D-ale carnavalului fotbalistic

Returul campionatului a început într-o atmosferă de carnaval. Nu un carnaval minunat, cum e cel din Brazilia, ci unul de-al nostru, dâmboviţean, aşa cum genial l-a zugrăvit Caragiale.
Adică nimic nu e cum pare şi, mai ales, nimic nu e cum ar trebui să fie.
Concret, Dinamo pare să fie una dintre competitoarele la titlu care nu aruncă în luptă argumente sportive. Pentru că argumentele sportive nu le sunt la îndemână, se recurge la orice altceva care ar putea „să bage în Groapă” un nou titlu de campioană. Inclusiv la cântecul fluierului (de arbitru) care doineşte cu foc pentru Borcea şi ai lui. Nici nu mai contează că asemenea decizii fac un rău imens fotbalului din prima ligă românească, că, pe lângă efectele distructive generale, ele pot provoca o adevărată nenorocire: trimiterea în liga secundă a Universităţii Craiova, echipă care, ca şi Rapidul, reprezintă o superbă legendă a fotbalului nostru, o legendă de care nimeni nu poate să-şi bată joc în felul acesta. Dacă închidem ochii şi de data asta şi mergem mai departe fără să facem nimic, dinamoviştii vor fi convinşi că lor li se admite orice şi vor continua să ne fure de la obraz pe toţi. Vor trage în continuare cu toate armele şi din toate poziţiile fără să le pese de urmări.
O poveste asemănătoare s-a întâmplat şi la Iaşi, unde Rapidul a pierdut sâmbătă în urma unei grave şi evidente erori de arbitraj. Avertizez însă că nu vom mai înghiţi şi alte greşeli premeditate de acest fel, deoarece Rapidul nu este obligat să suporte consecinţele neatenţiei sau neprofesionalismului nimănui.
Mergând tot pe firul aparenţelor şi tot în legătură cu cele afirmate mai sus despre arbitrajul din etapa trecută, un amator de fotbal mai puţin avizat ar putea crede că Federaţia Română de Fotbal este condusă de către preşedintele său, Mircea Sandu. Aşa se pare la o primă vedere şi aşa ar trebui să fie. În realitate însă, oamenii lui Dinamo mişună pe la federaţie şi trag sfori din umbra generoasă a Casei Fotbalului, astfel încât Mircea Sandu nu numai că nu are nici o autoritate, dar chiar răspunde cu promptitudine la comenzile butoanelor mânuite din Ştefan cel Mare.
Iar enumerarea acestor diferenţe dintre ceea ce este şi ceea ce ar trebui să fie, dintre masca de carnaval şi adevărata faţă a lucrurilor ar putea continua mult şi bine. Să ne gândim, de pildă, la deosebirile dintre o brichetă şi mii de bulgări de gheaţă, la dubla măsură aplicată în judecarea unor situaţii: în primul caz s-a făcut un tam-tam uriaş, au fost elogiate corectitudinea şi fermitatea arbitrului, care a fost chiar decorat; în al doilea caz însă, deşi părea că pe Ghencea se pornise avalanşa, bulgării de gheaţă aruncaţi din tribune au fost consideraţi total inofensivi, drăgălaşi bulgăraşi de nea din colindele de Crăciun…
Aşa că nu pot decât să mă întreb: care-i masca şi care realitatea? Cine-i păpuşa şi cine păpuşarul?
P.S. La afirmaţiile apărute astăzi în presă cu privire la „scoaterea din echipă” a lui Marius Constantin şi a lui Cesinha, aş vrea să fac nişte precizări pe care le consider necesare.
Marius este un jucător de mare potenţial, în care eu am crezut şi cred în continuare. Dorinţa mea cea mai mare în privinţa lui este ca el să-şi valorifice pe deplin aceste capacităţi şi, în acest fel, să-mi confirme aşteptările.
Totuşi, nu pot uita faptul că el este beneficiarul unuia dintre cele mai mari contracte din prima ligă a fotbalului românesc. În schimb, în loc ca această situaţie să-l motiveze, i-a adus doar câteva kilograme în plus.
Iar pe Cesinha îl aştept să-şi revină. Aştept ca el să reintre în forma pe care o avea în primii săi ani de joc în România. Din păcate, timpul pe care îl avem la dispoziţie este din ce în ce mai scurt! Fără determinare şi viziune nu putem aspira la Europa!

21 Replies to “D-ale carnavalului fotbalistic”

 1. NEA COPPPOOOOSSS oameni din cadrul rapidului nu au habar de scouting!!! ati aruncat vre-o data un ochi in liga croata?? ce juktori au? ar putea fi transferati cu usurinta!!! sunt tineri si valorosi!! http://WWW.TRANFERMARKT.de pt scouteri rapidisti……:| ps…avem si un roman pe acolo Florin Cernat;)

 2. Domnule Copos daca arbitrajele vor curge asa in continuare in favoarea Clujului si al lui Dinamo ce e de facut? Cat despre Cesinha nu va mai fi fotbalist la noi ,nu mai are motivatie,dorinta.Am totusi o mare curiozitate:Marius a semnat sau nu prelungirea contractului si va mai face Rapidul vreun transfer?
  Sanatate si putere de munca. forza Rapid

 3. se mai pot face transferuri pana in 25!!!

  sper in continuare la aducerea lui Varga,Renatinho(nu ne mai trebuie un varf de careu,toate varfurile ce le avem sunt de careu,sa vina atacanti care sa fie in spatele varfurilor,cum e Bogdan Stancu la Steaua,Surdu,Andrei Cristea la Dinamo,Goga la Timisoara,Rapid nu are un astfel de atacant(cum era Buga,mai clar)!Renatinho este acest tip de jucator!!!

  totodata,nu pot sa nu remarc faptul ca nu ati raspuns la propunerea cu acel mijlocas egiptian Al-Muhhamaddy…

 4. Ironie fina, inteligenta, dar atat. Cum ajuta Rapidul ? Sub nicio forma. Va mai trece inca un an, noi vom ramane cu buza umflata, iar ei cu titlul de campioni. E deja vu…

 5. Ce caracter poate avea un om ca M. C-tin., care, desi a vazut ca in loc de promisiuni de transfer la o echipa de top pe salariu mare, tradarea nu i-a adus decat o vacanta de cateva zile la Groznai, beneficiind si de clementza garnisita cu marirea salariului, nu reuseste decat sa ia cateva kilograme in plus… Mare caracter. Probabil crede ca totul i se cuvine. Rasfatzat.

 6. CFR dupa Trompeta si-aduce o Mandolina, noi tot cu maneaua am ramas… N-am gasit si noi un dirijor mai bun sa ne cante si noua Imnul CL?

 7. felicitari dl copos,pana acum erati mai moderat in declaratii desi stiati aceste lucruri,nu v-am auzit niciodata atacandu-l pe sandu pana acuma.omul acesta nu are scrupule,vad ca nici dupa ce o fost la un pas de moarte nu so potolit.stim cu totii de ce o fost adus prunea,pe sandu il ameninta dinamoul cu dosarul ala de care vorbea betivanul de dinu care apropo ati vazut ce-o zis despre dvs ,dl iancu si altii,dar despre borcea si ceilalti nu zice nimic,asa si-o construit dinamoul toata istoria.poli si rapid n-au carnete de partid,cum strigam pe vremuri.

 8. n-am timp de povesti , asa ca: – la lotul asta , n-avem antrenor – ce cauta fernandes in lotul echipei , are macar legitimatie de jucator ?-de ce Cretu nu este in lot ( n-am nevoie de povesti , ci de raspuns )-de ce nu se deschide si peluza de la teatru ?- de ce copiii pana-n 18 ani si femeile n-au acces gratuit pe stadion?… in loc sa-i facem sa vina la meciurile noastre , preferam tribune goale )….. multumesc anticipat .

 9. Si ce zambitoare erau persoanele care va inconjurau la conferinta de presa cand ati anuntat parteneriatul cu ,,Unibet”. Ca niste prieteni adevarati.
  Cele spuse de dvs. in prezentul articol pot avea mult sambure de adevar, dar ce folos, daca nu aveti langa dvs. o persoana pe care sa va puteti baza in relatia cu mass-media ( nu mai are rost sa mentionez aici numele radio-ului de sport sau a canalelor t.v. cu emisiuni specializate in fiecare seara ). Aceste lucruri trebuie spuse acolo, degeaba le postati aici.
  Faptul ca pe finalul articolului faceti referire la timpul scurt ramas pana la finalul returului, la determinare ( care, la Iasi, a lipsit cu desavarsire ) si la viziune, imi da totusi sperante sa cred ca nu veti renunta asa usor si ca nu veti ajunge iar sa declarati: ,,Nu stiu, de ce ma intrebi pe mine, intreaba echipa tehnica”, ,,Responsabilii sa plateasca, eu m-am chinuit sa le ofer conditii, am achitat restantele, licenta este rezolvata”.
  Mai am o intrebare pentru dumneavoastra la care as dori un raspuns: In ce consta determinarea si viziunea persoanelor din imediata apropiere a dvs. ( ca si putere de decizie la club – se intelege ca este vorba despre Consiliul de Administratie ) pentru ca Rapid sa poata razbate spre varf precum ,,Ana Holding”, in ciuda acestei atmosfere de carnaval dambovitean?
  Degeaba loviti palma stanga cu pumnul drept in semn de nemultumire a eficientei mecanismului numit ,,Rapid Bucuresti”. Mutarile castigatoare trebuie sa le hotarati in liniste si folosind viziunea de care ati dat dovada: daca de la a disputa derby uri cu iz damboviteano-bucurestean (1992) echipa a ajuns sa elimine Hamburg si sa joace intr-un sfert de finala european (2005) CU SIGURANTA poate salta catre prima competitie europeana inter cluburi si poate pune la respect adversarele pe care, prin munca ei de 4 ani (2005-2009) sistematic le ajuta pe plan intern sa-i ,,ia fata” si sa indrazneasca a se aseza la masa bunatatilor de la Nyon.
  Urmeaza doua meciuri de cate 6 puncte fiecare. Jucatorii au fost pusi la curent cu acest lucru?….. Prime mari de obiectiv….. Bilete la pachet inca din toamna cu contracandidatele la Europa (ma refer la meciurile de pe Giulesti)….Psiholog….Echipaj 8+1, precum la canotaj…Toti intr-o directie….

 10. polska
  2/23/2010 06:57:36

  n-am timp de povesti , asa ca: – la lotul asta , n-avem antrenor – ce cauta fernandes in lotul echipei , are macar legitimatie de jucator ?-de ce Cretu nu este in lot ( n-am nevoie de povesti , ci de raspuns )-de ce nu se deschide si peluza de la teatru ?- de ce copiii pana-n 18 ani si femeile n-au acces gratuit pe stadion?… in loc sa-i facem sa vina la meciurile noastre , preferam tribune goale )….. multumesc anticipat

 11. da..daca pierde rapidul e dinamo vinovata ca se trag sforile..sa fim sinceri…noi am fost cei mai dezavantajati returul trecut din cauza flierasilor..va este frica?ca venim cu forte proaspete si va suflam in ceafa?anul trecut v a iesit alianta anti-dinamo dar anul acesta n o sa va mai mearga..fortza dinamo

 12. Daca Dinamo il comanda pe Mircea Sandu era la 10 puncte in fata pe primul loc si nu pierdea 12 puncte in tur pe mana arbitrilor.

 13. George nu lasa militienii sa ne faca praf. Ai cam tacut si nu este bine ..Incepe sa tipi la iei ca ne-au cam luat de prosti astia…Noi am cam tacut in ultimul timp si nu este bine.. Apropo ii vrem pe Varga si Balan.
  Borcea nu il suporta pe Avram si la alegeri cand s-a votat presedintele federatiei Cristi Borcea la schimbat pe Avram cu Igna pentru ca Igna e murdar il au la mana unii din fotbal si face ce i se spune ..
  G. Copos vezi ca astia de la televiunea lui Voiculescu te cam iau la misto,Ai fost prea bun cu iei ,, iei rad de ce scrii tu pe blog ..
  RESPECT GEORGE COPOS.

 14. Vrem echipament Adidas sau NIKE!!! Trebuie sa scapam cat mai repede de Lotto(oricum in cateva luni expira contractul)!!!!

 15. CRED CA ESTE NUMAI INCEPUTUL ,SE FURA CU ARBITRI DE TUSE SI CUM LA CLUBUL RAPID SE TACE CAND NI SE DA UN ARBITRU PRO STEAUA SAU DINAMO ,VORBESC DE CEI DE TUSE CARE ESTE SUFICIENT SA ITI RIDICE DE 2-3 ORI STEAGUL SI N-EA TERMINAT .NU VREA SA MAI SPUN DE ARBITRI DE CENTRU CARE PUR SI SIMPLU “DISTRUG JOCUL” ECHIPEI PE CARE NU O AU LA SUFLET ,ADICA NU TE LASA SA JOCI SA TE FACE SA PIERZI PUNCTE . PRUNEA DE CE CREDETI CA A VENIT LA DINAMO ,SA ARANJEZE CU ARBITRI . TREISFERTURI DIN ARBITRI TREBUIE SA PLECE ,NU SANT CINSTITI .INCEPAND CU:DIACONU,DRAGANESCU,COLTESCU,HATEGAN,R DUMITRU ETC

 16. Afara cu Manea si Panait. Afara cu lepre gen Rica Raducanu…
  Cesinha de cand i s-a propus sa joace la Dinamo face figuratie iar Marius Constantin e stelist ce joaca cu urechea la cioban…
  Eu il propun pe Popa pana la vara…., Manea nu e antrenor se pricepea mai bine la blaturi cand ne tinea pe loc in B.

  De la vara faceti urmatoarele schimbari: Bergodi (principal), Rossi (secund), Dinu Gheorghe (Presedinte), Cristi Costache readus in club. Nu mai dati in ei ci fiti cu ei…. Nu va mai duceti la inchinaciune cu ciobanul si ascultati toate eleucubratiile lui, vezi vanzarea lui Daniel Niculae. Daca cei din club ii fac avortoni si euglene ziceti si dvs la fel….nu dati in ei…vezi cazul “avorton”…

 17. Craiova,e adevarat,e o legenda a fotbalului de la noi,dar,faptul ca e o legenda,nu are asigurat locul in prima liga.Nu sunt de vina cei de la dinamo ca ei sunt la retrogradare,vina le apartine.
  Referitor la faptul ca cei de la dinamo conduc frf si pe mircea sandu,daca este adevarat,unitiva cu alti conducatori si datil jos.

 18. Mircea Sandu sa unit cu Borcică si dupa ce au distrus Craiova acum au pus ochii pe Rapid,si dupaia urmeaza Steaua,dupaia CFR,dupaia Timisoara si toate echipele o sa cada in divizia B,de o sa ramâna numa Dinamo in prima liga,si câinii o sa joace non-stop in sampion lig,si o sa le cânte imnul in fiecare seara de miercuri.asta e visul lui Borcea.

 19. Buna ziua d-le Copos,

  Va rog, in masura in care timpul va permite, sa ma primiti maximum 10 minute pentru o discutie ce va avea drept subiect portarul Rapidului, Andrei Marinescu. Eu am aproape 36 ani, lucrez la Banca Nationala, evident tin cu Rapidul…iar pe Andrei l-am cunoscut la 2 zile dupa catastrofa cu CFR din toamna. De ce atunci? Pentru ca oamenii de caracter se vad la greu, in situatiile limita si nu cand totul pare roz si plin de optimism. Sper din tot sufletul sa luati in serios rugamintea mea. Sincer, va doresc sanatate, atat sotiei cat si fiicei dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *