Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna August 2012

Scrisoare deschisă către Gazeta Sporturilor

08.08.2012| 55 Comentarii
Postat in: Evenimente

În ediţia electronică a Gazetei Sporturilor din 8.08.2012 domnul Cătălin Popescu semnează articolul „Giuleştenii nu-l mai vor pe Sabău, pe care-l suspectează că a transferat jucători pe criterii religioase”, articol faţă de care avem de făcut câteva precizări.

Dacă nu citeam articolul mai sus menţionat aş fi crezut că trăiesc în Europa de astăzi, unde drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului –inclusiv libertatea religioasă – sunt garantate, şi unde Statul şi activităţile publice, în general, sunt separate de religie. Am citit însă articolul şi ajung să cred că trăiesc fie în Iranul contemporan, unde religia dictează totul, fie în Europa Evului Mediu, când intoleranţa religioasă era „la ordinea zilei”.

Nu pot să cred că un jurnalist responsabil, cu simţul deontologiei profesionale nealterat, poate scrie cu bună credinţă neadevăruri de genul aceluia că unui antrenor de fotbal, Ioan Ovidiu Sabău de la FC Rapid, în speţă, i-ar putea trece prin cap vreodată să transfere, să promoveze sau să folosească jucători pe baza unor criterii religioase. Nu pot să cred că un redactor de specialiate, fiind în deplinătatea facultăţilor sale şi cunoscând impactul pe care mass media îl are în societate, poate da publicităţii informaţii, evident eronate, care reprezintă o lezare evidentă a libertăţii de credinţă a cuiva. Citind astfel de afirmaţii ajung să cred:
–    fie că domnul Cătălin Popescu, atunci când a scris articolul, se afla în starea descrisă de grupul Pink Floyd ca fiind „A Momentary Lapse of Reason” (O pierdere temporară a raţiunii);
–    fie că a fost profund dezinformat de cineva;
–    fie că a scris articolul „la comandă” – distinsul domn euro-parlamentar GI nefiind, probabil, străin de aceasta.

Să lămurim, odată pentru totdeauna, aspectele semnalate în articol:
1. Dacă Ioan Ovidiu Sabău are zilele numărate în Grant, atunci vă anunţ că numărul acelor zile va fi foarte mare. Punctul meu de vedere este acela că Sabău a fost unul dintre cei mai importanţi jucători de fotbal ai României, din toate timpurile. Am certitudinea că el va confirma şi ca antrenor şi că va deveni unul din cei mai importanţi antrenori, ca valoare. Deci, sprijin total pentru Sabău.
2. Ioan Ovidiu Sabău, într-adevăr, îi aleargă pe jucători „de le scoate ficaţii”. De ce ? Foarte simplu, ne spune chiar el într-un alt articol, publicat tot în „Gazeta Sporturilor”: echipa se găseşte într-o situaţie foarte grea pentru că stă prost la pregătirea fizică. În acest sens pregătirea trebuie luată de la capăt, pe alte principii, mai corecte, având în vedere că, din păcate, chiar şi unii dintre noii – veniţi în echipă au carenţe în pregătirea fizică. Deci, sprijin total pentru Sabău.
3. Chestiunea cu adusul de jucători de aceiaşi religie cu el este o afirmaţie prostească. Un antrenor cu intelectul lui Sabău ştie clar să separe ceea ce face în plan profesional de ceea ce face la biserica lui, oricare ar fi aceasta. Lucrurile nu au nici o legătură între ele.
4. În ceea ce priveşte religia mea de viaţă, eu am una singură: religia muncii şi a performanţei. Din acest punct de vedere văd clar că la Rapid există jucători care nu vor trofee, nu vor performanţă şi par deja epuizaţi (deşi campionatul abia a început), în ciuda salariilor mari, poate chiar exagerat de mari, pe care le primesc. Potrivit acestei religii a competitivităţii, jucătorii care vor confirma aşteptările antrenorului vor rămâne în lotul Rapidului, ceilalţi vor merge să se plângă în altă parte, poate la „Gazeta Sporturilor”. Nici un jucător fără dorinţa de victorie şi de trofee nu va avea zile nici bune, nici multe, la Noul Rapid. Deci, sprijin total pentru Sabău.
5. Sunt un om credincios, care crede în Dumnezeu. Lăsând la o parte credinţa mea, care nu intră în discuţie, nu am nici o simpatie sau vreo antipatie aparte pentru nici o religie şi pentru nici un cult, fie el islamic, mozaic ori creştin de vreun fel anume, atâta vreme cât nu se încalcă legile ţării mele. Din acest punct de vedere mi se pare o ruşine să se facă comentarii faţă de credinţa unuia sau altuia dintre oamenii de fotbal. Mi se pare o ruşine să se facă publice astfel de comentarii, într-un ziar cu mare penetrare la public. Mi se pare o ruşine să se comande astfel de articole. Şi, admiţând că informaţiile publicate în ziar provin, într-adevăr, de la oameni ai Rapidului, mi se pare o ruşine pentru aceştia să aibă astfel de concepţii pe care Europa – inclusiv România – le-a aruncat la gunoi în urmă cu sute de ani.

Stimaţi domni de la „Gazeta Sporturilor”, decât să dezinformaţi opinia publică şi oamenii care iubesc Rapidul – aşa cum, din păcate, s-a întâmplat în repetate rânduri, în ceea ce ne priveşte, mai bine treceţi-ne cu vederea, uitaţi-ne, omiteţi-ne din comentariile dumneavoastră. Scriind neadevăruri ne faceţi rău nouă, vă faceţi un rău la fel de mare dumneavoastră, distrugându-vă credibilitatea, după cum faceţi un mare RĂU cititorilor dumneavoastră, furnizându-le date incorecte.