Cine are de profitat din distrugerea capitalului autohton ?

Există un subiect care pentru mine a devenit o adevărată obsesie.

Sunt om de afaceri. În opinia mea afacerile se fac pe două planuri: unul este cel al afacerilor propriu – zise: produci, vinzi, transporţi, asiguri servicii etc. Al doilea plan, mai puţin vizibil şi mai greu accesibil, este cel al construirii unui mediu de afaceri care să fie prietenos şi funcţional.

În prima parte a carierei mele m-am ocupat, fireşte, de primul plan. În timp am conştientizat că cineva dintre noi, oamenii de afaceri, trebuie să îşi asume responsabilitatea de a se implica în îmbunătăţirea mediului de business, în asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii acestuia. Acela a fost momentul în care am acceptat oferta de a intra în politică.

În cei câţiva ani în care am fost membru al Senatului şi al Guvernului am încercat să ating obiectivele pe care le cunoşteam din practică şi pe care le convenisem cu reprezentanţii marcanţi ai vieţii de afaceri din România. Am lucrat la Legea Patronatelor pentru a coagula organizaţiile investitorilor, la proiectul Legii Holdingului, la modificarea Legii Societăţilor Comerciale, la introducerea guvernanţei corporatiste şi la alte câteva proiecte majore.

Am avut prilejul de a lucra atât cu patronatele române cât şi cu organizaţii ale investitorilor străini, cum ar fi Am Cham ori Consiliul Investitorilor Străini. Am constatat că, pe de o parte, organizaţiile noastre patronale erau mult prea numeroase şi prea divizate. Pe de altă parte organizaţiile investitorilor străini vorbeau toate prin aceleaşi canale şi apărau aceleaşi poziţii – bravo lor ! Am încercat să îi conving pe „ai noştri” că problema nu este, spre exemplu, „cine merge la conferinţe internaţionale”, ci aceea de a şti „ce facem în continuare pentru a fi mai competitivi”. Nu am reuşit. Partidul din care făceam parte era mic, aşa că, la un moment dat, am ieşit de la guvernare şi m-am retras din viaţa publică cu gustul amar al lucrului neterminat. Azi sunt şi mai multe organizaţii patronale, cu şi mai mulţi preşedinţi care vor să meargă, toţi, dacă  s-ar putea, la conferinţe la Geneva sau la Bruxelles.

Un lucru rămâne totuşi straniu: în timp ce capitalul extern din România este sprijinit în diferite moduri, cel autohton are parte, surprinzător, de un cu totul alt tratament: împotriva investitorilor români importanţi s-a dezlănţuit o adevărată maşinărie de creat dosare penale. Aproape că nu există vreun investitor român semnificativ care să nu fi fost chemat în faţa organelor de cercetare penală sau a instanţelor de judecată.
Care sunt consecinţele ? Experienţa de la Holdingul ANA este relevantă: în cei 7 ani de când încerc să demonstrez în instanţă că acuzaţiile care îmi sunt aduse sunt neîntemeiate, societăţile din Holdingul ANA au pierdut cam 100.000.000 euro anual din cifra de afaceri, adică vreo 700.000.000 euro în total. La aceste sume noi am fi plătit circa 350.000.000 euro taxe şi impozite la bugetele statului. Nu a mai fost cazul – reducându-se volumul afacerilor s-a redus corespunzător şi cuantumul taxelor şi impozitelor plătite. Statul a pierdut sumele cu pricina. Noi am pierdut totodată vreo 2.000 de locuri de muncă. Acum de soarta lor se ocupă, probabil, tot statul. Şi alţi oameni de afaceri români trec prin aceiaşi experienţă. Aşa că stau şi mă întreb: cine are de profitat din distrugerea capitalului autohton ? Statul ? Nu cred. Angajaţii ? Nici atât. Investitorii ? Să fim serioşi ! Atunci cine ? Mister !

Nu cred în teorii conspiraţioniste. Nu cred că cineva urmăreşte moartea capitalului autohton. Cred însă că problemele noastre ori nu sunt cunoscute, ori sunt neglijate. Ca atare cred că este necesară crearea unei organizaţii care să prezinte autorităţilor publice atât greutăţile cu care ne confruntăm cât şi necesităţile mediului de afaceri.

În această conjunctură salut înfiinţarea, mâine, 17 aprilie 2013, a Asociaţiei Investitorilor Români, structură care, sperăm noi, va fi o apărătoare a intereselor legitime ale ROMÂNILOR CARE INVESTESC ÎN ROMÂNIA. Voi deveni membru al acestei organizaţii neguvernamentale şi voi sprijini mediul de afaceri de pe poziţiile acesteia. Poate astfel vom reuşi să „trecem” proiectul de lege a holdingurilor şi alte acte normative care pot pune în mişcare economia română.

În fine, cred că ACUM întrebarea fundamentală nu este „Ce e de făcut CU România” ci „Ce e de făcut ÎN România”. Înfiinţarea Asociaţiei Investitorilor Români poate fi un prim răspuns. Să-l salutăm !

34 Replies to “Cine are de profitat din distrugerea capitalului autohton ?”

 1. Nu iti e rusine ???? Ai distrus clubul asta !!! Ce interese meschine ai ?????

 2. Nea George, nea George ce ne faci tu nea George. Din cate vad avaritia unora nu are margini, felul in care pot sa minta, nerusinarea de care dau dovada si incopetenta pe care incearca sa o converteasca in profesionalism. Niciodata George Copos nu a dorit binele Rapidului pentru ca intotdeauna George Copos si-a vazut interesul personal. Rapidul inseamna altceva, ceva pe care George Copos nu-l va intelege niciodata.

 3. Sa dea Dumnezeu sa iti crape toate afacerile.
  Ai luat Rapidul impecabil si uite unde l’ai dus !

 4. Multumim ! ” chiar ma gandeam pana cand o sa mai pierd seri prin oras, bani, zile de concediu…. sa vin la meciuri RAPIDULUI la Bucuresti .etc…mai bine la ora 11 nu ? cu cheltuieli mai putine ”
  In loc sa vindeti a-ti lasat echipa sa moara .

  SA VA FIE RUSINE Domnule COPOS !

 5. Probabil că investitorii străini respectă legea. Aşa au învăţat la ei acasă.
  Aici, acasă la noi, investitorii români au învăţat de mici să fie ”descurcăreţi” şi ”isteţi”. Altă cultură…
  E bine că legea nu-i iartă. Ca şi în fotbal, cu vorba bună nu se face curăţenie. Cu mătura, da, mai ales dacă are coada groasă.

 6. pt rautatea din tine , pt felul cum te-ai debarasat de acest mare brend =RAPID= , sper ca blestemul suporterilor sa te ajunga pe tine si afacerile pe care le conduci …eu n-am blestemat niciodata ( fiindca am gura pacatoasa ) pe nimeni , si nici acum n-am sa fac , dar ce-am auzit de la marea masa de suporteri , te ingrozeste …eu decat atat iti doresc : sa ai cosmaruri toata viata ta , sa nu poti dormi linistit ..cand o sa pleci ( cred ca ne intalnim in iad ), o sa-ti iei si banii castigati din fotbal ? o sa-ti tina de cald ?..astept cu interes semne la blestemele pe care le-am auzit , maxim in doi ani …mai vb .

 7. Tu, sa dea Dumnezeu ca toate afacerile tale sa ajunga in aceeasi situatie in care ai adus tu Rapid-ul!

 8. Sufar de o boala netratabila, ereditara, mostenita de la tata: m-am nascut rapidist, inainte ca Rada sa joace in Giulesti. Credeam ca m-am vindecat miraculos cand ati facut ghiorlaneala aia cu excrocul Taher, dar m-am trezit ca am aceleasi emotii cand marcheaza giulestenii.
  Felicitari pentru performanta rara de a ne retrograda desi pe teren, dar mai ales in tribune ne-am clasat foarte bune. Tineti-o tot asa.
  Am mai fost in B, n-o sa ma pot vindeca de boala mea, care in ultimele luni s-a acutizat. Numai dumneavoastra ma puteti scapa de ea daca faceti in continuare tot ce va sta in putinta sa nu ne lasati nici in B sa jucam, sa ne desfiintati clubul asta cu zeci de mii de suporteri, in toata tara, nu doar in Giulesti.

 9. Domnule Copos, va rog din suflet, vindeti echipa. E clar ca nu mai aveti nici forta financiara, nici energia morala sa mergeti mai departe. Vindeti pana nu e prea tarziu si o sa avem soarta Craiovei!!!!

 10. Domnule Copos….sunt unul din superterii Rapidului din Constanta…va rog respectos sa lasati Rapidul in pace….. din pacate echipa a ajuns in aceasta situatie din cauza dumneavostra….da este adevarat ca Rapidul a avut si de castigat de pe urma dumneavoastra vezi cele doua titluri castigate…dar asta nu va da dreptul sa faceti ce faceti in acest moment cu acest club istoric…Rapidul este al nostru al suporterilor si nu al dumneavoastra …a-ti castigat foarte mult de pe urma lui si stiti foarte bine asta ..este momentul sa il lasati pe mana altui om care speram noi sa il salveze…imi pare rau ca dumneavoastra a-ti lasat sa se ajunga aici doar pentru a scapa de niste datori pe care nu vreti sa le platiti si prin tot felul de ingineri financiare…va rugam lasati Rapidul in pace renuntati pur si simplu la el…nu meritam sa faceti asa ceva cu clubul nostru chiar nu meritam……

 11. nenea gheorge, lasa Rapidul in pace odata! nu-ti ajunge cat ne-ai umilit? cine te are la mana si cu ce, de ai disctrus echipa asta, cea mai iubita din Romania? LASA-NE!!! e un ultimatum!

 12. Pleaca te RUGAM !! Ne-ai distrus destul.Nu mai vrei..bine..vinde..pleaca..

 13. ti-ai batut joc de acest club…ti-ai batut joc de noi,de tot ce inseamna RAPID…..sa iti fie rusine.vom lua masuri..lucrurile nu pot ramane asa…noi suntem RAPID…

 14. Nea George, ai bagat Rapidul in datorii pana la gat. PLEACA! LASA-NE! Iti faci si tie un bine ca nu mai ai cu ce sa-ti bati capul, dar faci si RAPIDULUI un bine ca scapa de tine!
  LASA-NE!

 15. afara din giulesti cofetarule ! ti-ai batut joc de Rapid . ai dat cu Rapid pe jos — PLEACA ! PLEACA ! PLEACA !

 16. Cu citatele stam bine domnule copos(Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el). Constructia dumneavoastra la Rapid? Fuga dupa tunuri in ultii ani- banii de la champions league. Investitii in jucatori tineri -0. Ce jucatori au aparut de la juniori au fost rodul hazardului, in nici un caz al unei activitati bine organizate, al unui proiect care sa se intinda pe o perioada lunga. Fundatia construita de domnia voastra la Rapid se numeste Haos.

 17. Domnu George Copos,

  Nu mai plangeti de mila investitorilor autohtoni care joaca dupa alte reguli decat investitorii straini. In fiecare afacere pe care ati facut-o ati cautat profitul rapid.
  Afacerile se fac cu multa munca, cu truda si respectand regulile jocului.

 18. Te plangi ca ai bagat 40 000 000 milioane si ai falimentat clubul…. De ce nu ne spui si cat ai scos in 20 de ani…Renunta sa te inscrii la masa credala, fa o sponsorizare prin firmele tale, adu clubul pe 0, asa cum l-ai luat si te vom ierta …Nu mai poti sa minti !

 19. Nu el a distrus Rapidul ci mainile drepte pe care si le-a tot ales la Rapid (care, fie vorba intre noi, s-au comportat cam stangace)…
  Daca lasa Rapidul iar clubul va rezista si fara el, atunci va trebui sa intervenim sa ajutam. Cum? E foarte simplu. Umpland stadionul Giulesti (atat cat este permis) meci de meci, in orice divizie (liga) am evolua…

 20. “Incep cu un mesaj adresat lui copos cu mult inaintea problemelor actuale, respectiv pe 24 noiembrie 2012. Mesajul a fost transmis pe trei cai oficiale diferite. Bineinteles, nici un raspuns.

  Domnule Copos, incep acest mesaj prin speranta ca aceste randuri vor ajunge la dumneavoastra. Observ ca timpul va permite sa va promovati aptitudinile antreprenoriale, insa sunteti mult prea ocupat pentru a stabili viitorul echipei noastre. Odata spuneati ca Rapidul este farmecul vietii. Se pare insa ca acest farmec se pierde, suieratul de tren si funinginea Triajului fiind inlocuite de rasetele sadice ale rivalilor si de coloritul verde al banilor. Cateodata stau si ma intreb daca acei OAMENI minunati precum “Motul” Pittis, Colea Rautu, Maria Tanase si toata protipendada culturii romane iubitoare de alb-visiniu nu se rasucesc putin in mormant si nu li se ingreuneaza tarana cand se gandesc la Rapidulet. In ’23 povestea incepea cu putin iz muncitoresc, continuand apoi cu aerul monarhic din ’39, cand falnicul Giulesti mirosea a nou. Auzim de peste tot, pornind din mass-media plina de “obiectivism”, ba Rapidul retrogradeaza, ba ca Spiritul Rapidului sta sa moara. Oare? Bunicii si parintii nostri au asteptat 32 de ani un titlu, dupa ce primul fusese sarbatorit prin mersul pe jos de la Ploiesti. Campionatele nu au stat niciodata bine in vitrina Rapidului. Zilele de poveste cu zeci de mii de oameni din B de pe Republicii raman palmaresul nostru. Cupele consecutive din interbelic si finala pierduta cu Ariesul Turda, rejucarea meciului cu Venus, acesta este palmaresul nostru. Familiile care vedeau in Giulesti un bastion al anticomunismului, un centru de socializare si de exprimare libera, o agora moderna, descrisa magistral de Johnny Raducanu. Insa aceasta era cam greu vizibila din birourile UTC-ului. Daca maine Rapidul va retrograda, graul se va cerne de neghina. Cine nu poate iubi Rapidul in B, asta inseamna ca-si uita si reneaga trecutul, si nu merita nici macar sa pronunte cuvantul RAPID. Si eu cred ca dumneavoastra nu puteti iubi Rapidul cum o facem noi. Simpatia dumneavoastra dinamovista poate ca nu e o rana adanca pentru noi, (desi se spune ca poti sa-ti schimbi masina, sotia sau chiar sexul, dar echipa de suflet niciodata), poate ca gloriile ajunse in mizerie, stadionul pe care au ras si plans intregi generatii si acum ajuns in paragina ne revolta, insa nu ne declanseaza ura. Ce doare cel mai tare, domnule Copos este nepasarea. Care loveste lent, dar devastator. Daca intr-o seara veti sta singur pe Giulesti, in linistea tulburata doar de goarnele locomotivelor si tacanitul rotilor de tren, ar trebui sa auziti ecoul suturilor lui Bazil Marian, sa inchideti ochii si sa va imaginati gleznele de gazela si finetea driblingului furata parca dintr-un parfum al primadonelor de pe Champ-Elysee, modestia si ochii de peruzea ai “Minunii Blonde”, Baratky, imperialitatea “Ministrului Apararii” Dan Coe, si, cel mai important, strigatele suporterilor care aclamau sau apostrofau echipa. Ironia acestora la meciul de pomina cu febletea dumneavoastra din tinerete, dinamo, din 1987, atunci cand gheata de aur plutea usor prin gradenele stadionului, precum si privirea congestionata a lui Valentin Ceausescu atunci cand o mana de oameni contestau autoritatea suprema comunista. Dar stiti ce, domnule Copos? Dumneavoastra nu puteti privi lucrurile ca noi. Deoarece dragostea nu se confunda cu amicitia, iar pasiunea nu are de-a face cu simpatia. Stiu ca oamenii sunt nedrepti atunci cand spun ca sunteti singurul vinovat. Acum sunt Zotta si Taban, in trecut au fost Peseiro si Taher, iar pe alocuri am avut si noi partea noastra de vina. Insa cine nu se inflacareaza atunci cand iubirea vietii sale este calcata in picioare? Ce om care s-a indragostit de vuietul tribunelor poate fi condamnat pentru ardoarea cu care isi apara echipa? Vor veni vremuri cand banii dati diversilor indivizi de prin galerie pentru a potoli nemultumirile, scarba de actual a oamenilor ce iubesc aceasta echipa pentru ceea ce e, interesele economice si influenta unor asa-zisi suporteri vor disparea. Poate maine, peste 1 an sau 10 ani, dar la un moment dat vor disparea. Si atunci veti fi primul om care va trebui sa dea socoteala. Nu in fata mea, ca individ, ci in fata NOASTRA, ca entitate. Si acum intervine intrebarea care sta pe buzele multor Rapidisti: de unde rautatea aceasta masochista de a nu iubi cu adevarat o echipa, dar nici taria de caracter pentru a o lasa libera? De ce ati dus nehotararea si nepasarea la rang de arta? Eu, dumneavoastra, noi toti, la un moment dat vom disparea. Insa spiritul RAPIDULUI si istoria acestei echipe minunate, niciodata. Asadar, domnule Copos, care sunt adevaratele dumneavoastra intentii, si in slujba caror idealuri ne rapiti dumneavoastra, putin cate putin, cate o bucatica din suflet? “

 21. ” Mai e ceva.
  Nicaieri nu am vazut problema abordata din unghiul asta. Evident, nu ma mir prea tare, doar suntem in Romanica

  Mitica, intr-un acces de ipocrizie, declama: “pai, Real Madrid are 500 de milioane datorie si nu se mai supara nimeni, joaca bine mersi”

  Dincolo de clasica intoxicare cu prostii pentru prosti indobitociti (nu discutam despre datorii, ci despre datorii scadente si neonorate), nimeni nu sesizeaza cateva chestiuni

  – cum oare nici o institutie nu se sesizeaza atunci cand un club din Liga I ajunge sa aiba 40 mil EUR datorii (si alea acumulate in doar 4 ani). Gheorghe insusi a declarat ca la moemntul tranzactiei cu Taher, clubul avea datorii de numai 40,000 lei si toate datoriile din prezent s-au acumulat dupa acel moment. Declaratia asta nu vi se pare autodenunt?
  De ce fiscul/DNA nu incep o actiune de cercetare a modului in care clubul a reusit sa se indatoreze cu 10 mil EUR/an (in medie), in conditiile in care au existat venituri importante in aceasta perioada – vanzari de jucatori si drepturi TV???

  – nici o institutie nu gaseste “nepotrivit” ca un club din ro sa acumuleze in 4 ani 10% din cuantumul datoriei Realului din Madrid? Totusi, Rapid i-a adus pe Despotovici si Matic, nu pe Ronaldo si Figo…

  – atunci cand analizezi datoriile cuiva, nu analizezi ca unic criteriu cuantumul lor, ci si solvabilitatea si gradul de indatorare. Spre exemplu, Romania are o datorie publica mult mai mica decat a Germaniei, cu o pondere mult mai mica in PIB; totusi Romania este intr-un [cenzurat] mult mai mare decat Germania, pentru ca nu produce nimic si nici nu da semne ca ar vrea sa isi reduca cheltuielile.
  Deci – cum a ajuns Rapidul in situatia asta? Fiscul, DNA, presa – nu isi pune nimeni aceasta intrebare? Chiar nu da de banuit faptul ca Rapidul s-a indatorat la un creditor care este si actionar? Ca nu are datorii la banci, pentr ca acestea nu ar fi dat 1 leu unei entitati fara venituri, fara patrimoniu, dar cu datorii? Chiar nu miroase nimeni ca in spate e ditamai “ingineria financiara”?

  – imprumuturile acordate de catre firmele lui gheorghe Rapidului au diminuat profitul acestora. asta pentru stat se traduce in impozit pe profit neincasat. Daca schema aflata de Altona de la amicul sau e reala (eu ii dau mari sanse), atunci para-ndaratul pe circuitul firma creditoare – Rapid – agent – copos inseamna o distribuire mascata de dividende catre gheorghe, evident fara a se plati impozit pe dividende.

  – daca gheorghe va fi condamnat definitiv (La multi ani, gheorghe!), atunci pasul urmator (logic si de bun-simt) ar fi ca Rapidul (clubul) sa depuna o plangere impotriva lui gheorghe. De ce? Pentru ca banii pe care copos i-a sifonat (fapt deja dovedit), ar fi intrat in club si ar fi inchis parte din datoriile clubului, deci clubul ar fi putut evita insolventa. Mai mult, clubul ar trebui sa solicite auditarea tuturor transferurilor (vanzari) efectuate din ’95 pana azi.

  – Daca Taban nu ar demara aceste actiuni, ar trebui cercetat pentru abuz in serviciu imptriva intereselor companiei pe care o conduce

  Or fi si suporterii vinovati pentru situati in care s-a ajuns. dar primele vinovate sunt institutiile care au inchis ochii atatia ani la manariile lui Copos. Prima dintre ele fiind Liga lui Mitica. Un singur exemplu – planul de reorganizare nu a fost aprobat si din cauza contestatiei Corvinului. copos a “palmat” sute bune de mii din transferul lui Lobont si a mutat apoi Rapidul pe alta firma. Liga a inchis ochii la aceasta practica (de care aproape toate cluburile au abuzat), incurajand astfel hotia si jaful la drum “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *