Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Ianuarie 2010

Impozit pe premii

29.01.2010| 13 Comentarii
Postat in: Afaceri, Succes

Săptămâna trecută, firma Ana Pan, aflată la prima ei participare la competiţia internaţională a bucătarilor şi cofetarilor de la Antalya, a obţinut premiul II (aici puteţi găsi mai multe detalii). Acest eveniment, care nu poate decât să mă bucure, m-a făcut să mă gândesc la o oportunitate pe care mă tem că guvernanţii noştri au scăpat-o din vedere: introducerea unui impozit pe premii şi distincţii.
Nu mă refer la premiile care au şi o valoare pecuniară explicită, pentru că acestea intră în baza de impozitare, ci la cele pur şi simplu simbolice, cum e cazul premiului menţionat mai sus. De ce ar trebui impozitate şi acestea? Ei bine, chiar dacă respectivul concurent nu obţine, pe lângă diplomă, şi o sumă de bani sau un obiect de o anumită valoare, distincţia obţinută îi consolidează reputaţia şi prestigiul profesional. În acest fel, credibilitatea sa în rândul clienţilor creşte, proces care atrage şi creşterea vânzărilor. Prin urmare, un impozit forfetar pe diplomele şi distincţiile onorifice ar fi pe deplin justificat.
Iar banii astfel încasaţi să fie utilizaţi pentru înfiinţarea unui fond special de premiere a mult-prea-numeroşilor funcţionari ai statului. Pentru că aceştia, bieţii de ei, nu obţin nicio diplomă pe nicăieri.

Mediarhatul – viitorul de aur al omenirii

18.01.2010| 24 Comentarii
Postat in: Media, Sport

După matriarhat şi patriarhat ca forme fundamentale de viaţă socială şi de exercitare a autorităţii, cred că ar trebui să ne pregătim foarte serios pentru o nouă etapă în dezvoltarea omenirii: mediarhatul, ca formă de aplicare a autorităţii şi expertizei mass-media în toate cele ce sunt şi vor fi.
În această idee, mă gândesc dacă nu cumva noi, cei care facem greşeala să ne asumăm responsabilităţi  în diferite domenii – inclusiv în sport – n-ar trebui cumva să ne retragem pentru a lăsa locul managerilor perfecţi din lumea jurnalismului, cei care critică oricând, cu mult aplomb, orice decizie pe care o luăm, venind, în schimb, cu soluţii proprii de un mare rafinament managerial.
Să discutăm, de pildă, despre marea agitaţie din presa sportivă din ultimele zile, dedicate mai ales transferurilor din fotbal: pe larg

Shaormăria – motor al economiei de piaţă

07.01.2010| 20 Comentarii
Postat in: Afaceri, Succes

Salut cu entuziasm intenţia Ministerului Sănătăţii de a impune taxă pe fast-food, dulciuri şi băuturi carbogazoase. Această măsură nu reprezintă deloc o încercare de suprataxare într-o ţară care oricum are o fiscalitate ridicată, ci se impune cu necesitate, dacă ţinem cont că în clasamentele europene România se situează după Republica Moldova în privinţa sănătăţii.
Pe lângă faptul că vom vedea o reducere substanţială şi imediată a pericolului obezităţii, care îi pândeşte atât pe copiii amatori de dulciuri (nesănătoasele torturi de toate felurile, prăjituri cu fructe, joffre, savarine, pişcoturi, pateuri, produse de patiserie), cât şi pe cei cu venituri modeste nevoiţi să consume fast-food, introducerea acestei taxe va produce şi o reaşezare corectă, revoluţionară, a mecanismelor pieţei: vor fi descurajate consumul şi iniţiativa privată – considerate de ageamii ca motoare esenţiale ale economiei de piaţă – în schimb va fi puternic încurajată participarea frenetică a shaormăriilor la bugetele statului, ele devenind astfel un adevărat izvor de prosperitate.
Din păcate, aplicarea singulară a acestei măsuri riscă să nu-şi arate toate avantajele în efortul de ocrotire a sănătăţii poporului român. De aceea, în opinia mea, este nevoie de o strategie mai amplă, integrată, care va avea efecte cu adevărat benefice prin stoparea multor apucături nesănătoase ale cetăţenilor. Această strategie ar putea cuprinde: pe larg

Apariţii media, ianuarie 2010

05.01.2010| 3 Comentarii
Postat in: Afaceri, Media

Libertatea, 31 ianuarie: Copos:«Rapidul şi schiatul sunt viaţa mea»

Două lucruri îi plac la nebunie lui George Copos. Unul dintre ele este schiatul, pe care patronul Rapidului îl practică, săptămână de săptămână, cu bucuria unui puşti. (citeşte articolul în întregime)

Money.ro, 19 ianuarie: Copos: Cine exportă şi nu face hedging, va avea probleme din cauza leului

Omul de afaceri George Copos susţine că, anul acesta, exportatorii care nu vor face hedging pentru a se proteja de fluctuaţiile cursului de schimb, vor avea probleme foarte mari. Ana Imep, una din firmele sale, care exportă peste 90% din producţie va schimba valuta încasată la un curs de 4,4125 lei pentru un euro.(citeşte articolul în întregime)

Libertatea, 13 ianuarie: Copos vrea să facă motoare pentru Renault şi Ford

Copos şi-a propus pentru 2010 să devină un puternic furnizor de componente auto pentru cei doi mari producători prezenţi în România, Ford, respectiv Renault. (citeşte articolul în întregime)

Money.ro, 12 ianuarie: Copos profită de criză şi investeşte în hoteluri

Omul de afaceri George Copos, activ în industria hotelieră, estimează că 2010 va fi un an presărat cu falimente pe acest segment. În pericol sunt, în special, hotelurile mici, fără suport financiar puternic. Într-un interviu pentru The Money Chanel, omul de afaceri spune că va profita de criză pentru a finaliza investiţiile începute la hotelurile pe care le deţine. (citeşte articolul în întregime)

Money.ro, 7 ianuarie: Copos vrea să producă componente auto pentru Ford şi Renault

George Copos vrea să devină un puternic furnizor de componente auto pentru cei doi mari producători prezenţi în România: Ford şi Renault. Omul de afaceri a declarat pentru The Money Channel că în următorii patru ani va dezvolta această nişă la fabrica de motoare electrice Ana Imep. Copos estimează, anul acesta, afaceri de 30 de milioane de euro pentru această societate, cu un milion peste nivelul din 2009. (citeşte articolul în întregime)

Ziarul financiar, 7 ianuarie: Copos face profit la Ana Imep dupa ce a concediat 300 de oameni

George Copos precizeaza ca in conditiile in care in 2010 economia romaneasca va inregistra o usoara crestere, iar economia europeana se va relansa mai curajos, prognozeaza o crestere a cifrei de afaceri si a profitului la Ana Imep. “Aceasta crestere ar putea fi favorizata si de reasezarile produse de criza pe piata europeana a motoarelor electrice si a produselor electrocasnice. Ca urmare, nu prevedem reduceri semnificative de personal anul acesta, iar cele care se vor dovedi necesare vor fi rezolvate pe cale naturala (pensionari, plecari voluntare).” (citeşte articolul în întregime)

Evenimentul zilei, 7 ianuarie: Taxa pe fast-food dăunează sănătăţii şi buzunarului

Prăjitura, noul viciu: „Când mă vor chema la negocieri, le voi spune că au luat-o razna”, se revoltă George Copos, care deţine lanţul de produse de patiserie-cofetărie Ana Pan.  Potrivit lui, o măsură ar fi fost reducerea TVA-ului, nicidecum introducerea unei taxe, în condiţiile în care deja jumătate din această industrie e la negru. „O nouă taxă va încuraja trecerea a încă 20% dintre firme în zona gri. Cum poţi considera viciu o prăjitură? Înseamnă că am ajuns rău”, conchide Copos.  (citeşte articolul în întregime)

Gândul, 5 ianuarie: Schiuri versus snowboard. Ce aleg Becali, Copos, Stolojan şi Petre Roman

La polul opus se află George Copos. Milionarul este un împătimit al sporturilor, în special al schiului, iarna, şi al celor nautice, vara.
Nu este weekend în sezonul de schi în care Copos să nu fie pe pârtiile din Poiana Braşov. Şi pentru că anul ăsta spune că n-a avut zăpadă cât şi-ar fi dorit, el precizează că va petrece câteva zile într-o staţiune din străinătate. Cel mai probabil în Aspen, în SUA, ori în Courchevel din Savoie Franţa, unde sunt 650 de kilometri de pârtii. “Închipuiţi-vă, 650 de kilometri de pârtie”, punctează Copos, care admiră performanţa francezilor. (citeşte articolul în întregime)