Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Media

Domnului Tolontan. Cateva adevaruri

25.02.2014| 0 Comentarii
Postat in: Comunicate de presa, Media, Sport

Stimate domnule Tolontan,

De-a lungul a 8 ani aţi reuşit să ţineţi treaz interesul faţă de subiectul ”dosarul transferurilor” pe care, în ceea ce mă priveşte,  l-ați prezentat trunchiat şi tendențios. Sunteţi gazetar, trebuie să vindeţi ziarul, ca atare publicaţi în “Gazetă” informaţii despre sume calculate într-un mod pe care doar dumneavoastră personal îl puteţi, poate, descifra.

V-am prezentat informaţii şi v-am  dovedit, de mai multe ori, cu documente oficiale, că diferenţele care, potrivit dumneavoastră, ar exista între sumele de transfer declarate de clubul Rapid şi sumele real încasate NU EXISTĂ.

Continuaţi să faceţi abstracţie de documentele pe care vi le-am furnizat şi, ca şi acum 8 ani, continuaţi să afirmați – inclusiv în Gazeta Sporturilor din 25 februarie 2014 – că am declarat şi încasat alte sume decât cele reale.

Vă prezint încă o dată  datele şi înscrisurile doveditoare  referitoare la transferurile fotbaliştilor Dulca şi Bratu.

Referitor la transferul jucătorului DULCA:
În 1998 UFC Rapid l-a transferat pe jucătorul Cristian Dulca la Pohang Steelers Football Club din Coreea de Sud pentru o sumă totală de 600.000 USD. Tranzacţia a fost intermediată de mandatarul Kim Choung – Ho, impresar FIFA,  reprezentat de avocatul Sică Puşcoci, conform contractului de mandat din data de 30.11.1998, încheiat şi semnat de conducerea executivă a UFC Rapid. Din această sumă 450.000 USD au reprezentat indemnizaţia de transfer iar 150.000 USD au reprezentat remuneraţia cuvenită mandatarului. Plata indemnizaţiei de transfer de 450.000 USD a fost achitată în contul UFC Rapid Bucureşti în două tranşe: 120.000 USD au fost plătiţi în data de 31.01.1999 iar 330.000 USD au fost plătiţi în data de 1.02.1999. Suma de 150.000 USD a fost achitată de Pohang Steelers Football Club direct în contul dlui Sică Puşcoci, la data de 13.01.1999. Din aceasta suma, 145.000 USD au revenit impresarului Kim Choung – Ho.
Vă transmit alăturat documente care atestă afirmațiile de mai sus: documente bancare şi adresele  UFC Rapid  către bănci  din care rezultă,  fără echivoc,  că suma de  450.000 USD a fost încasată de UFC Rapid, prin bancă, iar suma de 150.000 USD a fost plătita de clubul coreean direct mandatarului.

Referitor la transferul jucătorului BRATU
Jucătorul Florin Bratu a fost transferat de la AFC Rapid Bucureşti la Galatasaray SK Istanbul conform contractului de transfer anexat, în care se prevede clar că  indemnizaţia de transfer este   în cuantum de 1.750.000 USD. Acest lucru a fost constatat şi însușit şi de către Garda Financiară care, în adresa înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție,  arată:
„Aşa cum s-a arătat mai sus, sumele de bani rezultate din transferul jucătorului de fotbal au fost încasate în totalitate: 1.750.000 USD = 1.730.230,18 USD plus 19.769,82 USD aceasta din urmă reprezentând indemnizaţia de formare care a fost transferată direct clubului „Tractorul Braşov”  de către Galatasaray.”(pag 11 din adresa nr. 3011996/14.03.2006 )

AFC Rapid nu are nicio legătură cu suma de 1.000.000 USD încasată de dl Gheorghe Popescu.  Suma nu face parte din indemnizaţia de transfer, plata acesteia  a fost  făcută în afara contractului de transfer, către o altă persoană decât părţile contractante, fiind o plată străină de AFC Rapid. In faţa Înaltei Curți, dl Gheorghe Popescu   a depus înscrisuri emise de Galatasaray SK în care se precizează clar că suma de transfer a jucătorului Florin Bratu   a fost de 1.750.000 USD şi  se arată ce reprezintă  suma de 1.000.000 USD plătită de clubul Galatasaray direct dlui Popescu.

Vă solicit să luați act  de aceste documente şi să încetaţi să publicaţi informaţii neadevărate şi vădit tendenţioase despre transferurile operate de Rapid.

Anexez:
Referitor la transferul jucatorului Dulca Cristian:
1.    Pohang Steelers –ordine de plata:
–    Ordin de plata din data de 13.01.1999 emis de Pohang Steelers – plata 120.000 USD in contul UFC RAPID BUCURESTI;
–    Ordin de plata din data de 13.01.1999 emis de Pohang Steelers – plata 150.000 USD in contul  dlui SICA PUSCOCI;
–    Ordin de plata din data de 30.01.1999 emis de Pohang Steelers – plata 330.000 USD in contul  UFC RAPID BUCURESTI;
2. Dovada plata suma de 120.000USD
–    SWIFT din data de 13.01.1999 ;
–    Adresa UFC Rapid din 01.02.1999/catre BCR  justificare incasare suma 120.000 USD;
3.    Dovada plata suma de 330.000USD
–    SWIFT din data de 01.02.1999 ;
–    Adresa UFC Rapid din 04.02.1999/către BCR  justificare încasare suma 330.000 USD;
Referitor la transferul jucătorului Bratu Florian:
–    Contract transfer Galatasaray din 01.09.2003/Act adițional din data de 27.02.2003/modificare termene de plata;
–    Extras adresa  nr. 3011996/14.03.2006 emisă de Garda Financiară.

Cu stimă,
Gheorghe Copos

P.S. Pentru informarea corectă a cititorilor dvs.  precizez că Alexandra Copos, fiica mea, se află în România din data de 15.08.2013. Deplasările ei, în tara şi în străinătate, nu au nicio legătură cu evoluția dosarului transferurilor.

Jurnal de instanţă: Un show mediatic de mare clasă

19.02.2013| 1 Comentarii
Postat in: Comunicate de presa, Media

Săptămâna trecută, în „Dosarul Transferurilor”, procurorul şi-a propus să capteze atenţia opiniei publice şi a mass media pentru o cât mai bună bucată de timp. Astfel, a înaintat Instanţei o cerere năucitoare, aceea de a se lua împotriva celor 8 persoane implicate în dosar măsura interdicţiei de a părăsi ţara. Asta în condiţiile în care nici unuia dintre noi nu îi trecea prin cap să facă aşa ceva. În documentul însăilat de procuror se arăta, în esenţă (comentariile imi apartin):
1.    Cei Opt au o atitudine vehementă faţă de Instanţă: niciodată o pedeapsă nedefinitivă, sau o atitudine, chiar vehementă, faţă de o instituţie a statului nu poate impune luarea unei măsuri preventive. Până la condamnarea sa definitivă, orice persoană se bucură de prezumţia de nevinovăţie. Dincolo de faptul că subsemnatul nu am manifestat, până la data formulării cererii de faţă, în nici un fel o atitudine vehementă, este bunul drept al meu, ca persoană prezumată nevinovată, să îmi clamez nevinovăţia.
2.    „Unii dintre inculpaţi (Copos Gheorghe…) au început să înstrăineze o parte din bunurile lor, ori acţiuni deţinute la diferite societăţi comerciale, sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperarea prejudiciului produs şi a le conferi resurse financiare sporite (…)”…..„Inculpaţii deţin importante valori financiare în ţară şi străinătate (…) relaţiile personale şi comerciale deţinute (? – n.n.) putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului ţării şi sustragerea astfel de la judecarea cauzei”. Eu nu am înstrăinat nici o parte din bunurile mele sau acţiuni deţinute la diferite societăţi comerciale, iar în cauză nu există nici un indiciu că aş fi procedat în sensul susţinerilor procurorilor. Cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenţei SC Fotbal Club Rapid SA, al cărui acţionar sunt, a fost formulată în urma celor decise în AGA, societatea conformându-se obligaţiei înscrise expres în legea insolvenţei. Votând în AGA pentru declanşarea procedurii insolvenţei am evitat săvârşirea infracţiunii de bancrută simplă, chiar dacă astfel am dat „temei” Ministerului Public să ceară luarea faţă de mine a măsurii preventive în chestiune. În altă ordine de idei, nu deţin în străinătate importante valori financiare. Tot ce am, afacerile dezvoltate în ultimii 23 de ani, societăţile în care sunt acţionar, activele acestora, se află în România. De altfel nu ştiu de când deţinerea de importante valori financiare este prohibită şi, mai ales, nu înţeleg de ce deţinerea unor asemenea valori în ţară poate fi motiv de a părăsi teritoriul naţional.
3.    „Inculpaţii Copos Gheorghe (…) s-au întâlnit într-o locaţie privată aparţinând inculpatului Copos Gheorghe cu Becali Gheorghe (…) aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor (…)”.
Întâlnirea la care face referire parchetul a avut loc în holul Hotelului Crowne Plaza, loc public prin excelenţă, şi a avut drept obiect discutarea unor aspecte de natură sportivă cu avocaţi pledanţi în faţa organelor FIFA. Participând la această întâlnire am ales să îmi exercit dreptul la libertatea întrunirilor.

Pe scurt, întreaga argumentaţie a Ministerului Public, pe care el însuşi o aşează generos sub semnul „elementelor de fapt”, se constituie într-o încrengătură de deducţii, ipoteze şi forţări ale logicii. Nici urmă de prezumţie de nevinovăţie, de proporţionalitate şi rezonabilitate, nici urmă de caracter necesar într-o societate democratică al măsurii preventive propuse.

Nu trebuie să fii un geniu ca să înţelegi imediat că solicitarea procurorului era lipsită de orice temei. Atunci ce de a făcut-o ? Foarte simplu: din simţul spectacolului ! Pentru a capta atenţia unei ţări întregi ! Pentru a se menţine în „prime time”!

Trebuie să recunosc, felicitându-l pe procuror, că stratagema „i-a ieşit” perfect iar presa a jubilat: „avem ce scrie o săptămână !”; cei 8 din dosar au mai încasat o lovitură de imagine !

Felicitări, domnule procuror ! Rupeţi una câte una vertebrele economiei româneşti, adică investitorii autohtoni, şi re-construiţi ţara fără ei ! Sunt curios cum o veţi face !

Scrisorile lui George Copos. Scrisoarea a II-a. Despre iubirea de Rapid

07.12.2012| 1 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Stimate domnule Decebal Rădulescu,

Textele dumneavoastră sunt, de regulă, un amestec bizar de adevăr şi de neadevăr, de corectitudine şi de deviaţii de la realitate. Articolul de azi nu face excepţie. Să mă explic. Mai întâi despre partea deviantă.

Vorbiţi cu patos despre iubirea de Rapid, despre istoria şi tradiţia lui, despre nume mari din galeria de super-staruri afirmată în Giuleşti. Până aici, corect. După care mă acuzaţi de faptul că „am muls Rapidul până l-am lăsat fără vlagă”. Mi se pare profund incorect ceea ce afirmaţi. V-aţi întrebat vreodată, apropos de iubirea de un club, prin ce forme se manifestă această iubire ? O formă este aceea de a te duce la stadion şi de a te manifesta ca suporter. Este o formă admirabilă şi demnă de tot respectul – atâta timp cât te porţi civilizat şi nu obligi clubul la plăţi de zeci de mii de lei şi nu atragi suspendarea terenului de joc. Este deci o formă respectabilă de manifestare a iubirii, dar nu singura.

