Ieşim din criză!

Ediţia pentru octombrie 2009 a analizei Fondului Monetar Internaţional intitulată „Global Financial Stability Report” afirmă că „riscurile sistemice s-au redus substanţial ca urmare a acţiunilor de politică financiară fără precedent şi a semnelor ce promit creşteri ale economiei reale. Există o încredere crescândă că economia globală şi-a reluat ascensiunea, potenţând evoluţiile pozitive ale pieţelor financiare”. Cu toate acestea, FMI ne avertizează în mod foarte serios că e prematur să ne relaxăm, mai ales noi, cei din statele „Europei emergente”, care depind foarte mult de finanţarea externă.
Prin urmare, încep să apară semne mai mult sau mai puţin încurajatoare ale reluării trendului economic ascendent. Totul depinde de modul în care le abordăm, de modul în care ştim să profităm de oportunităţile noii tendinţe economice.
Or, tocmai aici trebuie să-mi exprim temerile că pentru noi, românii, dreptul la optimism va veni mai încolo.
În primul rând, deoarece sistemul nostru economic şi social, greoi şi osificat ca urmare a birocraţiei şi incompetenţei, va mai prelungi o vreme efectele crizei care în alte state au început să se atenueze.
În al doilea rând, incoerenţele sistemului legislativ ce reglementează domeniul economic în general şi mediul de afaceri în particular, precum şi fiscalitatea excesivă ce decurge din acest sistem vor pune în continuare presiune pe agenţii economici, mai ales pe cei privaţi, care se vor vedea siliţi să-şi restrângă activităţile pentru a reduce povara fiscală pe care le-o impune statul.
De asemenea, trebuie să luăm în calcul şi efectele adverse produse de fenomenul şomajului care încă n-a ajuns la amplitudinea maximă şi a cărui rată nu va scădea direct proporţional cu creşterea economică atunci când aceasta se va produce. Rata şomajului se va mai menţine la nivel ridicat încă o perioadă, deoarece angajatorii – inclusiv statul – vor fi învăţat între timp cum se poate munci mai mult cu angajaţi mai puţini.
Nu în ultimul rând, lipsa unei strategii economice guvernamentale de răspuns la criză va face ca efectele acesteia să fie nu doar mai substanţiale decât ar fi firesc, ci şi mai îndelungate în timp.
În fine, situaţia actuală din mediul politic, care se menţine de ceva vreme, este în opinia mea profund dăunătoare pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Proiectele legislative care ţin de legislaţia economică şi de business zac în uitare, instituţiile statului care ar trebui să sprijine mediul de afaceri sunt prinse în vârtejul luptelor politice, potenţialele investiţii străine sau autohtone sunt lăsate de izbelişte, Ministerul Finanţelor taie din poalele hainei şi cârpeşte la coate în încercarea de a gestiona sărăcia în loc să proiecteze strategii pentru bogăţie, Ministerul Transporturilor construieşte în continuare infrastructura ţării doar pe hârtie…
Iar noi, angajatorii, ce facem în tot acest răstimp? Anulăm proiectele investiţionale, renunţăm la împrumuturile bancare pentru dezvoltare, reducem cheltuielile, reducem tot ce putem şi, în ultimă instanţă, suntem nevoiţi să reducem numărul angajaţilor. Odată cu toate acestea se reduce, bineînţeles, contribuţia noastră la bugetele statului – una dintre cele mai împovărătoare din Europa.
Cine are de câştigat şi cine de pierdut din toată această situaţie? Mie nu-mi este clar cine câştigă, în schimb ştiu sigur cine pierde, iar acest lucru îl ştie toată lumea: noi toţi.

3 Replies to “Ieşim din criză!”

 1. Anul acesta lu-am campionatul dl Copos , apropo daca chiar dati Rapidul nostru drag va rog sa faceti o treaba buna iar intre tur si retur sa faceti niste transefuri bune (daca e nevoie) pt ca anul acesta va garantez ca facem eventu!!! RAPID GIULESTI!

 2. Domnule Copos,de ce nu vindeti clubul lui Jean Valvis???Fanii l-ar dori pe el viitorul conducator in Giulesti!Mie unul acest Lutz Stache mi se pare un tip cel putin ,,ciudat”!Tot zice ca vor sa creasca tineri,sa aduca specialisti din Germania…!Sper sa nu faca din Rapid un fel de Sherrif Tiraspol,sa creasca tineri si la 21-22 ani sa-i vanda,adica sa produca pentru a vinde nu pentru a face performanta!Nu stiu,eu asa zic,sper….!Oricum cand a venit domnul Taher eram mult mai increzator,mult mult!Vroia sa faca si un stadion de 50-60 000 de locuri daca tin bine minte!Avea planuri,dar mnah nu a fost o conducere buna intradevar!Dar as vrea sa imi raspundeti de ce nu ii dati domnului Valvis clubul?Nu doreste el?sau care sunt motivele,se spunea ca el doreste sa cumpere dar,acum il vad pe acest cvazinecunoscut german aproape sa puna mana pe Rapid!Hai Rapid!

 3. ASA NI SE-NTAMPLA NOUA!
  DE CATE ORI ECHIPA E IN FORMA SI JOACA FOTBAL, CAMPIONATUL SE INTRERUPE. DACA DUPA MECIUL DE LA ASTRA PLOIESTI, DL. HIZO DECLARA CA NU SI-A REVENIT TOATA SAPTAMANA SI A STAT ,,CU GURA” PE JUCATORI, ACUM ARE 2 SAPTAMANI IN CARE TREBUIE SA-I MUSTRULUIASCA (PREVENTIV DE DATA ACEASTA).

  TRANSMITE-TI ROGU-VA CA, DEOCAMDATA NU S-A CASTIGAT NIMIC, SA RAMANEM CU PICIOARELE PE PAMANT SI LUI MUGUREL BUGA SA NU SE MAI INCHINE A MIRARE (A MULTUMIRE DA!) DUPA CE INSCRIE CACI ESTE REMUNERAT SA INSCRIE, ESTE FOSTUL NOSTRU GOLGHETER DIN CUPA U.E.F.A. SI ARE GOLUL IN SANGE…

  OBSERV CA SUNTETI MAI APROAPE DE ECHIPA IN ULTIMUL TIMP ASA CA NU POT DECAT SA VA MULTUMESC!

  CE-AR FI SA NE FACEM DE RAS CA NU PUTEM EVOLUA PE STADIONUL NOSTRU IN LIGA CAMPIONILOR IN SEZONUL 2010-2011?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *