Despre gesturi incalificabile şi despre decizii anti – europene

Astăzi vorbim despre drepturile omului în Europa.
În acest domeniu există două concepţii: una, cea majoritară şi în general acceptată, este aceea că drepturile omului aparţin OMULUI văzut ca INDIVIDUALITATE. El, omul, persoana adică, are drepturi de care nu poate fi privat şi obligaţii pe care este chemat să le îndeplinească. O altă concepţie, minoritară până în prezent, vorbeşte despre DREPTURILE COLECTIVE: ar exista, se spune, drepturi care nu ar aparţine individului ci COLECTIVITĂŢII; responsabilităţile, obligaţiile – la fel.

Potrivit primei concepţii, pe care o împărtăşesc şi eu, drepturile şi obligaţiile sunt legate de INDIVID. Spre exemplu, dacă un individ greşeşte, este necesar ca, potrivit prevederilor legilor, acesta să fie identificat, judecat şi, dacă e cazul, condamnat. Totul potrivit legilor. În centrul întregii afaceri trebuie să se afle INDIVIDUL.

Asta – de principiu. Acum trec la concret. Deunăzi, la un meci de fotbal, un IRESPONSABIL a comis un gest incalificabil: a dat foc unui drapel naţional. Fără nici o logică. Fără nici o explicaţie. Fără nici un rost. Mă întreb: de ce o fi dat foc tocmai ACELUI drapel, când pe teren erau şi români, şi portughezi, şi brazilieni, şi unguri, şi cine mai ştie ce alte naţii. Ca să producă un conflict diplomatic internaţional care, până în prezent, a ajuns la nivel de Prim – ministru ? Ca să învenineze atmosfera meciului echipei naţionale de la Budapesta ? Ca să distrugă imaginea Galeriei ? Personal, cred că a făcut-o FĂRĂ NICI UN MOTIV. Pur şi simplu. Din prostie. Din lipsă de educaţie, inclusiv de educaţie sportivă, de educaţie de spectator şi de educaţie de „fan”. Fanii adevăraţi ştiu ce e voie şi ce nu într-un stadion. Cei din lumea sportului operează cu termeni specifici. Unul din ei este FAIR PLAY: în arenă SĂ JOCI CINSTIT şi CURAT. Dacă eşti om de sport. Dacă nu, mai bine stai afară.

În concluzie, gestul omului care arde steaguri este INCALIFICABIL. Netotul trebuie găsit, cercetat, judecat şi, dacă va fi găsit vinovat, sancţionat potrivit legii. În spiritul celor de mai sus despre drepturile omului, mă refer la INDIVIDUL care a săvârşit actul reprobabil şi blamat de toată lumea, fără excepţie. Acesta este gestul INCALIFICABIL.

Până aici totul e clar: avem de-a face cu un ins care trebuie scos dintre noi – măcar o perioadă, până va înţelege ce-i cu el pe acest pământ. Mai departe însă intrăm în încălcarea legislaţiei europene a drepturilor omului şi a Constituţiei României. În spiritul acestora, nimeni nu poate fi pedepsit pentru o faptă pe care nu a comis-o. Mai mult, nu este permis să aplici PEDEPSE COLECTIVE, sancţionând O COLECTIVITATE pentru fapte săvârşite de UN SINGUR INDIVID. Ce s-a întâmplat este aberant: pentru o faptă săvârşită de UN OM, de o PERSOANĂ FIZICĂ, a fost sancţionată o cu totul altă entitate, o PERSOANĂ JURIDICĂ. Ma refer la un club, la o societate comercială care nu avea nici o legătură cu făptuitorul, adică la FC RAPID. În plus, a fost sancţionată O COLECTIVITATE, suporterii clubului, care sunt privaţi de dreptul de a asista în viitor la un eveniment sportiv.

Domnilor de la Liga Profesionistă de Fotbal, vi se pare în continuare corectă decizia prin care sancţionaţi clubul şi suporterii pentru fapta unui individ ? Nu credeţi că ar fi cazul să modificaţi hotărârea şi să o aduceţi în Europa anului 2013 ?

2 Replies to “Despre gesturi incalificabile şi despre decizii anti – europene”

  1. CORECT !
    Domnule Copos , va deranjez cu o simpla intrebare, Ce se va intampla cu RAPID`ul nostru ?
    Multumesc !

  2. dvs le-ati dat apa la moara, unora din liderii galeriei, dvs trebuie sa platiti acum.

    scoateti bilete de 5 lei, la meciul cu pandurii si eu unul o sa cumpar cel putin 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *