Cum să facă statul rost de bani la buget

Imaginaţi-vă că aveţi salariul de 600 de lei pe lună. Aveţi, totodată, de achitat diverse facturi, în valoare de 700 de lei pe lună. Vă gândiţi cum să faceţi. Primul lucru care vă vine în cap, normal, este să faceţi economii. Şi le faceţi. Strângeţi şurubul până când ajungeţi să nu mai cheltuiţi nimic. Degeaba, asta nu vă pune în poziţia de a achita facturile. Drept pentru care vă dezmeticiţi şi vă daţi seama că singura soluţie este să vă sporiţi veniturile: munciţi mai mult, sau vă luaţi un al doilea serviciu, sau vă găsiţi un loc de muncă mai bine plătit. Aşa câştigaţi bani în plus şi vă plătiţi facturile.
Trecem acum la Stat: el are de dus câteva poveri financiare uriaşe: sistemul de sănătate, cel de pensii, învăţământul. Nu îi ajung banii. Este pe deficit. Încearcă să scape tăind din diverse cheltuieli – salariile bugetarilor, spre exemplu. Chiar dacă le va tăia pe toate, tot nu o să îi ajungă banii, ca în exemplul cu cei 600 de lei pe lună. Singura soluţie este, deci, să încerce să crească veniturile. Sunt două direcţii posibile, una proastă, după părerea mea, şi alta bună.
Cea proastă este aceea de a pune noi biruri, cum ar fi joaca cu TVA-ul. Este calculat faptul că creşterea de TVA la 24 % aduce la buget o sumă nesemnificativă în comparaţie cu economia necontabilizată pe care o produce, ori cu scandalul şi mediatizarea creată în jurul său. Această creştere de TVA, în opinia mea, nu va putea rezolva problemele financiare ale statului.
Ca să vă prezint cealaltă posibilitate, cea care, cred eu, este cea corectă, trebuie să fac o precizare. În ultimii 20 de ani România s-a transformat într-un stat de asistaţi sociali: preşcolari, elevi, studenţi, mame, veterani, refugiaţi, handicapaţi, pensionari, revoluţionari, etc. Un procent însemnat din populaţie, care nu face nici un fel de efort fiscal, beneficiază de fel de fel de sporuri, de scutiri şi de alocaţii. Nu comentez dacă acestea sunt sau nu cuvenite. Comentez doar faptul că o mare parte din populaţie beneficiază de diverse drepturi, în condiţiile în care cei care alimentează bugetul, respectiv CONTRIBUABILII, sunt din ce în ce mai puţini, mai împovăraţi, şi contribuie cu sume tot mai mici. Din acest motiv Bugetul nu are cum să fie echilibrat.
Se discută mereu despre drepturi, despre ajutoare şi felurite forme de sprijin, despre refaceri de case, despre ajustări de salarii (în sus, bineînţeles), etc. Nu se vorbeşte însă despre lucrul esenţial: despre cum să se realizeze CREŞTEREA NUMĂRULUI DE CONTRIBUABILI. Pe româneşte: DESPRE DETERMINAREA OAMENILOR SĂ MEARGĂ LA MUNCĂ ! Ni se dau tot felul de legi. Una singură nu ni se dă: cea care să determine oamenii să muncească. Pentru că de lucru este. Noi nu suntem însă dispuşi să lucrăm. Deci, dacă de lucru este, noi de ce nu vrem să muncim ? Simplu, pentru că primim tot felul de ajutoare, de tot soiul. Am o cunoştinţă, în Germania, o tânără care a născut de curând. Ştiţi cât timp a durat ajutorul statului german? Două săptămâni, adică atât cât îţi trebuie ca să te hotărăşti: angajezi o bonă sau te retragi să-ţi creşti copilul. După aceea – gata cu ajutoarele !
Soluţia mea pentru adunarea de bani la buget este următoarea: trebuie să crească numărul de contribuabili, prin stimularea muncii. Normal mi se pare următorul lucru: cine munceşte, cine face ceva util pentru societate, să fie plătit şi să contribuie la bugetele statului, prin plata taxelor şi impozitelor legale; cine poate munci dar nu face nici un fel de efort pentru societate nu e cazul să fie sprijinit să continue în acest sens, adică să stea degeaba. Nu e normal ca ajutoarele să fie atât de multe şi de mari încât diferenţa dintre ele şi salariu să fie atât de mică încât să fie mai convenabil să trăieşti din ajutoare sociale decât să munceşti !

34 Replies to “Cum să facă statul rost de bani la buget”

 1. Domnule Copos,cum spuneti ca ,,de munca este” cand statul face din ce in ce mai multe disponibilizari?bugetarii fiind dati afara rand pe rand.S-a ajuns sa fie mai conevanabil sa lucram la patron decat la stat.Problema este ca patronul (spre ex. detinatorul unui magazin) nu iti poate garanta ca magazinul respectiv nu se va inchide in urmatorii 3 ani sau chiar anul acesta;pe cand la stat spre ex. in invatamant estu cu totul altfel,deoarece de dascali va fi nevoie orice s-ar intampla.

 2. Dle Copos, ce-ati putut scrie? Asta e parerea unui economist si a unui patron? Cata lipsa de umanitate in ceea ce ati scris. Parca citesc ceva ce nu are de-a face cu o gandire normala. Adevarat e ca satulul nu-l crede pe cel flamand. Bogatul nu-l intelege pe cel sarac.
  Cum s-a produs ruptura dintre bogati si saraci?A fost un timp cand, era un neam de tarani liberi avand la indemna pamant destul. Totul se impartea in mod egal si fratesc intre aceste doua categorii sociale.Boierii au tras la dansii bogatia, puterea si cinstea.A venit apoi navala datinilor Apusului. Distanta s-a accentuat si taranii devin robi. Atunci ca din nimic o revolta sociala apare, iar cei care nu mai au nimic , taranii, sunt macelariti fara sa aiba vreo vina, doar cereau”pamant”. ” El incepu sa legene mai tare steagul alb…Doua gloante lovisera pe Petre. “Nici pacea noastra nu le mai ajunge!”
  “Cain , Cain ce-ai facut cu fratele tau Abel?”
  In aceasta societate trebuie o prefacere morala. Ca sa ajungi a preface lumea, trebuie mai intai ca sufletul omenesc sa se schimbe. Oamenii nu se vor putea infrati decat atunci cand fiecare dintre ei se va simti cu adevarat frate cu semenul sau. Oamenii nu vor izbuti niciodata nici cu ajutorul stiintei si nici in numele propriilor interese sa imparta fara partinire avutul si drepturile.Fiecare va socoti ca are mai putin decat i se cuvine si va carti.Si, pizmuindu-l pe vecinul sau, va incerca sa-i vina de hac.
  Printre cele 8 pacate ale lumii civilizate , dupa K. Lorenz, doua ies in evidenta:intrecerea omului cu sine si moartea termica a simturilor.
  Invatamantul asistat? Oare ce v-ati fi facut dvs., daca nu stiati sa scrieti si sa cititi? Dar ce pretentii sa am de la oameni ca dvs.;traiti ca un om mandru si nu vedeti Omul in toate alactuirea sa sufleteasca, ca fiind creat de Dumnezeu pt. a-i sluji Lui , si nu stapanilor vremelnici, care nu mai respecta oranduierile si legamantul facut de Dumnezeu cu fiii sai, care , atat timp cat vor trai pe pamant, trebuie sa faca asa cum Dumnezeu porunceste, caci numai El este Adevarul.
  “Plangi, fiule. Lacrimile astea Mantuitorul ti le-a trimis. Lacrimile tale intristate iti vor aduce pacea sufleteasca si-ti va insenina inima ta cea buna”.
  Ma opresc la aceste exemple, caci spatiul nu-mi permite sa scriu mai mult. Raman dezamagit de gandirea dvs., cu aceasta confirmati comportamentul distant si inuman al celor bogati fata de cei saraci, care nu vreti sa aduceti nici un pic de mangaiere celui napastuit.Iisus a spus:”Te laud ,Tata ,Doamne al cerului si pamantului, pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si invatati si le-ai descoperit pruncilor”.”Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna. Luati jugul Meu asupra voastra de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul Meu este bun si sarcina Mea usoara”.

 3. haideti cu moraes!

  nu putem sa ne batem nici macar la primele 5 locuri fara un varf serios!cassio e foarte foarte slab,nu inteleg de ce s-a dat pe el 700 000 E in loc sa se dea 1 milion pe moraes!si atacul Sburlea cu Raduta e foarta firav !

  faceti o surpriza si suplimentati bugetul,sa avem si noi un atacant serios!Steaua are Kapetanos,Stancu,Surdu,Bilasco,Onofras
  Dinamo-Danciulescu,Alexe,An.Cristea,M.Niculae,liviu Ganea
  Cfr-bjelanovic,Bud,Traore,Kone,sforzini,Ramon Anselmo
  Timisoara-Zicu,Magera,Mansour,Goga,Axente

  noi?Raduta,Sburlea si petarda de Cassio-nu e cam mare diferenta?mi se pare enorma….!nu un atacant,ce 2 ar trebui,sau oricum 2 oameni de gol!Eric si moraes!nu ni permitem pe ambii,dar macar unul!si unul daca se paote la iarna!

 4. Din cauza faptului ca nu avem atacant poti pierde zeci de milioane….ma repet pentru a nu stiu cata oara…. Nu stiu cine face politica transferurilor insa este praf. Ati adus o armata de fundasi si tineti in lot jucatori expirati fara nici o perspectiva. Zboara-i pe raduta, grigore, grigorie, dobroiu, pe preturi de nimic si adu in locul lor doi jucatori. Mai puneai 300 000 peste pretul dat pe casio si aveai atacant…asa ai dat o caruta si nu ai nimic. Stii cine mai lipseste ….maftei si ai pus bomboana pe coliva…..

 5. Dupa parerea mea cresterea numarului de contribuabili este doar o parte a solutiei de echilibrare a bugetului. La fel de important ca numarul de contribuabili este si contributia medie. Daca s-ar lua masuri de incurajare a mediului de afaceri (scaderea cotei unice sub valorile practicate de vecini) s-ar putea atrage investitii mai multe si prin urmare s-ar crea mai multe locuri de munca. Mai multe locuri de munca inseamna mai multi contribuabili si dupa un timp inseamna o crestere a valorii muncii in Romania. Acest lucru ar duce la cresterea contributiei medii si la o colectare mai buna a impozitelor. Sunt teribil de multe firme mici si medii (in special in zona serviciilor) care prefera sa riste sa lucreze fara contract atunci cand acest lucru este posibil si care ar plati impozite mai mici pentru protectia pe care o aduce incheierea unui contract.

 6. Domnule G. Copos, in primul meu comentariu desi am fost putin cam vehement , revin pt o completare . Trebuie spus adevarul despre societatea romaneasca, despre cum de 2 sute de ani omenirea a ales o societate bazata pe material si exploatarea a mediului inconjurator in mod salbatic.
  Oare cat credeti dvs. ca, societatea aceasta bazata pe castig, pe intrecerea omului pt bunurile din jur, va mai continua asa? Desigur ca dvs. aveti un imperiu financiar, sunteti un fost politician, care nu a avut carisma pt. a se afirma . Dar nu puteti sa le aveti pe toate , nu-i asa, sunteti om si aveti slabiciuni. Dvs., va e greu sa acordati omenilor simpli vreo apreciere, ba dimpotriva, il vedeti ca pe niste animale tocmai bune pt. jug. Asta si reiese din afirmatiile dvs.- omul e facut sa munceasca cu bratele, dvs. cu mintea, de aici si orele numeroase pe care spuneti ca le petreceti zilnic “muncind”, aproape ca ne e mila de dvs. pt efortul neomenesc pe care il depuneti.
  Stiu ca mai toti dati vina pe acest popor ca ,nu-i place munca , ca nu se compara cu germanii…Stiti dvs . cine e poporul roman? Acest popor a jucat un rol insemnat in istoria umanitatii, iar Burebista avea un teritoriu imens, putem vb de un Imperiu, de care Cezar se temea . Germanii isi spun Dutch, ceea ce inseamna “daci”, de ce oare? Ultimii imparati romani erau de origine traca. Mitologia greaca furata de la vechile populatii, pelasgii, din Carpati. Paul Lazar Toncilescu, lingvist, gaseste similitudini intre lb. sumeriana si lb noastra; Gabriel Gheorghe , reputat cercetator, aduce dovezi in sprijinul ideii de formare a celei mai vechi civilizatii pe acest teritoriu, vazut de multi ca unul sfant:” Gradina Maicii Domnului”. Tara aceasta putin cunoscuta de cei materialisti si cu idei paguboase venite din Vest si care ne dau noua lectii de cum e sa fi european. Cum asta cand cea mai veche scriere 5200 I.H., s-a descoperit la Tartaria. Cum sa ne de-a lectii europenii, cand noi am creat cultura europana prin reprezentantii nostri de marca.
  Pentru oamneni ca dvs., istoria nu are valoare, dar taria si forta celor care cauta la radacini, eroii lor, constituie o forta care nu poate fi invinsa de nimeni si nimic. Cum altfel? Romanii au dat dovada de eroism la Plevna 1877, Marasesti , Marasti si Oituz. Aceia erau tarani, romani adevarati si nu boieri alogeni, care nu au contribuit cu nimic la eliberarea tarii de jugul strain.
  Dvs., vedeti institutile statului : sanatatea, invatamantul , ca pe niste poveri, iar saracul stat ce greu ii vine sa intretina. Gresiti, statul acesta esta atat de bogat incat nici nu va puteti inchipui. Dar toata bogatia nu apartine poporului ci, anumitor persoane , care , ne dau lectii de democratie si economie. Nu ne dati, asadar ,lectii de economie, pt. ca nu aveti nici un fel de autoritate morala si nici personalitatea de a va face ascultat- a se vedea relatiile dvs . cu suporterii-, si nu numai, atata timp cat ati fost in politica , ati trecut ca un turist.
  Va multumesc pentru intelegere, si sper ca nu luati in nume de rau tot ce am afirmat, dar e o altfel de abordare a unor teme, care sunt atat de dezbatute in mod eronat fara sa se puna punctul pe I.

 7. “Sa ne intindem cat ne este plapuma”.
  Bani in sistem exista, sunt suficienti, dar sunt prost utilizati.
  Problema este mai complicata, venituri mai mari la buget nu rezolva dificultatile din acest moment. Nici macar pe termen scurt.
  Trebuie regandit sistemul in intregime.
  Vi se pare normal ca un judecator, platit din bani publici, incarcerat pentru luare de mita sa primeasca pensie pentru activitatea desfasurata ca judecator?
  Vi se pare normal ca ajutoarele sociale sa fie consumate pe achizitia de marfuri nefiscalizate?
  Vi se pare normal ca institutiile publice sa fie conduse de persoane numite politic, care denatureaza rolul si importanta institutiei si o transforma intr-o unealta de represiune si/sau umbrela protectoare pentru unele grupuri pentru ca asa s-a hotarat la partid?
  Sunt doar cateva intrebari, ele pot continua.

  “Stapanul isi invata sluga hoata”
  Daca nu gestionezi, utilizezi corect fondurile, imaginea furtului va afecta conceptul despre munca.

  Nu poti cere sa se munceasca mai mult, sa creasca numarul de contribuabili doar pentru a finanta un sistem public ineficient, neprincipial, falimentar.
  Primul semnal ar trebui sa vina din partea sistemului public ca el vrea sa se insanatoseasca, ca respecta legea asa cum este, ca aplica norme de conduita morala.

 8. Domnule Copos ce ziceti de acesti atacanti:
  1.Mantorras(Benfica)
  2.Meyong Ze(Braga)
  3.Wason Renteria(Porto)
  4.Elton(Braga)
  Toti acesti fotbalisti pot fi imprumutati la Rapid!

 9. Domnule copos am vazut ca ati facut eforturi uriase pentru aducerea lui Junior Moraes,dar din pacate prea tarziu!
  Vad prin presa ca la Rapid se incearca aducerea lui Ladji Keita(un atacant peste Cassio)!dar nu stiu ce sa zic,daca este jucatorul ce ne trebuie noua!
  Trebuie sa aducem jucatori care sa aiba capacitatea tehnica si valoarea sa decida meciuri de unul singuri,vedem si la nationala ce rau mergem daca nu avem asa ceva!

  Rapid traieste din fazele fixe,centrare perfecta Spadacio,cap Herea(vedem faza asta finalizata cu gol de vreo 6 ori doar sezonu trecut,doar cu acesti jucatori,plus multe alte goluri de acest gen din centrare a lui Spadacio cu cap alti jucatori,dar in general Herea)!
  Cesinha e un jucator ce are executii ce pot decide un meci,un dribling,un lob,o lovitura de cap,un gol ca in meciul cu SAhtior…

  Atacantii gen Boya,JP Pinto,Cassio,Ladji Keita nu sunt jucatori care sa aiba astfel de executii,Moraes era!

  Poate ca ar fi mai bine sa dam milionul de euro atunci pentru Eric de Oliveira,are dribling (el cu cesinha cel mai bun dribling din liga 1),are cele mai bune executii tehnice(foarfeca,suturi de la distanta,lovitura libere in vinclu,viteza)!chiar daca nu e atacant,parerea mea e ca nu ne trebuie un om care sa stea aiurea in fata portii,care sa poata sa age mingea doar din 3 m,ne trebuie oameni care sa poata daca goluri,care sa poata avea executii!

  CAnd nu centreaza Spadacio bine,cand Cesinha nu reuseste un meci bun,cand herea nu da gol,sa vina Eric cu sutul!
  Maftei e un idol,dar unde joaca?Rui Duarte e cel mai bun transfer al nostru,joaca senzational,acolo nu poate intra,poate in locul lui Marcos Antonio!
  nu este nicio sansa sa scapam de lazar?m-am saturat de acest jucator mediocru!

 10. Buna dimineata domnule Copos as aavea si eu o mare rugaminte la dumneavoastra daca mio puteti lua in seama sau nu aducetine si noua la Rapid inapoi pe tanarul Alexadru Ionita dayi la aia 5000 de euro si aducetil la Rapid ca a facut treaba foarte bun in meciul cu Rapid 5 – 1 oile si putem juca in Ligacampionilor daca il aduceti pe Ionita si Sumi il pune in in fata alaturi de Sorin Frunza

 11. si mai se va realiza transferul inapoi la Rapid alui Joao Paulo Andrande

 12. ca avem nevoe de acesti jucatorii minunati si totusi daca mai vreti va rugam frumos sa vorbiti cu Daniel Niculae incazu incare u outeti sani aduceti paia sa incercati sa vorbiti cu Daniel Niculae sa vina sa semneze cu Rapid pe 5 ani si sai dai bani 77000 de mi de euro pe an si il vindeti pe grigorie cu 77000 euro la PSV GERMAIN casa facem rost de acei 77000 mi de euro pentru al aduce pe niculae si plus ca acest grigorie sal vindeti si cu + la semnatura 6000 casa al cumparam Nico cu 77000 de euro si la semnatura sai da si 6000 euro

 13. domnule Copos, aveti mare dreptate dar nici macar angajari nu se fac.de ce?pentru ca tot ce producea tara s-a desfiintat sau s-a privatizat.nu mai exista fabricile care ne aduceau sume imense in tara.toti banii nostri se duc afara.agricultura este la pamant.am ajuns sa cumparam si banala apa din afara tarii.prea putin exportam si prea mult importam.

 14. Domnule Copos, aveti dreptate! Mie de exemplu ca angajat,nu imi convine ca cineva care sta acasa sa ia un ajutor la fel de mare ca si mine! el sta acasa iar eu ma trezesc in fiecare zi la 7 si merg la munca 8 ore pe zi!
  Ar trebuii taiate aceste ajutoare sociale!Peste 50% sunt date persoanelor care nu au nevoie de asa ceva , sau persoanelor care pot sa munceasca dar nu o fac.
  Am citit undeva de faptul ca intr-o comuna(nu mai retin numele)din 3mii de oameni, 1500 sunt plecati in strainatate la munca iar, din cei 3 mii 2mii primesc ajutor social!
  Din pacate, suntem un popor care vrea sa traiasca fara sa munceasca! Nu stim sa ne respectam valorile, nu stim sa ne facem auziti!tot timpul suntem in cautare de senzational si tot timpul ne uitam in ograda vecinului!
  am cititi azi in standard magazin o comparatie dintre perioada cu tva de 19% si cea cu 24%…stiti cand au fost mai mari venturile la buget?atunci cand TVA-ul a fost 19%…din pacate, politicienii nostri gandesc cu partea dorsala(ca sa nu spun mai urat)in Germania de exemplu s-a votat pentru micsorarea contributiilor la stat, astfel un nr mai mare de oameni pot sa isi palteasca taxele, deci intra mai multi bani la buget! la noi e tocmai invers….
  sper din tot sufletul sa se faca odata ceva bine si la noi in tara!
  Felicitari pt articol!
  Pt coiot: ai dreptate! noi suntem mari bisnitari: cumparam de aici si vindem mai incolo! Evident ca profitul este bunicel si se obtine relativ usor pe cand daca ai o fabrica …acolo exista mai multe riscuri plus ca profitul nu se vede de la o zi la alta! din pacate….noi nu mai producem absolut nimic!

 15. Stimate Domnule George Copos, in comentariile de mai sus, eu, personal, am scris d.p..d.v. al celui care iubeste istoria, si nu d.p.d.v. al organizarii socio-economice, al Statului roman. Consider ca, aceste probleme sunt la latitudinea celor in masura sa le dezbata.
  Dumneavoastra ati dovedit ca, sunteti printre cei mai buni oameni de afaceri din Romania.
  Chiar daca nu ati fost in prim-planul vietii politice, dumneavoastra ati reusit sa creati locuri de munca, atat de greu de gasit astazi. Ati pus pe picioare afaceri, chiar si in domeniul de productie, iar meritul dumneavoastra este incontestabil. Ati adus suporterilor rapidisti-cei mai incercati dintre toti suporterii din Romania, asemanatori cu cei de la Liverpool:”You never walk alone.” La ei, sloganul: ‘Singuri impotriva tuturor.” Devine strigatul lor de mahnire impotriva echipelor Steaua si Dinamo, care trimiteau cinic Rapidul in B, fara nici o remuscare, in anii ’70-’80-. Dumneavoastra ati redat demnitatea acestui club atat de frumos si aparte, in fotbalul romanesc.
  Imi cer iertatre pentru comentariile de mai sus, nu Domniei Voastre erau trimise. Nu vreau sa fiu nedrept cu dv., care ati facut multe lucruri pozitive, atat pentru economia romaneasca, cat si pentru clubul Rapid.
  Va multumesc inca o data pentru intelegerea acordata si nepartinirea dv.
  Cu deosebita consideratie,
  Rafael.

 16. Stimate Domnule George Copos, in comentariile de mai sus, eu, personal, am scris d.p..d.v. al celui care iubeste istoria, si nu d.p.d.v. al organizarii socio-economice al Statului roman. Consider ca aceste probleme sunt la latitudinea celor in masura sa le dezbata.
  Dumneavoastra ati dovedit ca sunteti printre cei mai buni oameni de afaceri din Romania.
  Chiar daca nu ati fost in prim-planul vietii politice, dumneavoastra ati reusit sa creati locuri de munca, atat de greu de gasit astazi. Ati pus pe picioare afaceri, chiar si in domeniul de productie, iar meritul dumneavoastra este incontestabil. Ati adus suporterilor rapidisti-cei mai incercati dintre toti suporterii din Romania, asemanatori cu cei de la Liverpool:”You never walk alone.” Pentru rapidisti sloganul este: ‘Singuri impotriva tuturor.” Devine strigatul lor de mahnire impotriva echipelor Steaua si Dinamo, care trimiteau cinic Rapidul in B, fara nici o remuscare, in anii ’70-’80-. Dumneavoastra ati redat demnitatea acestui club atat de frumos si aparte, in fotbalul romanesc.
  Imi cer iertatre pentru comentariile de mai sus, nu Domniei Voastre erau trimise. Nu vreau sa fiu nedrept cu dv., care ati facut multe lucruri pozitive, atat pentru economia romaneasca, cat si pentru clubul Rapid.
  Va multumesc inca o data pentru intelegerea acordata si nepartinirea dv.
  Cu deosebita consideratie,
  Rafael.

 17. @Rafael: tu intelegi macar la nivel de baza cum functioneaza economia unui stat sau esti un fanatic religios care considera criza o pedeapsa divina aplicata la nivel de societate?

 18. pana la un punct aveti dreptate.cel putin 2 milioane de MUNCITORI au plecat pe afara.Si tot nu e de lucru.O prietena a muncit 6 luni in spania,a nascut si a incasat din ajutoare timp de un an jumate vreo 15000,si nu are bona

 19. Domnule Copos,

  Ganditi-va bine la un aspect va rog. Suntem la un punct de primul loc. Dinamo si Steaua sunt in deriva. Acum este sansa noastra. La Dinamo cred ca o sa fie un record in Europa de goluri primite. Nu inteleg cum am luat bataie. La Steaua s-a schimbat antrenorul. E degringolada totala. Pana se integreaza si noii fotbalisti si pana se va opta pentru un sistem care sa functioneze o sa dureze. La noi lucrurile sunt destul de inchegate. Acum este sansa noastra. Trebuie sa profitam. Pe CFR nu i-am mai pus in discutie. Ganditi-va la faptul ca anul asta trebuie sa terminam macar pe 2. Ne trebuie macar cupa. Sumudica e ok, dar ii mai trebuie macar un atacant. Consider ca ne putem orienta pentru un Moraes sau Eric. Eu cred ca Eric e mai complet. Haideti sa realizam ca nu avem un atac stralucit. Noroc cu Herea care desi nu e varf autentic are o pofta extraordinara de gol. Am citit azi ca vreti sa-i scadeti salariul lui Spadacio. Cand ma gandesc ca doar el a inscris 16 goluri intr-un sezon si ca a dat cele mai multe pase de gol in ultimii ani inseamna ca a facut ceva pentru aceste culori. Daca nu ar fi el la mijloc nu am termina nici pe locul 10. Incercati sa-l aduceti pe Cretu. Am auzit ca este de viitor. Si nu in ultimul rand, scapati de Lazar. Incetineste jocul.

  O zi buna,

 20. Buna seara,

  Fara comentarii legate de titlu, va rog ! Lasati staff-ul tehnic sa-si vada de treaba ! Nu avem nevoie de scandal si altele !!!

 21. Cand lucrurile merg bine … Nu lasi impresia ca vrei sa distrugi Rapidul !
  Tine minte, nici la mama nu am tinut cum tin cu avceasta echipa si declansez jihadul …cu orice risc.

 22. nu stiu cata siguranta o sa mai aveti in tribunele stadionului Giulesti in cazul in care Dinu Vama va pleca de la echipa… suporterii rapidisti sunt oameni inimosi, dar colerici! bineinteles ca exact atunci cand Rapidul mergea mai bine, atunci ati simtit nevoia sa va dati cu tesla-n “cojones”…

 23. Domnule Copos,va rog frumos achitati datoria domnului Dinu Gheorghe.Daca pleaca dansul nu va fi bine nici pentru jucatori nici pentru conducere,daca vreti cu adevarat titlul bagati mana in buzunar si pastrati-l pe Dinu Gheorghe

 24. Nu ruina cea mai frumoasa echipa a Rapidului de cand tu il “pastoresti”. Fii destept si asculta-l pe specialistul Dinu Gheorghe.

  Vezi bine ce se intampla in Ghencea. Daca vrei sa fii al doilea Gigi Becali al fotbalului romanesc, atunci asuma-ti de pe acum toata ocara ce o vei suporta!

  Nu le fa atata rau celor care asta iarna strangeau zapada de pe stadion si in aceasta seara au cantat pe ploaie rece si torentiala. Fii destept!

 25. domnul george coposo chiar trb sa puneti presiune pe club? mergea foarte bine oricum noi castigam campionatu chiar daca nu puneati presiune
  acuma daca pleaca domnul vama pleaca si sumi , atuncea se alege prafu si in campionatu asta de rapid…va rog frumos ganditi-va bine si mai dati bani acolo la buget pentru ca daca ramane dinu si cu sumi sigur ne calificam intr-o cupa europeana si ne luam banii de acolo…te rugam nu te mai injuram dar fa asta pentru noi pentru ca iti vei recupera fanii…vrem spectacol in giulesti..il vrem pe vama si sumi…domnule vama va rog eu nu plecati , tineti la noi si noi tinem la voi

 26. Domnule Copos nu-ti bate joc de munca jucatorilor si a staffului tehnic, de sprijinul a milioane de fani si de contributia lui Dinu Gheorghe care a adus Rapidului cele mai mari performante din istorie !!! plateste jucatorii si o sa vezi ca-ti vei primii banii inapoi de la UEFA!!!

 27. Stimate Domnule George Copos, va raspund la tot ceea ce m-ati intrebat , dar si ca o rectificare a neintelegerilor exprimate mai sus.
  De la bun inceput va declar ca va stimez foarte mult, iar vehementa mea a venit de la o neintelegere a textului scris de Domnia Voastra. V-am admirat de mult timp si am vazut in dv., un om de afaceri cinstit, educat, atipic pentru mediul de afaceri romanesc. Am si eu o intrebare pentru Domnia Voastra:Ce cautati in mediul acesta fotbalistic, unde stilul grobian este la el acasa? De la TV., oamenii nu va cunosc adevaratul caracter si inteligenta dv..
  Cand mi-ati raspuns, cat de greu vi-a fost la inceputul afacerii Domniei Voastre, m-a cuprins un regret adanc, caci v-am judecat gresit, iar pentru acesta va cer scuze, caci nu-mi place sa fiu nedrept.
  Eram revoltat pentru tot ceea ce se intampla cu tara acesta, caci parca e un blestem, ca nu avem o democratie reala, deschisa, ci o falsa democratie. Unde sunt acele dezbateri de idei, critici in societatea noastra civila? De ce vorbim in soapta, cand putem sa vorbim deschis despre ceea ce inseamna Democratia, adica puterea poporului, singura forma politica, unde se dezbat deschis idei, care duc la constructia unui stat. Oare nu asa obisnuiau sa discute si anticii greci in Agora?
  Trebuie sa va marturisesc ca, nu sunt un comunist, fiind credincios, iubesc pe Dumnezeu si nu un regim politic care a distrus mii de intelectuali, fara sa aiba vreo vina. Daca v-am dat aceasta impresie , a venit momentul sa ma explic:Cred intr-o fratie a oamenilor, dar aceasta se poate realiza numai prin intermediul Credintei in Dumnezeu. Caci nu poti cunoaste pe Dumnezeu daca continui sa pacatuiesti. Numai prin iubirea adevarata de Dumnezeu putem sa cunoastem Adevarul , si sa iubim pe aproapele nostru.
  Mi-ati dat exemplul a doi oameni de succces: Carlos Slim si Ingvar Kamprad, dar si de Napoleon, acesta printr-un citat ramas celebru. Eu vin cu un contra argument, povestea lui avva Daniel, preotul Schetiei, cu privire la evlaviosul cioplitor in piata Evloghie, acesta ingrijea de fiecare crestin care avea nevoie de un ajutor, iar banii nu-i ajungeau, caci ii cheltuia cu acestia, atunci acel preot Daniel se ruga Lui Dumnezeu pentru a-i da lui Evloghie bani multi pentru a-i ajuta pe cei multi. Intr-o zi o entitate superioara l-a intrebat: “Ce-i Daniele?’ Si-i spuse pt. tot ce se ruga, ca sa-i dea lui Evloghie bani pentru a face bine mai multora. Iar el i-a raspuns:” Nu, ca se va vatama”. Dar, l-a intrebat pe Daniel daca isi pune sufletul chezas, si el incuviinta asta.
  Evloghie, gasii intr-o zi multi bani si pleca la Bizant, acolo deveni o persoana cu grad inalt si cu trecere in societatea aceea. Daniel porni in cautarea lui pentru a vedea roadele lui, doar sufletul si l-a pus chezas. Atunci cand a ajuns la poarta lui, a gasit numai umilinta si batai din partea slugilor lui Evloghie, vazand ca nu poate vb. cu el se intoarse pe corabie, scarbit de tot ce i se intamplase, adormi si-i aparea in vis:”Miluieste-ma, stapana lumii!Pt. chezasia lui Evloghie sunt spanzurat!” Si ea a zis :”ma voi ruga pt tine”. ‘ Mergi la chilia ta. Vezi cum voi aduce pe Evloghie la randuila cea dintai”. Cand a devenit Iustinian imparat, s-a intamplat o revolta, iar Evloghie era implicat, celor care au fost implicati li s-a taiat capul, iar el fuge noaptea si scapa. El se intoarse in tara sa natala si se apuca de vechea meserie de pietrar. Gasinndu-l Daniel pe Evloghie i-a spus:’Cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate intru intelepciune le-ai facut! Cu adevarat Tu, Doamne, faci săraci şi îmbogăţeşti, smereşti şi înalţi şi judecăţile Tale sunt nenumărate! ”
  Cat despre Napoleon, omul despre care s-au scris peste 200 000 de lucrari, impresioneaza, fascineaza si continua sa domine istoria, G. Lefebvre:’ Clasic si romantic; imaginativ si realist, toate la un loc”.Iar poetul si omul politic Chateaubriand, care nu l-a agreat niciodata, la moartea marelui corsican a fost nevoit sa faca remarca:’Cel mai puternic suflu de viata care a animat vreodata argila omeneasca”. Atunci cand i s-a obiectat de catre ministrul Aubry ca este prea tanar ca sa fie general de artilerie, el a replicat:”Pe campurile de batalie se imbatraneste repede! Iar eu de acolo vin…”
  Dezinteresat material, din economiile severe pe care le facea din lista lui civila, desi ajunsese suveranul cel mai bogat, nu poseda nici o proprietate personala. In acest context, a declarat:”Eu am avut pasiunea fundatiilor, n-am avut avut niciodata pe aceea a proprietatilor”.
  Cat despre A.Schopenhauer, si una din cele mai reprezentative lucrari ale lui: Die Welt ales Wille und vorstellung, 1819(Lumea ca vointa si reprezentare). El spunea ca ” lumea este in sine vointa”. El este un idealist, din punct de vedere epistemiologic. El isi incepe opera sa capitala cu afirmarea categorica: ” Lumea este reprezentarea mea”, care este aceea a unui pur idealist. Dar, pentru el, lumea este in sine o vointa, idee care face din el , din punct de vedere ontologic un realist. Ca si Kant, Schopenhauer a fost un apriorist. El admitea ca lumea sensibila este aparenta. El a crezut ca pe calea unei intuitii care se elibereaza de formele apriorice ale gandirii putem cunoaste natura lucrului in sine, care este vointa.
  Pentru Mihai Eminescu, A. Schopenhauer, are o influenta in gandirea filosofica a acestuia.Eminescu spune: ” Schopenhauer e unul din cei mai aprigi aparatori ai proprietatii; sentimentul de patrie e-n ochii lui atat de mare, incat in scara virtutiilor omenesti sacrificarea pt. patrie e aproape de sfintenia deplina, de asceza.”
  Eminescu, lui Slavici ii da sfatul sa nu-si piarda vremea cu Kant, Fichte, Schelling si Hegel, ci sa porneasca de la Schopenhauer.
  Cat priveste povestea sau metafora cu “cuiele” am mai auzit-o de la cineva, poate Ion Tiriac. Da, este elocventa si corecta.

  Cat priveste pilda talantilor, este adevarat ca Dumnezeu vrea sa sporeasca credinta omului si nu sa o ascunda. Nu-i o referire la zarafi sau la cum sa-ti inmultesti averea. La intrarea in Ierusalim IIsus darama tarabele zarafilor, pentru ca nu aveau ce cauta in Casa Domnului. Cand IIsus la 12 ani ajunse in Casa Tatalui Sau, vorbea cu cei batrani, citind pe Solomon:”Dar oare va locui oare cu adevarat Dumnezeu pe pamant? Iata, cerurile si cerurile cerurilor nu pot sa Te cuprinda:cu cat mai putin casa aceasta pe care Ti-am construit-o eu!”

  Cu deosebita consideratie,
  Rafael

 28. Domnule George Copos, stiu ca sunt offtopic, dar m-am saturat sa
  vad clubul Rapid cum incepe sa sufere atunci cand ii merge bine.
  As putea sa va acuz ca faceti jocurile cuiva,dar nu o fac, as putea sa
  va injur, dar inca nu o fac pentru ca lucrurile acestea sunt doar speculate
  de altii. Va promit ca daca vorbele ce se aud zilele acestea se vor
  adeveri si linistea echipei va fi stricata, o sa imi dau jos haina de
  gentleman si o sa imi apar clubul impotriva celor ce ii fac rau. Ca mine
  sunt multi si va asigur ca va exista o revolutie impotriva dumneavoastra.
  Hai sa va fac un calcul logic daca clubul ar intra direct in UEFA Champions
  League.
  1) Investitii George Copos pana la intrarea in Liga
  10 mil de euro (-10) – dumneavoastra ati investit doar 5 pana acum
  2) Profit dupa intrarea in Liga
  13 mil de euro + 7 miloane drepturi de televizare +
  2 miloane de euro sponsori + 3 milioane de euro din bilete
  = 25 de milioane de euro, de aici se deduc cele zece investite asa ca
  FC Rapid o sa aiba un profit de 15 milioane de euro.
  Fiti baiat destept si ascultati presedintele si antrenorul, oamenii
  acestia chiar vor binele clubului, lucru pe care Zotta ce escroca clubul nu
  il facea mai mult se ducea si dadea cu goarna la stana ce se intampla in
  club.
  Vreti sa eliminati niste bani desfintati postul lui Manea, nu face nimic
  si papa banii degeaba.
  Referitor la cei trei jucatori: Bozovic, Spadacio si Lazar, primii doi
  merita marirea de salariu, Lazar poate sa plece pentru ca nu mai joaca
  si franeaza jocul mereu. Din banii care pe care il ia Lazar puteti sa
  le mariti salariile lui Bozovic si Spadacio si va mai raman si bani de
  buzunar.

 29. Domnule Copos, ca sa fiu on-topic, i-a pune mana si plateste restantele si impozitele* la Stat** ca sa aibe si Statul de unde sa iti dea bani in viitor…
  Nu incerca sa platesti doar minimele ca duci Statul de rapa..

  Legenda:
  (*) – Respecta contractele si angajamentele pe care le-ai facut…
  (**) – Unicul si eternul Rapid , un “Stat” in care multi investesc iubire, timp si bani , dar nu astepata decat respect in schimb … Chiar daca in inimile tuturor rapidistilor exista dorinta arzatoare de a vedea rapidul camioana, ne multumim si cu un loc de cupa uefa atat timp cat vedem ca jucatori dau tot ce e mai bun in ei, iar Dumneavoastra Domnule Copos faceti un efort minim pt a ajuta echipa…

 30. Stimate Domnule Copos,
  Ca un adevarat patriot ce ma consider,cred ca ceea ce3 se intampla in tara asta este hotie la drumul mare din banii contribuabililor.Sa ma explic.Cum poti sa cresti TVA-ul cu 5%,in felul asta furi 5% din profitul oamenilor de afaceri,pe motiv ca nu ai bani la buget,cand tu,statule,inca nu ti-ai epuizat toate posibilitatile de colectare de bani? Ca de exemplu:spaga medicilor si asistentelor, veniturile producatortilor agricoli,prostituatele,meditatiile la negru,etc…. Cand o sa se faca o legislatie prin care toti sa contribuie la bugetul statului,cand o sa se cheltuie acest buget intr-un mod optim si cu simt de raspundere,cand toti ministrii acestei tari isi vor face datoria cu simt de raspundere in interesul poporului roman,atunci voi fi de acord sa acord intelegere guvernului.Pana atunci,sunt niste hoti care ar trebui dati pe mana justitiei si inchisi in puscarie pentru batjocura carte o fac cu noi,cei care platim taxe in aceasta tara.

 31. Domnule Copos,

  Acum ceva vreme am propus un jucator, interesant la acea vreme, pe nume Al Mohammady, intre timp a ajuns in Premier League la Sunderland.
  Vin cu o alta propunere, alegerea de a incerca pista e la latitudinea domiei Dvs.
  Jucatorul egipteam Mohamed Zidan de la Dortmund, nu mai prinde echipa sezonul acesta, si ar putea fi o solutie de imprumut cel putin pe 6 luni, ce credeti?

  Succes in continuare.

 32. Domnule Copos va felicit ca ati rezolavat-o cu salariile , stiu ca Dl. Dinu Gheorghe a depasit cu mult bugetul dar uitati-va cum joaca echipa … execelent !!! Va rog , este pentru prima data cand mergem la Timisoara si chiar cred ca vom castiga pentru ca avem o echipa trasnet plus ca revine Herea.Asa ca dupacele spuse va rog sustienti echipa sa fie clubul o familie si vin si performantele iar daca nici acum nu luam titlul si aveti datorii lasati clubul altcuiva si gata.Doamne ajuta!

 33. Cred ca cea mai mare minciuna in ultimii 20 de ani a guvernantilor a fost cea de a nu explica romanilor ce inseamna capitalism. Romanii au fost invatati sa li se de, ca li se cuvine, sa li se asigure, intr-un cuvant statul sa le poarte de grija. Asistam acum tocmai la aceleasi cerinte din partea sindicalistilor, toti vor salarii mai mari si daca se poate sa stea acasa sa primeasca bani. Este incredibil si probabil unicat in lume sa fii angajat la stat este prima optiune a tuturor in timp ce sistemul privat care duce economia nu are nici un drept. Toti bugetarii vor salarii mai mari dar de unde domnilor bugetari ca sunteti platiti datorita privatilor ori orice marire salariala bugetara nu poate decat avea repercursiuni negative asupra privatilor. Daca ar face toti privatii din Romania greva cu ce a-ti mai fi platiti? Munca la stat a devenit o afacere pentru toti incompetentii, lenesii, etc si ce bine se simt ei cand mai stau si acasa in “somaj tehnic” si primesc 75% din salariu. Asta e paradis si nu-l mai gasesti nicaieri in lume ca sa nu mai spun ca serviciile functionarilor de stat sunt de cea mai proasta calitate si nu au nici cel mai mic respect pentru privat de fapt cel care ii plateste. Ei cred ca banii din salariile lor vin din cer de undeva. Ca sa nu mai zic de invatamat, in Romania toti sunt studenti devenind doctori, avocati, etc. Pai tara asta are nevoie si de tamplari, electricieni, zugravi, etc. ca doar nu o sa construim numai spitale pentru ca facem doctori pe banda si trebuie sa le asiguram loc de munca. Ce tara de intelectuali suntem! Toata lumea vrea mai bine dar nu cu sacrificiul copiilor nostri care sa plateasca datoriile tarii sa tinem niste trantori acasa. Statisticile sunt cutremuratoare dar nu sunt facute publice ca nu mai ies calculele si o incurca hotii. In 2006 populatia pe teritoriul Romaniei era de aproximativ 18,5 milioane locuitori iar ei spun ca asistatii sociali in 2008 erau 13,9 milioane fara pensionarii de drept care mai sunt si acestia vreo 3 milioane. In 2008 dupa intrarea Romaniei in UE mai erau aproximativ 16 milioane de locuitori in Romania din care 16.9 milioane asistati sociali si pensionari. Hilar nu?! Unde erau putinii muncitori din romania aproximativ 5 milioane ca nu ies la socoteala. Natalitatea a scazut dramatic iar mortalitatea a crescut cutremurator iar noi eram aproximativ 22milioane in 2008 dupa statisticile lor. Iar cei 4,2 milioane de romani din Europa de unde au aparut? Numai Spania si Italia au mult peste 2 milioane de romani. Greu cu matematica. Si uite asa s-au dus banii de la buget cine stie unde ca nu iese socoteala populatiei de nici un fel. “Deschideti capul” vorba unui prieten de-al meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *