Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna August 2010

ASTĂZI DESPRE ALTCEVA DECÂT DESPRE FOTBAL

27.08.2010| 22 Comentarii
Postat in: Evenimente

Cred în sport şi în valenţele lui multiple. Din acest motiv îl sprijin cât de mult pot. Cu toată implicarea mea în acest domeniu nu pot să mă transform într-un om dedicat exclusiv sportului – antrenor, impresar sau altele de acest gen. Sunt şi voi rămâne un om de afaceri cu pasiune pentru sport. Dar – din păcate, poate  – sportul nu este totul pe această lume. De aceea vă propun ca astăzi să ne ocupăm de altceva decât de sport.
Am constatat, cu satisfacţie, că aproape toţi aveţi tendinţa de a judeca fotbalul ca pe un business, în termeni de bani şi de profit. E foarte bine, e un început. Nu e exclus ca, dacă vă veţi cultiva spiritul antreprenorial şi veţi avea şi puţină şansă, să deveniţi adevăraţi oameni de afaceri.
Hai să exersăm pe această temă, a businessului. Vă propun, ca un exerciţiu de imaginaţie dar şi de întoarcere în lumea adevărată, aşa dură cum e ea de multe ori, să discutăm despre mediul de afaceri, despre bani şi impozite, despre turism şi despre investiţii. Vă prezint punctele mele de vedere faţă de unele teme intens comentate în prezent şi vă solicit ca, de această dată, să faceţi comentarii strict la ideile de mai jos. După acest dialog vom reveni şi la fotbal.
Despre impozitarea averilor
Mi se pare corect ca sarcinile fiscale să fie aşezate în mod corespunzător, pentru toată lumea. Mi se pare corect ca veniturile să fie impozitate corect şi echitabil. În acelaşi timp mi se pare corect să avem grijă, respect şi milă faţă de bătrânii noştri, pensionarii. Să nu uităm că şi noi vom fi odată bătrâni. Mi se pare corect, de asemenea, ca acele averi care, în mod evident, nu pot fi justificate şi se dovedeşte că nu provin din activităţi legale, să fie în atenţia autorităţilor. Găsirea soluţiei optime nu e treaba mea. Prin vot, la alegeri, am delegat competenţa examinării acestui tip de probleme unei structuri care se cheamă Parlament. E treaba lui.
Despre profitabilitatea deschiderii unei afaceri în altă ţară
Adam Smith este părintele economiei ca ştiinţă. În 1776, în opera sa fundamentală, Avuţia naţiunilor, cercetare asupra naturii şi cauzelor ei, el arăta cum capitalul poate fi cu uşurinţă deplasat. Proprietarul de capital este propriu-zis un cetăţean al lumii şi nu este neapărat legat de o anumită ţară. Unul din avantajele proprietarului de capital este acela de a-şi putea transfera capitalul, dintr-o ţară în alta, atunci când acesta este supus unor acţiuni ostile ale autorităţilor. Opera lui Adam Smith datează de 234 de ani ! Pare să fie în continuare actuală.
Despre sprijinirea mediului de afaceri de către stat
În primul rând ar trebui ca statul, dacă nu ne ajută, măcar să nu ne încurce. Să nu mai inventeze tot felul de proceduri birocratice. Să nu înrăutăţească mediul de afaceri. Deja suntem pe panta descendentă şi interesul investitorilor străini faţă de România scade îngrijorător. Să nu modifice într-una legile, mai ales cele privind fiscalitatea. Pe noi nu ne interesează atât de mult CÂT DE MARI SAU DE MICI SUNT IMPOZITELE. Dorim, mai ales, să ştim CÂT VOR FI ELE ÎN VIITOR, ADICĂ SĂ ŞTIM CÂT VOM AVEA DE PLĂTIT LA ANUL, MULT SAU PUŢIN. Vrem să ştim din timp cât este multul sau puţinul acela. Vrem stabilitate şi predictibilitate. Vrem ca Guvernul să aibă puncte de vedere coerente, despre care să ştim că reprezintă poziţia oficială a Cabinetului.
În al doilea rând, dorim ca statul să îşi îndeplinească atribuţiile pe care şi le-a asumat. Dorim să se ocupe serios de infrastructura care asigură circulaţia, de autostrăzi, de drumuri, de căi ferate. Dacă statul nu ne vrea parteneri în asta, atunci să-şi îndeplinească atribuţiile. Este inadmisibil ca, în secolul XXI, să faci 250 de km, de la Bucureşti la Constanţa, în 5 ore. Sau 180 de km, de la Bucureşti la Braşov, tot în 5 ore. Iar călătoria cu trenul să dureze mai mult decât dura acum 10 ani.
Despre sprijinirea turismului montan de către stat
Cred că e necesar ca autorităţile publice să-şi facă treaba într-un domeniu pe care nu-l cedează şi fără de care turismul montan de schi nu va mai exista în curând: amenajarea domeniului schiabil. Pârtiile trebuie amenajate de Autorităţi. Dacă nu o fac – şi, deocamdată, nu o fac – atunci toate eforturile noastre de amenajare de hoteluri şi de servicii conexe la munte rămân fără obiect. Oamenii vin la munte iarna pentru a schia. Nu ai pârtii – nu ai schi – nu ai turism. Pentru un pahar de vin fiert băut pe zăpadă nu te duci 5 ore de la Bucureşti la Poiana Braşov.
Despre promovarea turismului românesc şi despre recâştigarea turiştilor români
Turismul nu e o doar o problemă de reclamă şi publicitate. E o problemă de ofertă, de servicii, de preţuri. Ca să ai turism îţi trebuie plaje amenajate şi curate la mare, pârtii de schi multe şi lungi, cu grade diferite de dificultate, la munte. Trasee turistice marcate şi supravegheate. Situri istorice întreţinute şi accesibile. Îţi trebuie drumuri. În afara acestor elemente totul e poveste. Frunzele şi videoclipurile, singure, nu conving turiştii. Infrastructura şi preţurile – da. Nici un turist român nu pleacă la schi în Austria pentru că îşi urăşte ţara. Pleacă pentru că acolo pârtiile EXISTĂ, pentru că mijloacele mecanice de transport funcţionează şi nu stai la coadă ore în şir, pentru că preţurile sunt mai mici decât la noi. Nici un român nu pleacă vara în Turcia din dragoste pentru Imperiul Otoman. Pleacă pentru staţiuni curate, pentru hoteluri confortabile, pentru plaje îngrijite, pentru negustori amabili şi pentru preţuri rezonabile. Despre asta e vorba.

Deci, repet propunerea: aştept comentariile voastre despre lumea de business. Despre fotbal: data viitoare.

ACUM E RÂNDUL MEU SĂ CRITIC

20.08.2010| 36 Comentarii
Postat in: Evenimente

Ne-am obişnuit cu un anume scenariu: conducerea Rapidului, inclusiv finanţatorii, sunt „Cei Răi”. Voi, galeria şi suporterii, sunteţi „Cei Buni”. Noi, „Cei Răi”, nu ne pricepem, facem transferuri proaste, nu reparăm stadionul, nu băgăm bani destui, etc. Voi, „Cei Buni”, ne daţi mereu sfaturi utile, aveţi idei geniale şi generoase. Noi, „Cei Răi”, nu vrem să vă ascultăm. Ca atare, voi ne sancţionaţi: cu vorbe, cu atitudini, cu scandări care ….. mă abţin ….. Cam acesta e scenariul, nu-i aşa ?
Şi iată că, uneori, vine vremea să arătăm fiecare ce putem, ce ştim şi cine suntem. Meciul Dinamo – Rapid. Despre noi, „Cei Răi” – inclusiv despre antrenor, jucători, management, aţi spus ce aţi crezut de cuviinţă. Vă respect dreptul la opinie. Dar cine sunt „Cei Buni” ? Iată: citez pe scurt din Comunicatul Comisiei de Disciplină din data de 19.08.2010: Clubul Rapid a fost sancţionat de Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal cu 10.000 de lei penalitate financiară pentru incidentele provocate de proprii suporteri prin aprinderea de fumigene şi torţe la meciul direct cu Dinamo.
Mă întreb: asta îi lipsea Rapidului acum, să plătească o amendă de 10.000 lei ? Este momentul potrivit pentru aruncarea cu banii pe fereastră ? Vorbesc, spre exemplu, de bani care ar putea fi folosiţi la transferurile cerute de voi cu insistenţă. Nu mai vorbesc despre imaginea publică a Galeriei noastre, care se doreşte a fi cea mai frumoasă şi mai elegantă din ţară.
Acum, noi, „Cei Răi”, trebuie să punem Clubul să plătească pentru o vină care nu îi aparţine. Ce ar trebui să facem ? Ce părere aveţi, de unde luăm bani ca să acoperim această sancţiune ?

Utilitatea Dialogului

12.08.2010| 45 Comentarii
Postat in: Afaceri, Sport

Sa continuăm dialogul.

1.    Despre relaţia cu alţi finanţatori de cluburi
FzR: Ce parere aveti de acuzele domnului Ioan Neculae?
Răspuns:
Nu am cunoştinţă de vreo acuză pe care să mi-o fi adus mie domnul Neculae. Relaţia mea cu dânsul este una amicală. Din 365 de zile pe an, două zile suntem adversari: atunci când echipele noastre joacă, odată în tur, odată în retur. În rest, 363 de zile pe an suntem amici. Ne cunoaştem de mult şi îl apreciez pentru eforturile făcute în fotbal. A luat o echipă în suferinţă şi i-a redat încrederea în ea. Să nu uităm că este echipa care a dat Naţionalei României un selecţioner. Domnul Neculae este un constructor talentat, inclusiv în ceea ce priveşte reconstruirea de echipe.

2.    Despre transferuri
uniculrapid.blogspot.com/; Gheorghita Nicusor; bogdy95; ionut; SirEmiL; Denis21; dani 19; mirceab; Dinica Anton; Cristian Petre; Tavy; Carabat Gabriel Florea; Alex; Bud George; Miron Vasile; Flavian
Răspuns:
Apreciez interesul vostru pentru formarea unui nucleu cât mai tare al echipei. Apreciez şi comentariile voastre, unele chiar foarte competente, referitoare la structura echipei, aşezarea în teren, formula de joc, etc., etc. Vă mulţumesc pentru ele.
Comentariul 1: Mă simt obligat să vă spun o poveste. Se zice că, undeva, demult, nu contează când şi unde, trăia un Om bogat. El avea, între altele, o echipă de fotbal, pe care o finanţa copios, plin de zel şi bunăvoinţă. Avea o singură problemă: nu putea face distincţie între atribuţiile finanţatorului şi cele ale tehnicienilor – antrenori, preparatori fizici, contabili, etc. Ca atare, s-a apucat să se implice mai mult decât era necesar. Stabilea cine vine şi cine pleacă, cine joacă şi cine nu, cine pe ce post evoluează, şi tot aşa. Tehnicienii nici nu contau. Urmarea: echipa Omului, după ce a schimbat vreo 15 antrenori în câţiva ani, a coborât, încet – încet, din vârful ierarhiei spre plutonul clasamentului, ieşind din competiţiile internaţionale. Scandalurile se ţineau lanţ la echipă. Cronica se termină aici. Nu ştiu continuarea. ÎNTREBARE: vreţi să fie şi la Rapid ca în poveste ? Lăsaţi finanţatorul – adică pe mine – să se ocupe de finanţare, iar de transferuri şi de cine pe ce bandă evoluează lăsaţi staff-ul tehnic să se ocupe.
Comentariul 2: Există un club, Bayern München, care a cucerit, în 2010, campionatul Germaniei, Cupa Germaniei, Supercupa Germaniei şi a disputat finala Ligii Campionilor. Are tehnicieni şi conducători. Printre conducători: Franz Beckenbauer, campion mondial ca jucător şi ca antrenor, în prezent preşedinte de onoare; Karl-Heinz Rummenigge, campion european ca jucător, în prezent preşedinte al consiliului de administraţie; Uli Hoeneß, şi el fost campion mondial, în prezent preşedinte al membrilor clubului. Oricare dintre aceştia ar putea emite, oricând, păreri competente despre componenţa, pregătirea şi aşezarea în teren a echipei. Dar SE ABŢIN DE LA AŞA CEVA. NU E TREABA LOR, e a antrenorului. Treaba lor e să asigure finanţarea şi condiţiile de pregătire. Drept pentru care declaraţiile lor în public sunt axate strict pe competenţa lor. Exemplu: acum câteva zile preşedintele grupării, Karl-Heinz Rummenigge, a ieşit în public şi s-a referit doar la performanţele financiare ale clubului: cifra de afaceri, surse de venituri, etc. Pentru al 16-lea sezon consecutiv clubul înregistrează beneficii. De ce ? Pentru că fiecare îşi vede de treaba lui. Asta încercăm şi noi la Rapid. Transferuri şi aşezări în teren nu sunt de competenţa mea ca finanţator.

3.    Despre jucători
Ady: Domnule Copos cu Griffiths ce se mai stie de el?Parca de mult trebuia sa se intoarca,l-ati vandut in China sau e imprumutat pana la sfarsitul contractului?Sau a fugit….?
Răspuns:
Este împrumutat în China până la sfârşitul anului 2010.

4.    Despre stadion
Vlad: domnule copos din ce am inteles eu cea mai arzatoare dorinta a rapidistilor(redeschiderea peluzei) nu se va realiza in veci pt ca stadionul este inca al statului. in consecinta de ce nu ne lamuriti si pe noi daca ati facut vreun demers pt concesionarea stadionului? pt a se putea apoi investi in el? aveti in plan chestiunea asta(concesionarea stadionului)????
niti_rapid: Stiam ca lucrurile ,,stau” asa si mai stiam ca prin 2006 declaraserati ca veti incepe negocierile cu reprezentantii Ministerului Transporturilor in vederea obtinerii concesionarii stadionului ,,Valentin Stanescu”. Ce se intampla? ODATA (candva) ne-ati mai explicat noua si altor realizatori de emisiuni sportive ori diversilor reporteri situatia stadionului ,,Valentin Stanescu”. Explicand inca O DATA situatia lui, nu veti face altceva decat sa oferiti incredere suporterilor ca sunteti in continuare interesat ca Rapid sa prospere.
FZR: Urmeaza sa fie adoptata o noua varianta a legii parteneriatului public-privat…in contextul acestei noi legi poate fi gasita o solutie si pentru stadionul Giulesti? si aici ma refer in special la o modernizare a lui…
Răspuns:
Am făcut demersuri, în repetate rânduri, pentru găsirea unei soluţii care să ne permită să efectuăm lucrări în stadion. Vă prezint aici un extras dintr-una din scrisorile trimise proprietarului stadionului:
„Stimate domnule preşedinte,
În conformitate cu prevederile Contractului de închiriere nr. ____, încheiat între clubul dumneavoastră şi SC Fotbal Club Rapid Bucureşti SA, echipa de fotbal a societăţii noastre utilizează Stadionul Giuleşti atât pentru jocurile desfăşurate în cadrul competiţiilor interne cât şi pentru cele internaţionale.
După cum cunoaşteţi, echipa FC RAPID participă, în fiecare an, în cupele europene. Ca atare, ea este obligată să respecte normele emise de U.E.F.A. Una dintre aceste norme este “Regulamentul UEFA privind infrastructura stadioanelor”.
Acest document stabileşte standarde obligatorii în ceea ce priveşte amenajarea stadioanelor pe care se desfăşoară întâlniri internaţionale. Documentul are implicaţii majore asupra situaţiei stadionului “Giuleşti”. Pentru a putea fi utilizat ca loc de desfăşurare a viitoarelor jocuri internaţionale ale echipei FC Rapid Bucureşti este necesară construirea unor facilităţi noi sau îmbunătăţirea stării stadionului cel puţin la următoarele componente:
–    vestiare;
–    camere speciale de prim ajutor şi tratament medical pentru jucători şi oficiali;
–    postul de control anti-doping;
–    zonele de parcare;
–    accesul şi ieşirea publicului;
–    instalaţiile sanitare pentru spectatori;
–    facilităţi pentru spectatorii cu dizabilităţi;
–    camera de control care să asigure supravegherea generală a stadionului;
–    sistemul de televiziune cu circuit închis;
–    studiouri de televiziune.
Societatea noastră este pregătită să treacă la realizarea amenajărilor necesare, potrivit Regulamentului UEFA, dar nu poate face acest lucru deoarece prevederile Contractului de închiriere mai sus amintit nu permit acest lucru.
Având în vedere acest lucru vă propunem să fiţi de acord cu modificarea Contractului de închiriere printr-un act adiţional, creându-se astfel cadrul necesar care să faciliteze realizarea de către noi a lucrărilor necesare transformării stadionului “Giuleşti” într-o arenă sportivă modernă şi funcţională.
Vă transmitem alăturat proiectul Actului Adiţional pe care vi-l propunem spre aprobare.
Cu deosebită stimă,
…………………………………”
Scrisoarea noastră a rămas fără o soluţionare pozitivă. Vom vedea ce mai putem face. Insistăm în continuare. Aşteptăm noua reglementare a Parteneriatului Public Privat.

5.    Despre magazin online
Daniel: Stau in strainatate si vreau sa-mi cumpar tricou cu Rapid. Ar fi frumos sa faceti si ceva pentru noi, cei care vor se reprezinte clubul peste tot in lume. (Un site sa cumparam online sau ceva de genu.)
Coiot: De ce nu faceti un magazin on-line pentru suporterii din afara bucurestiului actualizat la zi?incercati folosirea si fructificarea brandului RAPID prin scoaterea la vanzare a mai multor articole alb-visinii decat cele prezente la fac-shop.De ce nu incercati sa scoateti la vanzare replicile tricourilor din anii 70.
Bobo: va rugam sa faceti un magazin online !
Răspuns:
Există un magazin „on line” al Rapidului. Se lucrează în prezent la îmbunătăţirea lui. Începând cu data de 1 septembrie va fi perfect funcţional. Veţi putea cumpăra produse originale marca „Rapid” şi „Linia 1923”. Tricouri PUMA nu se vor vinde la acest magazin întrucât Puma îşi va deschide propriul magazin, tot la Stadion. Nici nu ar fi util să vă vindem tricouri PUMA – Rapid cu modelul folosit în prezent, căci, din etapa a 7-a, Puma ne va furniza o nouă linie de echipament.

6.    Despre trecut şi viitor
Unuplusnoua: In 97-98 erati supranumit de galerie “Berlusconi din Giulesti”. Ce credeti ca ati facut gresit la Rapid si ce regretati? Ce ati face altfel acum?
Răspuns:
Cel mai greu lucru în viaţă este să fii tu însuţi, să te realizezi în propriul stil, fără a copia pe nimeni. Nici pe Berlusconi, nici pe alţii. Poate ştiţi cântecul lui Frank Sinatra, „My Way”. Interesantă şi adevărată ştiinţă de viaţă. La Rapid am făcut multe. Indiferent cum au ieşit în final, ştiu că, la momentul în care le-am făcut, toate erau sub semnul celei mai desăvârşite bune credinţe. Acum fac la fel, adică iau decizii cu bună intenţie, cu dragoste de Rapid şi cu simţ de răspundere. Unele, cât mai multe, sper eu, vor ieşi bine.
SirEmiL: Peste 3 ani cand v-a termina Alexandra masterul la Harvard o sa lasati clubul RAPID pe mana ei , sau o sa se implice doar in grupul ANA (eu unul as dori-o la RAPID dar in acelasi timp sa ramaneti si dumneavoastra ! ) ?
Răspuns:
E o decizie care îi va aparţine. Dacă va decide să se implice, fiţi siguri că va aduce cu ea o ştiinţă a afacerilor care va da o nouă culoare şi o nouă moralitate Campionatului. În ceea ce mă priveşte rămân credincios ideii că roata nu trebuie reinventată. Trebuie doar să ne uităm la alţii. De exemplu, la nemţi, la Bayern. Fostul conducător, Beckenbauer, s-a retras din linia întâi, când a fost momentul, lăsând pe alţii, mai tineri. Dar îşi păstrează poziţia de Preşedinte de Onoare. „Sfatul Bătrânilor” veghează !
Romeo: Ati scris foarte frumos despre satul natal si despre familie ! Vreau sa va intreb nu aveti de gand sa deschideti magazine sau afaceri in zona Ardealului?
Răspuns:
În aceste vremuri tulburi este important să te consolidezi şi să rezişti în ceea ce ai şi în ceea ce faci. Deocamdată nu mă pot gândi la extindere. Dar, ştiţi cum e, „Never say Never”.

7.    Despre echipă
Alex Kyle: 1. Cum este atmosfera in sanul echipei?
Răspuns:
Dinu Gheorghe e un profesionist şi un psiholog bun. Şumudică e un profesionist. Jucătorii sunt nişte profesionişti. Ca atare, atmosfera e ca între profesionişti: corectă, cinstită, deschisă. Există motivaţie, dorinţă de succes şi de afirmare. Încercăm ca Rapidul să fie ca un calculator în care, în sfârşit, componentele – placa de bază, procesorul, memoria – să fie compatibile şi maşinăria să funcţioneze. Mai trebuie doar încălzită.
2. Jucatorii sunt multumiti de conditiile de la Rapid?
Răspuns:
Da. Nici nu ar putea să nu fie. Condiţiile sunt excelente.
3. Mai sunt probleme cu restantele salariale catre jucatori?
Răspuns:
Mai sunt. Câteva.
4. Vad ca, usor usor, clubul nostru capata o fata europeana, cu un patron puternic, care conduce din umbra, vine si vede meciurile linistit, declara, sau nu, doua cuvinte la iesire, iar doua saptamani, pana la meciul urmator, nu mai auzim nimic de el. De asemenea, acest patron are un om de mare incredere la club, care face si desface tot si reprezinta “un liant” intre patron si club, asa cum gasesti la marile cluburi ale Europei.
Răspuns:
E o înţelegere perfectă a situaţiei. Felicitări !

8.    Despre departamentul de marketing
D`Artagnan: Vreau sa stiu de ce nu puneti pe picioare un departament de marketing al Rapidului? Ar fi un job de inceput perfect pentru Alexandra. Trebuie sa-si dovedeasca intr-un fel cunostiintele acumulate. ma ofer asistentul ei.
Răspuns:
Din nou, cum spuneam mai sus, va fi opţiunea ei. Am să îi transmit sugestia ta, precum şi faptul că problema asistentului său este rezolvată (cel puţin 50 %, adică disponibilitate din partea ta).
SirEmiL: Daca tot avem tricouri de la PUMA , de ce nu se pot cumpara aceste tricouri cu insemnele RAPIDului de la orice magazin PUMA din tara ( in majoritatea oraselor sunt magazine PUMA )?
Răspuns:
Din două motive: 1) pentru că peste puţin timp Puma va înnoi linia de produse; 2) pentru că problema vânzărilor Puma ţine de Puma, nu de Rapid. Îţi sugerez să adresezi întrebarea către Puma.

9.    Despre antrenamente publice
Teo: Domnule Copos de ce nu se mai organizeaza antrenamente cu publicul???si daca da spuneti-ne si noua cand sunt sau afisati pe siteul oficial.
Răspuns:
Deocamdată echipa trebuie lăsată să se omogenizeze şi să se compatibilizeze total cu antrenorul. Să-şi înveţe lecţia: scheme, combinaţii, etc. Apoi urmează şi „show-urile” pentru fani. E ca în artă: acum sunt în repetiţii, din greu. Dorim să vă arătăm arta noastră la momentul potrivit. Nu dorim să predăm lecţii de tactică şi strategie adversarilor noştri, care, mai mult ca sigur, ar fi printre voi, la „vânătoare” de idei.

10.    Despre riscul investitorului
dani 19: Domnule Copos , de ce nu il aduceti pe Eric acuma ? El a comfirmat in campionatul nostru , pe prosport.ro scria ca e la final de contract si costa doar 350.000 de Euro . De ce sa nu investiti acuma sa aduceti jucatori ca si Eric , Moraes , Carlao cu care putem lua titlu? Titlul inseamna multi bani : + 15 milioane de EURO din UCL!
Romeo: 1 Ar fi bine sa investiti si in centru de copii al rapidului. Cred cu tarie ca investitia a 50.000-100.000euro pe an la echipa a doua s-ar amortiza foarte repede!
Acielv: Ionita 2,5 milioane euro. Raduta 0,5 milioane euro. La venituri de 3 milioane euro pe o perioada de 3-4 ani, cred ca un buget anul de 0,5 milioane euro/an pentru gradinita e o suma acceptabila, ce se poate recupera.
Răspuns:
Apreciez, din nou, aplecarea voastră spre fotbal ca business. E foarte bine că încercaţi să gândiţi în termeni economici, în bani. Dar, pentru ca judecăţile voastre să fie corecte, e necesar să luaţi în calcul toate elementele unei afaceri. Spre exemplu, e bine să vă familiarizaţi cu elementul „RISC”. Să vă explic. Scopul oricărei afaceri este profitul. Între altele, acesta reprezintă un premiu pe care investitorul îl primeşte pentru că ŞI-A ASUMAT RISCUL DE A INVESTI. În viaţa economică elementele certe se îmbină cu altele, nesigure şi riscante. Managerul trebuie să ia decizii în acest climat nesigur. Probabilitatea de a decide corect în situaţii riscante este destul de mică. De aceea profitul este corelat cu riscul afacerii, iar mărimea lui este proporţională cu gradul de risc. Riscul e o variabilă permanentă a activităţii economice. Evaluarea lui corectă permite continuarea ciclului de producţie şi obţinerea de profit. Cel mai adesea riscul intervine în PROCESUL ACHIZIŢIILOR COSTISITOARE. Mărimea riscului sporeşte odată cu creşterea sumei de bani necesară pentru astfel de achiziţii.
Revenind la comentariile voastre: poate că ele sunt corecte şi ar putea asigura succes. Poate că nu. Fisura în evaluarea pe care o faceţi este aceea că voi faceţi toate aproximaţiile luând în calcul BANII RAPIDULUI. Întrebare: dacă ar trebui să decideţi asupra unor sume variind între 50.000 Euro şi 15 milioane de Euro, SUME CARE SĂ PROVINĂ DIN PROPRIU VOSTRU BUZUNAR SAU DIN CREDITE PE CARE SĂ VI LE ASUMAŢI, aţi mai fi tot atât de siguri că investiţia în Eric, Moraes, Carlao, şcoala de copii, etc., sunt investiţii perfecte ? Când faci socoteli pe banii altuia, se vede într-un fel. Când socoteşti pe riscul tău propriu, se vede altfel.

11.    Despre afaceri
Romeo: Va mai propun ceva: Acum cand toata lumea comercializeaza si nimeni nu produce, va propun sa investiti si in productie, pentru ca de acolo vin banii si stabilitatea financiara !
Răspuns:
Corect. În ţara asta, de 20 de ani, multă lume comercializează şi puţină lume produce. În categoria „producţie” includ şi serviciile. Şi eu gândesc la fel ca tine. Ca atare, „ANA” produce. ANA IMEP produce micromotoare electrice în valoare de peste 40 milioane Euro pe an. E al patrulea producător european. 95 % din producţie merge la export, în UE şi SUA. ANA PAN realizează produse de panificaţie la o cifră de afaceri de circa 7 milioane de Euro anual. ANA TRANS INTERNATIONAL face transporturi rutiere interne şi internaţionale. ANA MEP SDV realizează servicii de mentenanţă industrială de mare precizie. ANA HOTELS furnizează servicii hoteliere care plasează lanţul nostru hotelier pe locul 3 în România. ANA YACHT CLUB oferă servicii portuare şi de mentenanţă a navelor de dimensiuni mici şi medii. ANA TELEFERIC este unul din cei mai importanţi transportatori pe cablu din România. Prin ANA HOLDING şi ANA TOWER finanţăm şi construim locuinţe şi clădiri de birouri. Ce zici, facem destul ? Dacă am fi luaţi de model şi ar fi şi alţii care ar proceda în consecinţă, nu ar fi bine pentru noi toţi şi pentru ţară ?

Să continuăm dialogul (2)

04.08.2010| 49 Comentarii
Postat in: Evenimente

1. Despre transferuri:
– De ce nu se incearca aducerea lui Eric de la Gaz Metan Medias?

Răspuns:
Deocamdată nu.

2. Despre finanţele Rapidului
1. Stimate domnule Copos,
Am cateva intrebari in legatura cu situatia financiara a clubului Rapid:
Conform bilantului publicat la Registrul Comertului, clubul a avut anul trecut pierderi de peste 40 de milioane de lei, cele mai mari din Liga 1, la o cifra de afaceri de 8,2 milioane de lei. Cum se explica aceste pierderi si cum sunt ele acoperite? Care sunt principalele surse de venit pentru club si care sunt principalele cheltuieli?
Conform datelor de pe site-ul Casei de Insolventa Transilvania clubul se afla in proces de lichidare judiciara. Care mai este stadiul procesului?
Majoritatea cluburilor mari, chiar si cele care au jucat in ultimii doi ani in cupele europene figureaza cu pierderi foarte mari. Este fotbalul o afacere? De ce investiti in fotbal? Poate o calificare in cupele europene sa salveze situatia financiara a clubului?
Va multumesc!
Cu stima,
Andrei Chirileasa
Redactor Ziarul Financiar
2. Pentru dl. Andrei Chirileasa: nu va faceti iluzii, ca sa nu aveti deziluzii (nu va va raspunde).

Răspuns:
În martie 2008 am predat conducerea clubului către alţii. Din punct de vedere financiar eram pe pierdere cu doar 150.000 lei. Am re-preluat clubul în februarie 2009, în situaţia financiară pe care, foarte corect, aţi menţionat-o. Ce s-a întâmplat între timp ? Nu ştiu. Aş vrea să ştiu. Diferenţa între 150.000 lei şi 40.000.000 lei e uriaşă. Din respect pentru numele şi istoria lui am re-preluat o firmă distrusă financiar. Încercăm să ne redresăm. Încercăm să reducem cheltuielile. Aducem bani de acasă, ce mai ! Acesta e adevărul !
Despre sursele de venituri: obţinem cam 2.000.000 Euro din drepturi de transmisie TV, cam 500.000 euro din contracte de publicitate şi cam 500.000 euro din vânzarea de bilete şi abonamente. Pentru informarea voastră: numai organizarea jocurilor de acasă depăşeşte suma provenită din bilete şi abonamente. Cheltuieli ? Nenumărate. Printre ele: întreţinere şi reparaţii terenuri; alimentaţie; instalaţia de nocturnă; utilităţi (apă, gaze, curent, etc.); medicamentaţie; cazarea pentru sportivi; chirie stadion; primele de asigurare; transport internaţional sportivi străini; contracte jucători; deplasări; cantonamente; impozite, taxe, vărsăminte; asigurările sociale; permise de muncă şi permise de şedere; echipament. Pe scurt: nota pentru cheltuieli este cam de 2 – 2,5 ori mai mare decât cea de venituri. Sper că nu o să mă întrebaţi de unde vor veni bani pentru echilibrare.
–    Procesul la cere vă referiţi s-a terminat. Nu avem nici o problemă. Am fost şi suntem curaţi.
–    Fotbalul este ceea ce trebuie să fie: un sport, o pasiune, o plăcere, o destindere. Nici vorbă de afacere.
–    De ce investesc în fotbal ? Din pasiune, din respect, din consecvenţă. Pentru că niciodată nu mă dau bătut în faţa greutăţilor. Pentru că ştiu că mulţi dintre voi nu aveţi altă satisfacţii decât a vedea şi a comenta meciurile Rapidului.
–    Calificarea în cupele europene: vom vedea. Calculăm.

3. Despre ortografie
1. domnu’ Copos… Invatati sa scrieti corect in limba romana domne ca va faceti de ras.

2. sa stiti ca nu toti dintre noi au avut posibilitatea de a merge la o scoala,de a studia prin strainatate,educatia ne-a fost data de Rapid si de strada,poate suntem mult mai inteligenti decat copii dumneavoastra,nu este treaba noastra sa judecam pe absolut nimeni..nu vreau sa va jignesc copii indirect doar ca nu este frumos si nu se regaseste in codul bunelor maniere ca o persoana sa atraga atentie alteia despre felul in care vorbeste,scrie…etc…

Răspuns:
Pe care dintre voi să-l ascult ? Pe cel care mă critică pentru ortografie (care ortografie VĂ aparţine, după cum v-am comunicat) sau pe cel care îmi recomandă să fac abstracţie de regulile gramaticale ? Vedeţi ce greu e să fii pe placul tuturor ?

4. Despre domeniul schiabil
Multumesc pentru raspuns.Mi-ar fi placut sa detaliati investitiile in domeniul schiabil in 2010-2011.Cu respect,

Răspuns:
Mulţumesc pentru întrebarea corectă şi îndreptăţită. Ştiţi, sunt convins, că domeniul schiabil este de resortul autorităţilor publice locale. Există consiliu judeţean şi consiliu local. Este de datoria LOR să se ocupe de amenajarea lui, pentru că Muntele LE aparţine LOR, nu nouă. Dispun şi de fonduri în acest sens, provenite din impozitele plătite de noi. Până în prezent, din păcate, pe pârtie amenajările sunt aceleaşi din anii ’70.
Chiar dacă noi am vrea să investim în amenajări de pârtii, în defrişări pentru crearea de noi pârtii şi în altele de acest fel, nu am putea-o face uşor: ne-am ciocni de autorităţi. Cu greu am reuşit, totuşi, să facem câteva lucruri, printre care:
–    să construim instalaţii pentru zăpadă artificială; am făcut-o în locul autorităţilor;
–    să amplasăm cea mai modernă instalaţie de transport pe cablu din România, care urcă până la Kanzel. Costul instalaţiei austriece Doppelmeyer este de circa 10 milioane Euro. Contribuţia sau, dacă vreţi, sprijinul autorităţilor la această lucrare a constat în aceea că vor să ne pună să plătim impozit pe metrii pătraţi de teren ocupaţi de picioarele telegondolelor !
–    În prezent modernizăm hotelurile noastre din Poiana Braşov, de la baza pârtiei Bradul, printr-o investiţie de peste 10 milioane euro.
Vă întreb: din banii pe care îi aveţi, voi ce procent aţi investi în schi, în condiţiile în care autorităţile nu au nici o grabă în efectuarea lucrărilor de infrastructură şi a autostrăzii Bucureşti – Braşov, care să permită turiştilor un acces facil la pârtii?

5. Despre Andrade
Noi, suporterii rapidisti, dorim sa facem o cheta ptr. aducerea lui J. P. Andrade la echipa. Cu ceva efort, probabil s-ar putea strange un procent destul de important astfel incat acesta sa evolueze in Giulesti. Insa conform gandirii d-voastra noi ar trebui sa suportam o parte din cheltuielile cu acest jucator, iar profiturile de pe urma prestatiilor acestui jucator ar urma sa le culeaga numai clubul. In cazul in care ar exista posibilitatea achitarii de catre suporteri a unui procent semnificativ ptr. transferul acestuia, mi se pare normal ca noi sa avem unele drepturi (de imagine, procent la transfer, etc …)

Răspuns:
Nu prea înţeleg: doriţi să îl aduceţi să joace la Rapid sau doriţi să fie doar în trecere pe la echipă, iar voi să deveniţi impresari de jucători ? Pentru cea de-a doua alternativă putem discuta despre un 50 % – 50 %. Nu uitaţi însă că e vorba despre un salariu de 500.000 euro plus taxe (total 910.000 euro) în primul an şi 300.000 euro plus taxe (546.000 euro) în anii de contract următori.

6. Despre echipament
De unde poate fi procurat un echipament de joc al echipe din sezonul nostru, cu noul sponsor (PUMA).
Răspuns:
In luna septembrie 2010 se deschide magazinul PUMA – Rapid, la stadionul Giuleşti. Veţi putea comanda echipament de acolo. Vă vom comunica adresa şi persoana de contact pe site-ul clubului.

7. Despre stadion
– Stadionul cand va fi gata? sau spunetine sincer se va mai redeschide vreodata peluza? ne este dor de un giulesti plin ochi
– Si, daca ….. sugerati …. a se adresa tot troicai Dinu-Sumudica-C.A., va intreb si eu: Tot cineva din cadrul dumnealor se ocupa de rezolvarea unora din problemele:
1. Redarea peluzei celei vechi suporterilor;
2. Amenajarea spatiului (din prelungirea defluirii suporterilor ce parasesc stadionul prin iesirile tribunei a II-a) in ceea ce inseamna pavarea acestuia cu beton, ciment;
3. Imbunatatirea functionarii grupurilor sanitare din stadionul Giulesti;
4. Imbunatatirea mijloacelor de deservire a suporterilor cu un bilet de acces pe stadion;
5. Pregatirea unei prelate din timp pentru vremuri neprielnice;

Răspuns:
Încerc să vă mai explic încă odată: stadionul nu e al nostru. Este doar închiriat pentru jocurile echipei. Noi nu avem voie să intervenim în construcţie. Nu putem demola, zidi, transforma, extinde, modifica, pava, etc., etc. Singurul care are acest drept este proprietarul stadionului. Fără acordul lui nu putem face decât lucrări de întreţinere. Putem să ne ocupăm de gazon, şi o facem. Uitaţi-vă la această zonă, care este în răspunderea noastră. Nu cred că îi puteţi reproşa ceva. Dacă am fi proprietarii stadionului, ar fi altceva. Ca să înţelegeţi mai uşor: închipuiţi-vă că închiriaţi o maşină. Puteţi să o spălaţi, să îi puneţi benzină, să îi umflaţi roţile. Nu puteţi însă să îi schimbaţi motorul, să îi modificaţi numărul de uşi sau să o vopsiţi în altă culoare. Acesta e dreptul proprietarului. Cam aşa stă treaba şi cu stadionul. Puteţi, oricare dintre voi, să renovaţi, spre exemplu, locuinţa vecinului ?
Şi, cu toate acestea, până în prezent am investit în stadion peste 2 milioane de euro, chiar dacă vouă nu vi se pare vizibil acest lucru. Cred că a fost o mare greşeală.

8. Despre membrii Consiliului de Administraţie
Rogu-va, ne puteti spune si noua care sunt membrii acestui Consiliu ? (si eventual, pentru dvs. un mic sfat: urmariti, va rog, din cele 17 meciuri de pe Giulesti ale sezonului competitional 2010-2011, participarea efectiva a acestor membrii..evident in tribuna 0 si nu pe gazon)
Răspuns:
Membrii Consiliului de Administraţie:
1. Gheorghe Dinu Mihail – preşedinte executiv;
2. Sorin Creţeanu;
3. Ion Taban;
4. Ovidiu Zaharia;
5. Gheorghe Copos (20 % din totalul voturilor în Consiliu).

Idee bună. Voi urmări participarea lor efectivă la meciuri. Până în prezent este de 100 %.

9. Despre site
1. De ce nu avem si noi, suporterii Rapidului ( cei mai adevarati din Romania) un site oficial modern? cu poze de la antrenament, videoclipuri, interviuri, etc. Nu poate sa fie vorba de bani pentru ca un site nu costa mult si exista multi rapidisti, printre care sunt si eu, care ar lucra si gratis la administrarea lui. Pentru Rapidulet !
Răspuns:
Încă o idee bună. O preluăm şi vă informăm în curând.