NORI TOT MAI NEGRI LA ORIZONTUL EUROPEAN

În anul 1996 a fost adoptat Pactul de Stabilitate si Creştere (PSC), un acord politic între statele membre UE având scopul de a coordona politicile fiscale naţionale pentru asigurarea unui climat de stabilitate şi de prudenţă bugetară. Ca să poată adera la Uniunea Economică şi Monetară statele membre ale UE trebuie să îndeplinească şi să respecte unele criterii de stabilitate, printre care:  să se asigure că deficitul bugetar nu depăşeşte 3% din Produsul Intern Brut (PIB) şi că datoria publică nu depăşeşte 60% din PIB.  În timp, mai multe ţări au încălcat, în repetate rânduri, condiţiile pactului. Ca atare, în 2005,  au fost introduse proceduri de control întărit între statele membre.
Au fost vremuri romantice. Discuţii şi negocieri, pe fondul de prosperitate în care Europa nu conştientiza faptul că cheltuieşte mai mult decât câştigă şi că, în general, o duce mai bine decât îşi putea permite.  Apoi a venit momentul adevărului: criza. La decont s-a văzut că, în unele state membre, datoriile publice sunt uriaşe. UE a cerut statelor vizate să ia măsuri de echilibrare financiară. Inutil, nu se mai putea. Au intervenit atunci statele vecine sau prietene – care, de fapt, alimentaseră pe risipitori atât cu credite cât şi cu produse de lux,  pe care să poată cheltui acele credite – cum ar fi, de pildă cele 6 submarine cumpărate de Grecia de la Franţa, cu bani împrumutaţi.
S-a ajuns astăzi la momentul în care UE trebuie să se implice energic. Ca atare, în urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a făcut publică noua sa atitudine prin care re-consolidează Pactului de Creştere şi Stabilitate, ale cărui reguli sunt bune, dar nu sunt respectate. La începutul lui mai 2010 a fost aprobat un nou mecanism de gestionare a crizelor, care va avea consecinţe dure. Nerespectarea Pactului de Creştere şi Stabilitate cuprinde, între altele, o măsură referitoare la reducerea fondurilor europene, marii beneficiari ai acestor fonduri fiind, în prezent, noii membri ai UE. Va fi o măsură aspră dar necesară, pentru a da credibilitate regulilor Pactului.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, consideră că posibilitatea reducerii fondurilor europene este un instrument eficient, dar care trebuie folosit în mod corect pentru a avea efectul dorit. Sunt în pregătire acte legislative care să solicite o utilizare corespunz[toare a fondurilor europene. După toate probabilităţile, procedura va prevedea ca statul membru vizat să fie anunţat despre posibilitatea de a-i fi suspendate fonduri europene, însă i se va acorda timpul necesar de a-şi corecta deficitul. Numai în condiţiile în care măsurile luate nu au efect se va merge mai departe cu tăierea fondurilor.
În România fondurile europene, din ce în ce mai greu accesibile în curând, sunt o mare şansă de a trece prin criză cu mai puţine suferinţe pentru populaţie, care plăteşte acum oalele sparte de cheltuielile nejustificate, pe care nu ei le-au generat, dar de care s-au bucurat, complice, fără să protesteze. Am speranţa că, în scurt timp, vom reuşi să accesăm în mod convenabil fonduri europene. Pentru a putea face acest lucru e necesară echilibrarea finanţelor publice. Mă gândesc nu doar la reduceri de cheltuieli – lucrul cel mai simplu de făcut –  ci la posibilitatea de a spori veniturile la buget. Ca să ai ceva nu e destul să nu mai cheltui, trebuie să şi câştigi. În opinia mea, sporirea veniturilor bugetare se poate face pe două căi: reducerea impozitelor şi diminuarea economiei necontabilizate.

5 Replies to “NORI TOT MAI NEGRI LA ORIZONTUL EUROPEAN”

 1. Nu ati fost in stare sa platiti 50 000 de euro pt Helder daca nu ramane Andone inseamna ca va bateti joc de club

 2. Dl. Copos nu vretzi sa mai vedetzi macar 1 data fericirea rapidistilor care asteapta 1 camp ca pe o viatza de om.Eu il astept de cand ma-m nascut deoarece cand rapid a castigat camp eram prea mic acuma stiu ce inseamna sa castigi si tare as vrea sa vad cum e sa traiesti momentele acelea ahh (astept un raspuns)

 3. Unbelievable!
  Atat mai pot sa spun in legatura cu activitatea manageriala din jurul clubului de fotbal Rapid Bucuresti ,,desfasurata” in anul 2010.

 4. Dl Copos, va rog din suflet sa-l aduceti sub forma de imprumut la Rapid pe Joao Paolo Andrade.E superjucator!!
  Scapati de Ricardo Fernandes,care oricum are un salariu mare pentru ce joaca si pentru varsta lui si haideti sa-l aducem pe cel care a fost cel mai bun fundas din Romania cand a jucat la noi 1 an de zile.
  Va rog din suflet!

 5. Gandind Europa Unita de la Oceanul Atlantic la Urali, a fost un vis al inaltelor constiinte europene din secolele trecute. ‘Statele Unite ale Europei” a lui V. Hugo. Intra in scena monsieur Monnet:”Construim Europa, caramida cu caramida” , spunea el in 1958; constructia europeana nu a fost planificata.Ritmul constructiei europene este imprevizibil; multe nedeterminari, care alimenteaza sentimene contradictorii, atat pro, dar si contra UE.
  Intra in scena euroscepticii(Marea Britanie si Franta). Ne intrebam in mod firesc, care sunt azi corpurile politice suverane, UE sau statele nationale? In lipsa unei constitutii europene apare ambiguitatea legislativa, care nu este clara. Iar crearea acestei Constitutii, ar duce la diminuarea suveranitatii nationale, mult prea complexa si dureroasa. Marea Britanie spera sa vada UE ca pe o comunitate de state. In anul 1993, apar primele semne de dificultate in ratificarea Tratatului de la Maastricht-Danemarca , M.Britanie, Franta si Germania-; acest Tratat continea dipozitii contrare Constitutiei lor. Tratatul devine astfel, un compromis, intre guvernele statelor membre si institutiile supranationale. Din punct de vedere economic, este un pas inainte , iar politicul scade in importanta.
  Rolul determinant pe care l-au avut ideologii UE, in constructia europeana este semnificativ, iar oameni politici ca : k. Adenauer, R. Schumann, P.H.Spaak, au adus cu ei ideea unei Europe Unite, care avea drept scop principal crearea unei Federatii, avand: o Constitutie, Parlamant, Guvern, Curte de Justitie, Banca Europeana, o moneda unica, chiar si o armata proprie.
  Constructia europeana ne apare ca un nou Turn Babel, in care “proiectul european”, ca realizare al lui, devine mitul. ‘Natiunile au inceput sa-si realizeze valoarea abia atunci cand au descoperit ca si-au pierdut democratia si puterea de a conduce singure, in avantajul tehnocratiei. Devenisera victimele uneie dintre cele mai mari inselatorii ale secolului XX, una de calibrul comunismului…” Le Corbusier.
  ” Cand fiintele umane au incercat sa traiasca in ele, a iesit la iveala ca proiectele sfidau realitatile si necesitatile umane. La fel sunt si blocurile construite de tehnocratii europeni.” Le Corbusier.
  “In curand, viziunea marelui “proiect european” se va prabusi in lumea reala: strivita de toate acele contradictii pe care in ambitia sa nebuneasca nu le-a prevazut si pe care nici nu putea spera sa le rezolve”. (Richard North)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *