Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Ianuarie 2011

Interviu în cotidianul „Adevărul”

21.01.2011| 16 Comentarii
Postat in: Interviuri

De curând am acordat un interviu cotidianului „Adevărul”, publicat în numărul din data de 21 ianuarie 2011. Conţinutul interviului este următorul:
„George Copos, patron Rapid: „Gata! Nu mai am bani pentru Rapid“
Patronul anunţă că echipa va trebui să se autofinanţeze. Înainte de a intra în silenzio stampa, în semn de protest faţă de scandalurile din Liga I, Copos a acordat un ultim interviu pentru „Adevărul“.
„Adevărul”: Aţi devenit extrem de tăcut în ultima perioadă. Vă gândiţi iar să ieşiţi din fotbal?
George Copos: Nu discut despre aşa ceva. Echipa are nevoie de linişte în aceste momente.
De ce aţi dispărut?
Eu nu mai vreau în mocirla asta. Vedeţi ce discuţii, ce scandaluri sunt la Craiova sau la alte cluburi. Eu nu mă identific cu aşa ceva. Eu nu fac parte dintr-o astfel de lume. Nu mă simt bine şi tocmai de aceea nu o să mai apar la televizor. Nu o să mai declar nimic. E ultima dată când o mai fac…
Vorbiţi de scandalurile din fotbal, dar nu fotbalul este oglinda fidelă a societăţii în care ne aflăm?
Categoric aşa este. Fotbalul este o expresie a vieţii sociale. Redă corect ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Din păcate! Mi-e ruşine. Nu mai există respect faţă de oamenii care investesc, care fac ceva pentru societate…
Vă referiţi şi la episodul cu Bratu şi la faptul că vă tot plimbaţi la DNA?
Statul nu pune preţ pe pasiune şi pe emoţii. Noi am venit în acest fenomen să aducem bucurie oamenilor, să investim fără să avem câştiguri, să oferim ceva publicului. Şi acum eu sunt târât într-o mocirlă. Statul nu are respect…
Se tot vorbeşte că la Rapid, în retur, va fi autofinanţare, că nu mai investiţi nici un ban…
Eu l-am rugat pe domnul Dinu Gheorghe să înţeleagă. L-am chemat şi i-am arătat cu acte că nu se mai poate. Nicio bancă din România nu-mi mai acordă vreun credit pentru Rapid. Eu nu mai am bani, nu mai am de unde. Banii nu cad din cer, banii se fac cu sacrificii…
Legat de Bozovici şi de Lazăr, ce ştiţi? Vor semna prelungirea contractelor?
Eu cred că da. Ţin la amândoi foarte mult. Rapid are nevoie de ei şi vreau să spun că sunt doi băieţi extraordinari, cu suflet mare. Bozovici este un om vesel, familist, ţine foarte mult la copiii lui şi cred că pentru stabilitate va alege să rămână la Rapid. La fel şi Lazăr. Îşi iubeşte familia şi cred că va alege să semneze cu Rapid. Ofertele pe care le-am făcut sunt destul de bune, pentru aceste vremuri…

*                       *                       *                           *                                  *

Referitor la cele de mai sus doresc să fac unele precizări:
1. De la preluarea clubului am investit în el peste 35 de milioane de Euro. Singurul lucru pe care l-am dobândit în schimbul acestei sume este Imaginea. Precizez că aceasta a fost, uneori, pozitivă, de regulă când echipa câştiga, şi alteori, negativă, pentru că, din păcate, nu poţi să câştigi mereu, deşi eşti dator să încerci.
2. În ultima perioadă, pe fondul crizei economice, nu am mai putut să aduc bani „De acasă” pentru susţinerea echipei, aşa că am fost obligat să obţin credite bancare în acest scop. În prezent, nici acest canal nu mai poate fi folosit. Nici o bancă nu mai oferă credite pentru activitatea fotbalistică. Aceasta este realitatea. Sunt vremuri grele. Nu pot să sleiesc companiile ANA, care fac eforturi mari pentru a-şi menţine şi plăti cei peste 2.000 de angajaţi, pentru a pompa la nesfârşit în Rapid. Clubul este constituit ca societate comercială, are buget de venituri şi cheltuieli, pe care trebuie să îl respecte. În Europa există cluburi ce reprezintă modele de succes , care pot fi copiate.
3.  Subiectiv vorbind, nu am dispoziţia necesară pentru a mă re-implica în fotbal, având în vedere conjunctura actuală. Prin preluarea clubului am dorit să dau o viaţă nouă unei legende care, pe vremea aceea, era muribundă – legenda „RAPID”, să aduc bucurie miilor de suporteri devotaţi ai clubului. Am cheltuit pentru aceasta o avere. Cu banii respectivi puteam să fac două hoteluri de lux. M-am ales cu o imagine îndoielnică şi cu vizite periodice la instanţă. Supărarea mea este foarte mare deoarece ştiu că faptele care sunt puse în discuţie NU EXISTĂ. Rapidul transferă mereu jucători; întotdeauna aceste transferuri au fost şi sunt realizate corect, cu respectarea tuturor reglementărilor legale, inclusiv a celor fotbalistice. Desigur, în final lucrurile se vor limpezi. Dar, până atunci, se erodează şi imaginea, şi nervii mei. Ca atare, entuziasmul meu pentru participarea directă la activitatea clubului este, în prezent, foarte redus.
4.  De la preluarea clubului de către noi se împlinesc 18 ani. Ca atare, clubul devine major şi poate să îşi poarte singur de grijă.

