Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Martie 2013

Problema brutarului: TVA de 9 % la alimente

24.03.2013| 6 Comentarii
Postat in: Evenimente

Solicit public reducerea TVA pe lanţul grâu – făină – pâine la maximum 9%, începând cu data de 1 iulie 2013. Consider că aceasta ar fi o măsură utilă de reducere a evaziunii fiscale. Sprijin aşadar poziţia Primului Ministru al României care afirma nu demult că examinează posibilitatea reducerii TVA – ului la alimente la 9 %.

Problemele sectorului alimentar nu sunt specifice doar României. La fel, nici metodele de sprijinire a acestui sector de către stat nu sunt neglijate, nicăieri. Taxa pe Valoare Adăugată este un instrument important în ajutorul producătorilor de pe lanţul Grâu – Făină – Pâine. TVA – ul la alimente în Uniunea Europeană variază între 5 % (Marea Britanie, Cehia, Polonia), 9 % (Irlanda, Bulgaria), mergând nu mai sus de 10 % (Italia, Austria). La noi TVA este de 24 %. Consumul mediu de pâine pe an este în U.E. de 61,5 kg/an; în România este de 98 kg/an. Preţul pâinii „la raft” este în U.E. de 1,82 euro / kg, iar în România este de 0,75 euro / kg. Rezultă că preţul este de 2,4 ori mai mic în România în comparaţie cu UE, în condiţiile în care TVA – ul este de 2,4 ori mai mare.

Noi, cei din sectorul „panificaţiei” suntem în situaţia de a închide activitatea a peste 2.000 de agenţi economici corecţi, concomitent cu pierderea a peste 40.000 locuri de muncă şi cu periclitarea aprovizionării populaţiei cu pâine.

În România producţia de pâine înregistrată statistic între anii 1999 – 2011 arată o scădere de la 2.140 mii tone în 1999 la 570 mii tone în 2011. Evaziunea fiscală a crescut de la 37,70 % în 2000 la 68,33 % în 2011. Ca o exemplificare a acesteia sunt edificatoare câteva exemple. În anul 2011 producţia reală de făină a fost de 1.800 mii tone. În statisticile oficiale, în care sunt evidenţiate datele referitoare la producătorii oneşti, plătitori de taxe şi impozite, producţia este de doar 962 mii tone. La fel în cazul producţiei de pâine: cea reală a fost de 1.800 mii tone, cea oficială – de doar 570 mii tone. Concluzie: diferenţele reprezintă evaziune fiscală.

Apreciez că reducerea TVA – ului la alimente ar fi o măsură de primă urgenţă pentru oprirea declinului industriei de morărit şi panificaţie.

Punctul de vedere de mai sus se bazează pe experienţa mea de 23 de ani ca brutar, un patiser şi un cofetar – şi spun cu mândrie acest lucru. Compania mea, Ana Pan, este un actor important în industria produselor de patiserie, cofetărie şi panificaţie. Pe sectorul „premium” este unul din cei mai importanţi producători.

Precizari legate de unele informatii din mass media

22.03.2013| 10 Comentarii
Postat in: Sport

Legat de procedura de insolvenţă în care este implicat clubul FC Rapid şi de informaţiile apărute astăzi în mass media referitoare la acest subiect trebuie făcute câteva precizări.

În primul rând, Planul de reorganizare a clubului NU a fost încă supus aprobării, el e doar publicat în vederea examinării. Nu ştim încă ce va decide instanţa.

În al doilea rând, planul de reorganizare este conceput astfel încât să asigure supravieţuirea clubului. Acest lucru nu poate fi asigurat decât în condiţiile în care cea mai mare parte a creanţelor va fi anulată. Concret, şi societăţile comerciale din grupul ANA şi finanţatorul clubului, Gheorghe Copos, vor primi ZERO EURO din totalul creanţelor de 20 de milioane de euro înscrise în Tabelul de Creanţe şi care li se cuvin.

Singurul „succes” de care am putea vorbi ar fi salvarea şi redresarea Clubului, conform Planului de reorganizare.

Despre gesturi incalificabile şi despre decizii anti – europene

21.03.2013| 2 Comentarii
Postat in: Evenimente, Sport

Astăzi vorbim despre drepturile omului în Europa.
În acest domeniu există două concepţii: una, cea majoritară şi în general acceptată, este aceea că drepturile omului aparţin OMULUI văzut ca INDIVIDUALITATE. El, omul, persoana adică, are drepturi de care nu poate fi privat şi obligaţii pe care este chemat să le îndeplinească. O altă concepţie, minoritară până în prezent, vorbeşte despre DREPTURILE COLECTIVE: ar exista, se spune, drepturi care nu ar aparţine individului ci COLECTIVITĂŢII; responsabilităţile, obligaţiile – la fel.

Potrivit primei concepţii, pe care o împărtăşesc şi eu, drepturile şi obligaţiile sunt legate de INDIVID. Spre exemplu, dacă un individ greşeşte, este necesar ca, potrivit prevederilor legilor, acesta să fie identificat, judecat şi, dacă e cazul, condamnat. Totul potrivit legilor. În centrul întregii afaceri trebuie să se afle INDIVIDUL.

Asta – de principiu. Acum trec la concret. Deunăzi, la un meci de fotbal, un IRESPONSABIL a comis un gest incalificabil: a dat foc unui drapel naţional. Fără nici o logică. Fără nici o explicaţie. Fără nici un rost. Mă întreb: de ce o fi dat foc tocmai ACELUI drapel, când pe teren erau şi români, şi portughezi, şi brazilieni, şi unguri, şi cine mai ştie ce alte naţii. Ca să producă un conflict diplomatic internaţional care, până în prezent, a ajuns la nivel de Prim – ministru ? Ca să învenineze atmosfera meciului echipei naţionale de la Budapesta ? Ca să distrugă imaginea Galeriei ? Personal, cred că a făcut-o FĂRĂ NICI UN MOTIV. Pur şi simplu. Din prostie. Din lipsă de educaţie, inclusiv de educaţie sportivă, de educaţie de spectator şi de educaţie de „fan”. Fanii adevăraţi ştiu ce e voie şi ce nu într-un stadion. Cei din lumea sportului operează cu termeni specifici. Unul din ei este FAIR PLAY: în arenă SĂ JOCI CINSTIT şi CURAT. Dacă eşti om de sport. Dacă nu, mai bine stai afară.

În concluzie, gestul omului care arde steaguri este INCALIFICABIL. Netotul trebuie găsit, cercetat, judecat şi, dacă va fi găsit vinovat, sancţionat potrivit legii. În spiritul celor de mai sus despre drepturile omului, mă refer la INDIVIDUL care a săvârşit actul reprobabil şi blamat de toată lumea, fără excepţie. Acesta este gestul INCALIFICABIL.

Până aici totul e clar: avem de-a face cu un ins care trebuie scos dintre noi – măcar o perioadă, până va înţelege ce-i cu el pe acest pământ. Mai departe însă intrăm în încălcarea legislaţiei europene a drepturilor omului şi a Constituţiei României. În spiritul acestora, nimeni nu poate fi pedepsit pentru o faptă pe care nu a comis-o. Mai mult, nu este permis să aplici PEDEPSE COLECTIVE, sancţionând O COLECTIVITATE pentru fapte săvârşite de UN SINGUR INDIVID. Ce s-a întâmplat este aberant: pentru o faptă săvârşită de UN OM, de o PERSOANĂ FIZICĂ, a fost sancţionată o cu totul altă entitate, o PERSOANĂ JURIDICĂ. Ma refer la un club, la o societate comercială care nu avea nici o legătură cu făptuitorul, adică la FC RAPID. În plus, a fost sancţionată O COLECTIVITATE, suporterii clubului, care sunt privaţi de dreptul de a asista în viitor la un eveniment sportiv.

Domnilor de la Liga Profesionistă de Fotbal, vi se pare în continuare corectă decizia prin care sancţionaţi clubul şi suporterii pentru fapta unui individ ? Nu credeţi că ar fi cazul să modificaţi hotărârea şi să o aduceţi în Europa anului 2013 ?