Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Aprilie 2011

Bună seara, domnule Rădulescu !

15.04.2011| 47 Comentarii
Postat in: Afaceri, Media, Sport

Un domn, Decebal Rădulescu, îşi exprimă public, pe un blog, profunda nemulţumire faţă de faptul că un grup de oameni din fotbal, pe care îl denumeşte „Borcea şi ai lui”, nu respectă justiţia română.

Opinia mea este că tratarea oamenilor „la grămadă”, procedeu specific unor alte timpuri, nu este un lucru de acceptat. Nu ştiu ce înţelege domnul Rădulescu prin „Borcea şi ai lui”. Personal, cred că cei care suntem implicaţi în aşa – numitul „Dosar al Transferurilor” suntem suficient de diferiţi pentru a nu fi trataţi ca o singură entitate. Spre exemplu, Rapid nu e Dinamo, Borcea nu e Pădureanu, Copos nu e Becali. Vârstele, educaţia, manierele, preocupările, totul ne face să fim diferiţi. Inclusiv comportamentul în raport cu Justiţia.

Personal, nu îmi amintesc să fi sfidat vreodată, în vreun fel, Instanţele de judecată. Când sunt în ţară, mă prezint la termenele fixate. Nu vorbesc neîntrebat. Nu fluier în sala de şedinţe şi respect procurorii. Vorbesc civilizat. Uneori dau citate din replici celebre. Nu cred că este ceva condamnabil în asta. A cita pe cineva nu e nici crimă, nici plagiat.

Din altă perspectivă, domnul Rădulescu face două afirmaţii pline de adevăr, pe care le salut cu entuziasm. Prima afirmaţie corectă este aceea că nu am nici un fel de teamă. NU AM DE CE să am vreun fel de teamă. Ştiu precis că nu s-a făcut nimic ilegal. Toate mişcările Rapidului au fost corecte şi transparente. Se va vedea aceasta în final, chiar dacă complexitatea şi eterogenitatea grupului de oameni de fotbal implicaţi a făcut ca, până în prezent, 30 de şedinţe de judecată să nu fie suficiente pentru clarificarea unor lucruri, altminteri relativ simple.

A doua afirmaţie corectă este aceea că, potrivit prezumţiei de nevinovăţie, până când Instanţa se va pronunţa printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, toţi cei implicaţi în acest dosar trebuie să fie consideraţi ca fiind nevinovaţi. NU mai suntem, zic unii, în comunism, astfel ca orice acuzaţie, oricât de absurdă şi de nefondată ar fi, să atragă oprobiul public şi eliminarea din viaţa socială. Deşi se încearcă acest lucru, cu din ce în ce mai multă insistenţă.

În ceea ce mă priveşte, aştept cu răbdare sfârşitul procesului şi absolvirea mea publică de acuzaţiile nefondate care mi se aduc.
În fine, mi se pare adorabil modul, probabil involuntar, în care domnul Rădulescu ia în zeflemea, el însuşi, şedinţele de judecată, descriind într-o manieră umoristică, desfăşurarea lucrărilor. Desigur, domnul Rădulescu ştie foarte bine că ordinea în sala de judecată, „poliţia instanţei”, cum se spune, este asigurată de Instanţa însăşi. Degeaba se oripilează distinsul domn jurnalist: dacă Instanţa a decis să trateze cu oarecare flexibilitate persoanele audiate, înseamnă că, din diferite motive, aceasta a fost voinţa Ei, a Instanţei, şi nicidecum nu e vorba despre indisciplina unor inculpaţi zurbagii, cum îi prezintă domnul Rădulescu.

Ştim cu toţii că, atunci când vrea, Instanţa are capacitatea, şi mijloacele, şi ştiinţa, şi voinţa de a aduce la ordine pe oricine şi de a se face respectată, cu atât mai mult cu cât preşedinta Completului de Judecată este un magistrat extrem de exigent şi de sever. Justiţia română nu are nevoie să fie apărată de avocaţi – din – oficiu. Se impune prin justeţea hotărârilor pe care le pronunţă.

Revenirea lui Lazăr

13.04.2011| 14 Comentarii
Postat in: Sport

Constat cu surprindere că Marius Şumudică şi Galeria au greşit persoana pe care să se supere în ceea ce priveşte componenţa echipei pe care o vrem câştigătoare.

Nu am intervenit niciodată în legătură cu componenţa echipei, şi nici nu am să o fac vreodată. Dacă am uneori puncte de vedere în acest sens atunci înseamnă că am argumente. În cazul LAZĂR mi s-a spus în repetate rânduri, de însuşi Marius Şumudică, antrenorul Rapidului, specialist în care trebuie să am încredere, că Lazăr este unul din cei mai buni mijlocaşi din România, pe care şi el, şi orice alt antrenor, l-ar dori sub culorile echipei sale.

În prezent, dacă doreşte să joace în Europa, echipa trebuie să folosească tot ceea ce are mai valoros. Costin Lazăr reprezintă o valoare care ne este necesară. Îmi asum răspunderea acestei afirmaţii. Costin Lazăr este o capacitate pe care nu ne putem permite să o neglijăm şi de care echipa are nevoie.

Desigur, mai sunt detalii care trebuie examinate şi rezolvate, inclusiv reluarea discuţiilor privind prelungirea contractului la Rapid. Costin Lazăr îşi doreşte acest lucru. Şi noi – la fel !

Ceea ce primează în acest moment este performanţa sportivă a Rapidului. Restul, orgoliile rănite sau, cum ar spune nenea Iancu Caragiale, „onoarea nereperată” – despre astea vorbim altă dată. După calificarea în Cupele Europene. Ne „reperăm” atunci onoarea !

Interviu în ziarul LIBERTATEA

07.04.2011| 4 Comentarii
Postat in: Afaceri, Interviuri, Media, Sport

În urmă cu câteva zile am acordat un interviu ziarului LIBERTATEA. Din motive de spaţiu, în ziar a apărut doar o parte a interviului. Vi-l prezint integral mai jos.
De la 1 aprilie s-a spus ca Romania va depasi criza. Este o farsa de 1 aprilie sau se poate spune ca vom duce un trai mai bun? Dvs. ati depasit criza?
Vă rog să adresaţi întrebarea celor care au făcut anunţul. În ceea ce priveşte Ana Holding, datele noastre din acest an arată puţin mai bine decât cele din perioada similară a anului trecut. Nu ştiu cum e la alţii dar noi, în continuare, facem eforturi şi sacrificii pentru a ţine barca pe linia de plutire.

Tot cu ocazia zilei de 1 aprilie. Care a fost cea mai amuzanta „teapa” pe care ati luat-o si cea pe care ati facut-o?
Nu dau ţepe şi nici nu iau. Nu am dat niciodată. Slavă Domnului că mi-a ajutat să nici nu prea iau.

Sunteti pregatit pentru sezonul de vara? Hotelurile pe care le detineti pe litoral cum se prezinta? Care dintre hoteluri credeti ca va da lovitura? Sunteti pregatit pentru yachting?
Hotelul Europa şi Ana Health Spa se deschid pe 8 aprilie. Sunt în stare excelentă, atât din punct de vedere al dotărilor cât şi al personalului. Hotelul Europa nu mai are ce lovitură să dea. A dat-o de mult. În sezon este mereu „fully booked”, adică ocupat complet. Regret că, uneori, suntem obligaţi să refuzăm solicitări, neavând capacitate suficientă.
La yachting – ne pregătim pentru regate. Dacă vom avea vânt prielnic.

Ca tot vorbeam despre „vacante”,cum v-au mers afacerile hoteliere in aceasta iarna? S-a meritat investitia de 10 milioane de euro in hotelul din Poiana Brasov? Veti investi si-n aceasta vara in hoteluri?
Investiţia de la Poiana Braşov ne-a mărit cu 30% cifra de afaceri. Lucrurile merg conform aşteptărilor. Dacă ar fi şi zăpadă …….
În curând finalizăm lucrări de mare frumuseţe în spaţiile publice de la Athenee Palace Hilton. Ar merita să le vedeţi !

Ce-ar insemna pentru suflarea rapidista al 3-lea sezon in afara Europei? Ce se intampla cu Rapidul? De ce nu reusesc jucatorii sa traverseze aceasta peioada neagra? Va pare rau ca nu v-ati implicat la echipa?
Nu va fi un al treilea sezon afară din Europa. Rapidul e în revenire de formă, fizic şi psihic. Nu l-aţi văzut pe Şumi cum plonjează, ca pe vremea când era golgheter ? Ne-a revenit pofta de joc şi bucuria de marca, după cum s-a putut constata. Suntem pe locul 4, în urcare. Iar la echipă nu trebuie să mă implic eu, pentru asta există conducere executivă.

Este adevarat ca Dinu Gheorghe va fi demis daca Rapidul nu prinde cupele europene? Este adevarat ca ati pus un pariu pe doua milioane de euro cu dansul daca Rapidul va termina sau nu pe locurile 1-3?
În toate businessurile pe care le derulez conducerile executive au ţinte pe care trebuie să le atingă. În funcţie de aceasta sunt apreciate şi tot în funcţie de aceasta colaborarea continuă sau nu. Totodată, atingerea ţintelor se apreciază la sfârşitul perioadei stabilite, nu la mijlocul ei. Mai e mult până departe. Eu, ca şi Dinu Gheorghe, sunt convins că ţintele vor fi atinse. Vă invit de pe acum la meciurile europene ale Rapidului din ediţia viitoare ale uneia din Cupe.
Cât despre pariu, e o bazaconie. Într-un pariu, unul zice „da”, celălalt „nu”. Care dintre noi doi credeţi că ar paria pe pierderea unui loc în cupele europene ?

Mai are echipa nationala sanse de calificare la Campionatul European?
Şanse există iar atâta timp cât există şanse trebuie să facem două lucruri: să credem în noi şi să ne batem până la ultima picătură de energie pentru victorie.

Ce parere aveti despre excluderea Bosniei din toate competitiile internationale?
Lucrurile sunt simple: regulile fotbalului internaţional sunt obligatorii pentru toţi cei care vor să joace în competiţii internaţionale. Respecţi regulile – joci. Nu le respecţi – joci doar în campionatul intern. Nu poţi fi obligat să adopţi reguli care nu ţi se potrivesc, după cum toţi ceilalţi nu pot fi obligaţi să joace după alte reguli decât cele general acceptate. E decizia Bosniei, după cum este şi decizia forurilor fotbalistice internaţionale. Timpul le va rezolva pe toate. Mai devreme sau mai târziu, desigur.

Credeti ca forurile FIFA si UEFA vor merge pana la capat si bosniacii vor pierde toate meciurile din preliminarii la masa verde?
Întrebaţi la Lausanne.

S-a mai vorbit in aceste zile despre demiterea lui Razvan Lucescu de la carma nationalei. Are un loc rezervat la Rapid?
Răzvan are un loc rezervat mereu la Rapid ÎN INIMILE SUPORTERILOR. Şi a tuturor celor ce iubesc Rapidul. Răzvan face parte din istoria clubului. În rest, Rapid are antrenor, acesta are obiective precise şi noi credem în capacitatea lui de a le îndeplini.

Cine credeti ca poate fi urmatorul selectioner: Cosmin Olaroiu, Ioan Ovidiu Sabau, Victor Piturca (nume vehiculate) sau alt tehnician?
Pot să vă dau numărul de telefon al domnilor Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu. Întrebaţi acolo. Nu ştiu dacă problema Naţionalei este la nivel de selecţioner. Răzvan este un bun profesionist. Poate că necazurile sunt în altă parte.

Asa cum ati declarat dvs., „planeta se scufunda”, daca urmarim tragediile prin care trec japonezii. Chiar si asa, ei reusesc sa-si revina foarte repede, si aici fac referire si-n cazul unui drum distrus de cutremur si reconstruit in doar 4 zile. In ce consta, dupa parerea dvs, forta japonezilor si daca poporul roman ar fi in stare de o asemenea revenire in cazul in care ne-am confrunta cu astfel de tragedii?
Când am afirmat că „planeta se scufundă” nu mă gândeam că se va întâmpla la modul propriu.
Am avut ocazia de a călători în Japonia. I-am văzut pe japonezi acasă la ei. Sunt impresionanţi prin modul aproape supranatural în care reuşesc să îşi ducă treburile la bun sfârşit.
La 2 zile după cutremur şi după tsunami, când reactoarele nucleare iradiau, japonezii deja mergeau la lucru. Şcolile erau deschise, copiii învăţau. Criză alimentară nu exista, pentru că toţi au înţeles că nu e cazul să iei mai mult de 1 litru de lapte sau 1 kg. de zahăr, ca să faci acasă stocuri. Echipele de căutători de supravieţuitori refuzau voluntarii, erau prea mulţi deja. Şi, în timp ce japonezii se băteau, literalmente, pe viaţă şi pe moarte cu natura ostilă, undeva, la multe mii de km., în Europa, poate în România, unii se întrebau disperaţi dacă „uriaşul” nor radioactiv, cu dimensiunile de 20 pe 30 mp (adică un pic mai mare decât un covor din sala de gimnastică), având un grad de radioactivitate de 1 milion de ori sub radioactivitatea naturală a pământului, nu ar trebui să ne facă cumva să ne închidem în case, să nu mai mergem în nici un caz la serviciu, şi să mai cerem ceva de la Stat – iod, apă, orice. Asta e diferenţa dintre noi şi japonezi.

Rapidul urmeaza sa joace de doua ori pe saptamana. Credeti ca vor reusi sa tina pasul si sa revina in frunteaclasamentului?
Rapidul poate să joace fără probleme tot atâtea jocuri câte poate să joace orice altă echipă de profesionişti. De aceea face antrenamente şi stagii de pregătire.

Din vara mai continuati cu Marius Sumudica pe banca tehnica? Intrebarea este valabila in ambele cazuri, daca va califica sau nu echipa in Europa.
La sfârşitul perioadei contractuale vom analiza atingerea obiectivelor. În funcţie de acest lucru se va lua o decizie, cea mai înţeleaptă cu putinţă.

Ce parere aveti despre reusita pugilistului Lucian Bute? Va face parte din elita campionilor care nu vor fi niciodata infranti? Are aceasta putere?
Cinste campionilor. Lucian Bute este un mare campion. Este deja un nume de legendă. În contextul în care rezerva de campioni la box amator a României a secat, este lăudabil că ne impunem valorile în boxul profesionist. Bute este un profesionist atât la propriu cât şi la figurat. Sper că el şi cei care îl consiliază vor alege drumul cel mai potrivit.

De stadionul Rapidului ce se mai aude? Va fi renovat sau va mutati pe „National Arena”?
Nu depinde numai de noi ci de proprietar – Ministerul Transporturilor.

Ce parere aveti despre prestatia fotbalistilor? Vor fi remanieri la vara?
Prestaţia jucătorilor, ca şi cea a antrenorilor, se apreciază prin prisma atingerii obiectivelor. La sfârşitul campionatului vom decide cine se remaniază şi cine nu. Depinde de rezultate, de noi şi de ei.

Ce parere aveti despre „come-back-ul” lui Adi Mutu la nationala? Este intr-adevar „Il Fenomeno” fotbalistul de care avea nevoie o tara intreaga?
O echipă naţională trebuie să strângă tot ce există mai bun la un moment dat. Revenirea lui Mutu la naţională e deci ceva firesc. Pe de altă parte, un jucător devine o mare vedetă dacă echipa lui câştigă. Pele a fost mare pentru că echipa, sa, Brazilia, cu el în echipă, a fost de trei ori campioană mondială. Maradona, Beckenbauer, Kempes, Rossi, Zidane, Ronaldo, au fost mari pentru că au fost campioni cu echipele lor. Când joci şi pierzi, simţi umbra cum se apropie de tine.

Va asteptati ca Otelul Galati sa nu tina ritmul si sa clacheze intr-un final? Se va bate cu Rapidul pentru un loc de cupele europene?
Am tot respectul şi admiraţia pentru Oţelul, pentru tehnicienii şi conducătorii lui, pentru curajul cu care se bat pentru şansa lor. Le doresc succes. Doresc succes şi Rapidului. Un pic mai mult succes decât tuturor celorlalţi.

Ce parere aveti despre Rui Duarte? A revenit dupa aproximativ 80 de zile ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Dvs. ati vorbit cu el?
Domnul Dinu Gheorghe cunoaşte cel mai bine situaţia. Decizia în acest caz îi aparţine.

Credeti ca fanii ar fi in stare sa-i alerge pe sine pe fotbalisti asa cum s-a intamplat in anii 80?
Nu am văzut ce a fost în anii 80. Nu eram aici. Poate că atunci or fi avut motive. Acum nu au şi nici nu vor avea.

Cu dl Nicolae Badea v-ati mai trimis cadouri?
Ne trimitem şi ne vom trimite mereu. Ce ar fi viaţa fără o glumă, fără puţină sare şi piper?

Vor mai avea voie jucatorii cu nevestele in cantonament dupa parerea dvs.?
Judecătorul suprem în această problemă este Marius Şumudică. Dacă el apreciază că aceasta poate da un plus de motivaţie echipei, atunci e voie. Dacă nu, nu.

Chiar va renunta Rapidul la doi portari (Dani Coman si Mircea Bornescu) de valoare?
Nu ştiu de unde aveţi astfel de informaţii. Eu acum aflu.

Ce parere aveti despre fotbalistii care nu-si prelungesc contractele cu Rapid? Unde este problema? La banii oferiti sau chiar nu vor sa mai joace la Rapid?
Un contract reflectă voinţa părţilor. Pot fi unii fotbalişti care s-ar putea să nu mai vrea să îşi prelungească contractele. Sau s-ar putea ca clubul să nu mai vrea. Sau să nu mai poată. În ceea ce îi priveşte pe fotbaliştii care nu vor mai vrea, din motive financiare, le doresc ca, acum, în criză, să găsească echipe care să le ofere salarii şi condiţii cum oferim noi. Poate cu prea mare generozitate.

Sunt probleme cu plata salariilor? Jucatorii vor mai primi in acest retur vreun bonus la victorii?
Nu ştiu să fie probleme. De primit vor primi tot ce li se cuvine, conform contractelor şi regulamentului clubului.

Domnul Rednic este convins ca se va apela cat de curand la serviciile sale! De ce credeti ca e asa de sigur pe revenirea in Giulesti?
Nu ştiu, întrebaţi-l pe el.