Interviu BLOOMBIZ

11.01.2011| 4 Comentarii
Postat in: Interviuri

Săptămâna trecută am acordat un interviu publicaţiei online de business BLOOMBIZ. Din motive de spaţiu interviul a fost publicat într-o formă prescurtată. Puteţi citi mai jos interviul integral.

Bloombiz: In ultimii ani Romania a facut multe modificari fiscale si bugetare. Cand se arata efectele pozitive? Vor ramane niste experimente nefericite?
Părerea mea este că modificările fiscale şi bugetare frecvente nu sunt benefice. Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate. Făcând o paralelă cu fotbalul, trebuie să ştim care sunt regulile jocului şi să avem convingerea că acestea nu se vor modifica la pauză sau, mai rău, în timpul jocului. Nu poţi construi un plan de afaceri pornind de la reglementări care se modifică mereu, uneori în sfidarea legilor. Mă refer aici, spre exemplu, la modificările Codului Fiscal care, potrivit art. 4 al Legii nr. 571/2003, pot fi efectuate, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acestora şi numai în anul următor celui în care au fost adoptate prin lege. Până în prezent efectele pozitive sunt greu de identificat. Părerea mea este că sporirea numărului de biruri nu poate compensa deficienţele de gestionare a banului public.

Bloombiz: Ce măsuri trebuie luate neaparat pentru ca 2011 sa nu fie un nou an in care se asteapta crestere economica iar economia sa mearga tot in jos?
Dacă aş fi om politic aş spune că 2011 trebuie să fie un an al investiţiilor, care să creeze locuri de muncă şi valoare adăugată. Infrastructura, sănătatea, educaţia, agricultura, turismul, sunt doar câteva domenii în care se poate investi masiv, cu şanse mari de reuşită şi cu posibilitatea de a atrage fonduri europene. Nefiind om politic ci om de afaceri, fac în Holdingul Ana ceea ce ar putea face guvernul în ţară: investesc masiv. Voi continua în 2011 politica noastră de investiţii în activele lanţului ANA HOTELS. După Crowne Plaza din Bucureşti şi Sport Hotel and Spa din Poiana Braşov urmează hotelul Athenee PalaceHilton.

Bloombiz: Care este raportul dintre politica monetara si politica economica? Politica economica pare putin in urma, in timp ce prima pare a fi o ancora in economia romaneasca.
Apreciez în mod deosebit performanţa Băncii Naţionale şi a guvernatorului său, domnul Mugur Isărescu, aceea de a ţine moneda naţională la o cotă rezonabilă în raport cu Euro şi dolar. Dacă ei nu şi-ar fi atins obiectivul, probabil că am fi ajuns din urmă Grecia şi Irlanda. Nu în ceea ce au ele mai bun ci în amploarea dificultăţilor economice şi sociale. Despre politica economică nu am nimic de spus. Nu este nimic de spus.

Bloombiz: Se impune impozitarea suplimentara a celor care detin averi mari? Cum sunt impozitate marile averi in Romania?
Cei care îi iau peste picior pe români fac apel, adesea, la faimosul banc cu Capra Vecinului. Parafrazând, aş spune că o ţară nu poate prospera atunci când oamenilor, în loc să le se inducă ideea „Munciţi ca Copos ca să aveţi şi voi ca Copos”, li se induce ideea „Hai să luăm de la Copos, ca să nu mai aibă nici el”. Adam Smith spunea, acum 200 de ani, în „Avuţia Naţiunilor”, că orice capital este un mare fricos. Atunci când este ameninţat, el fuge imediat. Se duce acolo unde nu se simte în pericol. Chiar în altă ţară, dacă e nevoie. Asta nu are nici o legătură cu patriotismul sau cu dragostea de ţară. E, pur şi simplu, o reacţie pur economică de a-ţi proteja capacitatea de business. Mi se pare normal ca orice venit să fie impozitat corect. Totodată, mi se pare incorect ca orice avere să fie considerată ca fiind rezultatul furtului sau al ilegalităţilor de orice fel. Nu e corect să se pună semnul de egalitate între prosperitate şi infracţiune. Vom cultiva prin aceasta cultul sărăciei. Vom fi săraci, dar, prin asta, nu vom fi mai cinstiţi.

Bloombiz: De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, încrederea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?
Răspunsul se găseşte în prima dumneavoastră întrebare: în prea frecventele modificări ale reglementărilor specifice mediului de afaceri. Mai mult, prea puţine dintre ele sunt favorabile acestuia. Spre regretul meu, aceasta se întâmplă într-o Europă aflată în plin proces de re-aducere acasă a industriilor care, în anii din urmă, au migrat spre ţări cu legi permisive şi cu preţ scăzut al forţei de muncă. Astăzi, Franţa, spre exemplu, dar nu numai ea, pune în aplicare reglementări care, prin facilităţi diverse create întreprinzătorilor, compensează preţul scăzut al forţei de muncă, cel care a determinat plecarea industriilor şi dispariţia multor locuri de muncă.

Bloombiz: Care este cea mai importanta realizare a guvernului Boc in ultimul an? Este reducerea deficitului bugetar?
Nu ştiu. Poate.

Bloombiz: Ne aflam intr-o Europa marcata de criza datoriilor. Multe tari incep sa apeleze la imprumuturi pentru a putea fi salvate. Daca nu iesim din recesiune, ce se va intampla cu Romania?
Încerc să nu mă gândesc la o asemenea posibilitate. Luaţi, totuşi, în calcul că, spre deosebire de anii Marii Depresiuni, acum există Uniunea Europeană şi numeroase alte pârghii care pot echilibra situaţia. În plus, locomotivele economiei europene sunt deja pe plus. Unul modest, dar totuşi pozitiv. Iar locmotivele trag până şi vagoanele cele mai ruginite.

La taifas

07.01.2011| 6 Comentarii
Postat in: Evenimente

Am sfârşit un an greu pentru toată lumea. L-am sfârşi, însă, cu bine. Am puţin răgaz ca să stăm de vorbă din nou.

1. FELICITĂRI
Petre Sorin
soryn1_87@yahoo.com
Submitted on 2010/12/31 at 12:42am
La multi ani si an nou fericit Domnule George Copos. Si sper ca RAPID`ul nostru sa ia campionatul..La mai multe investii in tara si la RAPID. Sanatate si putere de munca . Cu respect .
Denis21
rapid_denis21@yahoo.com
Submitted on 2010/12/31 at 7:08pm
La multi ani Domnule Copos !
La multi ani tuturor rapidistilor ! Sa ne aduca anul nou un titlu!

Răspuns:
Vouă şi tuturor celor care aţi urat “de bine” Rapidului vă mulţumesc, în numele lui. Sper că favoriţii noştri nu ne vor dezamăgi în retur, nici pe voi, nici pe mine.

2. DESPRE TINERI
Otto Pop
povshop@gmail.com
Submitted on 2010/12/31 at 2:07pm
Buna ziua,
Sunt si eu satmarean. Am 19 ani si am inceput cu micile mele afaceri, insa in 2011 vreau sa fac ceva nou. Impreuna cu cineva am construit o companie multinationala care peste 5 ani va fi cunoscuta in toata lumea si nu doar in Romania.
Si pe langa aceasta companie care va avea succes inca din primul an, voi incepe sa construiesc si altele.
Daca sunteti de acord sa va impartasesc cateva informatii despre o companie foarte profitabila, cum e Facebook-ul, atunci va rog sa-mi trimiteti un e-mail ca sa-l am. Iar cand va fi momentul lansarii am sa va invitam si pe dvs.
Va duresc un calduros La Multi Ani!

Răspuns:
Criza ne-a făcut pesimişti pe mulţi dintre noi. Citind mesajul de mai sus îmi dau seama că nu avem dreptate. Lumea merge înainte. Observaţi că nu am spus România, ci lumea, pentru că deja trăim într-o lume globalizată.
Iată ce înţeleg eu din mesajul de mai sus:
1.    „am inceput cu micile mele afaceri”: în ciuda crizei, oamenii au încredere şi putere şi resurse de a porni afaceri „Green Field”, adică „de la Zero”;
2.    „Am 19 ani”: categoria de populaţie foarte activă şi curajoasă este cea reprezentată de tineri. Otto are 19 ani;
3.    “Impreuna cu cineva am construit o companie multinationala”: pentru această categorie de viitori businessmeni frontierele şi limbile nu mai constituie bariere; transnaţionalele devin deja ceva curent;
4.    “in 2011 vreau sa fac ceva nou“: există, deci, atât imaginaţie cât şi dorinţă de înnoire;
5.    “o companie multinationala care peste 5 ani va fi cunoscuta in toata lumea; pe langa aceasta companie care va avea succes inca din primul an, voi incepe sa construiesc si altele”: există, probabil, un business plan şi există foarte multă voinţă şi încredere în sine şi în propriile posibilităţi.

În concluzie: avem tineri plini de voinţă, ambiţie şi imaginaţie, dispuşi să îşi asume riscurile pornirii unor afaceri noi, poligloţi, cu parteneri de aici sau de oriunde altundeva din lume, plini de încredere în ei şi în posibilităţile lor, convinşi că succesul e lângă ei şi că acesta va veni rapid.
Cred că aceasta a fost mentalitatea cu care au pornit la drum şi Bill Gates/Microsoft, şi Steve Jobs/Apple, şi Mark Zuckerberg/Facebook, şi Ramu Yalamanchi/HI 5. Cu astfel de tineri nu mai am temeri pentru viitor.

Şi, ca să închei:
„cand va fi momentul lansarii am sa va invit si pe dvs.”. Răspuns: vom fi acolo.

Toate cele bune !