Comunicat al FC Rapid. Insolvenţa – singurul mecanism juridico – economic care poate salva clubul

Fotbal Club Rapid este organizat în prezent ca societate comercială pe acţiuni. O perioadă de timp activităţile clubului au fost încununate de succes, din punct de vedere sportiv. Începând cu ianuarie 2009, de când noi, recunoaştem, am făcut o imensă greşeală şi am re-preluat clubul, situaţia s-a deteriorat, acumulându-se obligaţii financiare împovărătoare.

În această situaţie conducerea clubului a căutat să identifice cea mai potrivită metodă de redresare a finanţelor clubului şi de salvare a existenţei acestuia.

Considerăm că această metodă este cea a insolvenţei.

Insolvenţa reprezintă acea situaţie în care debitorul nu mai dispune de suficiente fondurilor băneşti pentru plata datoriilor sale. Procedura de insolvenţă se poate aplica oricăror persoane juridice de drept privat care desfăşoară activităţi economice, deci şi cluburilor de fotbal constituite ca societăţi pe acţiuni.

Insolvenţă înseamnă că, spre exemplu, o societate, în cazul de faţă SC Fotbal Club Rapid SA, nu dispune, la un moment dat, de sumele necesare pentru a-şi plăti datoriile.

Legea insolvenţei are ca scop instituirea unei proceduri prin care să se acopere datoriile celui aflat in insolvenţă. Se urmăreşte salvarea societăţii aflate în dificultate prin reorganizarea acesteia, pe baza unui plan întocmit în acest sens. Procedura se derulează sub conducerea unui administrator special şi sub supravegherea unui administrator judiciar. Pe parcursul procedurii societatea este obligată să îndeplinească schimbările de structură prevăzute în plan. Procedura insolvenţei nu urmăreşte aşadar distrugerea societăţii ori intrarea ei în faliment. Este, pur şi simplu, un mecanism de „curăţare” de datorii a societăţii şi de însănătoşire financiară a acesteia.

După declanşarea procedurii de insolvenţă, societatea respectivă urmează să treacă  printr-o restructurare, în speranţa că ea se va „însănătoşi“. De asemenea, conducătorii companiei care a cerut insolvenţă nu vor mai controla situaţia financiară, de ea urmând a se ocupa administratorul judiciar. Acesta va stabili ordinea şi modul în care creditorii îşi vor recupera banii de la societatea care a intrat în insolvenţă.

Prin comparaţie, falimentul înseamnă o procedură diferită, aceea de încetare a existenţei unei societăţi comerciale, încetare ce se aplică acelora societăţi care nu – şi mai pot onora datoriile.

În România au existat şi până acum situaţii în care chiar şi cluburi sportive de reală performanţă, campioane ale României şi participante în cupele europene, să acumuleze datorii semnificative. Ca atare, ele au intrat în executare silită şi împotriva lor s-a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă. Printre cluburile care, în timp, s-au aflat în asemenea situaţii se numără: Asociaţia F.C. Unirea Urziceni, Clubul Sportiv Unirea Urziceni, Clubul Sportiv Politehnica Unirea Iaşi, Clubul Sportiv FC Farul Constanţa, Societatea Fotbal Club Unirea 2006 SA din Alba Iulia, Fotbal Club U Craiova SA, FC Bihor Oradea, Asociaţia Fotbal Club Naţional Bucureşti.

Procedura de insolvenţă este aplicată cu succes şi în străinătate, în vederea salvării cluburilor de fotbal aflate în dificultate. Multe cluburi faimoase au trecut prin această experienţă: Queens Park Rangers, Derby County, Ipswich Town, Leeds United, Southampton – în Anglia, Dundee şi Rangers – în Scoţia, Mallorca – în Spania.

Leeds United, spre exemplu, a avut probleme financiare începând cu luna mai 2007. A intrat în administrare specială, a depăşit perioada critică şi s-a redresat. Trecerea prin reorganizare a ajutat clubul să devină atractiv pentru investitori, astfel încât acţiunile au fost achiziţionat, 100 %, de fondul de investiţii private „GFH Capital”, clubul găsindu-şi astfel un finanţator solid.

Queens Park Rangers a trecut prin dificultăţi financiare în 2007 – 2008, atunci când clubul a fost pus sub administraţie financiară. În urma redresării sale acţiunile clubului au fost cumpărate de proprietarii Formulei UNU, miliardarii Bernie Ecclestone şi Flavio Briatore. Ulterior, şi miliardarul Lakshmi Mittal a cumpărat un pachet de acţiuni ale clubului.

Şi în Spania sunt echipe care au traversat perioade mai puţin faste şi au parcurs etapele procedurii de insolvenţă. Spre exemplu Real Club Deportivo Mallorca, câştigătoare a Cupei Regelui în 2002–03, a intrat sub administrare specială în mai 2010. În final, clubul a fost preluat de un consorţiu din care face parte şi superstarul tenisului, Rafael Nadal.

În aceste condiţii solicitarea de a se aplica procedura insolvenţei în cazul lui FC Rapid SA trebuie înţeleasă ca o măsură de protejare şi de salvgardare a clubului, în vederea însănătoşirii sale financiare cât mai rapide, şi de achitare a datoriilor restante. Suntem convinşi că măsurile ce vor fi luate vor împiedica declanşarea a ceea ce cu toţii dorim să evităm, respectiv procedura falimentului.

FC Rapid SA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *