Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Aprilie 2010

Cine vorbeşte despre Kapitalism?

26.04.2010| 19 Comentarii
Postat in: Evenimente, Interviuri, Media, Succes

În primul rând, vreau să mulţumesc vizitatorilor blogului care mi-au trimis urări cu ocazia zilei de Sfântul Gheorghe. Le mulţumesc aşadar şi le adresez şi eu, la rândul meu, aceleaşi gânduri bune.
În al doilea rând, vreau să fac astăzi cunoscută opinia mea despre aşa-zisul documentar „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, a cărui vizionare m-a dezamăgit profund şi chiar m-a iritat, deoarece produsul final nu seamănă deloc cu proiectul care ne-a fost fluturat pe sub nas iniţial. Într-adevăr, presupunerile pe care le făceam în urmă cu câteva zile s-au adeverit în totalitate.
Dar, înainte de a intra în comentarii, iată istoria participării mele la acest (să-i zicem) film: pe larg

Kapitalism – reţeta noastră kălduţă

21.04.2010| 18 Comentarii
Postat in: Afaceri, Evenimente, Interviuri, Media, Succes

Competiţia din business nu e deloc romantică, ci dimpotrivă, e dură, iar câştigătorii sunt priviţi întotdeauna cu invidie, suspiciune, chiar răutate. Iar relatările din media, schematice şi într-o eternă competiţie cu secundele, se mărginesc să aplice competitorilor câte o „etichetă” lipită pe fruntea lor după o judecată sumară şi adesea subiectivă.
În 2009, când am fost solicitat să particip la nişte filmări care s-au finalizat recent în documentarul intitulat „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, mi-am învins rezervele pricinuite de constatările enunţate mai sus şi am decis să răspund solicitării. Speram că documentarul care avea să rezulte va fi o analiză temeinică, cu bune şi cu rele, a diferitelor modalităţi în care unii oameni au reuşit sau au eşuat în încercarea de a-şi lua soarta în propriile mâini.
Deşi încă n-am văzut filmul, am motive să cred că speranţa mea nu se justifică. pe larg

Avem munte, avem mare… dar bulgarii au mai mult decât atât!

09.04.2010| 12 Comentarii
Postat in: Afaceri

E imposibil să ne imaginăm că am putea avea vreodată o staţiune de schi precum Courchevel-Trois Vallees, în Franţa, cu 528 ha de domeniu schiabil, cu peste 600 km de pârtii, cu transport pe cablu, cu instalaţii de zăpadă artificială, cu hoteluri şi infrastructură rutieră, cu servicii capabile să producă satisfacţie celor 100.000 de vizitatori care poposesc zilnic  aici.
Din păcate, deşi munţii reprezintă o treime din teritoriul nostru, iar potenţialul lor turistic este uriaş, nu ne putem compara nici măcar cu staţiunile de schi din Bulgaria. pe larg

Replică preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal

07.04.2010| 25 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Virulenţa verbală cu care Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, m-a atacat aseară, pe când răspundeam unei solicitări telefonice de la Sport.ro, a atins asemenea cote, asemenea grad de necuviință, încât n-am fost în stare să-i răspund aşa cum s-ar fi cuvenit.
În primul rând, n-am fost capabil să răspund cu aceeaşi grosolănie, deoarece nu pot face faţă unui astfel de discurs bazat pe un limbaj suburban. Atunci când sunt în dialog cu cineva (n-a fost cazul aseară), mă aştept să răspund cu argumente unor afirmaţii făcute tot pe bază de argumente. pe larg

Apariţii media, aprilie 2010

06.04.2010| 0 Comentarii
Postat in: Media

Ziarul financiar, 28 aprilie: Trecerea a 10% din angajati pe PFA a redus presiunea salariala

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, cei mai importanti cinci proprietari de hoteluri din tara sunt Josef Goschy, George Copos, Radu Enache, Mohammad Murad si Ionut Negoita (citeşte articolul în întregime)

Click, 23 aprilie: fragment din articolul “Ando face haită la Rapid”

După Revoluţie, patronul Rapidului şi-a deschis prima cofetărie Ana, la care lumea zăbovea ore întregi la cozi.
Copos e un afacerist cu o avere de aproape 300 de milioane de euro. În ‘90, când şi-a deschis prima cofetărie, patronul Rapidului era chiar el vânzător şi muncea peste 12 ore.
“Am avut cazuri în care, datorită afluxului mare de cumpărători, au fost sparte geamurile de la cofetărie. Programul meu de lucru începea la ora 3.30 dimineaţa şi se termina la 10-11 seara, el incluzând toate activităţile din cofetărie, de la vânzător până la patron. De atunci şi până în prezent, programul meu zilnic de lucru n-a scăzut sub 12 ore, inclusiv sâmbăta şi uneori chiar duminica, iar concediul n-a depăşit niciodată 10 zile pe an”, povesteşte Copos.
Şi afacerea Samsung a fost una de succes: “Şi la produse Samsung din toată ţara s-au format cozi uriaşe. Iar producătorul sud-coreean mi-a acordat în 1995 titlul de “Golden Distributor Samsung”. (citeşte articolul în întregime)

Adevărul, 22 aprilie: Primul film cu magnaţi români

La filmări a fost cu adevărat interesant. Pe blog am scris ceva ceea ce n-am putut să spun în film: cât de greu mi-a fost, cum am început, cât de greu este să reuşeşti”, a declarat Copos pentru „Adevărul de Seară”. El a mărturisit că a făcut multe sacrificii: „În 1990 am pus garanţie la bancă locuinţa, maşina, antena de satelit, receptorul de satelit, televizorul pe care l-am avut, maşina unei vecine. Şi casele a două vecine”.
Milionarul-actor spune că nu a avut trac la filmări. „N-am avut emoţii şi sunt foarte curios cum a reprezentat regizorul ceea ce voiam să spunem”, a replicat el. (citeşte articolul în întregime)

Ziarul financiar, 21 aprilie: Copos vrea sa-l urmeze pe Patriciu in Georgia: “Sunt mai putine taxe acolo.”

Omul de afaceri George Copos, care controleaza grupul Ana Holding, cu venituri de circa 60 de milioane de euro anul trecut si in care lucreaza 2.000 de oameni, spune ca isi va investi o parte din bani in dezvoltarea unor proiecte in Georgia, in conditiile in care businessul din tara continua sa scada.
Gata! Suntem obligati sa iesim in afara. Vom merge catre Georgia cu industria alimentara si cu investitii imobiliare. Avem deja proiecte interesante pe care le vom dezvolta in aceasta tara, in care am gasit o deschidere foarte mare din partea Guvernului“, a declarat George Copos. (citeşte articolul în întregime)

Ziarul financiar, 21 aprilie: Copos: Am taiat tot ce se putea taia. Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata

Omul de afaceri spera ca in statiunea Poiana Brasov sa se demareze proiectul public-privat prin care domeniul schiabil se va dubla de la 35 de hectare la 70 de hectare, in urma unei investitii estimate la 20 de milioane de euro. Copos a sustinut ca este nevoie de o statiune de schi moderna, care sa atraga mai multi turisti la schi in Romania si implicit venituri mai mari la bugetul de stat.

Problema este ca tot timpul apar suspiciuni cand vine vorba de bani publici. Din cauza acestor suspiciuni exista riscul ca proiectul dezvoltarii statiunii Poiana Brasov sa nu fie finalizat, asa cum se intampla in Romania cand vine vorba de un proiect important“. (citeşte articolul în întregime)

Libertatea, 15 aprilie: Copos, despre Mitică: «După Bricheta, urmează mucul de ţigară»

Rapidul a suferit după cazuri precum “Şurubul” sau “Bricheta”. Ce urmează?
…“Mucul de ţigară”, “Coaja de sămânţă de dovleac” şi altele de aceeaşi “gravitate maximă”! Rapidul e calul de bătaie al Ligii I, pe care se experimentează lungul braţ al legii fotbalistice în toată asprimea sa, în timp ce, în situaţii similare, alte cluburi se bucură de îngăduinţă. Alţii vor putea face în continuare tot ce vor fără să li se întâmple nimic, iar noi vom pierde la masa verde şi când din tribune va fi aruncat un muc de ţigară sau o coajă de “bostană”! În ultima vreme, fotbalul românesc se joacă pe la diferite “mese verzi”, prin tribunale sportive şi nesportive… (citeşte articolul în întregime)

Ziarul financiar, 6 aprilie: Cum s-a vazut Pastele in turism, consum si transporturi: Cifrele raman jos, dar managerii spun ca „vanzarile sunt bune, la cum merge economia”

“Gradul de ocupare a fost comparativ cu cel din 2009 si prin prisma faptului ca avem clienti fideli care revin in aceste perioade speciale gen Revelion, Paste, 1 Mai. Cheltuielile (turistilor – n.red.) au fost similare, dar imbunatatite prin servicii suplimentare”, a spus Iuliana Tasie, director general al Ana Hotels Eforie Nord, hotel de patru stele controlat de omul de afaceri George Copos, care detine in total sapte unitati hoteliere in tara. (citeşte articolul în întregime)

Un Paşti fericit tuturor!

02.04.2010| 7 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Prin aducerea lui Ioan Andone pe banca tehnică, Rapidului i s-a întâmplat alaltăieri un lucru foarte bun, care readuce în actualitate şansele noastre reale la accederea în competiţiile europene.
Personal, consider că această reuşită constituie „diamantul coroanei” dintr-o serie care a început cu dreptul de joc obţinut de Săpunaru săptămâna trecută şi sper să continue cu alte evenimente fericite.
De pildă, mi-aş dori ca pe această listă să se înscrie pe larg