Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Arhiva pentru luna Septembrie 2009

Ieşim din criză!

30.09.2009| 3 Comentarii
Postat in: Afaceri

Ediţia pentru octombrie 2009 a analizei Fondului Monetar Internaţional intitulată „Global Financial Stability Report” afirmă că „riscurile sistemice s-au redus substanţial ca urmare a acţiunilor de politică financiară fără precedent şi a semnelor ce promit creşteri ale economiei reale. Există o încredere crescândă că economia globală şi-a reluat ascensiunea, potenţând evoluţiile pozitive ale pieţelor financiare”. Cu toate acestea, FMI ne avertizează în mod foarte serios că e prematur să ne relaxăm, mai ales noi, cei din statele „Europei emergente”, care depind foarte mult de finanţarea externă.
Prin urmare, încep să apară semne mai mult sau mai puţin încurajatoare ale reluării trendului economic ascendent. Totul depinde de modul în care le abordăm, de modul în care ştim să profităm de oportunităţile noii tendinţe economice.
Or, tocmai aici trebuie să-mi exprim temerile că pentru noi, românii, dreptul la optimism va veni mai încolo. pe larg

Rapid pe locul III

28.09.2009| 17 Comentarii
Postat in: Media, Sport

După meciul de duminică, 27 septembrie, Rapidul a ajuns pe podium în clasamentul campionatului, poziţie care reflectă foarte bine valoarea lotului actual. Exprimându-mi satisfacţia pentru acest rezultat, vreau să felicit întregul staff tehnic, începând cu Hizo şi Rada, şi să le doresc să aibă în continuare cât mai multe meciuri cu astfel de rezultate.
Deoarece suntem în negocieri pentru vânzarea Rapidului, această plasare pe podium îmi aminteşte de faptul că şi în martie 2008, când am predat conducerea clubului către oamenii domnului Taher, ne aflam tot pe locul III. pe larg

Sunt pentru promovarea unei legi a holdingului

27.09.2009| 2 Comentarii
Postat in: Afaceri

Am citit analiza făcută zilele trecute de Valentin Ionescu, fost ministru al privatizării şi fost consilier prezidenţial, asupra proiectului guvernamental de lege a holdingului, proiect promovat recent de Ministerul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Am apreciat acurateţea analizei, mai ales în ceea ce priveşte consecinţele financiare ale adoptării acestui proiect, precum şi în privinţa sugestiilor de perfecţionare a prevederilor normative referitoare la holdinguri.
În opinia mea, această lege este mai mult decât necesară, mai ales dacă ea va fi lansată în cadrul unui pachet de legi în sprijinul mediului de afaceri. pe larg

Noi speculaţii tipice presei sportive româneşti

22.09.2009| 12 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Referitor la speculaţiile apărute astăzi, 22 septembrie, în presa sportivă despre negocierile pentru vânzarea clubului Rapid, speculaţii pe care le dezaprob, vreau să precizez următoarele: pe larg

Cu generozitate, despre zgârcenie

18.09.2009| 8 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Pur şi simplu mi s-a acrit de clişeul ultra-folosit de unii din presa sportivă românească referitor la „zgârcenia lui Copos”, aşa cum fac, de pildă, cei de la Onlinesport. Atunci când îţi lipseşte o viziune coerentă asupra lumii sportului, precum şi talentul sau cel puţin măiestria profesională, cea mai facilă metodă de a-ţi face datoria de scriitor la gazetă este să apelezi la astfel de clişee: nu contează faptul că, în ultimii 16 ani, Rapidul a traversat cea mai fastă perioadă din existenţa sa, atât din punctul de vedere al prosperităţii economice, cât şi al rezultatelor obţinute pe teren (două dintre cele trei titluri de campioni naţionali din întreaga istorie – aproape centenară – a clubului; cinci din cele 13 cupe şi toate cele patru supercupe ale României din palmaresul clubului; cel mai lung parcurs european din aceeaşi istorie ş.a.m.d.); contează că, bătând monedă pe o etichetă nejustificată, dar care „dă bine” într-o aşa-zisă relatare sportivă, autorul consideră că s-a achitat de responsabilităţile sale atât faţă de cel care-l plăteşte, cât şi faţă de cel care-l citeşte.
Chiar dacă Daily Mail numeşte Rapidul „vecinul mai sărac”, asta nu înseamnă deloc că sunt eu vinovat, aşa cum, în ciuda oricărei logici, înţelege autorul de la Onlinesport. După cum am mai spus de multe ori, în ciuda insinuărilor sarcastice ale unor aşa-zişi jurnalişti, Rapidul n-a mai înregistrat în toată istoria lui o perioadă atât de bună din punct de vedere financiar precum cea din 1993 şi până în prezent şi, în această privinţă, provoc pe oricine să-mi demonstreze contrariul. pe larg

Subvenţii la încălzire sau despre protecţia socială

16.09.2009| 1 Comentarii
Postat in: Afaceri

Nu înţeleg ce-a vrut să zică preşedintele Traian Băsescu atunci când a afirmat „am în vedere şi realitatea faptului că şi oameni bogaţi care sunt cuplaţi la încălzirea centrală la Bucureşti primesc subvenţia pentru încălzire. Eu cred că esenţa ar fi să focusăm mai bine resursele destinate protecţiei sociale. La ce i-o trebui lui Copos sau mie subvenţie la încălzire?!”
O fi fost un exemplu pur şi simplu teoretic? Sau domnul preşedinte vrea să-mi reproşeze ceva? De ce numele meu şi nu al altcuiva, mai mult sau mai puţin apropiat de actuala Putere decât mine?
Pentru a înlătura orice eventuală suspiciune, vreau să precizez că:

  • -    Locuinţa mea NU este racordată la sistemul de încălzire centrală al Capitalei, prin urmare nu beneficiez de nicio subvenţie. Mai mult, deşi aş fi putut găsi soluţii „de fiţe” în tot ceea ce înseamnă confort personal, am preferat să fiu cumpătat în această privinţă şi să reinvestesc în permanenţă banii pe care i-am produs în active care să asigure locuri de muncă, precum şi plăţi către stat sub formă de impozite şi taxe. Aşa se face că astăzi, când criza economică produce un număr record de şomeri iar Guvernul se străduieşte să concedieze cât mai mulţi salariaţi, grupul de firme Ana Holding, al cărui acţionar majoritar sunt, se străduieşte să asigure salariile a 2.500 de angajaţi, precum şi plata către stat a unor impozite de aproximativ 10 milioane de euro anual. pe larg

DECLARAŢIE DE PRESĂ CU PRIVIRE LA GREVA DE AVERTISMENT DE LA S.C. ANA IMEP S.A.

11.09.2009| 1 Comentarii
Postat in: Comunicate de presa

Bucureşti, 11 septembrie 2009 – Greva de avertisment de la S.C. Ana IMEP S.A. Piteşti a avut loc ieri, 10 septembrie a.c., în condiţiile în care anul trecut salariile angajaţilor au crescut în medie cu 31%.
În cadrul acestei creşteri salariale medii de 31%, am acordat atenţie specială salariilor mici, care au crescut cu 34%. În consecinţă, venitul salarial mediu net lunar în Ana IMEP este în prezent de 1180 lei/salariat, întru totul comparabil cu venitul mediu net pe ramură, care este de 1200 lei.
Spre deosebire de anul trecut, când această creştere salarială a fost posibilă, contextul economic generat de criza mondială în 2009 este complet nefavorabil pentru societatea Ana IMEP, datorită scăderii comenzilor de motoare electrice, fapt ce a antrenat o reducere drastică a indicatorilor firmei. Astfel, producţia fizică în primul semestru al acestui an a scăzut cu 36,5% faţă de perioada similară din 2008, iar cifra de afaceri a scăzut şi ea cu 31,3%, afectând indicatorii de profitabilitate ai firmei.
În aceste condiţii severe, în care indicatorii economici ai societăţii s-au redus cu o treime, în anul 2009 s-au plătit toate drepturile salariale, s-au acordat tichetele de masă şi toate celelalte sporuri şi drepturi prevăzute de contractul colectiv de muncă.
În aceeaşi idee a asigurării locurilor de muncă pe termen mediu şi lung, luând în calcul previziunile economice pesimiste în producţia de motoare electrice în anul 2009,  administraţia Ana IMEP şi-a stabilit ca principală preocupare continuarea producţiei, a programului de investiţii şi asigurarea surselor financiare necesare activităţii curente. Pentru a susţine acest obiectiv, am decis ca profitul realizat în exerciţiul financiar 2008 să nu fie distribuit ca dividende către acţionari, ci să rămână în firmă pentru recapitalizare.
Obiectivul esenţial al strategiei noastre de resurse umane în acest an este păstrarea, pe cât posibil, a locurilor de muncă în toate societăţile holdingului Ana, în condiţiile în care prognozăm o scădere generală a indicatorilor noştri economici cu aproximativ 20%. Odată depăşită această perioadă de criză, care este dificilă în mod special pentru angajatori, vom continua să aplicăm politica de creştere a salariilor în concordanţă cu performanţele economice ale firmelor Ana.

Risipim, risipim?

07.09.2009| 2 Comentarii
Postat in: Afaceri, Sport

Am declarat în repetate rânduri şi îmi susţin şi de această dată declaraţia conform căreia una dintre cele mai dificile decizii pe care sunt nevoit să le iau în calitatea mea de acţionar majoritar al unui grup de societăţi comerciale cu aproximativ 2.500 de angajaţi este cea cu privire la reducerea numărului de angajaţi prin restructurarea activităţii. Într-adevăr, există serioase considerente umanitare care te invită să te gândeşti de mai multe ori înainte de a decide concedierea cuiva. Dincolo de ele, există şi considerente economice legate de productivitate care fac ca alternativa restructurării de personal să fie una dintre cele mai dezavantajoase pentru orice angajator.
Cu toate acestea, în anumite împrejurări, ea este o măsură imposibil de evitat, din raţiuni care nu mai sunt sub controlul angajatorului, aşa cum voi arăta în continuare.
Fără să ţină cont de aceste aspecte, un critic constant de-al meu de la Pro Sport, care nu s-a aflat niciodată până acum în situaţia de a angaja sau a concedia pe cineva, croşetează nişte aluzii sarcastice cu privire la „curăţenia de toamnă” de la Rapid, făcând abstracţie – din neştiinţă sau din rea-voinţă – de realitatea economică în care ne aflăm. pe larg

Apariţii media septembrie 2009

03.09.2009| 5 Comentarii
Postat in: Afaceri, Media

Capital, 21 septembrie: Oamenii de afaceri de top s-au abonat la sfetnici financiari

George Copos – Turism, imobiliare, producţie  (Ana Holding): Consiliat, de anul acesta, de către una din companiile din Big Four, pentru afacerile din domeniul turismului. (citeşte articolul întreg)

Capital, 14 septembrie: De ce antreprenorii români aleg calea exilului formal

„Ana Holding este o afacere prin excelenţă românească. Angajaţii noştri sunt preponderent români, investiţiile noastre sunt făcute preponderent în România, iar taxele şi impozitele noastre merg la bugetele statului român. De aceea, deşi din punct de vedere strict fiscal am fi avantajaţi de înregistrarea într-un stat unde se aplică o legislaţie de afaceri modernă, deocamdată nu luăm în calcul o asemenea opţiune“, explică, pentru Capital, George Copos, preşedintele grupului Ana Holding. (citeşte articolul întreg)

Standard.ro, 14 septembrie: Copos: Păstrez profitul Ana Imep pentru recapitalizare

“Administraţia Ana Imep şi-a stabilit ca principală preocupare continuarea producţiei, a programului de investiţii şi asigurarea surselor financiare necesare activităţii curente. Pentru a susţine acest obiectiv, am decis ca profitul realizat în exerciţiul financiar 2008 să nu fie distribuit ca dividende către acţionari, ci să rămână în firmă pentru recapitalizare”, a declarat Copos într-un comunicat de presă transmis de Ana Holding. (citeşte articolul întreg)

Ziarul financiar, 11 septembrie: Copos raspunde protestatarilor de la Ana Imep Pitesti: contextul economic este nefavorabil maririi salariilor

Greva de avertisment care a avut loc joi la sediul societatii producatoare de motoare electrice Ana Imep Pitesti nu este justificata, tinand cont ca venitul salarial mediu net lunar in Ana IMEP este in prezent de 1180 lei/salariat, intru totul comparabil cu venitul mediu net pe ramura, care este de 1200 lei, se arata intr-un comunicat de presa al omului de afaceri George Copos.  (citeşte articolul întreg)

Ziarul financiar, 9 septembrie: Socul Lehman a prabusit Bursa si leul aruncand economia in recesiune. Romania a pierdut 20 mld. euro

George Copos, proprietarul Ana Hotels, scrie pe blogul sau: Intr-un fel, daca acordam credit principiului potrivit caruia orice criza este, in acelasi timp, si o oportunitate, putem privi cu destul optimism fenomenul acesta. Adica, dupa acest puseu de febra financiara, sunt sanse mari sa scapam de o multime de toxine: active bancare toxice, companii toxice, activitati economice toxice. Estimez o reducere cu 20 – 25% in 2009 a cifrei de afaceri pe intregul holding fata de 2008, este o contractie previzibila, caracteristica numai companiilor sanatoase. (citeşte articolul întreg)

Curierul zilei, 2 septembrie: S-au distrat gratis, la mare

Aşa cum deja ne-a obişnuit de 5 ani, omul de afaceri George Copos îi premiazã în cele mai plãcute moduri pe copiii merituoşi, rãsplãtindu-le munca fie prin bursele de merit pe care acesta le oferã lunar, pe parcursul întregului an şcolar, fie prin taberele organizate vara la mare şi iarna la munte. (citeşte articolul întreg)