Cum zice Einstein: Dacă n-ar fi existat, crizele ar fi trebuit inventate

Într-o discuţie pe care am avut-o recent, cineva mă întreba care sunt estimările mele cu privire la scăderea cifrei de afaceri a companiilor din Ana Holding în condiţiile actualei crize.
Deoarece s-a arătat mirat când i-am spus că estimez o reducere cu 20 – 25% în 2009 a cifrei de afaceri pe întregul holding faţă de 2008, am făcut această precizare: este o contracţie previzibilă, caracteristică numai companiilor sănătoase.
Într-adevăr, în condiţiile în care – conform previziunilor FMI – economia mondială în ansamblul ei va suferi o contracţie de 1,3% în 2009 (cea mai mare contracţie de la al doilea război mondial), în condiţiile în care România va avea în acest an o contracţie economică de 8 – 8,5%, iar în 2010 de 0,6 – 0,7%, a rezista pe piaţă reprezintă o problemă de sănătate economică. Companiile stabile economic vor avea scăderi de până la 25 – 30% din performanţele lor financiare, însă cele care fac business de complezenţă, speculând oportunităţi pe termen scurt şi foarte scurt, vor dispărea în număr mare.
Într-un fel, dacă acordăm credit principiului potrivit căruia orice criză este, în acelaşi timp, şi o oportunitate, putem privi cu destul optimism fenomenul descris mai sus. Adică, după acest puseu de febră financiară, sunt şanse mari să scăpăm de o mulţime de toxine: active bancare toxice, companii toxice, activităţi economice toxice ş.a.m.d.
Pe de altă parte, contracţia economică, la fel ca şi boom-ul spectaculos din anii trecuţi, are o latură artificială destul de consistentă. Astfel, dacă în ultimii ani preţurile activelor deveniseră mult mai mari faţă de valoarea lor economică reală, influenţând astfel în sens crescător cifrele de afaceri, acum ne confruntăm cu fenomenul invers, în care preţurile activelor se prăbuşesc şi atrag astfel scăderi ce pot părea dramatice la prima vedere.
În aceste condiţii, eu consider că o companie sănătoasă va suferi, de fapt, o contracţie reală comparabilă cu cea pronosticată de FMI la nivel global. Ceea ce, până la urmă, reprezintă o încercare ce poate fi surmontată, e drept, cu muncă, cu răbdare, cu tenacitate, cu creativitate şi cu planificare judicioasă.
Prin urmare, decât să ne lamentăm îngroziţi de cifrele vehiculate prin mass-media, mai bine să ne întoarcem la muncă. Este cea mai sănătoasă soluţie!

13 Replies to “Cum zice Einstein: Dacă n-ar fi existat, crizele ar fi trebuit inventate”

 1. Domnule Copos…va multumesc pentru tot ce ati facut la Rapid…insa a venit momentul sa lasati Rapidul pe mana unui investitor mai puternic d.p.d.v. financiar…faceti acest ultim lucru pentru Rapid si veti fi felicitat…va multumesc.

 2. EU ZIC SA ZICEM BRAVO ROMANIA SI PACAT DE VASLUI!

  SI SA SUFERIM IN TACERE CACI SI NOI LE-AM DESCHIS USA CELOR 6 ECHIPE ROMANESTI CARE TRAG ACUM DIN GREU PENTRU PUNCTAJ.

  SI, NU IN ULTIMUL RAND, SA FIM LINISTITI SI TACUTI SI MODESTI SI SA NE VEDEM DE TREABA IN CAMPIONAT IN CELE 30 ETAPE RAMASE…..

  ATENTIE LA PLOIESTI!!!

  DACA REVENIM PE LOCUL 5 IN CLASAMENTUL COEFICIENTILOR UEFA, TRECAND DE UCRAINA SI RUSIA, TOT O SA DORITI A MAI VINDE CLUBUL CE A CONTRIBUIT 85% LA AJUNGEREA A 6 ECHIPE ROMANESTI IN EUROPA??????

 3. Avem nevoie de alt staff tehnic la Rapid… Dar si de jucatori domnule Copos !! Vorbim de retrogradare aici

 4. Domnule Copos va rog vinde-ti echipa s-a vazut aseara ca nu va intereseaza soarta ei a-ti fost sa va uita-ti la supercupa in timp ce noi suporterii rapidisti am fost umiliti nu se mai poate asa va rog din suflet vinde-ti echipa sau face-ti ceva altfel Rapidul va murii va rog inca odata din suflet face-ti ceva

 5. Domnule Copos va fac si o sugestie de antrenor pentru ca mi se pare ca domnul Hizo nu mai face fata din pacate, antrenorul care il propun eu este Badea de la FC Arges. Va rog ganditi-va la aceasta varianta

 6. podul de piatra -a daramat cu totul!si nu mai facem altul din pacate!asteptam sa murim,cred ca e ,,ultimul drum” al nostru,spre liga a2-a!

 7. ATI TRAS VREO CONCLUZIE POZITIVA IN CEEA CE INSEAMNA STADIONUL ,,VALENTIN STANESCU” VIZITAND ,,DONBASS ARENA” DIN DONETK? (DL. HIZO A DECLARAT CA ATI FOST PLECAT LA MONTE CARLO SI ULTERIOR DONETK)

  DACA NU, MACAR SA VA FI GANDIT A AJUNGE PANA IN RUSIA LA CELALALT MIRCEA…

  NU DE ALTA, DAR AVEM NEVOIE DE CINEVA CARE SA SE MAI OCUPE DE NEBATJOCORIREA ACELUI COEFICIENT AL NOSTRU DE UEFA CARE ESTE 36,23 SI CARE SE TOT DUCE PE APA SAMBETEI…

  VINE DL. PORUMBOIU IN GRANT SI CRISTI DULCA AL NOSTRU CAT DE CURAND.

  SA SPERAM CA ECHIPA TEHNICA A INCEPUT PREGATIREA MECIULUI SI CA NU VA MAI DECLARA CA ,,MECIUL NU ESTE DECISIV PENTRU EUROPA LEAGUE” CA SI SEZONUL TRECUT….

 8. LUATI-L PE REDNIC ANTRENOR LA ECHIPA!

  SI-ASA NU-I MERGE BINE IN RUSIA

  IN SEZONUL 2010-2011 AL LIGII I DIN ROMANIA, ACEASTA (LIGA I) AR PUTEA ,,TRIMITE” PRIMELE 2 CLASATE IN GRUPELE CHAMPIONS LEAGUE DIRECT IAR A 3-A IN PRELIMINARIILE EI.

  DACA IL LUATI AAAACCCCUUUUMMMM PE REDNIC, ARE DESTUL TIMP SA FORMEZE O ECHIPA CU CARE PUTEM ATACA TITLUL IN SEZONUL URMATOR

  GANDITI-VA CE USOR ATI PUTEA VINDE APOI RAPIDUL CA SI PARTICIPANTA IN CHAMPIONS LEAGUE, CHIAR DACA NOI NU AVEM O ,,DONBASS ARENA”

  REDNIC MIRCEA SE NUMESTE
  DU-TE GRABNIC SI-L GASESTE

 9. O SA VA REGRETE TOTI. ACUM CA V-ATI DETASAT SE PARE DEFINITIV DE RAPID, SE VEDE CAT DE BENEFICA ERA TOTUSI PREZENTA LUI COPOS LA ECHIPA. ORICUM ACESTI JUCATORI NU MERITA NIMIC… ACUM LI S-A PUS PATA PE HIZO. PENTRU CE-I MAI PLATITI? AL CATELEA ANTRENOR PE CARE IL DAU AFARA JUCATORII ESTE HIZO? INCERCATI SA VINDETI DACA SE POATE, VA RUGAM!

 10. DOMNUL HIZO VIOREL ( CEL CU ,,MECIUL NU ESTE DECISIV” ) DECLARA CA VREA TRANSFERURI SI APOI SA AVETI PRETENTII. MAI VREA SI CA CINEVA DIN CLUB SA SE BATA PE LA TV PT. IMAGINEA ECHIPEI.

  E NORMAL SA VREA.

  DAR CU ATITUDINEA ACEASTA: ,,nu stiu, eu nu ma mai ocup de echipa, intrebati-i pe cei care raspund de ea”

  PAI NU TOT DUMNEAVOASTRA II NUMITI IN FUNCTII? VIN ASA DIN CER, CAD DE SUS, DIN POMI?

  INVATATI SA VA ASUMATI RASPUNDEREA PENTRU RAPID LA FEL CA SI PENTRU HOLDINGUL CE-L CONDUCETI SI APOI SA VEDETI CUM VETI FI RESPECTAT!

  ORI DACA VRETI SA POZATI IN POSTURA UNUI MARE MAGNAT CARE ARE UN OBIECT DE JOACA IN RAPID BUCURESTI, ATUNCI STATI ASA.

  DACA NU AVETI TIMP DE INTALNIRI TV, DE DISCUTAT CU PRESA, DE MERS LA ECHIPA, LA BAZA ,,PRO RAPID” DE CE NU VA NUMITI OAMENI SA FACA ACESTE LUCRURI?

  DIRECTOR DE IMAGINE PENTRU CLUB?
  INCERCARE DE A DISCUTA CU MINISTERUL TRANSPORTURILOR DESPRE CONCESIONAREA STADIONULUI?
  TOALETE DECENTE MINIMORUM PE STADIONUL ,,VALENTIN STANESCU”?
  INLATURAREA CELOR CARE SCUIPA DE LA TRIBUNA 0?

  DACA NU VA INTERESEAZA, DE CE PRESA O VORBI CA VEZI DOAMNE, VRETI SA-L ADUCETI PE MIDDENDORP? ASTA NE-AR MAI TREBUI…
  NU INTELEGETI CA POSTURA ACEASTA CU BALANSARE INTRE ,,Nu ma mai intereseaza” SI FAPTUL CA TRASATI ULTIMATUME NU FACE BINE?

  ARBITRII DE CE NE FURA?
  PENTRU CA NIMENI NU NE APARA IMAGINEA. DE-AIA!

  SI NU UITATI 6 LITERE: R E D N I C

 11. Domnule Copos, eu sunt din Bacau si nu stiu cat de mult va intereesaza, poate deloc, ideea e ca vreau sa va rog din suflet, vad din exterior aceste lucruri, Rapid a deraiat din cauza dvs, va rog sa lasati Rapidul in pace, chiar doriti sa fiti tot timpul injurat de suporteri ca la usa cortului ? DE CE NU NE LASATI IN PACE ? Rapidul poate sa mearga si fara dvs in campionat..e normal, e o echipa mare, nu v-ar place sa veniti pe stadion si sa priviti doar ca un suporter al Rapidului ce sunteti si sa fiti felicitati de suporteri ptr devotamentul care l-ati dat ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *