Partea plină a paharului sau despre redobândirea optimismului

Constat că suntem o ţară de oameni trişti. Accept greu acest adevăr. Pe vremuri eram plini de viaţă, de glume şi de bancuri savuroase. Acum am devenit cenuşii şi apăsaţi.

Nu cred că aşa suntem în realitate. Mai degrabă cred că am devenit trişti ca urmare a conjuncturilor. Pe de o parte, suportăm efectele psihologice ale unei economii care creează stări de depresie. Pe de altă parte, suntem bombardaţi în continuu cu veşti rele. Unele sunt, într-adevăr, informaţii reale şi îngrijorătoare: infrastructura, educaţia, învăţământul, sănătatea, clasa politică, puterea de cumpărare sunt aşa cum sunt. Alte informaţii sunt simple „făcături”, ştiri cosmetizate şi prezentate ca mari catastrofe. Scandalurile „şoc” fac „rating”, veştile bune – foarte rar.

Sunt un optimist prin excelenţă. Am obosit să tot înmagazinez veşti proaste. Eu cred cu convingere că lumea merge înainte, că lucrurile se schimbă în bine, chiar dacă, uneori, prea încet. Optimismul meu mă face să caut mereu informaţii pozitive, care să mă convingă că progresăm, care să motiveze şi să dea sens existenţei. Aceste informaţii, care pot învinge frica de ziua de mâine, EXISTĂ DIN BELŞUG. Am să vă dau câteva exemple, culese din mass media în doar câteva minute:

– România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană;

– Creşterea economică a României se echilibrează, trecând de la miza pe consum la motorul reprezentat de exporturi;

– Piaţa auto a stabilit în 2013 un record absolut în privinţa volumului producţiei, creşterea fiind de 21,7% faţă de 2012;

– După scumpiri de peste 200% în anii 1990-1993, produsele alimentare au ajuns să se ieftinească în 2013;

– Inflaţia a ajuns la un nou minim istoric: 1,55% în decembrie 2013 faţă de decembrie 2012;

– Evoluţia României e lăudată în presa străină”: un exemplu este articolul jurnalistului Giles Whittel, corespondent al ziarului The Times, care consideră că România a evoluat extrem de mult;

– Potrivit unui studiu de specialitate, în materie de libertate economică depăşim ţări ca Franţa, Italia, Croaţia ori Portugalia;

– Piaţa de soft şi servicii IT a crescut;

– Statul român a ieşit din criză: cheltuielile cu bunurile şi serviciile au atins în 2013 nivelul din 2008;

– Holdingul Ana are, pentru anii 2014 – 2016, planuri investiţionale de circa 75 de milioane euro, în construcţii (Ana Tower) şi în industria hotelieră !
Toate acestea sunt adevăruri care ne pot reda optimismul. Haideţi să vedem din nou şi partea plină a paharului !

Legat de partea plină a paharului şi de optimismul care nu trebuie să ne părăsească, vreau să mă refer la ninsorile abundente din aceste zile  (oare de ce ne mirăm că în luna IANUARIE NINGE ? Nu e normal ?). Într-adevăr, multă lume este afectată şi regret sincer situaţia creată. Dar hai să vedem şi partea bună a ninsorii şi a frigului. Sunt domenii de activitate în care frigul şi ninsoarea sunt adevărate binecuvântări: vânzările de articole sportive, de haine de iarnă, de antigel, de anvelope şi de lanţuri pentru roţile auto; reparaţiile de instalaţii de încălzire; agricultura, pentru care ninsoarea a venit la timp; furnizorii de utilităţi specifice: apă, gaze, agent termic; activitatea de taximetrie; activităţile de deszăpezire; şi, nu în ultimul rând, turismul montan, inclusiv industrie hotelieră, sporturi de iarnă, transport pe cablu, închiriere de echipament sportiv etc.

Toate aceste domenii profită de pe urma iernii. Trebuie să ştim să folosim conjuncturile, şi pe cele favorabile, şi pe cele nefavorabile. Să fim deci optimişti: vom trecem cu bine peste aceste zile dificile.

Bizuiţi-vă în general pe voi înşivă. Autorităţile fac şi ele ce pot !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *