Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Iunie 2012

După 89 de ani

25.06.2012| 16 Comentarii
Postat in: Evenimente, Sport

Cât de RAPID au trecut anii ! Azi, 25 iunie, se împlinesc 89 de ani de la înfiinţarea clubului de fotbal Rapid Bucureşti. Este un prilej fericit pentru a rememora evenimentele de atunci.

În ziua de 25 iunie 1923 lucrătorii de la Atelierele Griviţa şi jucătorii echipei de fotbal „Excelsior” s-au adunat într-o sală a şcolii primare din cartierul Griviţa pentru a constitui o nouă grupare sportivă. Echipa „Excelsior” avea avantajul de a avea o oarecare experienţă în domeniul fotbalistic întrucât activa în cartier de câtăva vreme. Reprezentanţii adunaţi la şcoala din Griviţa au fondat “Asociaţia Culturală şi Sportivă CFR” – prima denumire a ceea ce avea să devină Clubul „Rapid”.

Relaţia apropiată a Rapidului cu feroviarii, care au fost membrii săi fondatori, a continuat permanent, pe parcursul acestor primi 89 de ani. Rapid este, în continuare, echipa CEFERIŞTILOR, pentru care joacă. Ceferiştilor şi, în general, oamenilor din Giuleşti le sunt dedicate performanţele Rapidului, care merită să fie menţionate încă odată:
Pe plan naţional:
–    Campioană a României – de trei ori (1966/1967, 1998/1999 şi 2002/2003);
–    Câştigătoare a Cupei României – de 13 ori;
–    Câştigătoare a Supercupei României – de 4 ori (1999, 2002, 2003 şi 2007);
–    Câştigătoare a Cupei Ligii – odată (1994).
Pe plan internaţional Rapidul este o prezenţă constantă în cupele europene:
– este prima echipă românească ajunsă în finala unei competiţii europene inter-cluburi, în Cupa Europei Centrale;
– a câştigat de două ori Cupa Balcanică;
– a câştigat odată Campionatul European Feroviar;
– a avut cel mai lung parcurs al unei echipe româneşti într-o competiţie europeană: 16 meciuri în Cupa UEFA, în ediţia 2005 / 2006;
– s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Cupelor;
– s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, în ediţia 2005 / 2006.

Şi, pentru că orice aventură există doar prin oameni, vreau să vă readuc tuturor în memorie numele unora dintre OAMENII care au făcut posibilă această poveste minunată care se numeşte RAPID- FARMECUL VIEŢII.

Organizarea clubului a fost făcută, la începuturi, de primul Preşedinte, ales în persoana lui Teofil Copaci, care era maistru la Atelierele Griviţa, precum şi de primul Căpitan de echipă, care a fost Grigore Grigoriu; acesta din urmă era strungar de meserie dar era totodată şi jucător cu experienţă, fost component al echipei „Venus”.

Prin eforturile acestora şi ale următorilor conducători ai Rapidului, la echipă au sosit jucători care, datorită performanţelor lor, au devenit faimoşi şi al căror nume rămâne indisolubil legat de istoria „Vişiniilor”. Iată câteva dintre personalităţile Rapidului, unanim admirate şi respectate – precizez că lista poate fi mult mai lungă:
Iuliu Baratky, Valentin Stănescu, Alexandru Apolzan, Bazil Marian, Ilie Greavu, Vasile Copil, Titus Ozon, Rică Răducanu, Ion Motroc, Ion Ionescu, Dan Coe, Constantin Jamaischi, Nicolae Lupescu, Ion Dumitru, Viorel Kraus, Constantin Năsturescu, Emil Dumitriu II, Alexandru Boc, Ion Ion, Nicolae Manea, Florin Marin, Marian Rada, Bogdan Lobonţ, Marius Şumudică, Dănuţ Lupu, Daniel Pancu, Mircea Rednic, Constantin Schumacher, Ioan Viorel Ganea, Adrian Iencsi, Ioan Ovidiu Sabău, Marius Măldărăşanu, Emilian Dolha, Vasile Maftei, Robert Ilyeş, Daniel Niculae, Dănuţ Coman, Mugurel Buga, Ovidiu Herea, Viorel Moldovan, Fane Ţâră, Marin Stelian, Octavian Niţă, Teo Codreanu, Adrian Dumitru, Florian Tiţă, Cezar Zamfir, Ioan Goanţă, Iosif Damaschin, Cristi Săpunaru – şi legenda continuă cu alţi jucători care în prezent sunt gloriile Rapidului. Spre satisfacţia noastră, unii dintre ei au devenit antrenori şi au lucrat cu Rapidul: Nicolae Manea, Marian Rada, Marius Şumudică, Mircea Rednic, Ioan Ovidiu Sabău.

Nici suporterii celebri nu ne-au lipsit niciodată: unii ne veghează de sus, din Cer, alţii continuă să fie alături de noi. Iată câteva personalităţi care ne-au fost, sau ne sunt, în continuare, aproape: actorii Florian Pittiş, Colea Răutu, Nicu Constantin, Mitică Popescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Ştefan Bănică Senior; muzicienii Dan Grigore, Victor Socaciu, Horia Brenciu, Adrian Despot; scriitorii Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Ioan Chirilă; oamenii politici Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Mircea Geoană.

Un cuvânt de respect pentru suporterii clubului: sunteţi cea mai frumoasă, mai devotată, mai spectaculoasă şi mai muzicală galerie din fotbalul românesc ! Vă iubim, aşa cum şi voi ne iubiţi pe noi. Aşa cum Rapidul este raţiunea pentru care voi veniţi la stadion, la fel şi raţiunea pentru care Rapidul vine la stadion sunteţi VOI ! Pentru că şi voi faceţi parte din FARMECUL VIEŢII !

La Mulţi Ani, Rapid !
La Mulţi Ani, Rapidişti !

Noul Rapid

19.06.2012| 26 Comentarii
Postat in: Sport

Cred că este oportun să vă fac o sinteză a actualităţilor de la Noul Rapid.

Antrenorul principal al echipei este Ioan Ovidiu Sabău. Este remarcabil faptul că reuşim să deschidem o nouă pagină din istoria clubului continuând o altă pagină, plină de glorie. Neluţu Sabău este fostul jucător al Rapidului din perioadele în care a fost de două ori campion naţional cu echipa noastră. Nu greşesc de loc atunci când afirm că Neluţu este unul dintre cei mai mari şi mai respectaţi jucători pe care  i-a avut România – o „perlă” din coroana „generaţiei de aur”. În afară de cariera la Rapid el a evoluat ca jucător la alte echipe importante din România şi, apoi, timp de mai mulţi ani, a profesat în străinătate, în campionate puternice, precum cel olandez – jucând pentru Feyenoord, sau cel italian, jucând pentru Brescia şi AC Reggiana. A fost titular în echipa naţională de 55 de ori, marcând 8 goluri. Alături de aceasta a participat la turneele finale ale Campionatului Mondial din Italia, în 1990, ale Campionatului European din Anglia, în 1996.

Rapid consideră că este o dovadă de normalitate să reia colaborarea cu una din „legendele vii” ale clubului, de data aceasta în raporturi noi, respectiv Club – Antrenor principal. Poate că Neluţu va reuşi încă odată, ca antrenor, ceea ce a reuşit ca jucător: să fie de două ori campion naţional cu Rapidul ! Totul depinde de el şi de jucători. Succes !

Pentru întărirea lotului de jucători am reuşit câteva transferuri importante, primele dintr-o serie care se va finaliza în curând. Au sosit la Rapid:
–    Octavian Abrudan, fundaş, 1,91 m înălţime, titular la Universitatea Cluj, Gloria Bistriţa, FC Braşov şi Steaua;
–    Nemanja Milisavljevic, mijlocaş de origine sârbă, fost jucător la FK Radnicki, OFK Belgrad, FK Vardar şi FC Vaslui;
–    Renan Da Silva, mijlocaş brazilian, 23 de ani, fost jucător la echipe celebre: Flamengo, Goias, Bahia, Olaria, Vitoria, Boavista.
De asemenea, Daniel Pancu, Ştefan Grigorie şi Glauber Berti şi-au prelungit contractele cu FC Rapid.

În final, câteva cuvinte frumoase pe care doresc să le adresez unor foşti rapidişti, care au decis să îşi dezvolte carierele optând pentru alte soluţii.

Răzvan Lucescu, mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru Rapid ! Îţi doresc succes în cariera ta de antrenor şi sper că vei obţine performanţe de top. Acumulează experienţă internaţională, s-ar putea ca, odată, să beneficiem cu toţii de ea !

Marcos Antonio, căpitanul echipei în sezonul trecut, a făcut un lucru care nu ne bucură, dar pe care îl putem înţelege, fiind vorba despre un jucător profesionist: a optat pentru un alt campionat, mai puternic decât cel al României, respectiv pentru Bundesliga, în care va evolua ca jucător al lui FC Nürnberg. Succes şi încearcă să dovedeşti în Germania că la Rapid ai făcut o „şcoală” bună !

Despre vot şi politică

11.06.2012| 11 Comentarii
Postat in: Afaceri, Eseuri Cultura

Ieri a apărut în Ziarul Financiar un comentariu semnat de Cristian Hostiuc, directorul editorial al publicaţiei. Comentariul se intitulează „Oare cu cine or fi votat Ţiriac, Şucu, Popoviciu, Isărescu, Negriţoiu, Copos şi toţi oamenii de afaceri?”. Comentariul conţine multe adevăruri: noi, printre care Ion Ţiriac, George Copos, Puiu Popoviciu, Dan Adamescu, Mişu Negriţoiu, Mugur Isărescu, Dan Şucu, Mariana Gheorghe- Petrom, Radu Timiş – Cristim, Răsvan Radu – Unicredit, Radu Gheţea – CEC, Dragoş Damian – Terapia Cluj, Ioan Nicolae – Braşov sau Ioan Niculae – Interagro, ne mândrim cu firmele noastre, cu brandurile pe care le-am lansat, cu numărul locurilor de muncă create, cu faptul că suntem principalii plătitori de taxe şi impozite atât la bugetul naţional, cât şi la bugetele locale. Într-adevăr, în companiile pe care le conducem ne uităm la fiecare ban cheltuit.

Autorul se întreabă, pe bună dreptate, poate: de ce nu avem păreri publice despre primari, ori despre ce fac consiliile locale sau judeţene, ori despre curăţenia din oraş sau sector, ori despre milioanele de euro cheltuiţi, anual, pe “excentricităţi” gen fântâni arteziene, răsaduri, ceasuri de aur, asfaltări mereu nereuşite ori gazon “la rulou”.

Faţă de punctul de vedere prezentat mă simt dator să fac câteva comentarii. Acum vreo 4 ani gândeam şi eu la fel cum gândeşte acum domnul Hostiuc: simţeam că noi, cei ce ne-am probat capacităţile organizatorice şi manageriale în companii private de succes, suntem nu doar capabili, dar chiar obligaţi să facem ceva pentru ţara noastră. Să ne implicăm în viaţa „cetăţii”: să vedem cum sunt cheltuiţi banii deveniţi publici, proveniţi din taxele şi impozitele plătite de noi, să facem ceva pentru curăţenie ori pentru infrastructură, ori pentru sănătate, ori pentru învăţământ, ori pentru atâtea altele. Am fost mulţi care am crezut în şansa ca eficacitatea din business să producă eficacitate şi la nivel naţional: dacă banii privaţi se pot multiplica şi se pot cheltui apoi cu chibzuinţă, atunci se poate face acelaşi lucru şi cu banii publici: să îi investeşti în domenii economice sănătoase, să îi laşi să genereze valoare adăugată, iar apoi să îi cheltuieşti cu maximă eficienţă.

Cu acest gând am intrat în viaţa politică, după ani de activitate în viaţa patronală. În mişcarea patronală au fost implicaţi mulţi din cei la care se gândeşte domnul Hostiuc, printre care Dinu Patriciu ori Florin Pogonaru – ca să dau numai câteva nume. Ulterior, în 2004, am făcut „pasul înainte”: eu am devenit „vârful de lance” acceptând să devin senator şi, apoi, vice prim ministru pentru mediul de afaceri – domeniu pe care îl cunosc foarte bine. În acea formulă guvernamentală erau şi alţi oameni de afaceri importanţi – culoarea politică nu prea conta, pentru că veneam din mediul de afaceri şi credeam cu toţii în eficienţă şi în buna gestionare a treburilor: Adriean Videanu, Gheorghe Pogea, Ionuţ Popescu şi alţii.

Alături de mine, în sprijinirea mediului de afaceri, au venit mulţi din cei nominalizaţi de domnul Hostiuc, în sensul că nici o măsură pe care am promovat-o cât timp am fost în politică nu s-a luat fără să mă consult în prealabil cu reprezentanţii marcanţi ai mediului de afaceri, adică a marilor contribuabili. Am încercat cu toţii şi de multe ori chiar am reuşit. Am reuşit să sprijinim exporturile, am reuşit, să atragem investiţii străine de circa 8 – 9 miliarde de euro anual în vremea lui 2005 – 2006, am primenit legislaţia în domeniul societăţilor comerciale, am reuşit să determinăm mari companii transnaţionale să aleagă România ca loc de realizare a unor investiţii majore – mă gândesc, spre exemplu, la Renault.
În final însă s-a dovedit – ca să mă exprim în termeni sportivi – că nu e suficient să alergi suta de metri în 10 secunde ca să poţi deveni un bun jucător de fotbal, chiar dacă sporturi sunt amândouă. Arena politică ne-a rezervat, multora dintre cei implicaţi atunci în viaţa publică, surprize mari şi nu foarte plăcute. Resimţim şi acum efectele. Şi Patriciu, şi Seres, şi alţii. Astfel încât întrebarea domnului Hostiuc poate primi răspunsuri foarte nuanţate.

Deci: cu cine am votat? Simplu: cu cei care, cred eu, vor face curăţenie, vor regulariza infrastructura rutieră, vor reface parcurile, vor reabilita arenele sportive, vor face şcoli şi grădiniţe, vor readuce civilizaţia în spitale. Cu cei care vor face ca localităţile din România să renască, astfel încât turiştii să vină în număr mare, dându-mi astfel posibilitatea să plătesc impozite şi taxe mari la bugetele statului şi, în acelaşi timp, să cresc din nou numărul de locuri de muncă. Important este ca oamenii aleşi să îşi facă treaba. Marii eroi sunt adesea Eroi Necunoscuţi.