In Memoriam Adrian Paunescu

Dragă Adrian, prietene grăbit, plecat mult prea devreme,

Sunt un privilegiat al sorţii: am avut şansa de a te cunoaşte şi de a-ţi fi aproape în multe momente.

Te-am admirat pentru curajul cu care te băteai pentru sănătatea românilor, sprijinind nume mari ale medicinii şi para – medicinii româneşti: doctorul Puskas de la Şimleul Silvaniei, doctorul Eltes de la Oradea, Valeriu Popa de la Bucureşti, doctorul Cozak, dermatologul, doctorul Ionescu – Târgovişte, şi mulţi alţii.

Te-am admirat pentru abilitatea cu care, în relaţiile cu autorităţile de la vârful statului, ştiai să îţi foloseşti notorietatea pentru a apăra pe unii din cei care nu puteau sau nu ştiau să se apere singuri.

Ţi-am citit cu pasiune volumele de versuri şi ţi-am înţeles atât mesajele cât şi frustrările. De la tine am învăţat la perfecţie să mă Rog pentru Părinţi. Tot de la tine am învăţat ce înseamnă Iubirea pe Tunuri. Cu tine m-am simţit ca un Pacient la Sfârşit de Veac. Am înţeles ce crezi tu despre Analfabeţi şi, prin tine, am simţit Repetabila Povară.

Am admirat curajul şi consecvenţa cu care te-ai implicat în politică după schimbările de regim, apărând aceleaşi principii pe care le apăraseşi toată viaţa.

Am împărtăşit pasiuni comune, cea mai mare fiind Pasiunea Vişinie pentru clubul Rapid. Am fost alături pe stadioane, ne-am bucurat sau ne-am întristat, am râs sau am plâns pentru echipa favorită. Am cântat împreună imnul Rapidului, scris de tine într-un moment de mare inspiraţie – cea mai mare moştenire pe care ai lăsat-o Giuleştiului.

Am fost în ghearele disperării atunci când am înţeles că ne vei părăsi, pentru a te apropia de Geniul Suprem, care te-a inspirat toată viaţa. Nu am putut face nimic pentru a opri deznodământul şi sufăr pentru aceasta.

Tot ce pot face acum este să recitesc gândurile care curg, în versuri, din volumele tale, şi, de câte ori aud imnul păunescian al Rapidului, să îmi spun, în gând – căci marile dureri sunt mute:

„Ocroteşte-l, Doamne, pe prietenul meu Adrian !”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *