In Memoriam Adrian Păunescu

Mesaj postat pe site-ul oficial al clubului FC Rapid Bucuresti


A plecat dintre noi autorul celui mai frumos imn al fotbalului românesc, marele poet Adrian Păunescu. În această dimineaţă, în jurul orei 07:15, inima genialului poet Adrian Păunescu a încetat să mai bată. Decesul a survenit la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde Adrian Păunescu fusese internat în urmă cu câteva zile.

Plecarea dintre noi a marelui om de cultură a lăsat în urmă regrete nenumărate şi amintiri memorabile. Pentru întreaga suflare rapidistă, acestea sunt legate de lansarea, în 1980, a imnului care avea să devină, peste ani, cea mai frumoasă şi tulburătoare melodie din fotbalul românesc, imnul oficial al Rapidului!

Povestea acelui cântec de … poveste s-a derulat acum mai bine de trei decenii. Aflată de doi ani în eşalonul secund, formaţia feroviară a primit, după începerea campionatului 1979-1980, o mână de ajutor neaşteptată. Om cu mare influenţă la acea vreme, Adrian Păunescu (mare susţinător al Universităţii Craiova) s-a implicat serios în viaţa Rapidului, decis să ajute la revenirea giuleştenilor pe prima scenă. Prin relaţiile sale, a reuşit să aducă în Grant câţiva jucători de mare valoare (Mateescu, Ion Ion, Ştefan Popa, Şumulanschi şi Grosu) şi, ca antrenor, pe fostul internaţional rapidist Culae Lupescu. Rapid s-a implicat în lupta pentru promovare, pe care a dus-o, până spre final, în compania Progresului, echipă care a şi promovat în cele din urmă. Meciul retur dintre cele două formaţii de tradiţie ale fotbalului românesc s-a disputat cu patru etape înaintea finişului, pe 8 iunie 1980, pe un stadion „23 August” luat cu asalt de o mare de oameni. Reţineţi, au fost 55.000 de spectatori, marea majoritate susţinători ai Rapidului, la un meci de Divizia B! Cu acea ocazie, Victor Socaciu a fost prezent în galeria „alb-vişinie”, plasată la tribuna a II-a, şi a cântat pentru prima dată în public imnul Rapidului, ale cărui versuri îi aparţineau chiar lui Adrian Păunescu. Pe lângă un asemenea moment istoric, nici nu mai are importanţă faptul că Progresul a câştigat cu 3-1 un meci cu destule dedesubturi la acea vreme şi apoi a câştigat seria a II-a a Diviziei B, revenind în „A”.

Mai puţină lume ştie însă că Păunescu a mai lăsat atunci în urmă o odă închinată Rapidului acelor timpuri, echipă săracă şi prigonită de oficialităţi. Citiţi şi poate înţelegeţi, măcar un pic, ceea ce însemna „Realul din Giuleşti” într-o perioadă dominată despotic de cele două mari forţe comuniste, Steaua şi Dinamo.

DE CE ŢIN CU RAPID

Rapid nu-i echipă de fotbal,
Rapid este noapte şi zi,
Rapid e o stare de spirit,
Rapid e un mod de a fi.

Rapid e refuzul stagnării,
Rapid nu-i căruţă de blegi,
Rapid este neconformismul,
Rapid e că poţi să alegi.

Rapid e istorie simplă,
Rapid este dreptul la NU,
Rapid e puterea mulţimii,
Rapid este eu, el şi tu.

Rapid nu-i iubire comodă,
Rapid e un club de săraci,
Rapid e o stea populară,
Rapid nu-ţi dă dreptul să taci.

Rapid este geniul ieftin
Şi pacea modestului blid.
De aceea, şi astăzi, şi mâine,
Eu ţin cu cei mulţi: Hai Rapid!

Maestre Adrian Păunescu, salută-i din partea noastră, te rugăm, pe Moţul Pittiş, pe Colea Răutu, pe Nicu Constantin şi pe toţi ceilalţi şi asigură-i că nu i-am uitat şi nu-i vom uita niciodată! Suntem convinşi că toţi, împreună, veţi suferi în continuare alături de „cei mulţi”, cărora le-aţi lăsat, în schimb, atâtea amintiri de neşters …

6 Replies to “In Memoriam Adrian Păunescu”

 1. =Rapid este o stare de spirit =Rapid nu-i caruta de blegi=Rapid este dreptul la NU=Rapid nu-ti da dreptul sa taci =De aceea , si astazi ,si maine =Eu tin cu cei multi :Hai Rapid!….sa-i fie tarana usoara ! sa-l ierte Dumnezeu .

 2. Domnule Copos,

  Este adevarat ca in loc de bani pentru imnul Rapidului, i-ati propus lui Adrian Paunescu sa serveasca o masa la Crown Plaza?

 3. Buna ziua, domnule Copos am o singura intrebare pentru dumneavoastra si va cer sa ma scuzati ca nu are legatura cu ce ati scris mai sus
  intrebarea este : De ce nu dati drumul si la Peluza I ???
  Va dati seama ce ar fi la meciul cu Steaua un stadion arhipin daca si asa in 10 mii se face o atmosfera iesita din comun dar cu 18 mii .
  RESPECT absolut tot ce incercati sa faceti la Rapid si va multumesc pentru tot ce ati facut pana acum , dar este PACAT sa lasam un stadion ca batranul Giulesti in paragina . Mai stiu ca nu este de competenta dumneavoastra si dati vina pe MTS dar sunteti de 20 de ani in Giulesti si probabil o sa mai stati vre-o 20 daca nu dumneavoastra atunci fiica dumneavostra si ca orice tata grijuliu banuiesc ca vreti sa-i lasati o casa ingrijita si moderna .
  Astept raspunsul dumneavoastra
  Multumesc anticipat

 4. lasa gargara nea george cu paunescu………..baga bani si adu jucatori ca nu se intoarce paunescu din groapa sa dea goluri pentru rapid!!!!!si nu mai vorbiti de rapidul din 1979-1980 ca nu erati rapidist atunci!!!v-ati vopsit dupa “”revolutie””LA CATE MECIURI ALE RAPIDULUI ATI FOST INAINTE DE 1989?

 5. Vreau sa va transmit ceva. Un amic de-al meu care a fost in galeria Stelei la meciul din CUpa mi-a spus ca acele petarde au fost bagate in ziua meciului sub scaune. Se stie faptul ca Alin Ionescu e mare stelist. Nu au fost controlati decat de jandarmi cand au fost preluati. Controlul de pe stadion a fost vrajeala. Avea 3 brichete asupra lui. Noi de ce am fost suspendati? Pentru ca cei de la Shelter nu si-au facut treaba? Luati o firma serioasa gen BGS si va garantez ca nu o sa ma fie probleme. E al 2-lea pont pe care vi-l dau. Primul a fost cu Raduta acum ceva timp. V-am spus ca ii place viata de noapte si azi am citit in Gazeta ca a aflat si Sumudica. Eu stiu mai multe lucruri dar daca nu ne bagati in seama n-am de ce sa ma agit…Sunteti prea naiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *