După 89 de ani

Cât de RAPID au trecut anii ! Azi, 25 iunie, se împlinesc 89 de ani de la înfiinţarea clubului de fotbal Rapid Bucureşti. Este un prilej fericit pentru a rememora evenimentele de atunci.

În ziua de 25 iunie 1923 lucrătorii de la Atelierele Griviţa şi jucătorii echipei de fotbal „Excelsior” s-au adunat într-o sală a şcolii primare din cartierul Griviţa pentru a constitui o nouă grupare sportivă. Echipa „Excelsior” avea avantajul de a avea o oarecare experienţă în domeniul fotbalistic întrucât activa în cartier de câtăva vreme. Reprezentanţii adunaţi la şcoala din Griviţa au fondat “Asociaţia Culturală şi Sportivă CFR” – prima denumire a ceea ce avea să devină Clubul „Rapid”.

Relaţia apropiată a Rapidului cu feroviarii, care au fost membrii săi fondatori, a continuat permanent, pe parcursul acestor primi 89 de ani. Rapid este, în continuare, echipa CEFERIŞTILOR, pentru care joacă. Ceferiştilor şi, în general, oamenilor din Giuleşti le sunt dedicate performanţele Rapidului, care merită să fie menţionate încă odată:
Pe plan naţional:
–    Campioană a României – de trei ori (1966/1967, 1998/1999 şi 2002/2003);
–    Câştigătoare a Cupei României – de 13 ori;
–    Câştigătoare a Supercupei României – de 4 ori (1999, 2002, 2003 şi 2007);
–    Câştigătoare a Cupei Ligii – odată (1994).
Pe plan internaţional Rapidul este o prezenţă constantă în cupele europene:
– este prima echipă românească ajunsă în finala unei competiţii europene inter-cluburi, în Cupa Europei Centrale;
– a câştigat de două ori Cupa Balcanică;
– a câştigat odată Campionatul European Feroviar;
– a avut cel mai lung parcurs al unei echipe româneşti într-o competiţie europeană: 16 meciuri în Cupa UEFA, în ediţia 2005 / 2006;
– s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Cupelor;
– s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, în ediţia 2005 / 2006.

Şi, pentru că orice aventură există doar prin oameni, vreau să vă readuc tuturor în memorie numele unora dintre OAMENII care au făcut posibilă această poveste minunată care se numeşte RAPID- FARMECUL VIEŢII.

Organizarea clubului a fost făcută, la începuturi, de primul Preşedinte, ales în persoana lui Teofil Copaci, care era maistru la Atelierele Griviţa, precum şi de primul Căpitan de echipă, care a fost Grigore Grigoriu; acesta din urmă era strungar de meserie dar era totodată şi jucător cu experienţă, fost component al echipei „Venus”.

Prin eforturile acestora şi ale următorilor conducători ai Rapidului, la echipă au sosit jucători care, datorită performanţelor lor, au devenit faimoşi şi al căror nume rămâne indisolubil legat de istoria „Vişiniilor”. Iată câteva dintre personalităţile Rapidului, unanim admirate şi respectate – precizez că lista poate fi mult mai lungă:
Iuliu Baratky, Valentin Stănescu, Alexandru Apolzan, Bazil Marian, Ilie Greavu, Vasile Copil, Titus Ozon, Rică Răducanu, Ion Motroc, Ion Ionescu, Dan Coe, Constantin Jamaischi, Nicolae Lupescu, Ion Dumitru, Viorel Kraus, Constantin Năsturescu, Emil Dumitriu II, Alexandru Boc, Ion Ion, Nicolae Manea, Florin Marin, Marian Rada, Bogdan Lobonţ, Marius Şumudică, Dănuţ Lupu, Daniel Pancu, Mircea Rednic, Constantin Schumacher, Ioan Viorel Ganea, Adrian Iencsi, Ioan Ovidiu Sabău, Marius Măldărăşanu, Emilian Dolha, Vasile Maftei, Robert Ilyeş, Daniel Niculae, Dănuţ Coman, Mugurel Buga, Ovidiu Herea, Viorel Moldovan, Fane Ţâră, Marin Stelian, Octavian Niţă, Teo Codreanu, Adrian Dumitru, Florian Tiţă, Cezar Zamfir, Ioan Goanţă, Iosif Damaschin, Cristi Săpunaru – şi legenda continuă cu alţi jucători care în prezent sunt gloriile Rapidului. Spre satisfacţia noastră, unii dintre ei au devenit antrenori şi au lucrat cu Rapidul: Nicolae Manea, Marian Rada, Marius Şumudică, Mircea Rednic, Ioan Ovidiu Sabău.

Nici suporterii celebri nu ne-au lipsit niciodată: unii ne veghează de sus, din Cer, alţii continuă să fie alături de noi. Iată câteva personalităţi care ne-au fost, sau ne sunt, în continuare, aproape: actorii Florian Pittiş, Colea Răutu, Nicu Constantin, Mitică Popescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Ştefan Bănică Senior; muzicienii Dan Grigore, Victor Socaciu, Horia Brenciu, Adrian Despot; scriitorii Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Ioan Chirilă; oamenii politici Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Mircea Geoană.

Un cuvânt de respect pentru suporterii clubului: sunteţi cea mai frumoasă, mai devotată, mai spectaculoasă şi mai muzicală galerie din fotbalul românesc ! Vă iubim, aşa cum şi voi ne iubiţi pe noi. Aşa cum Rapidul este raţiunea pentru care voi veniţi la stadion, la fel şi raţiunea pentru care Rapidul vine la stadion sunteţi VOI ! Pentru că şi voi faceţi parte din FARMECUL VIEŢII !

La Mulţi Ani, Rapid !
La Mulţi Ani, Rapidişti !

16 Replies to “După 89 de ani”

 1. Adrian Despot este rapidist????? De aceea are o melodie pentru dINAMO….

 2. Stimate domnule Copos,

  Articol este ok insa noi ca suporteri asteptam mai mult din partea unui manager care conduce destinele acestui club. Așteptam sa vedem ca se construiesc lucruri care rămân in timp si ajuta la menținerea acestei frumoase istorii. Sunteți ardelean si la ardeleni le plac lucrurile concrete. Vrem ca dumneavoastră ca manager sa manageriati de exemplu un proiect care sa aducă acestui superb club un stadion decent! Nu trebuie sa aduceti neaparat bani de acasă pentru acest lucru dar este de DATORIA dumneavoastră sa găsiți soluții si finanțare! Nu înțeleg cum un om care a construit atâtea afaceri de succes nu realizează cat de importantă este infrastructura si organizarea. Pana cand noi vom continua sa jucam pe o ruina nimic notabil

 3. … nu se va întâmpla. Luați exemplu de de la CFR, prima data infrastructura apoi performanța.

 4. La multi ani Rapid!

  Revin cu indemnul la unitate a tuturor rapidistilor, in aceste momente grele al crizei economice, dar si morale, care are darul de ne invinge sau de a ne intari in convingeri : ” ceea ce nu te ucide te face mai puternic”.

  Intr-o postare anterioara am facut cateva greseli- 89 de ani de la infiintarea Rapidului si nu 92 de ani. Precum a-mi fi scuzate si dezacordurile gramaticale, spre rusinea mea, le observ numai atunci cand sint deja postate. Pacatul marturisit e pe jumatate iertat.

  De-a lungul postarilor mele anterioare am incercat sa descriu istoria bogata a acestui club cu adevarat iesit din comun. Nu ma asteptam la aprecieri speciale ci, ramanem surprins de ceea ce comentatorii cereau: ” pleaca Copos! Vinde Rapidul…”etc. Oare rapidistii au uitat istoria zbuciumata al Rapidului? Cate campionate a castigat Rapidul? De cate ori a fost lasat sa castige ? Locul 2 a fost mereu consolarea giulestenilor, ca sistemul era impotriva castigarii Rapidului. Si astazi este la fel, nimic nu s-a schimbat… Chiar daca l-am avea investitor pe Ahmetov, patronul lui Sahtior, tot nu am fi lasati si iesim campioni. Oare nu vedeti lucrurile evidente? De ce dl. Porumboiu investitor la F.C. Vaslui nu castiga campionatul? Ati vazut ce lot are? Avand cel mai tare atac, si totusi, nu castiga campionatul… Va las sa judecati singuri de ce?

  In sfarsit, Universitatea Craiova, i se face dreptate, si parca acei tirani, tirani ai sufletelor suporterilor Stiintei, aveau castig de cauza. Adevarul triumfa intodeauna, caci spiritul ei e inca viu. Stiinta Craiova are dreptul sa traiasca, si nimeni , si nimic nu va putea invinge, atata timp cat spiritul ei traieste, si din Ceruri Adrian Paunescu vegheaza asupra ei. Sufletul meu se bucura atunci cand dreptate triumfa asupra injustitiei.

  Ne-a fost dor de tine Stiinta Craiova, si fi binevenita in Liga 1, acolo unde ti-a fost locul, inca de la aparitia ta , si unde speram ca legenda ta va continua. Caci Ilie Balaci copilul tau frumos nu te-a parasit asa cum altii usor s-au lepadat de tine.

  Revenind la Rapid i-am dedicat prin toate aceste postari imnuri de dragoste sincere, dezinteresat de ceea ce se intampla la nivelul conducerii, caci nu doar Dl. G. Copos conduce acest club, ci si acel Consiliu de Administratie, in frunte cu Ion Taban, ei nu sint responsabili? De ce toate oalele se sparg in capul domnului Copos? Dumnealui este singur avand atatea probleme cu situatia ciudata din anul 2008, atunci cand Rapidul risca sa se desfiinteze! Asta era si planul! Dl. Copos inca de atunci a facut si face incontiunare eforturi supraomenesti de a mentine Rapidul pe linia de plutire, caci fara domnia sa, ne vom bate iar cu echipele de pe primul loc, din esalonul secund! Uitati ce se intampla cu F.C. Arges? In Trivale linistea s-a asternut, uitand ca acolo genialul Dobrin fascina publicul pitestean. Este o rusine ceea ce se intampla cu F.C. Arges! Oare autoritatile nu fac nimic ? De aceea ma bucur pentru revenirea Craiovei in primul esalon… Dar, voi, rapidistii aveti un razboi cu Dl Copos, si va intreb cui ii foloseste asta? Rapidului in nici un caz.

  L-am observat pe Dl. Copos implicat la Rapid mai mult decat inainte, fiind domnia sa bucuros si fericit pentru a ajuta echipa… Nu mai zice nimic, doar ochii sint plini de lacrimi, caci vrea sa faca cate ceva alaturi de colaboratorii sai. Ca un copil se bucura, traieste poate pentru prima data Spiritul Giulestean. Aveti ingaduinta si iertati pe cei care au gresit. Oare noi sintem perfecti?

  Sa nu uitam ca domnia sa este singur, infruntand dusmani aprigi ai Rapidului.

  In anul 1923 se consemneaza aparitia unei echipe fotbal ce avea sa devina o legenda vie a fotbalului romanesc. Usor – usor ea fascineaza publicul, care din ce in ce mai numeros venea spre stadionul Giulesti, simtind in inimile lor ca e ceva neobisnuit cu acesta echipa, ba mai mult, in inimile lor isi facuse loc un sentiment puternic de iubire pentru culorile alb-visinii. Iar atunci cand grijile lor mari, ii apasau din ce in ce mai tare, si cand notiunea de speranta nici nu mai exista in sufletele lor obidite, asemanatoare cu mainile lor muncite, cu sudoarea muncii lor, ca parca era in zadar? Iar in familie nu gaseau alinarea necesara ca aerul, acestia il gasira in Potcoava Giulesteana, unde se simteau unici, chemati fiind de spectacolul fascinant al jucatorilor sau mai bine spus al artistilor cu balonul rotund, acestia fiind: Ionica Bogdan, Bazil Marian, Ozon, Fanica Filote si G. Baratki, ” minunea blonda” cel ce nu a avut pereche in fotbalul romanesc , fiind considerat de contemporani, peste Dobrin si Hagi. Avand o soarta trista , caci era un suflet bun . Constient fiind de talentul sau. Erou si invingator pe triunghiul verde, dar infrant in viata de pierderea neegalata a fetei obisnuite, pentru multi, dar stapana a vietii lui. Poate ca daca ar fi fost si ea alaturi de el implinirea sa era totala…

  Generatia anilor “60 implineste visul cel mare al Rapidului, care inca de la aparitie ii fusese interzis. In 1966/ 1967, ceea ce parea un lucru imposibil devine posibil, si cum trebuia trait acest moment unic si inaltator, tot prin trairea celor mai inalte cote de dramatism. Stadionul Gazarilor se umpluse pana la refuz, in tribune predomina culoarea alb-visinie. Golul marcat de Dinamo la Bucuresti, fotbalistii feroviari s-au mobilizat si mai tare, iar la final Rapid devine campiona! Cine sint eroii? Raducanu, lupescu, Motroc, Dan Coe, Greavu, C-tin Dinu , Dumitriu 2, Nasturescu, Neagu si I. Ionescu , precu si altii… Nume de legenda pentru suflarea alb-visinie.

  Sa nu-i uitam pe toti cei care au contribuit la crearea acestei legende numita Rapid. Club nepereche in fotbalul romanesc, care a adunat sub vraja ei numerosi oameni simplii si artisti precum si scriitori. Au regasit Spiritul Rapidului cantat de inimoasa si frumoasa galerie giulesteana, versuri izvorate din experientele vietii fotbalistice. Au cantat suferintele lor si ca un Prometeu creatori ai flacarii vesnice au strigat pentru dreptate , pentru libertate! In lupta cu un sistem perfid – asa cum Leasa si Rappa canta in frumoasele imnuri ale Rapidului ” Dincolo de Rapid nu exista viata”, ” Inc-o zi in plus”- , suporterii au cantat chiar si pe stadionul rivalei lor Steaua, prezenti fiind cam 40 000 de suflete alb-visiniii, au cantat cu insufletire neincetat , chiar aratandu-si indignarea fata de acel sistem: Singuri impotriva tuturor!

  O, voi, ceilalti care sinteti in afara spiritului giulestean: ziaristi, suporteri ai echipelor adverse, nu veti intelege niciodata Spiritul rapidist, caci inimile va sint impietrite…

  Rapid Bucuresti oriunde vei fi si prin toate cele potrivnice, caci stiu cati dusmani tu ai, si prin greutatile care sint ca valurile si te-au lovit si te vor lovi mereu. Doresc sa stii , ca in linistea camarutei mele inima imi va batea pentru tine mereu , caci ai rasarit ca o fata neinchipuit de frumoasa in viata mea searbada…. Mereu ma voi ruga catre bunul Dumnezeu sa te apare de tot raul din jur….

 5. Bai nene,daca nu bagi bani in echipa asta de ce mai stai patron?,pentru publicitate?,ne-am saturat,de 10 ani n-am mai luat nici un campionat,vrei titluri cu ce?,cu jucatori de la Rapid 2?,Sabau a spus clar ca nu sunt de nivelul primei echipe…baga bani in transferuri daca vrei performanta,nu cu spoiala se face treaba,dubluri de valoare pe fiecare post,te califici in grupele Europe League,atragi sponsori,bani de la televiziuni,plus stadioane pline,banii se vor intoarce inapoi ba chiar si cu profit…

 6. Ce mai astepti …avem nevoie urgenta de 2 atacanti, fundasi stanga si dreapta, inchizator, mijlocas la inchidere… …pleaca nicolae grigore, burca, oros, cretu, ciolacu si alte nulitati

 7. Domnule George Copos va ofer o sugestie pentru transferuri .Echipa are nevoie de un fundasi dreapta tanar si cu potential vil sugerez pe Ionut Mihalachioe de la FCM Bacau .
  In primul rand este ieftin
  In al doilea rand a jucat 29 de meciuri pe care lea inceput pe toate ca titular deasemenea a reusit 3 goluri.
  In ultimul rand el poate evolua si in centru dar si in banda dreapta.
  Sper sa im ascultati sfatul si sa-l luati

 8. un amical la Fetesti , cu Rapidul din localitate , proaspat promovat in liga a 3-a , pentru un caz umanitar special , ar putea fi pus in practica?

 9. Domnule Copos….daca nu aducesti 3 jucatori buni, inca un atacant(preferabil Goga), un mijlocas si un fundas central pe masura celor plecati nici macar locul 4 nu prindem sezonul trecut…ce sa mai zic de grupele Europa League, acolo nu avem multe sanse asa…deci ADUCETI INTARIRI!!!!!!!!!! NU MAI FITI ZGARCIT!!!!!!!!!

 10. Nu publicati mesajele. Ganditi-va foarte bine ce impact ar avea un mesaj de genul : <>
  Servilism, nene Iancule, nimic altceva. Servilism

 11. Sunt un fan Rapidist , care iubeste foarte mult acest club.
  M-am gandit sa va scriu mai ales cand am vazut ce se petrece la aceasta echipa an de an si nimeni (mai ales Dv) nu doriti sa invatati din greseli.
  Sper sa cititi acest mesaj si sa-mi raspundeti cu fapte si in scris sa-mi explicati daca nu am undeva dreptate sau cer ceva imposbil de realizat.
  Am multe sa va reprosez , dar ca sa ducem o discutie mai constructiva nu am sa o fac , ci o sa va rog sa tineti cont de cateva recomandari de ale mele.

  Inteleg ca e foarte greu sa sustii un club de talia Rapid-lui , dar cu managementul care il observ la ora actuala simt ca ne punem singuri bete in roate. Din cauza asta au plecat jucatori valorosi ca M. Antonio, Spadacio, Lazar . Cedam jucatori aproape gratis si apoi ne chinuim sa-i aducem innapoi pe mai multi bani (Alexa , Lazar , Maftei).Noi suntem buni cu toti , dar ei toti lovesc in clubul Rapid.
  Deaceea trebuie sa ne vedem de interesele acestui club si nu sa acceptam ca dansii sa loveasca in noi (amenzi , suspendari, etc.)

  Propun sa desemnati scauti , care sa monotorize jucatori , in tara si peste hotare(cateva zile in Brazilia pentru Rada si Sabau nu sunt indeajuns pentru a face o impresie despre un jucator – fosti jucatori , lucratori de la club care au ochi buni la jucatori talentati) , sa incheiem arcoduri cu o firma serioasa de impresariat (exemplu CFR).

  Avem tineri talentati in lot care din pacate nu pot face fata la echipa mare . Propun sa-i imprumutam cu folos , exemplu : cazul lui Bumba. Clubul cere 300 mii , noi dam 100 + 1, 2 jucatori imprumut pe 1 an pentru 50-100% din drepturile federative ale lui Bumba , ei o sa aiaba nevoie de jucatori tineri si talentati in liga 2 si + % de la o evantuala vanzare cred ca ar fi deacord , putem sa cedam si noi % de la jucatorii imprumutati daca e necesar.
  Astfel iesim in castig dublu . Aducem un jucator talentat (ce conteaza ca detinem doar 50 sau 70 %, important ca joaca la noi si ajuta ecipa) si jucatorii nostri pe care ii imprumutam joaca o echipa serioasa care se lupta pentru revenirea in liga I. Atfel de miscari se pot face si cu Sportul , sunt sigur ca o sa aiba nevoie de tineri talentati si acolo , si pe aceasta baza putem obtine reduceri pentru jucatori ca Varga , Curelea , Ferfelea.

  Referitot la proiectul Razavan si la cel a lui Sabau , ca ala a fost rau si asta e bun si tot asa – nu sunt deacord.
  Strategia ne o facem in dependenta de conditile care sunt la momentul dat . Un amestec din-tre aceste 2 proiecte e mai indicat cred . Jucatori tineri de perspectiva langa jucatori cu experienta.

  O alta recomandare as vrea sa fac refiritor la supoteri din care fac parte si eu .
  Zi de zi suntem scosi din sarite ca nu stim mai nimic de echipa si + ziarile scriu in fiecare zi ce le trece prin cap.
  Vreau sa fie cineva care sa aiba legatura directa intre echipa si suporteri (serviciul de presa) care sa ne tina la curent in permanenta cu ce se intampla la echipa , poze de la antrenamente , stiri de ultima ora , situatia transferilor (pe saiturile de sport nu e zi sa nu il transferam pe Blaze Ilijovshi) .
  Sa fie postat jucatorii care i-am achizionat , la ce pret , pe ce termen si pe salariu anual.
  Sa raspunda cineva la intrebarile suporterilor , sa putem participa si noi la sustinirea clubului cu ce putem (idei , recomandari).

  Sa interveniti sa faceti pace intre suporteri si echipa (cazul de anul trecut de Chiajna) , la fel sa luati apararea echipei , jucatorilor , suporterilor cand cineva isi permite sa ne jigneasca sau inventeze zvonuri neadevarate , fiindca in 10 ani fara titlu sa acumulat multa frustrare si numai o mica presiune de inauntru sau din afara echipei poate distruge tot ce construim acuma .

  In Incheiere da-timi voie sa spun si eu cateva vorbe despre situatia transferilor.
  Venirea lui Albut este un plus de experienta , dar sunt la o varsta si el si Coman care peste 1 an 2, au sa paraseasca echipa . Referitor la intinerirea echipei pe care ati anuntat-o , ar fi fost buna varianta cu Balauru de la FCM (Poate incercati sa obtineti 50% si il lasati 1 an la ei )
  In defensiva o sa-i ducem dorul lui M. Antonio , nu i-am vazut pe noi veniti la munca , dar cred ca transferul lui Marcovic ar fi fost util echipei.
  La mijloc , salut ideea aducerii lui Lazar , si daca se poate sa ne faceti o bucurie sa aduceti de la Sportul pe Varga , Ferfelea , Curelea si Distefano de la Brasov , poate nu pe toti , macar 2 din ei . Putem sa-i imprumutam pe cale inversa pe cineva care nu a dat randamentul scontat (Surdu , Sburlea).
  In atac imi place cuplul Blaze Ilijovschi – Dorin Goga.
  Si o ultima intrebare : ce stiti de situatia lui Zicu ? se zvoneste prin presa ca ar vrea sa vie la Rapid.
  Aceastea fiind scrise, sper ca ati citit mesajul meu si o sa incercati sa puneti in practica recomandarile pe care le-am enumerat .

  Astept Raspuns .

 12. ” Dincolo de Rapid nu exista viata”

  Privitori ca la teatru – absurdului-, noi spectatorii anonimi ai un Romanii ce a fost si nu mai este; ce si-a respectat profesorii, medicii si artistii…I-au alungat din cetatea numita Romania ,democratica” . Vreau o Romanie luminata de Duhul Lui Dumnezeu. Unde ne-a adus sistemul asta post-decembrist?

  Vad tineri care nu mai cred in nimic, da, numai in puterea amagitoare a materialului: ” Spiritul stapaneste materia” . Unde va duce acesta iubire oarba de material? Acolo unde femeia atlanta atragea tinerii prin vraja ei catre moarte…Ei nu puteau sa sa opuna, asa si oamenii de azi sint atrasi de aceasta vraja pieritoare.

  Fara sa cunoastem ca au mai existat si oameni speciali care au trait langa noi, in mijlocul nostru, si ne-au invatat sa mergem pe calea adevarului si cunoasterii. Contele Saint Germain a fost unul , omul care cunostea totul si care e nemuritor!

  Pamantul, locul nostru de nastere, precum si al atator fiinte necunoscute , al animalelor preistorice sau actuale? Nu cunoastem exact, chiar si ” Lumea disparuta” a lui Doyle descrie acel platou fantastic in care traiau animale preistorice disparute acum 65 milioane de ani, desi omul de stiinta nu crede, si cazi in ridicol sustinand o asemenea teorie.

  Legendea Sasquatch, dinosaurii, sau Loch Ness, sint edificatoare. La noi, in Romania, nu stim cati monstrii traiesc sub ape…Chiar legenda balaurului de la Cernica, confirmata de preotul Ilarion Argatul, deseori noaptea il vedea iesind din lac, dar nu face rau nimanui.

  In cartea sa ” Din tainele naturii” scriitolul Dan Apostolol, incerca sa gaseasca raspunsurile la aceste enigme ce tin de paleontologie si zoologie precum si de antropologie…Oamenii trebuie sa isi recunoasca limitele cunostintelor lor si sa fie curiosi sa afle acele raspunsuri. Oamenii de stiinta care neaga existenta acestor evidente, neaga adevarul. Ce stim despre Yeti? Despre toate aceste enigme care continua sa fie in jurul nostru. Discovery Channel, pleaca pe urmele descoperirii lui Sasquatch, dar nu il pot prinde si in cadru aparatului de filmat, in schimb el le raspunde uneori la semnalele lor. Concluzia acestor entuziati cercetatori este ca el exista. Singura pelicula ramane cea a lui Patterson din 1967. Care este autentica. Ce sunt aceste fiinte? Sunt animale ce tin de ordinul primatelor? Nu, sunt mult prea inteligente…

  Am incercat sa amintesc intr-un comentariu de Erich von Daniken, cercetatorul care aduce atatea informatii despre trecutul rasei umane, si cercetand un material imens, conchide ca extraterestrii sunt cei ce ne-au creat, afirmand ca el ramane in convingere catolic.

  Ce legatura au toate asta cu Rapidul?

  Rapidul este o echipa de fotbal aparte fata de celealte echipe romanesti. Nu stiu cum de Steaua a devenit cea mai iubita echipa de fotbal din Romania? Nu are legende ca cea din Giulesti, nu are traditie , si a fost pusa ca un implant strain , romanii care mai tin cu aceasta, ar trebui rapid sa se lepede de ea ca de puroi. Nu poti trai cu o femeie desfranata, te lepezi de ea …Cauti o femeie curata in care copiii tai sa fie neprihaniti , si nu cu obraznicie si nesimtire, a celor casatoriti prin necunoastere, in vicii, din acestia ies viitorii infractori.

  Daca ar stii ei asta? Rapid e Venera frumoasa si neprihanita, nu ca Steaua opusa ei, e prea murdara pentru a te insoti cu ea. Deci lepadati-va de ea , caci va luati energii negative care va vor distruge in timp.

  De ce iubim Rapidul?

  Stiu ca stelistii ne fac tigani, chiar si patronul lor spunea asta …Ce pretentii sa avem de la niste oameni care iubesc viciat.

  Rapid, inseamna legenda si frumusetea bogatiei istoriei cu parfum interbelic, cu spectatori frumosi si cuminti , care veneau pe Giulesti si se incarcau cu energii pozitive, dupa o victorie la fabrica ei munceau cu spor. Ei, romanii muncitori, care lucrau in conditii grele, innegriti de atata munca si cu sudoarea muncii lor ; nu mai cereau nimic , nu mai sperau la nimic, caci duceau o viata atat de grea. Politicienii habar nu aveau de ei, de grijile lor uriase…Muncitorii gaseau o atmosfera fantastica in Giulesti, unde simteau ca sint cu adevarat fericiti:” Nu vreau sa stau intr-un palat, eu vreau sa fiu langa triaj” . Iubirea ii cuprinse atat de tare incat se simteau invingatori desi societatea ii desconsidera. Spiritul Giulestiului se naste in inimile lor curate, apoi din tot acesta atmosfera frumoasa, ia fiinta Legione Granata, galeira care insotea echipa peste tot in tara, fiind inainte de Revolutie singura galerie care isi sustinea echipa.

  Actori, scriitori s-au alaturat cu mandrie si iubire sincera catre aceste culori alb-visinii, simtind si ei atmosfera speciala din Giulesti: Colea Rautu, Nicu Constantin, Anda Calugareanu, Florian Pittis, Jean Constantin, Puiu Calinescu, Ioana Radu, Maria Tanase, Constantin Tanase, Silviu Stanculescu, Gheorghe Dinica precum si altii…; scriitori : Ion Baiesu, Ioan Chirila si Fanus Neagu..” Rapid are galerie pe pamant dar si in ceruri”. Si acestia sint tigani( sic!) dar ce sa cunoasca patronul Stelei, sa avem pretentii de la el? Iar ceilalti suporteri adversi nu cunosc nimic si injura orice, caci asa fac cei care traiesc in necunostere.

  In introducere am scris despre enigmele Terrei, si spuneam daca au vreo legatura cu Rapid? Da, au. Rapid o enigma a Romaniei, privind din punctul de vedere al supravieturii, comparam asta cu exitenta nealterata etnica a romanilor de-a lungul istoriei . Desi unii asa-zisi istorici denigreaza istoria noastra, ba ne fac cumani, ba ca ne-am mitizat domnitorii si ca adevarul e altul. Care e adevarul? Domnitorii erau crestini si viteji si drepti, iar voi nu aveti nimic etnic cu romanii…

  Istoricul Gh. Bratianu, spunea ca romanii sunt o enigma si un miracol : “adevarul va ramane oricare va fi soarta celor care l-au sadit”.
  Rapid reprezinta un miracol pentru ca a supravietuit , desi, sistemul nu il dorea alaturi, ca cele doua echipe de azi+ Cfr, care orbesc oamenii fara gandire, prin trofeele lor trucate. Rapid, o minunea a Romaniei, atat in perioada interbelica, cat si cea de dupa Razboi. Spiritul ei a invins dusmani aprigi, si ca Pasarea Phoenix, renaste atunci cand unii au crezut-o terminata. Spiritul libertatii era in Potcoava din Giulesti si asta a simtit-o si poetul Adrian Paunescu, care ii inchina versuri atat de frumoase Rapidului: ” Rapid taria libertatii noastre, recursul demnitatii noastre, blestemul si nobletea de-a iubi. Traiasca slabiciunea de-a iubi Rapid, puterea Invierii noastre”.

  Iar, voua rapidistilor, aveti datoria morala de a duce spiritul giulestean mai departe. Sa nu uitati de cei de dinaintea voastra, de sacrificiile lor. fiti mandri de istoria acestui club nepereche. Bucurati-va! Caci voi iubiti Adevarul. Rapid, este taria voastra !

 13. Felicitari pentru aducerea lui Goga si Ilijoski!
  Daca i-ati mai aduce si pe Costin Lazar si Cristian Sapunaru sigur am avea ce sarbatori la sfarsitul acestui campionat!

 14. Lasati-l pe coman sa plece si aduceti un rapidist adevarat,pe balauru.
  Rapid dupa plecarile lui alexa si Marcos antonio a rămas descoperită pe aceste posturi…abrudan cu siguranță nu este o solutie.Aceste posturi,pot fi acoperite de venirea unui singur jucator:Joao paolo andrade!ce ziceti,care e situația sa?
  Totodata ați afirmat ca intineriti echipa,dar nu ați luat niciun jucator sub 24 de ani.asa de mult mi-as dori sa îl vad pe bumba in tricoul nostru….l-as vinde si pe herea doar sa Facem bani sa îl luam,faceti tot posibilul sa îl luati,va rog.nu va va părea rau,pe termen lung va fi un mare fotbalist si acum e un jucator ce poate juca lejer titular.

  Sper sa cititi ce am scris….ar fi frumos sa vedem la rapid acești 3 jucatori:balauru,bumba si Joao paolo andrade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *