Mediarhatul – viitorul de aur al omenirii

După matriarhat şi patriarhat ca forme fundamentale de viaţă socială şi de exercitare a autorităţii, cred că ar trebui să ne pregătim foarte serios pentru o nouă etapă în dezvoltarea omenirii: mediarhatul, ca formă de aplicare a autorităţii şi expertizei mass-media în toate cele ce sunt şi vor fi.
În această idee, mă gândesc dacă nu cumva noi, cei care facem greşeala să ne asumăm responsabilităţi  în diferite domenii – inclusiv în sport – n-ar trebui cumva să ne retragem pentru a lăsa locul managerilor perfecţi din lumea jurnalismului, cei care critică oricând, cu mult aplomb, orice decizie pe care o luăm, venind, în schimb, cu soluţii proprii de un mare rafinament managerial.
Să discutăm, de pildă, despre marea agitaţie din presa sportivă din ultimele zile, dedicate mai ales transferurilor din fotbal: câte propuneri geniale pentru fiecare club, câte soluţii financiare formidabile, câtă măiestrie în calculul probabilităţilor şi evaluarea oportunităţilor! Transferuri date ca sigure înainte de a se finaliza negocierile – uneori chiar în lipsa negocierilor – când nici măcar cei implicaţi nu aveau nici cea mai vagă idee despre rezultatul final; umflări şi dezumflări aleatorii ale preţurilor pe piaţa transferurilor, fără nici o legătură cu realitatea din piaţă, ci în funcţie de tot felul de zvonuri vopsite în certitudini; ameţeli şi dureri de cap atât pentru investitorii din fotbal, cât şi pentru jucători; nu în ultimul rând, dezorientarea suporterilor, care nu mai ştiu ce e cazul să soarbă din puţul gândirii jurnalistice şi ce nu.
Toată această risipă de expertiză ar fi minunată, sublimă, dacă ar fi însoţită de un mic detaliu deloc însemnat: cei care oferă cu atâta generozitate aceste soluţii superbe să-şi asume şi răspunderea cu privire la plata salariilor aferente, atât pentru jucătorii pe care îi propun, cât şi pentru personalul tehnic care ar trebui să asigure performanţele acestora. Numai că specificul mediarhatului românesc tocmai în asta constă: noi, cei din presă, vă dăm rezolvarea, detaliile cu banii şi celelalte resurse vă privesc!
În privinţa clubului Rapid, noi ne-am bucurat deja de binefacerile izvorâte din ascultarea sfaturilor mediatice, atunci când conducerea din 2008 a clubului a achiziţionat cu toptanul, plătind 8 milioane de euro, „vedete” recomandate de „experţi”, de presă, de oricine, mai puţin de palmaresul propriu. „Vedete” cu salarii de la 300.000 de euro în sus anual care, asemenea găinii din povestea lui Creangă, cotcodăcesc fălindu-se cu un singur gol dat într-un an întreg; e ca şi cum găina amintită mai sus ar fi ouat ouă Fabergé, nu doar o biată mărgică. Iar pentru asemenea mărgele plătite la preţ de diamante mai avem şi vreo opt litigii cu jucătorii.
În acest context, dacă îmi este îngăduit, îndrăznesc să formulez şi eu o opinie fără a ţine seama de această presiune mediatică de care vorbeam mai sus. Astfel, am crezut şi cred că prioritatea noastră numărul 1 în materie de transferuri o constituie aducerea jucătorilor Varga, Ilie Iordache şi a unui atacant. Sunt convins că aceştia s-ar încadra foarte bine în spiritul Rapidului şi ar da rezultate mult mai consistente decât „vedetele” sus-menţionate.

P.S. În ciuda aserţiunilor panicarde cu privire la „dizgraţia” vestiarului rapidist la adresa căpitanului Costin Lazăr, vreau să precizez că degeaba vrea presa să-l clatine, Lazăr este şi va rămâne unul dintre jucătorii reprezentativi nu numai pentru Rapid, ci şi pentru naţionala României, unul dintre mijlocaşii de excepţie pe care i-a avut ţara noastră în ultimii ani.

P.P.S. Cutez să cred că, înainte de a face publice tot felul de afirmaţii neverificate, ar fi bine ca jurnaliştii care obişnuiesc să procedeze astfel să-şi amintească (dacă au ştiut-o vreodată) una dintre regulile fundamentale ale acestei profesii de mare responsabilitate: înainte de a publica o informaţie, convinge-te că ai înţeles tu însuţi despre ce e vorba. În acest fel ar putea fi eliminate „dezvăluiri” de genul celor privind concedierea personalului de la echipele de copii şi tineret ale Rapidului: aceste măsuri, prevăzute în planul general de restructurare a clubului, n-au constituit niciodată un secret şi sunt în deplină concordanţă cu obligaţiile impuse de regulamentele FIFA şi UEFA în materie de pregătire a copiilor şi juniorilor; ele n-au fost elemente de conjunctură, ci parte distinctă a strategiei menite să asigure menţinerea clubului în elita fotbalistică românească şi – de ce nu? – europeană.

24 Replies to “Mediarhatul – viitorul de aur al omenirii”

 1. domnul manea a cerut 3 jucatori-dumneavoastra a-ti zis ca aduceti 4 si ati promis ca rapid va avea cel mai bun lot din istorie!!!

  dar de fapt nu aduceti pe nimeni.

 2. “privind concedierea personalului de la echipele de copii şi tineret ale Rapidului: aceste măsuri, prevăzute în planul general de restructurare a clubului, n-au constituit niciodată un secret şi sunt în deplină concordanţă cu obligaţiile impuse de regulamentele FIFA şi UEFA în materie de pregătire a copiilor şi juniorilor; ele n-au fost elemente de conjunctură, ci parte distinctă a strategiei menite să asigure menţinerea clubului în elita fotbalistică românească şi – de ce nu? – europeană.”

  buna strategie….extraordinara. acolo unde sunt cheltuielile mai mici, si profitul(e adevarat, pe termen lung) mai mare, acolo sa “restrucuram”. cu cat ai aria de selectie mai mare, cu atat rezultatele sunt mai bune, nea George. deschide cateva scoli de fotbal prin tara si, de ce nu, prin strainatate, si in cativa ani nu vei mai avea nevoie de tranferuri. dar deh…, noi nu avem banii matale ca sa platim asa ceva si prin urmare sa ne dam cu parerea.

 3. In primul rand vreau sa spun ca nici un club din Romania nu va avea succes intern repetat (ex. Lyon sau Olympiakos), cu atat mai mult international, atat timp cat la nivelul cluburilor din Romanaia se practica semi-profesionalismul. De la nivelul conducerii pana la staff si judcatori. Stiti cati scouteri de profesie are Arsenal Londra? Raspunsul este : 18
  AFC Rapid cati scouteri de profesie are?
  Dupa parere mea, nici un club din Romania nu are scouteri, macar la jumatate din valoare celor care activeaza la cluburile din afara. Ce pierzi? Jucatori din tarile africane si sud-americare…care au potential…iar potentialul se poate transforma in certitudine…iar certitudinea in multi bani de pe urma transferului. La fel si cu jucatorii de nationalitate romana.
  Spre exemplu, daca Taye Taiwo a dat probe la clubul dvs. si nu a fost retinut, la fel cum s-a intamplat si cu alti doi jucatori, despre care momentan nu imi aduc aminte numele, inseamna ca la dvs. on club lucreaza oameni de fotbal care nu prea au nimic in comun cu acest fenomen. Despre Taiwo trebuie sa stiti ca Olympique de Marseille l-a achizitionat de la formatia nigeriana Lobi Stars pe suma de 200.000 de euro, valoare sa actuala fiind de 6 mil. euro, deci un profit de 5,8 mil euro.
  Fiind presat de timp, inchei prin a va spune ca voi reveni pe blogul dvs. cu propuneri si critici…si poate cu oferte.
  In asteptarea unei replici la acest mesaj, va doresc succes in afaceri si multa intelepciune in alegerile pe care le faceti.

 4. Nea George, eu sunt, in mare parte, de acord cu ceea ce afirmati mai sus, dar trebuie sa precizez ca si dvs. aveti prorpia modalitate, ce-i drept greu de reperat si contraatacat, de a manipula presa si pe cei care va urmaresc sau urmaresc un reper comun cu al dvs, iar aici este cazul de Rapid. Sa va spun sincer, daca nu as urmari zilnic ce se intampla cu Rapidul, de cand a aparut Internetul, nici nu cred ca ati fi ajuns in atentia mea vreodata.
  Ideea este ca se poate face treaba si cu strainii si cu presa in acelasi timp, atata timp cat nu sunt alte interese la mijloc decat cele ale echipei.
  Nu condamn felul dvs. de a aborda acest fenomen social – pentru ca in Romania fotbalul este un fenomen social – dar mi-e frica ca audienta nu intelege subtilitatile si lucrurile pe care le-ati facut si continuati sa le faceti.
  As putea dezvolta la infinit acest subiect, dar resursele temporale-mi sunt destul de limitate, asa ca ma voi opri aici.

 5. Respect aceasta iesire , ati oferit o claritate in cotro mergem pe piata transferurilor “Varga, Ilie Iordache şi a unui atacant”- credeti ca e suficient sa luam titlul , singurul nume care ma incata e Varga >>>> lucrul care ma ingrijoreaza e posibila ambsenta in joc a lui Herea in primele etape in care intalnim 2 contracandidate la titlu , Buga a plecat si l-am inlocuit cu Cretu ….. ( trebuie sa recunosc la buga benzina se termina in min 70 dar avea experienta de partea lui ) 2 jucatori 14 goluri – si lipsa lor se va simti

  Nu e suficient transferul celor 3 de mai sus. e o strategie doar de 17 etape – nu im pun mari sperante dar voi fi alaturi de echipa pana la capat

 6. Domnule Copos, discutam cu prietenul meu Razvan, rapidist convins, si ne intrebam daca interventia dumneavoastra in cazul Beljic a avut de-a face cu implicarea impresarului Florin Manea in afacere, care cerea si un comision frumusel, din ce-am vazut prin presa. Prietenul meu Razvan, rapidist convins, apara clubul, familia Manea si mai ales pe dumneavoastra, indiferent ce i-as zice eu, dar eu va intreb si pe dvs, ca poate sunteti mai rational. Daca fiul aduce un jucator, de pe urma caruia va castiga x euro, ce va zice tatal care-l are in probe? Ca nu e bun? A, si v-as fi recunoscator daca ati incerca si o paralela intre acest caz si ce s-a intamplat in Italia cu Luciano si Alessandro Moggi. Multumesc.

 7. Sa va ganditi la atacantul Gloriei Bistrita, S. Keita, cel care in meciul cu noi, de cand a intrat pe teren, alor nostri le-au tremurat chilotii intr-un mare fel. Nu cred ca e scump si nu cred ca e atat de zgarie-branza domnul Padureanu.
  Trebuie sa retineti un lucru in ceea ce-l priveste pe acest atacant: Desi joaca la o echipa cu mari sanse de a retrograda, acest jucator s-a evidentiat ca fiind unul din cei mai eficienti atacanti din Romania. O spun statisticile : http://rapidisti.gsp.ro/stiri/18407/ionita-cel-mai-eficient-jucator-din-liga-1.htm .
  Sa tinem cont ca Gloria nu are mijlocasi adevarati, de la care sa primeasca pase adevarate, poate doar L. Sanmartean, proaspat acontat de echipa lui Porumboiu, echipa care se bate acolo sus alaturi de Rapid.
  Urmariti a doua repriza a meciului Gloria Bistrita – Rapid pentru a va face o impresie, si nu video de pe youtube cu Djalovici, Despotovici ori alti Mediocrevici.
  In atac cu Ionita, si primind pase de la Spadacio, Lazar ori Herea – vad pe undeva cateva milioane bune de la UEFA. Dvs?

 8. GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS GAURACS

  VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA
  VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA VARGA

  FERFELEA FERFELEA FERFELEA FERFELEA FERFELEA
  FERFELEA FERFELEA FERFELEA FERFELEA FERFELEA

  plus mijlocas defensiv!!!

 9. azi era a n-spea zi in care se astepta sa vina gauracs….aduceti-l odata!!!!!!!!!!!!!

  unde e bozo?

 10. Domnule Copos va propun un super fotbalist pentru Rapid…Nikolay Dimitrov(22 ani)mijlocas stanga,..Levski Sofia ar merita imprumutat pana in vara cu optiune de cumparare…..lasatii pe iordache sau varga ca nu se pot compara niciodata cu Dimitrov;)

 11. domnule copos,incep prin a va felicita pt achizitionarea lui gauracs!
  sper ca urmatoarele achizitii sa fie insa facute sub forma de transfer DEFINITIV-nu ne putem numi ,,candidata la titlu”cand noi in primul 11 vom avea vreo 4 jucatori imprumutati….

  cum am mai zis,am urmarit intens cupa africii pe natiuni si vi-am si propus,cativa jucatori de acolo!
  primul era Rainford Kalaba 23 de ani (Zambia-echipa calificata in 8-mi la CAN)-mijlocasul lui SC Braga-imprumutat la Leiria-ziceam ca poate le dam un Fernandes,Cesinha,Pinto la schimb…e super jucator-ca dovada a si marcat un gol care a si calificat Zambia impotriva
  Gabonului!
  2.Fundasul central Stophira Sunzu-Zambia-are 20 ani joaca la ZANACO IN ZAMBIA-va dati seama ca il putem lua pe 100 000-150 000-e foarte bun are 1,89,poate si evolua-e tare-titular!si chiar foarte bun-si am avea nevoie de inca un fundas central
  3.Gedo-Mohamed Nagy-egiptian 26 ani-4 meciuri la nationala Egiputului 3 goluri,mijlocas dreapta,joaca si pe stanga joaca la Itihad Alexandria in Egypt!tot asa il putem lua pe vreo 200-300 000!si credeti-ma are niste executii prin care poate decide un meci-va dau si niste linkuri sa va convingeti
  http://www.youtube.com/watch?v=xStURar0B-g golul 2-super executie
  http://www.youtube.com/watch?v=YBaaLqeuT3g&feature=fvsr
  ultimul gol la fel super executie!

  si decarul nationalei Zambiei-(echipa ce chiar are talente)Felix Katongo -25 ani joaca la Mamelodi Sundowns in africa de sud-echipa antrenata de Hristo Stoichkov-cam greu de adus el-desi e cotat pe transfermarkt.de la 400 000!

  in locul dumneavoastra,si bineinteles daca as avea o baza financiara i-as aduce pe Varga(definitiv),Gedo(definitiv),Sunzu(definitiv) Kalaba(definitiv)Ferfelea(definitiv)!am pus si pe Katongo-dar cred ca e prea scump si Gedo si Ferfelea sunt si mai luptatori,zambianul e mai mult pe tehnica,dar si viteza!

  inca 1 mijlocas dreapta,un mijlocas stanga,un mijlocas central si un fundas-dar mai ales mijlocasul dreapta si fundasul!

  e bun si calin cristea-dar nu cred ca il da unirea acum!

  cumarati jucatori-nu tot imprumutati-se pune presiune prea mare pe ei-cu helder merge-joaca fantastic-dar cand deja ai 3-4 jucatori imprumutati e greu…!
  faceti un efort acum si va scoateti banii daca luam campionatul-daca nu ii vindeti la vara pe spadacio si lazar-si asigurati bugetul-in cel mai rau caz….!

  sper sa ii luati definitiv pe helder si gauracs la vara!primul deja si-a si demonstrat valoarea,letonul trebuie rabdare cred cu el,dar potential are sigurat!

 12. domnule copos nu mai bagati in seama ziarele si hai sa ia rapidu campionatu ca asta ne dorim cu totii sa vina varga d niculae si ionut mazilu si spargem toate echipele astea de blatisti forza rapid

 13. mai vine gauracs?sau i-ati aruncat-o la fileu si astuia?
  va mai CUMPARA rapidul un jucator in urmatorii 50 de ani?

 14. Domnule Copos, Gauracs, Iordache si Varga ar insemna o campanie de transferuri nu reusita, ci mai mult decat reusita. Faceti si un ultim efort cu Dacian pentru ca asta e anul nostru, un stadion plin in retur prin prezenta noastra si dedicarea lor din teren ar putea insemna visul tuturor rapidistilor!!! Numai bine si sa auzim numai de bine despre Rapid si despre transferuri!

 15. Domnule Copos, noi nu cumva neglijam cea mai mare durere a Rapidului in tur? Ma refer la defensiva. Caci ofensiva a fost cum a fost, ba chiar suntem lideri detasati la numarul de goluri marcate, in timp ce defensiva se claseaza undeva la mijloc, si la sfarsit in topul candidatelor la titlu. Nu am vazut nicio miscare pentru intarirea apararii, ceea ce inseamna ca ne vom baza in retur cam pe aceeasi jucatori: Bozovici (bun), Iordache si Iencsi (batraiori, totusi), Helder (inca nu ceea ce ne asteptam), Paun , Bratu, Mardare (inca necopti), Constantin (un meci bun, urmatorul catastrofal) si Bornescu (parfum). Oare nu ne-ar trebui si un jucator de profil defensiv de o valoare peste ceea ce avem deja?

 16. joao paolo andrade la vaslui???/ si noi am stat degeaba… adu-l george repede la rapid ca un jucator ca asta rar gasesti

 17. karamian la steaua, j.p. andrade la vaslui….fosti rapidisti de certa valoare ajung la rivalele la titlu…ar trebui sa va dea de gandit

 18. J.P. Andrade la Vaslui/steaua, karamian la steaua…usor,usor planeta se scufunda! Rapidul se scufunda!

 19. Am inteles ca se incearca repatrierea a 2 mari rapidisti : Daniel Niculae si Cristi Sapunaru ! Decizie foarte inspirata! Sunt de parere ca ar trebui adus si Dani Coman. In momentul de fata Bornescu este singurul portar pe care il avem.Daca se accidenteaza ramanem fara acoperire pe cel mai important post.
  Exceprand valoare incontestabila a lui Coman, si faptul ca este un mare rapidist, aducerea lui in Giulesti ar insemna si o indreptare a mari nedreptati facute acum 1 an.
  Sa nu uitam ce s-a intamplat cand Dani a fost accidentat (si totusi cate meciuri a jucat si accidentat! ) ..experientele Minca, Edel , Pardo , Marinescu ..etc. Credeti ca e ok sa avem toate posturile “de camp” dublate ,iar cel de portar nu?

 20. Buna ziua!
  Am o propunere! De ce nu numiti una din peluze sau tribune stadionului “Florian Pittis”? Cred ca merita macar atat “Motul”.

  Astept raspunsul dumneavoastra, domnule Copos!

 21. Pentru Vlad Berianu:
  Propunerea este foarte bună, ne gândeam la ea de ceva vreme.
  Sper să o putem pune în practică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *