Confuziile Măriei

Confuzia lui Lutz Stache pe care o invocă Maria Andrieş în editorialul din „Gazeta sporturilor” de ieri, 19 octombrie, este nimica toată pe lângă confuzia imensă în care se află însăşi autoarea. Dar asta n-o împiedică să-şi verse veninul deghizat în sarcasm cu un năduf demn de o cauză mai bună.
Nu e prima dată când schimbăm replici. În ceea ce mă priveşte, mă deranjează mai puţin criticile pe care mi le face, în schimb nu pot să accept revărsarea gratuită de răutate care răbufneşte din aşa-zisul editorial, răutate inexplicabilă şi chiar de-a dreptul periculoasă pentru sănătatea unui om atât de tânăr.
Atunci când pleacă de la prejudecata că vânzarea Rapidului e un fel de joc de-a „Frumoasa şi bestia”, autoarea comite o gravă confuzie pe care, şi mai grav, o transmite şi cititorilor săi. Adică pleacă din start de la prejudecata că, în toată povestea asta cu vânzarea, Stache e un biet naiv, iar Copos e personajul cel rău.
Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa. Pur şi simplu, este vorba de negocierea unui deal între doi oameni de afaceri care îşi cunosc foarte bine forţa şi competenţa în domeniu şi care negociază conform regulilor specifice business-ului. Din acest punct de vedere, pe mine m-a deranjat, printre altele, condescendenţa cu care Maria Andrieş îl tratează pe Lutz Stache; ei bine, dacă nu ştia, o anunţ eu pe autoare că acest businessman gestionează o avere de un miliard de euro, avere care n-a fost făcută de un neştiutor neajutorat care cade mai mereu victimă unor confuzii, ci de un manager extrem de priceput.
După cum m-au deranjat şi afirmaţiile pe cât de veninoase, pe atât de lipsite de temei făcute la adresa mea: care bucurie pentru neplata primelor, în condiţiile în care jucătorii rapidişti sunt printre puţinii din Liga I care la ora actuală nu au nicio problemă cu drepturile băneşti ce li se cuvin? Care neînţelegeri cu „chiria la minister”, în condiţiile în care, deşi stadionul nu este al nostru, am investit în el peste 2 milioane de euro şi chiar în aceste zile lucrăm la realizarea în Giuleşti a celui mai bun gazon din ţară?
Asemenea unora dintre suporterii care n-au prea dat pe la şcoală, autoarea confundă managementul resurselor unui club cu risipa nesăbuită de tipul „hai, nea George, dă-le bani la băieţi, că văd ei ce-or să facă pe teren”, iar cine nu procedează aşa înseamnă că e zgârcit. Iar pe Stache, săracul, autoarea îl sfătuieşte că ar trebui să se mai informeze atunci când îşi pune în gând să cumpere Rapidul. Ei bine, o înştiinţez pe „fata de la ultima pagină” că domnul Stache este extrem de bine informat din acest punct de vedere, astfel că nu riscă să cadă victimă vreunei confuzii.
Mai uşor cu veninul, Mărie, că nu face bine la fiere!

7 Replies to “Confuziile Măriei”

 1. Cum ramane cu eventuala intrevedere domnule Copos?
  Va este chiar atat de greu sa mi-o refuzati aici, pe blog?

  Poate reusim si noi (Rapid) sa jucam totusi la egal cu adversarii directi pentru locurile de Europa ( pana acum, 3 meciuri, 3 infrangeri ) si poate reusiti sa faceti echipa tehnica sa inteleaga ca, anul acesta campionatul se ,,va duce” cu 7-8 echipe intr-o marja de 6-10 puncte pana prin etapa 30.

  Chiar trebuie ei ( respectivii adversari pe care vi-i repet pentru ultima oara: Steaua, Dinamo, C.F.R. Cluj, Timisoara, Urziceni, Vaslui, Brasov ) sa ,,ia” 3 puncte din confruntarile cu noi iar noi nici macar unul? —- Ma rog, Vasluiul a fost infranta, dar cu cate emotii….

 2. Am vazut si eu ,,opera” lui Alexandru Tudor de sambata trecuta dar totusi, chiar nu exista un om la Rapid care sa se bata pentru imaginea pe care astfel de personaje ne-o sifoneaza in mod sistematic?

  Regretatul Ioan Chirila, in volumul ,,Lucescu” parte a integralei editate de ziarul unde lucreaza si ,,Maria” spunea printre multe altele:

  pag. 14
  ,,…..Incepe o emisiune de sport pe un post romanesc. Printre invitati e si Razvan Lucescu. Mircea da sonorul mai tare. Il intereseaza tot ce spune fiul sau. De mic i-a tot spus: //Pe teren se joaca doar prima parte a meciului, Razvane. A doua e in presa, la radio, la televizor…//……Mircea se repede la telefon. Suna…..suna….raspunde!//Bravo, Razvane, ai fost bun, dar uite care-i treaba:m-a chemat Moratti la Inter// //Uaaau…si?// //Pai asta-i, ca nu prea stiu ce sa fac…N-AS VREA SA INCURC PE NIMENI…//Razvan ia foc.//Tata, sa nu faci o prostie!//”….

  pag. 15
  ,,//Lasa, ca nu moare Rapidul fara tine//….
  In acea noapte, somnul nu s-a lipit de Mircea Lucescu…..Ce sa faca?Cum sa lase NETERMINATA TREABA INCEPUTA LA RAPID?….Pe 31 octombrie (1999 nota mea), Rapid a jucat la Suceava, 1-0 cu Foresta. A doua zi, Inter Milano a pierdut acasa, 2-3, meciul cu Bari……Lucescu l-a informat imediat pe patronul Rapidului, George Copos, despre telefonul lui Moratti. //Las’ ca nu te pune el la Inter!// si-a facut singur curaj Copos”………

  pag. 16
  ,,….Luni, 30 noiembrie (1999 nota mea), ora 8.30. Mircea Lucescu intra in biroul lui George Copos mai devreme ca de obicei….Lucescu il anunta pe patronul Rapidului ca peste cateva ore pleaca la Milano….Copos nici nu vrea sa auda….COPOS A EPUIZAT TOATE MIJLOACELE. Incepe sa planga!….Plange ca un copil…//SI RAPIDUL NOSTRU MIRCEA?//………..”

 3. niti_rapid…cine sa se bata pentru imaginea Rapidului?…tu nu vezi ca nu avem nici management si nici marketing?…si asta de ani buni…asta e si motivul pentru care dl Copos trebuie sa vanda Rapidul,dansul nu mai face fata realitatilor din fotbalul actual,am ajuns bataia de joc a arbitrilor,fraierii fraierilor…pai daca nu mai faci fata te dai la o parte si lasi pe altul,cineva cu mai multe resurse,sa faca mai mult…cum e posibil sa pui pretul unui bilet la tribuna a-2-a 50 de RON?…daca cineva vrea sa vina cu familia la meci trebuie sa plateasca 150-200 de RON,daca nu mai mult,doar pe bilete!…marea majoritate a rapidistilor nu fac parte dintr-o categorie a suporterilor cu posibilitati financiare deosebite si mai vorbim de management?…pur si simplu nu exista…vindeti d-le Copos si faceti-o cat mai repede…:(

 4. domnule copos de unde sa-mi iau si eu un tricou cu rapid?nu de la lotto,ce cu numele unui jucator pe spate!de unde sa-mi iau un fular cu rapid???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *