarea de noi salariaţi atunci când situaţia economică o va permite. La fel s-a procedat şi în cazul celor care au trebuit să părăsească clubul Rapid şi care, pe lângă statutul de foste glorii giuleştene – trecut pe care îl recunoaştem, îl preţuim şi pentru care le mulţumim – ar fi trebuit să aibă argumente şi rezultate profesionale corespunzătoare care să le asigure locul de muncă. Hizo, Manea, Rada, Iencsi de ce au rămas în continuare la club?
5. În privinţa soartei grupelor de copii şi juniori de la Rapid, faptul că în acest campionat au fost promovaţi în prima echipă atâţia jucători tineri din pepiniera proprie şi că aceştia dau rezultate foarte bune contrazice toate afirmaţiile pesimiste şi lipsite de suport cu privire la prezentul şi viitorul tineretului clubului din Giuleşti. Promovarea atâtor tineri din rezerva proprie este un caz singular în actualul campionat românesc, un gest pe care alte cluburi – inclusiv cele către care, conform afirmaţiei tendenţioase a autorilor, „juniorii rapidişti fug pe capete” n-au avut curajul să-l facă.
Ce ar fi de spus mai mult decât atât? Poate doar faptul că s-ar cuveni ca şi prin redacţii să se mai facă din când în când câte o evaluare profesională. În acest fel, sunt sigur că ar dispărea cei care prezintă propriile prejudecăţi drept realitate şi care sunt certaţi cu obiectivitatea şi onestitatea.

4 Replies to “Prejudecăţi de „gardieni””

 1. Pentru niti_rapid: In legatura cu solicitarea de a avea o intalnire cu mine pentru a discuta despre Rapid, te astept maine, 27 octombrie, ora 13, la sediul Ana Holding.

 2. Un rapidist adevarat are nevoie de noi… Momentan trece printr-o grava incercare, si fiecare trebuie sa ajutam cum putem.. Daca sunteti atat de rapidist cum declarati, va rog sa intrati 2 secunde pe blogul lui Danny-L, rapidistul de care va ziceam mai sus. Sper ca veti intelege problema prin care trece si ca nu veti ramane indiferent. Acesta este blogul lui:

  http://ajutorpentrumama.wordpress.com/

  Sau macar sotia Dvs, pe care o stim inimoasa sa acorde ceva atentie acelui blog, pentru ca si Dumneaei este mama.

  Va multumesc, Dle Copos.
  Fost “unul care va constesta”

 3. revin cu niste amanunte la ce v-am scris mai devreme: Danny-L este un forumist foarte activ pe fzr, acolo unde ati avut si Dvs blog si legaturi cu suporterii. Totodata este aproape nelipsit de la meciurile Rapidului, fiind abonat al tribunei a 2-a.

  Cred ca ar merita un pic de atentie din partea Dvs, in mod sigur si 10mil de lei vechi i-ar mai aduce bucurie in suflet. Unii pierd mii de euro in cazino, Dvs sunteti insa un om destept …

  Va multumesc ..

 4. Domnule Copos, incerc un sentiment de dezolare dupa ce singurul lucru care ma mai incanta in aceste vremuri de tip “planeta se scufunda”, adica Rapidul, m-a dezamagit total. Nu imi dau seama daca de vina sunteti dumneavoastra, antrenorul, jucatorii sau pur si simplu nu ar trebui sa caut niciun vinovat. Cert e un lucru: mi-e scarba de noroiul in care ne-am scufundat. Pacat! Mare pacat! Spiritul giulestean nu poate infrant. Si totusi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *