Interviu BLOOMBIZ

Săptămâna trecută am acordat un interviu publicaţiei online de business BLOOMBIZ. Din motive de spaţiu interviul a fost publicat într-o formă prescurtată. Puteţi citi mai jos interviul integral.

Bloombiz: In ultimii ani Romania a facut multe modificari fiscale si bugetare. Cand se arata efectele pozitive? Vor ramane niste experimente nefericite?
Părerea mea este că modificările fiscale şi bugetare frecvente nu sunt benefice. Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate. Făcând o paralelă cu fotbalul, trebuie să ştim care sunt regulile jocului şi să avem convingerea că acestea nu se vor modifica la pauză sau, mai rău, în timpul jocului. Nu poţi construi un plan de afaceri pornind de la reglementări care se modifică mereu, uneori în sfidarea legilor. Mă refer aici, spre exemplu, la modificările Codului Fiscal care, potrivit art. 4 al Legii nr. 571/2003, pot fi efectuate, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acestora şi numai în anul următor celui în care au fost adoptate prin lege. Până în prezent efectele pozitive sunt greu de identificat. Părerea mea este că sporirea numărului de biruri nu poate compensa deficienţele de gestionare a banului public.

Bloombiz: Ce măsuri trebuie luate neaparat pentru ca 2011 sa nu fie un nou an in care se asteapta crestere economica iar economia sa mearga tot in jos?
Dacă aş fi om politic aş spune că 2011 trebuie să fie un an al investiţiilor, care să creeze locuri de muncă şi valoare adăugată. Infrastructura, sănătatea, educaţia, agricultura, turismul, sunt doar câteva domenii în care se poate investi masiv, cu şanse mari de reuşită şi cu posibilitatea de a atrage fonduri europene. Nefiind om politic ci om de afaceri, fac în Holdingul Ana ceea ce ar putea face guvernul în ţară: investesc masiv. Voi continua în 2011 politica noastră de investiţii în activele lanţului ANA HOTELS. După Crowne Plaza din Bucureşti şi Sport Hotel and Spa din Poiana Braşov urmează hotelul Athenee PalaceHilton.

Bloombiz: Care este raportul dintre politica monetara si politica economica? Politica economica pare putin in urma, in timp ce prima pare a fi o ancora in economia romaneasca.
Apreciez în mod deosebit performanţa Băncii Naţionale şi a guvernatorului său, domnul Mugur Isărescu, aceea de a ţine moneda naţională la o cotă rezonabilă în raport cu Euro şi dolar. Dacă ei nu şi-ar fi atins obiectivul, probabil că am fi ajuns din urmă Grecia şi Irlanda. Nu în ceea ce au ele mai bun ci în amploarea dificultăţilor economice şi sociale. Despre politica economică nu am nimic de spus. Nu este nimic de spus.

Bloombiz: Se impune impozitarea suplimentara a celor care detin averi mari? Cum sunt impozitate marile averi in Romania?
Cei care îi iau peste picior pe români fac apel, adesea, la faimosul banc cu Capra Vecinului. Parafrazând, aş spune că o ţară nu poate prospera atunci când oamenilor, în loc să le se inducă ideea „Munciţi ca Copos ca să aveţi şi voi ca Copos”, li se induce ideea „Hai să luăm de la Copos, ca să nu mai aibă nici el”. Adam Smith spunea, acum 200 de ani, în „Avuţia Naţiunilor”, că orice capital este un mare fricos. Atunci când este ameninţat, el fuge imediat. Se duce acolo unde nu se simte în pericol. Chiar în altă ţară, dacă e nevoie. Asta nu are nici o legătură cu patriotismul sau cu dragostea de ţară. E, pur şi simplu, o reacţie pur economică de a-ţi proteja capacitatea de business. Mi se pare normal ca orice venit să fie impozitat corect. Totodată, mi se pare incorect ca orice avere să fie considerată ca fiind rezultatul furtului sau al ilegalităţilor de orice fel. Nu e corect să se pună semnul de egalitate între prosperitate şi infracţiune. Vom cultiva prin aceasta cultul sărăciei. Vom fi săraci, dar, prin asta, nu vom fi mai cinstiţi.

Bloombiz: De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, încrederea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?
Răspunsul se găseşte în prima dumneavoastră întrebare: în prea frecventele modificări ale reglementărilor specifice mediului de afaceri. Mai mult, prea puţine dintre ele sunt favorabile acestuia. Spre regretul meu, aceasta se întâmplă într-o Europă aflată în plin proces de re-aducere acasă a industriilor care, în anii din urmă, au migrat spre ţări cu legi permisive şi cu preţ scăzut al forţei de muncă. Astăzi, Franţa, spre exemplu, dar nu numai ea, pune în aplicare reglementări care, prin facilităţi diverse create întreprinzătorilor, compensează preţul scăzut al forţei de muncă, cel care a determinat plecarea industriilor şi dispariţia multor locuri de muncă.

Bloombiz: Care este cea mai importanta realizare a guvernului Boc in ultimul an? Este reducerea deficitului bugetar?
Nu ştiu. Poate.

Bloombiz: Ne aflam intr-o Europa marcata de criza datoriilor. Multe tari incep sa apeleze la imprumuturi pentru a putea fi salvate. Daca nu iesim din recesiune, ce se va intampla cu Romania?
Încerc să nu mă gândesc la o asemenea posibilitate. Luaţi, totuşi, în calcul că, spre deosebire de anii Marii Depresiuni, acum există Uniunea Europeană şi numeroase alte pârghii care pot echilibra situaţia. În plus, locomotivele economiei europene sunt deja pe plus. Unul modest, dar totuşi pozitiv. Iar locmotivele trag până şi vagoanele cele mai ruginite.

4 Replies to “Interviu BLOOMBIZ”

 1. va rog fiti alaturi de echipa rapid!cat va permite timpul,incercati sa fiti si dumneavoastra alaturi de trioul Jucatori-Sumudica-Dinu Gheorghe!Nu doar declarativ ci si cu fapte-dati bani la jucatori,si incercati sa faceti un transfer mai cu nume!(Eu sper in continuare ca il puteti lua pe Junior Moraes)!

  ma bucur ca a revenit pancone-pe langa ca reprezinta o bucata din rapid,el poate sa joace si 3 posturi-mijlocas central,mijlocas dreapta si atacant!

  va propun un nume de transfer-jucator liber de contract
  Spase Dilevski-a fost lasat liber de Craiova-e mijlocas central-exact ceea ce a zis si domnul D.Gheorghe ca ne mai trebuie!Mi-a placut mereu baiatul asta plus ca are si doar vreo 23-24 de ani-trebuie sa intinerim echipa-avem o gramada de jcuatori de 28-29-30 de ani!

  Am inteles ca il dorit pe Woobay-nu e jucator rau-dar va zic un nume si mai tare pe care il putem lua pe vreo 200 000 E-
  Ciprian Petre de la Gloria Bistrita!

  si inca ceva
  in urma cu 1 an jumate,urmarind turneul de la Toulon vi-am zis de 2 jucatori francezi la acea vreme aveau 18 ani-Yacinne Brahimi(mijlocas stanga-ce poate juca si in atac intr-un sistem cu 3 atacanti,un fel de cesinha) si Bakary Sako-20 de ani(mijlocas dreapta)-amandoi jucau in ligue 2!Astazi cei doi sunt titulari incontestabili la Rennes si As Saint Ettiente in Ligue 1 locurile 3 si 8!Brahimi are 16 meciuri sezonul asta in ligue 1 si 3 goluri iar bakary sako 20 de meciuri si 3 goluri!
  vor ajunge in nationala mare a frantei in viitor,eu asa cred!Nu va pare rau ca puteti investi cam 1 milion de euro in total pentru amandoi atunci iar acum ei nu cred ca pot fi cumparati cu mai putin de 5 milioane de euro-unul!

  Aduceti si jucatori tineri la rapid,uitati Cfr cu Lacina Traore-au dat lovitura!noi luam doar jucatori de peste 27 de ani!o politica proasta -mai ales ca nici acesti jucatori de peste 27 de ani rar prindem vreunu care sa zicem ca e peste media campionatului!

 2. Iti multumesc pentru tot ce m-ai invatat fara sa vrei pana acum, nea George. Te-am visat aseara. Iti luam apararea… Le ziceam unora sa stea linistiti ca nea George plateste salariile chiar daca ar fi meci Copos – Rapid si-ar vrea sa scape de niste jucatori sa castige mai usor! Succes in toate si spor pe santier!

 3. e clar!Stancu la galtasaray,moraes la steaua!

  nu ati mai luat un jucator important din liga 1 nici nu mai stiu de cand!Cred ca herea a fost ultimul!de vreo 3 ani….ciudat..chiar de cand nu mai miscam prin europa!

  Ultima strigare!Aduceti-l pe Junior Moraes-pentru Rapid!Haideti,e clar ca nu e usor sa dai 1 milion + TVA pe un jucator in timpurile astea,dar…..
  ganditi-va si miscati-va cat mai rapid,sper sa il vad pe moraes in tricoul rapidului din retur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *