Jurnal de instanţă: Un show mediatic de mare clasă

Săptămâna trecută, în „Dosarul Transferurilor”, procurorul şi-a propus să capteze atenţia opiniei publice şi a mass media pentru o cât mai bună bucată de timp. Astfel, a înaintat Instanţei o cerere năucitoare, aceea de a se lua împotriva celor 8 persoane implicate în dosar măsura interdicţiei de a părăsi ţara. Asta în condiţiile în care nici unuia dintre noi nu îi trecea prin cap să facă aşa ceva. În documentul însăilat de procuror se arăta, în esenţă (comentariile imi apartin):
1.    Cei Opt au o atitudine vehementă faţă de Instanţă: niciodată o pedeapsă nedefinitivă, sau o atitudine, chiar vehementă, faţă de o instituţie a statului nu poate impune luarea unei măsuri preventive. Până la condamnarea sa definitivă, orice persoană se bucură de prezumţia de nevinovăţie. Dincolo de faptul că subsemnatul nu am manifestat, până la data formulării cererii de faţă, în nici un fel o atitudine vehementă, este bunul drept al meu, ca persoană prezumată nevinovată, să îmi clamez nevinovăţia.
2.    „Unii dintre inculpaţi (Copos Gheorghe…) au început să înstrăineze o parte din bunurile lor, ori acţiuni deţinute la diferite societăţi comerciale, sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperarea prejudiciului produs şi a le conferi resurse financiare sporite (…)”…..„Inculpaţii deţin importante valori financiare în ţară şi străinătate (…) relaţiile personale şi comerciale deţinute (? – n.n.) putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului ţării şi sustragerea astfel de la judecarea cauzei”. Eu nu am înstrăinat nici o parte din bunurile mele sau acţiuni deţinute la diferite societăţi comerciale, iar în cauză nu există nici un indiciu că aş fi procedat în sensul susţinerilor procurorilor. Cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenţei SC Fotbal Club Rapid SA, al cărui acţionar sunt, a fost formulată în urma celor decise în AGA, societatea conformându-se obligaţiei înscrise expres în legea insolvenţei. Votând în AGA pentru declanşarea procedurii insolvenţei am evitat săvârşirea infracţiunii de bancrută simplă, chiar dacă astfel am dat „temei” Ministerului Public să ceară luarea faţă de mine a măsurii preventive în chestiune. În altă ordine de idei, nu deţin în străinătate importante valori financiare. Tot ce am, afacerile dezvoltate în ultimii 23 de ani, societăţile în care sunt acţionar, activele acestora, se află în România. De altfel nu ştiu de când deţinerea de importante valori financiare este prohibită şi, mai ales, nu înţeleg de ce deţinerea unor asemenea valori în ţară poate fi motiv de a părăsi teritoriul naţional.
3.    „Inculpaţii Copos Gheorghe (…) s-au întâlnit într-o locaţie privată aparţinând inculpatului Copos Gheorghe cu Becali Gheorghe (…) aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor (…)”.
Întâlnirea la care face referire parchetul a avut loc în holul Hotelului Crowne Plaza, loc public prin excelenţă, şi a avut drept obiect discutarea unor aspecte de natură sportivă cu avocaţi pledanţi în faţa organelor FIFA. Participând la această întâlnire am ales să îmi exercit dreptul la libertatea întrunirilor.

Pe scurt, întreaga argumentaţie a Ministerului Public, pe care el însuşi o aşează generos sub semnul „elementelor de fapt”, se constituie într-o încrengătură de deducţii, ipoteze şi forţări ale logicii. Nici urmă de prezumţie de nevinovăţie, de proporţionalitate şi rezonabilitate, nici urmă de caracter necesar într-o societate democratică al măsurii preventive propuse.

Nu trebuie să fii un geniu ca să înţelegi imediat că solicitarea procurorului era lipsită de orice temei. Atunci ce de a făcut-o ? Foarte simplu: din simţul spectacolului ! Pentru a capta atenţia unei ţări întregi ! Pentru a se menţine în „prime time”!

Trebuie să recunosc, felicitându-l pe procuror, că stratagema „i-a ieşit” perfect iar presa a jubilat: „avem ce scrie o săptămână !”; cei 8 din dosar au mai încasat o lovitură de imagine !

Felicitări, domnule procuror ! Rupeţi una câte una vertebrele economiei româneşti, adică investitorii autohtoni, şi re-construiţi ţara fără ei ! Sunt curios cum o veţi face !

One Reply to “Jurnal de instanţă: Un show mediatic de mare clasă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *