Inchizitorul GI – Intoleranţa, ura şi răutatea umblă slobode printre noi

Unii înţeleg creştinismul în spiritul său: dragostea, toleranţa, înţelegerea sunt pentru ei un mod de viaţă. Pentru alţii însă creştinismul este un instrument de prigoană şi de opresiune. Învăţătura lui Christos, proclamată în public, devine ceva de faţadă, în spatele ei ascunzându-se ura, dispreţul, răutatea şi invidia nestăpânite. Aceştia din urmă cred că a te duce la biserică pentru a fi văzut de televiziuni este o dovadă de viaţă creştină. Rămân stupefiat citind declaraţiile EuroParlamentarului GI, publicate în Gazeta Sporturilor. Domnul GI îl atacă într-o manieră incalificabilă pe antrenorul Rapidului, Ioan Ovidiu Sabău, afirmând că acesta este un „pocăit”, „tentat de rău” şi care „s-a lepădat de Hristos”. Fiind cunoscut faptul că domnul Sabău este membru al cultului „Martorii lui Iehova” am de făcut câteva comentarii.

În primul rând, cu greu aş putea crede că inchizitorii şi conchistadorii care au însângerat Planeta cu ruguri şi cu mormane de
morţi, doar pentru că unii oameni ERAU ALTFEL SAU GÂNDEAU ALTFEL, sunt şi azi printre noi. De peste 200 de ani încoace normele privind toleranţa şi non – discriminarea au devenit reguli de drept în statele civilizate. Să luăm doar două exemple relevante. Constituţia României prevede, la art. 4 alin. (2), că cetăţenii români sunt egali în drepturi, fără deosebire de opinie. Mai mult, art. 29 din Constituţie garantează libertatea credinţelor religioase, care nu pot fi îngrădite sub nici o formă şi care trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. Constituţia Europeană, la articolul II-10, prevede că orice persoană are dreptul la libertatea de gândire şi de conştiinţă religioasă.

În temeiul textelor constituţionale de mai sus orice om este liber să fie adeptul oricărui cult religios. Deci, sub acest aspect, domnul Sabău nu face decât să se conformeze Constituţiei. Ar fi fost de aşteptat ca domnul EuroParlamentar GI să fi citit, măcar odată, Constituţia României şi pe cea Europeană !

În al doilea rând, termenul de „pocăit” are, în contextul declaraţiilor domnului GI, un sens peiorativ, asemănător cu cel de „boanghen”, „bozgor” ori „cioban”. M-aş fi aşteptat la mai multă decenţă din partea domnului GI.

Chestiunea cu „lepădarea de Hristos” este o eroare grosolană – aşa cum se întâmplă de (prea) multe ori în cazul domnului GI. „Martorii lui Iehova” sunt un cult profund creştin. Aceasta este, de fapt, ceea ce li se reproşează cel mai adesea: că respectă cu prea multă fidelitate Cuvântul Domnului !

În fine, „tentaţia răului” în cazul Martorilor lui Iehova este o eroare la fel de grosolană. Credinţa lor se bazează pe convingerea că întreaga Biblie constituie cuvântul inspirat al lui Dumnezeu, ei căutând principii în Biblie pentru absolut toate convingerile lor. Ei au o atitudine plină de respect faţă de toţi, îşi iubesc semenii şi doresc să aibă împreună cu aceştia parte de fericire în “lumea nouă” promisă de Dumnezeu. A afirma că respectarea Bibliei reprezintă „tentaţia răului” este prea mult, sper, chiar şi pentru domnul GI.

Personal, îl cunosc suficient de bine pe Ioan Ovidiu Sabău şi înţeleg că pentru el credinţa este un sprijin şi un izvor de cinste, sârguinţă şi profesionalism. Poate că lumea ar fi mai bună dacă toţi ar avea calitatea umană a lui Ioan Ovidiu Sabău !

Ruşine pentru intoleranţă, domnule Inchizitor modern GI !

7 Replies to “Inchizitorul GI – Intoleranţa, ura şi răutatea umblă slobode printre noi”

 1. Nimeni nu poate reusi la Rapid cu George Copos patron. Nici antrenorii, nici jucatorii, nici managerii. Acest om este buboiul din istoria Rapidului, cel care ne va conduce spre pieire. Pentru Rapid, el e Antichrist! Am cunoscut extazul numai din pasiunea si efortul depuse de oameni care s-au lasat contaminati de RAPID, in rest agonia ne-a fost servita sezon dupa sezon, de catre acelasi om. Ignoranta, indiferenta si nepriceperea lui condamna Rapidul zi de zi la moarte. GEORGE COPOS, PLEACA DIN GIULESTI!

 2. Vreau sa va felicit pentru comentariu postat,pentru modul delicat de a raspunde unor insulte grave ,demonstreaza multe: conduita, principii, respect pentru semeni, cultura….prin modul in care v-ati pozitionat,as spune ca in atitudinea dumneavoastra se regaseste urmatorul citat “fiti blanzi ca porumbeii si intelepti ca serpii”.

 3. In loc sa Dati 75 000 euro pt bumba-un talent al fotbalului romanesc,l-ati adus pe apostol inapoi.sunteti un om cu 2 fete,ziceti una Si faceti alta,ati zis ca intineriti echipa ….luatii pe balauru Si bumba…..uitati-va ce echipa avem…maxim locul 6

 4. Buna ziua domnule Copos. Am o varianta pt. postul de portar: Ema Dolha,un ardelean adevarat,un om bun si un portar care ar completa lotul actual perfect.E liber de contract.Am avea 26 de jucatori buni pt sezonul viitor.Baietii de la Rapid 2 ar trebui imprumutati cu totii parerea mea.Aveti rabdare cu Nelutu si sper sa avem rezultate. Multa sanatate! Cu respect,Cristian.

 5. De ce l-ati mai sunat pe telefonul mobil in data de 20.07.2012 daca il faceti aici de ocara? Defapt, mai bine zis, de ce l-ati mai facut pe blog de ocara, devreme ce il sunati pe telefonul mobil pentru a va sfatui in legatura cu TAS-ul? Marele priceput (din club) in ale TAS-ului nu se mai pricepe? Doar ne-a lasat in afara Europei 1 an. Noi inca asteptam explicatiile cu Varga si Balan. (Domnul Dragomir o fi primit ceasul pana la ora asta?)
  Stati linistit: mai e mult pana puteti spune ,,noi ne-am facut datoria!”. Dumneavoastra personal poate da, team-ul pe de-a intregul insa nu, stimate domnule Copos.
  Si ca sa inchei pozitiv, daca ma pot exprima asa, ajutati-l pe prietenul Porumboiu sa fie cap de serie in play-off-ul Ligii Europa (in cazul in care nu va prinde play-off-ul Ligii Campionilor): ELIMINATI DECI HEERENVEEN IN TURUL 3 PRELIMINAR AL LIGII EUROPA, CAZ IN CARE VASLUIUL INTRA AUTOMAT IN URNA CAPILOR DE SERIE.
  Convingeti-va singur: http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedel2012.html
  manuiti cursor-ul mouse-ului si ganditi-va ce era odata CAR-ul defapt cum se traduce…
  Criza va trece un pic mai usor peste acest tur 3 preliminar…
  Se intelege de la sine ca rationamentul de mai sus este lovit de nulitate daca in Finlanda Rapid nu se califica.

 6. CAND VA VENI ZIUA IN CARE NU VOM MAI AVEA IN LOT FOTBALISTI CARE AU JUCAT LA steaua sau dinamo ?! ?! ?! luati-l pe balauru sau un portar roman ! ne-am saturat de straini !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *