Cu generozitate, despre zgârcenie

Pur şi simplu mi s-a acrit de clişeul ultra-folosit de unii din presa sportivă românească referitor la „zgârcenia lui Copos”, aşa cum fac, de pildă, cei de la Onlinesport. Atunci când îţi lipseşte o viziune coerentă asupra lumii sportului, precum şi talentul sau cel puţin măiestria profesională, cea mai facilă metodă de a-ţi face datoria de scriitor la gazetă este să apelezi la astfel de clişee: nu contează faptul că, în ultimii 16 ani, Rapidul a traversat cea mai fastă perioadă din existenţa sa, atât din punctul de vedere al prosperităţii economice, cât şi al rezultatelor obţinute pe teren (două dintre cele trei titluri de campioni naţionali din întreaga istorie – aproape centenară – a clubului; cinci din cele 13 cupe şi toate cele patru supercupe ale României din palmaresul clubului; cel mai lung parcurs european din aceeaşi istorie ş.a.m.d.); contează că, bătând monedă pe o etichetă nejustificată, dar care „dă bine” într-o aşa-zisă relatare sportivă, autorul consideră că s-a achitat de responsabilităţile sale atât faţă de cel care-l plăteşte, cât şi faţă de cel care-l citeşte.
Chiar dacă Daily Mail numeşte Rapidul „vecinul mai sărac”, asta nu înseamnă deloc că sunt eu vinovat, aşa cum, în ciuda oricărei logici, înţelege autorul de la Onlinesport. După cum am mai spus de multe ori, în ciuda insinuărilor sarcastice ale unor aşa-zişi jurnalişti, Rapidul n-a mai înregistrat în toată istoria lui o perioadă atât de bună din punct de vedere financiar precum cea din 1993 şi până în prezent şi, în această privinţă, provoc pe oricine să-mi demonstreze contrariul.
De fapt, toată lumea cât de cât informată în ale sportului ştie de unde se trage statutul de „vecin mai sărac” al Rapidului: în vreme ce cluburile comuniste Steaua şi Dinamo se bucurau de protecţia beizadelelor dictatoriale şi de tot felul de favoruri inclusiv financiare (amintiţi-vă doar de cotizaţiile obligatorii pe care le plăteau lună de lună militarii şi miliţienii), Rapidul făcea parte din categoria „etcetera”, câştigându-şi prin forţe proprii resursele.
De asemenea, mai vreau să le reamintesc celor care o ţin una şi bună cu „zgârcenia” un episod de mare „generozitate” din istoria foarte recentă a Rapidului şi anume anul 2008: conducerea clubului din acea vreme, în fruntea căreia se afla domnul Constantin Toma, a cheltuit cu mare dărnicie peste 9 milioane de euro (cam mult pentru un „vecin mai sărac”, nu?), fără ca rezultatele sportive să cunoască şi ele o creştere corespunzătoare. În schimb, această „generozitate” a pus în pericol chiar existenţa clubului, care era cât pe ce să rămână fără drept de joc în prima ligă dacă n-ar fi făcut „zgârcitul” pe dracu-n patru să rezolve situaţia; iar pericolul financiar cauzat de „generoşi” încă persistă. Decât aşa mărinimie, mai bine lipsă.
În fine, mergând pe aceeaşi monedă tocită a „zgârceniei”, un alt gazetar, de data aceasta de la o publicaţie cu care mă voi întâlni luni 21 septembrie în instanţă, ajunge la o concluzie de-a dreptul stupefiantă: „zgârcenia lui Copos a anulat un titlu al Rapidului”!!! Adică, datorită faptului că am refuzat să dau şpagă la meciul cu Craiova din 1998, unde Steaua pusese pe masă 300.000 de dolari, sunt vinovat de faptul că Rapidul a pierdut titlul de campioană!!! Adică titlul a fost pierdut (nu „anulat”, cum afirmă autorul) din cauză că eu am optat ca soarta lui să fie decisă în teren şi nu în culise, să fie decisă pe confruntare sportivă şi nu pe bani!!! Halal morală! Şi ne mai mirăm de ce a dispărut farmecul sportului, de ce violenţa e la ordinea zilei în tribune!
În concluzie, vreau să reamintesc tuturor celor care apelează cu atâta comoditate la clişee neinspirate că buna gestionare a resurselor este un principiu care face parte din ABC-ul managementului. Dacă asta înseamnă pentru unii „zgârcenie”, să fie sănătoşi!

8 Replies to “Cu generozitate, despre zgârcenie”

 1. Buna ziua,

  In primul rand vreau sa precizez ca sunt un fan rapidist abonat la peluza care va contesta, din punct de vedere rapidist nu am nimic in plus fata de membri acestei frumoase galerii, dar din punct de vedere personal sunt un tanar manager sau in comparatie cu dvs un manager in devenire.
  Intrebarea mea este de ce sa vindeti Rapidul, de ce sa vindeti munca de 16 ani, de ce sa vindeti un club pe care l-ati resuscitat si l-ati transformat din nou intr-un fenomen social. De ce sa vindeti un club care poate face performanta, daca va intoarce atantia catre acest club se poate autofinanta, are o baza, are suporteri, are, are jucatori, are tot ce trebuie sa faca bani si performanta si sa poata ajunge la auto finantare si chiar la profit. Nu tot respectul va contrazic cand spuneti ca numai puteti tineti clubul, eu cred case poate face toata treaba asta cu bani mai putini pana se va ajunge la performanta.
  Eu cred ca dumneavoastra trebuie sa continuati aceasta lupta cu Steaua si Dinamo, mai ales ca dvs ati fost primul care a avut curajul sa lupte cu acetste echipe comuniste.
  Eu sunt dispus daca veti continua sa va ajut daca am cum si daca imi veti cere.
  O zi placuta

 2. Domnule Copos
  E clar ca nu sunteti zgarcit sunteti foarte cumpatat.
  Multumesc pentru ANA IMEP sunteti printre putinii afaceristi care va mai ocupati si de productie cat de cat inalt tehnolgica.
  Va multumesc ca i-ati gasit alta echipa lui Maftei va rog gasit-i si lui Marius Constantin, cu ei, plus Coman, ati pierdut 2 campionate.

 3. Iar daca ati tine la clubul asta, l-ati vinde unui investitor mai potent, nu sa considerati clubul ca pe o jucarie proprie. Va multumim pentru ce ati realizat, dar Rapidul poate avea o situatie mai buna cu un alt inverstitor la echipa.

 4. George, iti multumim pentru tot ce ai facut pentru Rapid!
  Puteai face mai multe? Evident. Au fost si sunt momente cand nu ai avut rabdare. La club nu a existat o stategie pe termen lung decat in perioada Mircea Lucescu.
  La Craiova, in 1998, jucatorii si conducatorii echipei oltene au distrus viitorul Stiintei, ajutati fiind si de arbitrul Salomir. Acolo nu puteai face nimic. Multumim ca ai avut curajul sa te lupti cu Steaua si cu Dinamo intr-o perioada cand nimeni nu era dispus la asa ceva. Cele doua titluri castigate de Rapid au transformat definitiv fotbalul romanesc, incurajand si pe altii sa-si joace corect sansa si sa nu accepte tutela cluburilor bolsevice.
  Ai luptat cu arbitrii, cu federatia , cu ministerul de interne, totul pentru Rapid.
  Acum insa trebuie sa ai rabdare!!! Echipa joaca bine,castiga. Da un semnal jucatorilor ca indiferent de rezultate Hizo ramane antrenorul echipei. Are sansa sa ia titlul. Steaua e la pamant, Dinamo e inconstanta, celelalte sunt si ele in criza. Cu asa o oportunitate nu ne intalnim decat odata pe deceniu.
  Acum e momentul sa faci diferentza :rabdare, 2-3 jucatori si redu pretul biletelor.
  Rapidul are nevoie de suporteri si nu are nevoie de conflicte.

 5. Va salut pe Dvs. Domnule Copos precum si pe cei ce au comentat. Am considerat si consider ca sunteti cel mai de succes om de afaceri din Romania in sensul pur al profesiei respective. Consider ca ati facut lucruri bune si foarte bune pentru Rapid intr-o perioada in care nu exista pentru Romania decat steaua si dinamo. Este de admirat felul in care faceti afaceri, din punct de vedere profesional, dar totusi pentru un rapidist, si dumneavoastra stiti foarte bine cum sunt rapidistii trebuie sa existe o limita. Adica cele doua variante sunt foarte simple: ori vindeti odata si odata, ori investiti cat se cere pentru a crea performanta in sensul deplin al cuvantului. Eu cred ca pentru binele tuturor partilor ar trebui sa totusi sa vindeti sa va linistiti si DVS si noi. Cu respect un rapidist oarecare.

 6. Cum au zis evreii lui Isus Crisots : “nu pentru o lucrare buna aruncam cu piatra in Tine … ” asa si suporterii. Nu aruncam cu vorbe urate in D-voastra pt titlurile castigate, ci pt modul in care ati tratat Rapid-ul. Puteati face mult mai mult, dar ati refuzat. Rapid-ul putea depasi steaua si dinamo ca brand, iar castigul era de ambele parti : suporterii ca au o echipa care are aspiratii mari, iar D-voastra castigati pe plan economic.
  Cu respect, Ballack

 7. Bunaziua, am observat pe blogul dumneavoastra cum au fost facuti primi pasi in cariera de antreprenor dar eu as dori daca se poate sa ne spuneti putin mai mult si despre sucesele negative pe care le-ati avut si cum vedeti acuma problemele de atunci?
  Va multumesc!
  O zi buna.

 8. Domnule Copos, ca rapidist abonat la singura peluza deschisa a stadionului tin sa va reprosez pretul foarte mare al biletelor si abonamentelor care este total nejustificat, avand in vedere ce ni se ofera de acesti bani. Suporterii rapidisti trebuie sa vina in numar cat mai mare la stadion dar dumneavoastra in acest moment nu facilitati acest lucru. Nu exista nici macar un sistem de recompensare a fidelitatii suporterilor abonati,lucru intalnit la toate cluburile cu pretentii. Am gasit de altfel foarte deranjant faptul ca jucatorilor clubului nostru nu li s-a platit chiria in cateva cazuri. Apreciez ce ati facut dumneavoastra pentru Rapid dar managementul dezastruos din ultimii ani face multi suporteri rapidisti sa doreasca plecarea dumneavoastra. Ma bucur ca ati realizat ca nu se poate merge pe o cale de mijloc atunci cand e vorba de conducerea unui club cum este Rapid si ca negociati vanzarea clubului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *