DIN NOU DESPRE CRIZĂ

Despre criză se discută mult şi, din păcate, probabil se va mai discuta, mai ales despre ieşirea din criză. Discuţia nu e nouă. Se ştiu multe despre acest tip de fenomen. Se ştie că evoluţia economiei este fluctuantă, că fluctuaţiile sunt fie sezoniere, cu durata cam de un an, fie ciclice. Se ştie că ciclurile sunt fie lungi, seculare, cu o durată cam de 50 – 60 de ani, fie decenale, cu o durată cam de 6 – 10 ani, fie scurte, cu o durată medie de 40 de luni. Se ştie că fiecare ciclu are o fază de expansiune şi o fază de contracţie, după care urmează o nouă fază de reluare a activităţii economice, şi tot aşa. Cunoscându-se cam tot ce se poate cunoaşte despre crize, datorită unor savanţi renumiţi, printre care J. M. Keynes, se cunosc şi măsurile ori politicile guvernamentale care trebuie aplicate pentru atenuarea efectelor negative ale crizelor economice.

Se ştie că trebuie aplicate politici monetare şi de credit, politici în domeniul cheltuielilor publice şi politici fiscale. Pentru economişti aceste măsuri sunt ceva arhi-cunoscut. Direcţiile de bază sunt descrise în orice manual, începând de la nivel de liceu. Luând la întâmplare un astfel de manual de bază, elementar, citim, spre exemplu:
Politica monetară şi de credit: în faza de recesiune se urmăreşte stimularea consumului şi investiţiile, asigurându-se creşterea producţiei şi a gradului de ocupare a forţei de muncă. Pentru aceasta se reduce rata dobânzii, se acordă facilităţi în vederea creşterii volumului creditelor şi a masei monetare.
Politica cheltuielilor publice: vizează impulsionarea cererii pe baza cheltuielilor de la bugetul de stat, prin achiziţii publice, investiţii cu caracter socio-cultural şi în sectorul public.
Politica fiscală: se reduce fiscalitatea pentru a se lăsa la dispoziţia agenţilor economici o parte mai mare a veniturilor, stimulându-se astfel cererea de bunuri de consum şi investiţii.” (Manualul de economie, clasa a X-a, editura ALL, 2003, pag. 129).

Toate cele de mai sus nu au nici o conotaţie politică. Ştim cu toţii că legile economice, ca şi cele din fizică ori din chimie, sunt obiective. Apa va îngheţa întotdeauna la zero grade Celsius, indiferent ce partid e la guvernare. La fel şi cu legile economice. Mecanismele economiei sunt obiective, fie că ne place, fie că nu.

Ca economist şi om de afaceri fac comparaţie între ceea ce scrie în orice abecedar de economie, fiind, cum s-ar zice, „la mintea cocoşului”, şi ceea ce văd că se întâmplă în jur. Cartea zice: să se stimuleze consumul. Noi reducem salariile. Cartea zice: să se facă investiţii. Nouă nici nu ne pasă de infrastructură. Cartea zice: să se crească gradul de ocupare a forţei de muncă. Noi concediem. Cartea zice: să se sporească cheltuielile de la bugetul de stat. Noi tăiem tot ce se poate tăia. Cartea zice: să se facă investiţii în domeniul socio – cultural şi în sectorul public. Peste noi se prăbuşesc şcolile şi spitalele. Cartea zice: să se reducă fiscalitatea. Noi mărim TVA-ul. Adică totul este făcut pe dos !

Cred că, într-adevăr, în ţara asta nimeni nu mai citeşte nici o carte. Efectele încep să se vadă. Necazul este că ponoasele nu le vor trage numai cei care nu citesc nici o carte, nici de economie, nici de drept constituţional, nici de alt fel, deşi ar trebui să o facă. Ponoasele le vom trage cu toţii. Poate merităm aceasta, pentru că nici noi nu mai citim nici o carte. De exemplu, Ghidul Alegătorului.

8 Replies to “DIN NOU DESPRE CRIZĂ”

 1. Ce se intampla acum in Romania este cumulul a 20 de ani de capitalism balcanic.Dupa Revolutie jumatate din tara a iesit la pensie.Pe banii cui?Nu mai muncea nimeni,era democratie.Apoi s-a plecat masiv in Canada.Am scapat in Europa ca vaca in lucerna,pana i-am shocat pe europeni.Acum vrem sa muncim,ne pare rau ca am dormit in picioare si ne-am lasat mintiti de politicieni.Ce mai e de facut?Efectiv,sa muncim.Si sa invatam din greselile noastre si a altora.Germania a pierdut razboiul,noi l-am castigat.Si totusi…

 2. Stimate domn Copos,

  Vreau sa va felicit pentru achizitiile de pana acum. Consider ca v-ati ocupat de echipa extraordinar astfel incat sa fie stadionul mereu plin. Sper ca sezonul acesta sa terminam pe podium pentru ca spiritul Rapidului ne cere sa luptam pana la ultima suflare. Am suferit extraordinar in cei 2 ani in care n-am reusit sa ajungem in Europa. Consider ca a venit vremea noastra. Meritam toti, de la jucatori pana la suporteri.

  In alta ordine de idei, as vrea sa va propun o colaborare. Nu pot sa va spun acum despre ce e vorba dar mi-as dori enorm sa putem discuta pentru a intelege mult mai bine. Oricum doream sa va cunosc personal. Daca imi puteti acorda o ora din timpul dumneavoastra pretios v-as ramane profund recunoscator. Stiu ca aveti un program incarcat si poate nu aveti timp de discutii dar m-as bucura sincer sa cunosc patronul echipei mele iubite.

  In rest, va urez multa sanatate si putere de munca astfel incat la sfarsit sa ne bucuram impreuna! Hai Rapid!

  Cu respect,

  Un mic rapidist

 3. A aparut o carte “De data asta e diferit”.
  Iar un elocvent exemplu il oferiti si dvs prin expresia “planeta se scufunda”. In aceste conditii, directiile de baza, enumerate in articol, sunt cele ce trebuie aplicate cu strictete?

 4. domnule copos aduceti-l pe moraes!avem nevoie de atacanti care sa dea goluri,sburlea e peste raduta,dar ambii sunt alt stil,sunt varfuri,nu marcheaza mai mult de 10 goluri pe sezon-momentan!

  aduceti-l acum pe junior moraes,incepe campionatul si avem meciuri foarte grele la inceput!

  sper sa nu vina iar ceva jucatori expirati cum e Cassio ala-stil boya,un jucator mai mult lat decat lung,care da gol doar cu poarta goala…nu mai merge cu astfel de varf la rapid!am vazut ca sumudica a jucat 4-3-3 cum am tot zis ca se potriveste in momentul de fata in fotbalul mondial-tactica ce da roade.
  Bornescu-Rui Duarte,M.Constantin,Mardare(Marcos,Glauber,Fernandes),Ezequias-Lazar,Herea,Spadacio-Roman,Moraes,Cesinha!ar fi super!

  a zis domnul dinu gheorghe ca mai vin 2 atacanti-Moraes si brazilianul acela Marcao ar fi super pentru rapid!marcao are 55 de goluri in 100 de meciuri-suna bine,are si 1,90,am si vazut video-uri cu el,e bun-merita!

  sa nu vina jucatori gen Veronesi(nu stiu de ce a fost adus asa jucator,doar la numar?),sau Parks care e bun are viteza,tehnic dar e indolent,in 2 ani la timisoara a dat 6 goluri jumatate din golurile pe care le-a dat Moraes in jumatate de sezon la Bistrita….

 5. haide
  posteaza
  ce astepti 7 mii de zile?
  cum v-o selecta mai frate?
  pe ce criterii si-o alege oamenii?
  iti dau cuvantul meu de onoare ca nu inteleg efectiv ce stil de a manageria are
  daca tu postezi in iulie ce noi comentam in iunie
  unde este efectul benefic al discutiilor de pe acest blog???????????????????????????

 6. cum se face ca pe blogul asta,la sectia de economie si politica apara microbistii?nu se simt in plus?

 7. Observ ca sunteti foarte ocupat din moment ce nu puteti sa raspundeti la cateva mail-uri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *