Despre plecări şi veniri

Mai demult am făcut politică. Am crezut că, aducând eficienţa actului managerial privat în administraţie, pot fi util ţării mele. În final s-a văzut că nu aveam nici toate informaţiile, nici toate deprinderile necesare pentru a fi un adevărat politician al acestei ţări – cel puţin la acea dată. Am renunţat şi m-am întors la ale mele, adică la lumea afacerilor, unde mă simt bine, unde cunosc regulile şi unde pot performa.

Am declarat în repetate rânduri, şi o mai fac odată, că întoarcerea în politică nu mă mai interesează. Cu toate acestea nu pot să nu mă interesez de ce se întâmplă în viaţa politică a ţării, deoarece multe dintre mişcările de pe scena publică influenţează în mod direct mediul de afaceri – mă refer strict la impactul asupra mediului privat şi nu fac nici o referire la chestiuni care ţin exclusiv de Guvern. Ca să dau un singur exemplu: căderea a două guverne în decurs de trei luni a aruncat leul la cote absolut îngrijorătoare, cu perspectiva ca acesta să fie tranzacţionat la nivelul de 4,3 – 4,5 lei pentru un euro în cea mai mare parte a anului 2012, aşa cum susţin surse din BNR. Efectele asupra mediului de afaceri sunt majore – pentru producători, pentru consumatori, pentru importatori şi pentru exportatori – şi reclamă regândirea strategiilor, a bugetelor, a planurilor de investiţii şi a multor alte lucruri.

Deci, chiar dacă practicarea politicii nu mă mai pasionează, nu pot să fiu rupt de observarea evenimentelor. Nu am parti – pris –uri politice. Nu sunt un politolog. Nu fac comentarii despre ideologii, despre „Dreapta”, „Stânga”, „Social – democraţie”, „Liberalism” ori altele de acest gen. Nu e treaba mea. Ceea ce mă interesează este să pot produce bunuri şi servicii de calitate, să creez valoare adăugată, ca să pot oferi oamenilor din această ţară locuri de muncă, salarii corecte şi o speranţă pentru viitor. Sub acest aspect sunt interesat de măsurile care se preconizează, de impactul lor asupra afacerilor noastre şi de oamenii chemaţi să aplice politicile publice.

Am luat cunoştinţă de Programul de guvernare dat publicităţii de noua echipă ce urmează a fi instalată la Palatul Victoria săptămâna viitoare. În ceea ce priveşte capitolul care mă interesează cel mai mult, “Economie, comerţ şi mediu de afaceri”, constat că, la nivel declarativ, stăm bine: relansarea economică; măsuri de stimulare a antreprenoriatului; introducerea de ordine şi coerenţă financiară; implementarea corectă a legislaţiei europene; respectarea legilor; repararea inechităţilor sociale; implementarea unei viziuni economice de lungă durată; predictibilitate; locuri de muncă; depolitizarea administraţiei publice. Vorbele sunt frumoase dar ele nu aparţin exclusiv acestui viitor guvern. Toate programele post – decembriste proclamau aceste lucruri. Nici unul nu programa dezastrul economic, adâncirea inegalităţilor ori creşterea şomajului. Deci, din programul de guvernare nu aflăm noutăţi senzaţionale.

Rămâne de exprimat un gând despre oamenii care vor pune în practică politicile publice. Aici sunt încrezător. Cred în capacitatea organizatorică a domnului Ioan Rus, ultimul dintre foştii miniştri de administraţie şi interne care chiar a lăsat urme. Cred în talentul de mare financiar al domnului Florin Georgescu. Cred în posibilităţile domnului Eduard Hellvig de a sprijini cu succes domeniul turismului. Cred în experienţa domnului Ovidiu Silaghi şi în puterea sa de a îmbunătăţi infrastructura de transporturi a ţării.

Vreau să cred în capacitatea acestui guvern – cum am vrut să cred şi în capacităţile celor anterioare – de a crea condiţii pentru creşterea numărului de locuri de muncă. Aştept măsurile anunţate, de reducere a costurilor angajatorilor cu forţa de muncă şi, respectiv de scădere a fiscalităţii. Guvernul nu va putea crea 1 milion de locuri de muncă. Le vom crea noi, oamenii de afaceri. Asta doar dacă vom fi ajutaţi să o facem, prin măsuri ce ţin atât de legislaţie cât şi de coerenţa administrativă.

19 Replies to “Despre plecări şi veniri”

 1. Nu stiu cati utilizatori are acest blog, poate numai administratorul lui poate stii? Din comentariile putine reiese ca ar fi putini.
  Un blog bun at trebui sa fie interactiv.
  Astfel, as pune intrbare catre fanii rapidisti: cati sint pro si contra lui Razvan Lucescu? Sa plece sau sa ramana in continuare? Avand in vedere stilul de a antrena al lui, mereu la egalitate, si mai ales in meciurile decisive, atunci cand sufletele alb-visinii spera la visul lor cel mare:titlul. Cat oare ne vom mai lasa amagaiti? Am pierdut inca o sansa de a deveni campioni, cand celelalte echipe au lasat impresia ca nu pleaca cu nici o sansa la castigarea titlului.
  M.Sumudica a fost dat afara pentru mai putin, Razvan Lucescu, am impresia ca daca ar fi dus Rapidul la retrogradare tot n-ar fi fost dat afara, de ce? Oare nu vedeti ce a facut la nationala? Ajunsese cel mai antipatic roman.
  De ce dle Copos nu aduceti un antrenor cu personalitate? Aduceti jucatori cu talent, macar acum, inca un titlu mai dorim sa-l vedem in Giulesti, macar odata, si nimic mai mult. Vrem sa traim acea bucurie inaltatoare a reusitei victoriei finale… Asta e tot ceea ce ne dorim, dar nu veti face asta…Nu va ganditi la milioanele de suporteri alb-visinii, care sufera enorm, ne-am ales doar cu lacrimile de tristete, cantand :”C-ASA SINT EU RAPIDIST, NICODATA NU SINT TRIST, SI LA BINE SI LA RAU, RAPID ESTE CLUBUL MEU! CU ECHIPA NOASTRA DRAGA, COLINDAM TARA INTREAGA, CA SA VADA TOATA LUMEA, DRAGOSTE ADEVARATA! CA SA VADA TOTI STELISTII, CAT DE-AI NAIBII-S RAPIDISTII, CA SA VADA TOTI OLTENII, CAT DE TARI SINT GIULESTENII! DE N-AR FI ARBITRII HOTI, RAPID I-AR BATE PE TOTI”( asta cantau alb-visinii in tribune la Medias, la incheiere meciului. Pustai, remarca acea galerie minunata in direct, in timpul interviului. Cum sa nu-i iubesti? Rapiduletule chiar daca as vrea sa sa te uit, nu pot, caci te iubesc la infinit si inc-o zi in plus.
  in loc sa fie veseli, macar pentru ultima data, multi copii si tineri nu au simtit niciodata acea bucurie frumoasa de a fi campion si a sarbatori cu echipa lor de suflet.
  Asadar, simt ca Rapidul nu va mai castiga niciodata campionatul- niciodata sa nu spui niciodata-, dar eu imi asum cele ce simt. Sa fim realisti: patronul nu investeste destui bani, iar fara bani nu se face performanta, astfel ca suporterii privesc catre Adrian Porumboiu, cel ce a declarat ca iubeste Rapidul. Ce ar fi insemnat ca el sa fie patron al acestei echipe neobisnuite Rapid? Regina are nevoie de un rege: demn, curajos si marinimos…Suporterii tanjesc ca sa-l aiba patron, ar fi perfect, cu el alaturi nimeni si nimic nu ne-ar mai sta in cale si toate aceste frustrari acumulate ani la rand vor ramane doar amintiri, caci alb-visinii vor creste si din Rapid cel mic , va devevi Rapid ce mare, si zeci de mii de fulare si steaguri alb-visinii vor acoperi tribunele tuturor stadioanelor: “Sintem peste tot acasa” .

 2. Cine stie, daca jucatorii ar fi fost platiti la zi adica si in alte doua luni decat sunt platiti (martie si aprilie) poate n-ar mai fi incasat cele 2 goluri in ultimele minute ale meciurilor. Sa bem laptele cald din galeata atunci cand ea aproape se umple????? Nuuuuuuu……
  Mai bine ii dam cu piciorul conform naravului…. Avand in vedere ca schema (organigrama) clubului arata ca o feliuta de cascaval gaurita pe alocuri nu cred ca este o idee buna sa va aruncati de pe Pod, mai degraba incercati la Eforie la vara in apa marii, poate va veti trezi din visul ca, platind un antrenor si ocupand posturile cheie din club cu persoane cu care colaborati si in alte afaceri (decat Rapid) puteti spera sa gustati intr-o seara de mai-iunie din lapticul cald al unei galeti pline si nerasturnate…

 3. salut domnule Copos dacami permiteti sa ve zic aduceti jucatori buni ce facem cu Surdu cu Ezequias cu Sburlea anu trecut am terminat pe locu 4 anu asta terminam pe locu 5 la anu pe ce loc terminam pe locu 6? in loc sa crestem sa avansam spre locu 1 2 3 terminam in fiecare an cat mai jos adul pe Spadacio pe Robert Ilies jucatori buni adul pe Stefan Nicolicy ca am auzit la tv pe sport .ro cati fi vorbit cu Marian Iancu patronul celor dela Poli Timisioara

 4. angajeaza alti oameni care vor intradevar sa faca ceva si iubesc rapidul, rapid rapid haide …. in rest infometati jucatoriii si asa nu joaca nimic
  joci bine iei bani banii dvs munciti IN REST NU MAI ARUNCATI BANI CINE MUNCESTE MANANCA CINE NU DOARME NUMAI CINE NU MUNCESTE NU GRESESTE .. ADUCETI OAMENII MUNCITORI PE BANI PUTINI, SI CU PORCU DE GIGI CORSICANU UMFLATU NU MAI VORBITI CU EL CE EL HOTARASTE DVS AVETI BANIIII, HAI RAPIDDDD ,

 5. Si tehnicienii au inceput sa faca referire la faptul ca ,,in spate” la Rapid este MAI NIMENI… Anyway, keep keeping your friend as your right hand in F.C. Rapid, he knows absolutely NOTHING about football…

 6. Intrebati-i pe domnii Taban si Zotta daca stiu ca, avand un coeficient de 8.764, Rapid nu va fi IN NICI UN CAZ cap de serie in play-off-ul Europa League 2012-2013 (daca va fi cazul de play-off, offfff, offfffffffff….). O fi fost prima de preliminarii ale Champions League de 100000 euro per jucator dar daca aceasta echipa este cu psihicul la pamant e vina celor ,,din spate”. Care doar se fac a arde 100 % pentru Rapid. Si pe bani. Ai dvs.
  If that is your choice, congratulations!

 7. Lasa-ne odata Copos!!!!!! cu tine nu mai luam campionatul niciodata. Adu pe cineva cu bani ca ne-am saturat de locurile 4-5… .Echipa asta merita mai mult!De ce iti bati joc de noi suporterii care punem suflet?Da odata afara mercenarii astia si adu jucatori care joaca pt. RAPID nu pentru banii dvs.

 8. reghecampf+ nita,krumov,mamele,guilherme,adi popa,adi rocha,alex dos santos,zagrean(vointa),ciprian petre(gaz metan),sa i se dea sanse lui alex ionita 2!-echipa sa se construiasca in jurul lui bozovic!

  sa plece sburlea,deac,ionita,sotelo,ezequias,vatca,surdu,pavlovic,cretu,rui duarte si marcos(eventual)

  aduceti jucatori ca petrolul,chiajna…

 9. FZR asa este ai mai dreptate in loc sa lia pe Nicolicy ia dasria slabi dela ceahlaul care aia nici acar pe locu 6 nau fost de o cupa europeana daca sunt asa buni fillatsen ala sau cum lo chema portarul cerahlaului si etc dece nu joaca si ceahlaul in europa lig? adul pe Nicolicy sau pe Wesley daca Nicolicy seva impune la Rapid mai bine decat sa impus fostu Rapidist Spadacio si va macara Nicolicy 30 de goluri sau 25 dupa 3 4 ani putem sal dam la o echipa din strainatate cu 995 de mi de euro ca oricu cred ca Nicolicy deocam data e ieftin pararea mea

 10. dasria slabi dela ceahlaul care aia nici acar pe locu 6 nau fost de o cupa europeana daca sunt asa buni fillatsen ala sau cum lo chema portarul cerahlaului si etc dece nu joaca si ceahlaul in europa lig? adul pe Nicolicy sau pe Wesley daca Nicolicy seva impune la Rapid mai bine decat sa impus fostu Rapidist Spadacio si va macara Nicolicy 30 de goluri sau 25 dupa 3 4 ani putem sal dam la o echipa din strainatate cu 995 de mi de euro ca oricu cred ca Nicolicy deocam data e ieftin pararea mea

 11. nu va mai duceti la meciuri, sa dati banii pe bilete, stimati rapidisti. acest patron nu ne merita, nici el, nici Taban sau Zotta. nu mai pot ei de Rapid!

 12. treziti-va , blogul va asteaptaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 13. Sa dea Dumnezeu sa bata Petrolul pe Rapid cu 5-0! Sa te saturi Copoase ca Rednic ti-a cerut bani multi. Mai baga si tu bani la strudelele alea, ca n-au mar deloc. Hai Petrolul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Nu va mai duceti la meciuri baieti! Nu faceti altceva decat sa-i dati acestui chitros de afacerist bani pe bilete. In schimb primiti smechereasca lui rezolvare: ,,Nu am bani”!
  Trezeste-te,vei fi si tu marlit……

 15. Iti dau cuvantul meu ca voi posta cate 500 mesaje zilnic pana te vei trezi si vei publica in timp util mesajele miilor de suporteri rapidisti. Hai pa!

 16. Imi permit si eu o intrebare, Dl.Multescu vi se pare asa slab ca antrenor incat sa nu intre in calculele Rapidului?Chiar daca gandul meu va rataci undeva prin eter, el ramane gandul unui rapidist.Cu stima,Claudiu!

 17. Vom incepe campionatul cu doua mari probleme , in opinia mea :una veche , Dani Coman si alta generata de priceperea (nepriceperea) celor care l-au propus si sustinut pe Sabau !Nu poti fi echipa de locul 1 cand nu ai antrenor (cu rezultate) si nu ai un portar de valoare (cat va mai trebui sa treaca ca cei din conducerea echipei sa “vada” ca portarii de handbal nu pot apara cu succes si la fotbal) ! In aceeasi idee , plecarea lui Marcos Antonio ne-a lasat efectiv fara niciun fundas central , solutia propusa de Sabau , Abrudan , fiind cel putin jenanta ! Cand jucatori ca Varga , Ousmane Viera , Alexandru Maxim , excelenti pe posturile lor , sunt nebagati in seama , nu poti emite pretentii de club care doreste performanta !Sunt mult mai multe de spus , dar oare intereseaza pe cineva ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *