Cum de nu ne-am gândit la timp ?!

În 1990 eram, cred, singura ţară din lume care nu avea nici un ban datorie externă. Mai aveam şi visteria aproape plină. Aveam şansa unică de a dezvolta rapid sectoarele vitale şi care puteau asigura progresul: educaţia, sănătatea, infrastructura, agricultura, turismul.  În loc să facem asta, am aruncat banii pe fereastră, timp de 20 de ani, sub forma diferitelor pomeni electorale. Când spun „pomeni electorale” nu mă refer la clasicele beri cu mititei şi manele, oferite cu generozitate în campanii. Nu ele au pus pe butuci România. Mă refer la mijloace mult mai sofisticate de cumpărare a voturilor angajaţilor din sectorul public: înfiinţarea unui păienjeniş de agenţii şi instituţii publice inutile, creşterea continuă a numărului angajaţilor de la stat, ori cheltuielile necontrolate cu salariile, prin inventarea permanentă a tot felul de sporuri.

Nu există nici o explicaţie acceptabilă pentru modul în care au crescut cheltuielile inutile ale statului, în cu totul alte domenii decât cele vitale: educaţie, sănătate, infrastructură. Nu există scuză pentru modul inconştient prin care ţara a fost adusă în pragul incapacităţii de plată. Nu poate încăpea înţelegere pentru modul zănatic în care se promit măriri de salarii, în toate campaniile electorale, în timp ce situaţia economică devine tot mai dramatică. Un timp, găurile create în buget de telefoane, laptopuri, maşini şi deplasări în străinătate au fost acoperite prin vânzarea celor mai importante societăţi comerciale ale României: Romtelecom, Petrom, BCR, Dacia, Sidex şi altele. Cu toţii am crezut, în naivitatea noastră, că din banii aceia se vor reface şcoli, se vor renova spitale, se vor construi autostrăzi, se vor realiza centuri ocolitoare, se vor trage curent electric, apă şi canalizare în localităţi care, din acest punct de vedere, sunt încă în evul mediu. Nici poveste de aşa ceva. Banii luaţi pe BCR s-au dus, şi ei, în sporuri, majorări şi creşteri. Nu am nimic împotriva creşterilor salariale. E normal ca ele să aibă loc. În acelaşi timp însă, toate creşterile trebuie să aibă la bază performanţa economică. Scrie asta în cărţile elementare de economie, de 300 de ani încoace. Îţi creşte productivitatea muncii – îţi creşte şi salariul. Nu – nu. Cu cât o fi crescut, oare, productivitatea muncii în puzderia de departamente, agenţii şi autorităţi, astfel încât să se justifice creşterile, sporurile şi majorările? E cert însă că, în ultimii 5 ani, cheltuielile publice de personal s-au triplat.

Nemaifiind bani, s-au luat credite pentru plata sporurilor, majorărilor şi creşterilor. Aud acum că se pregăteşte un nou împrumut de vreo 5 miliarde de Euro, doar pentru anul 2010. Bine că, în sfârşit, s-a găsit şi vinovatul care trebuie sancţionat. Unul care nu se mai poate opune şi de care, oricum, nu îi mai pasă nimănui din politica românească: pensionarii.

Este extrem de neplăcut pentru mine, ca om de afaceri, să constat că tot acest dezmăţ pe banii publici se realizează, de fapt, pe socoteala mediului privat, care alimentează bugetul prin taxele şi impozitele pe care le plăteşte. În sectorul privat se generează ceea ce, statistic, numim „salariul mediu pe economie”. Diferenţa dintre acest indicator şi salariul mediu net câştigat de funcţionarii statului a crescut de la 45 de euro în anul 2000 la 115 euro în 2005 şi la 335 de euro în 2007. Noi ţinem cheltuielile în frâu, pentru ca „alţii” să poată benchetui !

Din păcate, noi, atât cei care am votat, cât, mai ales, cei care nu am votat, avem vina noastră.

Cum de nu ne-am gândit la timp ?!

4 Replies to “Cum de nu ne-am gândit la timp ?!”

  1. nea george ce cauta gustavo la rapid???asta e jucator de liga 2 greaca iar noi vrem titlul (nu este posibil asa ceva domnule copos)..ce facetiiii????TREZITI-VA!!!!!

  2. Si pe cine sa votam daca ar fii un candidat macar in care sa avem cat de cat incredere am merge la vot, eu personal nu mai merg pana nu candideaza un om in care sa am incredere.

  3. Ati fost vicepremier. Oare de ce nu s-a intreprins nimic pentru a nu se ajunge aici? Atitudinea dvs e tardiva. Mai semnalez ca ati uitat sa treceti langa BCR, Petrom, Dacia etc si Loteria Romana. Prietenii stiu de ce.

  4. Era o solutie sa se umble la pensii.15 % este mai putin decat tva de 24 %.Mai avem la indemana impozitarea averilor imobiliare.Baiu este cu cheltuirea banilor colectati.Statul oricum nu e in stare sa incaseze taxele,de aceea a bagat forfetarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *