Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Iunie 2011

Interviu pentru Money.ro

12.06.2011| 17 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura, Interviuri, Succes

În urmă cu câteva zile am acordat un scurt interviu publicaţiei Money.ro, care l-a publicat in rezumat. Vă prezint mai jos punctele de vedere pe care le-am exprimat.
1. Oameni de afaceri celebri precum Bill Gates sau Martin Zuckenberg au renuntat la studii in favoarea businessurilor. Este necesara scoala pentru a ajunge un om de afaceri de succes in Romania?

Eu cred cu tărie în puterea învăţăturii. Educaţia pe care am primit-o este de tip „Ai carte, ai parte”. Nu cred că reţeta succesului stă în abandonarea prematură a studiilor. Printre milioanele de oameni de afaceri şi printre miliardele de oameni care trăiesc decent în această lume sunt câţiva, nu mai mult de câteva zeci, care, printr-un noroc incredibil sau printr-o dotare intelectuală de excepţie, au reuşit să ajungă foarte bogaţi fără o educaţie solidă. Toţi ceilalţi, milioane de oameni de afaceri şi miliarde de oameni din clasa medie, îşi bazează bunăstarea şi succesul pe educaţie şi instrucţie solidă. Eu am adunat 21 de ani de studiu. Liceu, universităţi, etc. Alexandra, fiica mea, îmi calcă pe urme. Are, până în prezent, 16 ani de studiu, dintre care 4 în universităţi americane de prestigiu, cum e cazul lui Harvard şi Princeton. Urmează în prezent un dublu
masterat, la Harvard şi la Wharton, care va dura 3 ani. Deci, 19 ani de şcoală. Nu mai vorbesc de cei trei ani petrecuţi la corporaţia McKenzie.

2. Care este ultima forma de invatamant pe care ati absolvit-o?
Facultatea de drept, în anul 2003. Consider că învăţarea permanentă este o metodă excepţională de a-ţi menţine intelectul în formă, indiferent de vârstă.

3. V-au ajutat cunostintele obtinute in afaceri?
Între altele, am urmat cursuri postuniversitare de economie şi administraţie. Fără ele nu cred că aş fi reuşit în afaceri. Am învăţat în şcoală principiile de bază ale conducerii. Am fost scutit aşadar de efortul de „a reinventa roata”, pe care ar fi trebuit să îl fac dacă nu urmam acele cursuri. Am câştigat astfel mult timp.

4. Care a fost primul dumneavoastra job si cand l-ati avut?
Mi s-a părut normal ca primul meu loc de muncă – înainte de 1990 – să fie în învăţământ, timp de câţiva ani. După 1990, primul meu loc de muncă a fost la Ana Co. O şcoală foarte dură, dar foarte interesantă.

Răzvan şi avantajele clubului

07.06.2011| 18 Comentarii
Postat in: Sport

Lucrul la echipa naţională este dificil. Lucrezi cu jucători care provin din cluburi diferite, care sunt pregătiţi în mod diferit şi care, la cluburile lor, interpretează „partituri” diferite, concepute de antrenori diferiţi. Nimic nu e unitar, mai ales atunci când jucătorii provin atât de la cluburi din ţară cât şi de la cluburi din străinătate. Luaţi separat, toţi sunt corespunzători. Puşi împreună, ai, de multe ori, senzaţia că orchestra cântă fals. Antrenorul naţionalei este pus în situaţia să asambleze o maşină de curse din piese de Audi, BMW, Mercedes, Porsche, etc. Piesele, luate în parte, sunt perfecte. Atâta doar că maşina nu merge întotdeauna aşa cum ţi-ai dori.

Răzvan a fost pus în postura dificilă a unui inginer mecanic care trebuie să asambleze un mecanism performant din piese disparate. A fost o misiune deosebit de provocatoare. Probabil de aceea a şi acceptat-o Răzvan, deşi ştia bine la ce se angajează. A făcut tot ce a putut face. Probabil că, la un moment dat, a constatat că ceea ce făcea la Naţională nu era ceea ce îşi dorea cu adevărat. Se întâmplă în viaţă şi astfel de lucruri: să faci ceva cât poţi de bine dar, din diverse motive, rezultatul pe care îl urmăreşti să nu apară în timpul scontat. E un gest de bărbăţie şi de luciditate să poţi să te opreşti la vreme. Poate că nu ai beneficiat de conjunctura potrivită. Poate nu ai avut sprijinul de care aveai nevoie, la momentul necesar. Poate că, pur şi simplu, nu a fost să fie. Trebuie să ai curajul de a spune: „A fost frumos, a fost interesant, a fost suficient”, şi să încerci altceva.

Răzvan a ajuns la momentul la care a spus „A fost suficient”. Are satisfacţia că, la plecare, a lăsat moştenire o „orchestră” care, dacă nu cântă chiar perfect, măcar a început să cânte la unison.

În prezent Răzvan se pregăteşte să redevină inginer mecanic „de uzină”. Preia un Bentley, despre care am mai vorbit: o maşină RAPIDă şi, din nou, europeană. Are posibilitatea de a asambla maşina din piesele aceluiaşi producător, adică din piesele Rapidului. A mai făcut-o, în trecut, cu mare succes. Sperăm cu toţii că o va face din nou. Are o echipă tehnică pe care o cunoaşte, care, la rândul ei, îl cunoaşte şi ea. Atmosfera e bună, condiţiile – la fel. Acesta este avantajul lucrului la club: ai lângă tine, permanent, toată echipa: conducere, jucători şi staff tehnic. Tu scrii partitura, tu faci repetiţiile, tu pregăteşti concertele. E meritul tău dacă orchestra cântă bine. Ai şi toată responsabilitatea dacă nu se întâmplă aşa.

Aşadar, începe o nouă aventură şi o nouă epocă la Rapid. Poate va fi „Rapid 2002 – 2003 (campionatul şi supercupa) RELOADED”.