O altă formă este aceea de a încerca să asiguri unui club ceea ce îi este necesar pentru performanţă: bază de pregătire, tehnicieni, alimentaţie, asistenţă medicală, şi câte şi mai câte. Toate acestea costă. Nici dumneavoastră şi nici alţii dintre cei care staţi pe margine – în sensul că nu sunteţi implicaţi în mecanismele economice de asigurare a fondurilor necesare – nu vă puteţi imagina cât de dificil este acest lucru. Personal am asigurat clubului în jur de 21 milioane de euro, din 2009 încoace, de la momentul în care – am re – preluat clubul. De ce credeţi că am făcut acest lucru, dacă nu din iubire de Rapid ? Credeţi că nu mi-am dat seama că mulţi din aceşti bani nu se vor mai întoarce niciodată ? Mă puteţi crede chiar atât de naiv ?

Eu nu sunt un tip sentimental. Nu sărut drapele, nu dansez şi nici nu plâng în public, nici de fericire, nici de necaz. Dar asta nu înseamnă că nu simt „vişiniu” şi că nu aud şi noaptea, în somn, „glasul roţilor de tren”. Sunt un om al afacerilor. Forma mea de manifestare a iubirii de Rapid este aceea de a-i asigura sumele care îi sunt necesare.
Poate că tocmai iubirea de Rapid ne-a orbit, pe noi, cei care susţin sau conduc Rapidul,     într-atât încât să nu mai urmărim ferm modul în care au fost folosiţi banii. Poate ar fi trebuit să avem întrebări referitoare la numărul de jucători din lot, la salariile jucătorilor, la pretenţiile staff-urilor tehnice legate de aducerea unora sau a altora dintre jucători, etc.

Nu am făcut-o suficient de atent şi, la un moment dat, am constatat că banii s-au dus iar echipa nu merge. Nici un om raţional nu poate să vadă că maşina îi alunecă în prăpastie iar el să nu apese pe frână. Asta facem noi acum: apăsăm pe frână. Oprim un mecanism care funcţionează defectuos. Vrem reorganizarea clubului. O va face administratorul judiciar care va fi numit, care va astupa găurile prin care s-au scurs banii şi va impune un plan de redresare.

Deci: clubul nu e mort, nici nu va muri. Este doar momentul în care Rapid se transformă, se re – creează, într-o formă mult mai eficientă.
Ca să închei cu partea deviantă a textului dumneavoastră. Domnule Rădulescu, sunt convins că dumneavoastră ştiţi foarte bine că tot ce v-am scris este adevărat. În aceste condiţii, seara, când vă duceţi la culcare şi, ca orice bun creştin, faceţi bilanţul zilei întrebându-vă „Oare am greşit cu ceva astăzi ? Oare am nedreptăţit pe cineva astăzi?”, nu aveţi nici o remuşcare pentru faptul că mă judecaţi greşit în permanenţă ?

Acum trec la partea adevărată a articolului dumneavoastră. Sunt perfect de acord că suporterii trebuie să umple stadionul. Sunt de acord că Rapidul nu e nici unul din noi, cei care, acum, ne ocupăm de destinele lui. E mult mai mult şi mult deasupra. Este ceva sublim, care va dăinui, indiferent de greutăţile din ziua de azi. Rapidul are nevoie de galeria care să îi fie alături, care să îl susţină, fără injurii, fără acuzaţii şi fără acte necugetate. Echipa va dăinui – asta este misiunea pe care dorim să o îndeplinim. Ea trebuie să îi aibă alături pe cei care o iubesc, indiferent de cine sunt, vremelnic, finanţatorii ori conducătorii clubului.

Deci, în acord cu domnul Decebal Rădulescu, vă cer:
„Suporteri ai Rapidului, umpleţi Giuleştiul!”

Despre preţuri şi despre calitate

03.12.2012| 12 Comentarii
Postat in: Afaceri, Media

În presa din 3 decembrie 2012 a fost publicat un studiu intitulat „De ce nu aleg străinii să-şi petreacă Revelionul în România.” Printre altele, în studiu se arată că „preţurile mari practicate de hotelieri la munte, opţiunile limitate de agrement, dar şi majoritatea restaurantelor şi magazinelor închise în prima zi din noul an ţin turiştii străini departe de România de Revelion, potrivit agenţiilor de turism. Pe Valea Prahovei, un Revelion este mai scump decât în Elveţia şi costă cu 20-30% mai mult decât în Austria sau cu 40% mai mari decât în Bulgaria. Străinii ar putea fi atraşi de revelion aici cu tarife mai mici, mai ales la munte. Străinii nu vor să plătească 300-400 de euro doar pentru masa de Revelion la un hotel de cinci stele în Bucureşti. Preţurile sunt aşa de mari pentru că sunt dispuşi să le plătească românii, persoane publice şi diverse staruri şi starlete care vor să fie văzute”. Problema este ce servicii primeşti pentru banii aceştia: este relaţia calitate – preţ. Hotelurile deţinute de George Copos la Poiana Braşov sunt printre cele mai scumpe de la munte. „

Analiza este interesantă şi merită câteva scurte comentarii.
1.    Cred că premisa de la care se porneşte, aceea că există „români” şi „străini”, este forţată. În Uniunea Europeană, din câte ştiu eu, există doar „cetăţeni europeni”. UE este o structură anti – discriminare. Nu cred că Românii trebuie să fie consideraţi nici mai sus, dar nici mai jos decât străinii. Nu ne supra – evaluăm dar nici nu trebuie să ne sub – evaluăm.

2.    Din câte ştiu eu, în economia de piaţă preţurile nu se formează arbitrar. Aici acţionează legi obiective, dintre care una este „Legea cererii şi a ofertei”, lege pe baza căreia se stabilesc preţurile. Acestea nu sunt o creaţie artificială. Preţul pe Valea Prahovei sau la Poiana Braşov nu se stabilesc în funcţie de preţurile în Elveţia, Austria, Malta sau Dubai. Ele se stabilesc în funcţie de valoarea cu care hotelierii reuşesc să îşi vândă produsele: noaptea de cazare ori masa de Revelion. Dacă reuşesc să o vândă la un preţ corect, atunci eu aş spune: „Bravo lor”. Înseamnă că produsul este de bună calitate şi atât de interesant încât sunt oameni dispuşi să cumpere la acest nivel.

3.    Consider că preţurile Ana Hotels sunt corecte şi în concordanţă cu legile economiei de piaţă. Argument: toate locurile pe care le oferim noi pentru perioada de Revelion au fost deja vândute până la data de 25 noiembrie 2012. Înseamnă că preţurile sunt corecte. Poate că aceste preţuri îi miră pe unii. Pe alţii – nu. În economia de piaţă trebuie să se ofere produse adaptate fiecărei categorii sociale. Trebuie să existe produse la preţuri mici, pentru unii care caută aşa ceva, dar şi produse de calitate „premium”, pentru cei interesaţi.

4.    Cred că trebuie demontată mentalitatea că România trebuie să fie neapărat o „destinaţie ieftină”, pentru săraci. România poate fi şi o destinaţie care să ofere super – produse. Ce oferă în plus, spre exemplu, Dubai-ul, care este un deşert de nisip ? Cu ce este el mai spectaculos decât Poiana Braşov ? Şi totuşi Dubai-ul a ajuns o destinaţie foarte atractivă. De ce nu ar deveni şi România o astfel de destinaţie, unde produse de mare calitate să se epuizeze în câteva zile ?

5.    Concepţia mea este că atunci când oferi produse de bună calitate, aşa cum este cazul la Ana Hotels – care, în ultimii 3 ani, a investit peste 17 milioane de euro în hotelurile sale SPORT HOTEL & SPA şi BRADUL din Poiana Braşov – trebuie să oferi aceste produse la preţuri corespunzătoare calităţii lor. Trebuie ca preţul să reflecte calitatea produselor, iar acestea trebuie adaptate la cererea pieţei, adică să fie de o calitate fără cusur.

Scrisoare deschisă adresată Gazetei Sporturilor

16.10.2011| 16 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Gazeta Sporturilor a rămas, indiscutabil, cel mai dezinformat şi cel mai dez – informator jurnal care scrie despre fotbalul românesc. Dezinformat prin lipsa de aplecare faţă de cunoaşterea realităţii, prin modul superficial de examinare a subiectelor, prin maniera bulevardieră de analiză a realităţii. Dez – informator al publicului prin felul în care prezintă simple supoziţii sau reacţii – viscerale, de ură neascunsă faţă de anumite persoane – ca fiind adevăr şi realitate. Dez – informator prin maniera în care preia şi difuzează puncte de vedere ale unor „free – lancer”-i, asupra cărora nu are nici un control din punct de vedere al probităţii profesionale.

Gazeta Sporturilor – ediţia electronică, prin intermediul unuia din aceşti free – lancer-i, face astăzi felurite consideraţii legate de clubul Rapid şi de mine personal. Dacă trebuie să examinezi critic un text coerent, de bun simţ, cauţi argumente pro şi contra. Dacă, însă, trebuie să examinezi o culegere de fantasmagorii, fără contact cu realitatea, cum să le demontezi ? Ajungi să te jenezi de tine însuţi că eşti pus în situaţia să demonstrezi logic că albul nu e negru !

Plecând, deci, de la constatarea că adunarea de vorbe ale free – lancer-ului tolerat la Gazeta Sporturilor este o falsitate, de la început până la sfârşit, mă simt obligat totuşi să îmi fac cunoscut punctul de vedere.
1.    Se afirmă că doresc să îmi distrug propria echipă, propria afacere:
mai mult decât o minciună care nu poate fi dovedită: este o prostie. Ce om normal din lumea asta ar face aşa ceva ? Sunt om de afaceri. Cine, în ultimii 20 de ani, m-a văzut stricând cu bună ştiinţă vreo afacere proprie ? Nimeni ! Acum, când echipa merge bine, atât în campionat cât şi în Europa, eu sunt primul interesat ca lucrurile să stea pe făgaş bun. E de neînţeles, se spune în text. E de neînţeles pentru că nu este aşa !
2.    Se afirmă că aş dori îndepărtarea lui Dinu Gheorghe de la club. Total fals. De nedovedit. Eu sunt cel care l-a adus la Rapid. Eu sunt cel care a insistat să rămână aici cât mai mult. Eu sunt cel care a impus în contract o clauză de reziliere foarte dură: o sumă de plată de 400.000 euro în seama celui care reziliază în mod unilateral contractul. Dacă aş fi avut în vedere o îndepărtare a lui Dinu Gheorghe, aş fi impus, oare, o astfel de clauză ? Mai mult, l-am susţinut pe Dinu Gheorghe atunci când a fost atacat „sub centură” în mass media, acum câteva zile. Am avut, desigur, discuţii cu Dinu Gheorghe, dar acestea au vizat managementul clubului. Fiind vorba de banii mei nu cred că poate cineva să mă condamne pentru faptul că doresc să ştiu modul în care sunt cheltuiţi aceştia.
3.    Se afirmă că aş fi implicat un alt finanţator de club în acţiunea de sabotare a preşedintelui executiv Dinu Gheorghe. Altă afirmaţie care nu va putea fi dovedită de nimeni, niciodată. Relaţia mea cu domnul Acela este una sinuoasă. Dânsul e un tip machiavelic, cu reacţii imprevizibile. Toată lumea mă cunoaşte ca pe un om calculat şi prudent. Cine poate crede că aş fi atât de naiv încât să implic un rival în problemele interne ale Rapidului ? Mai mult decât atât, pentru a-l apăra pe Dinu Gheorghe m-am lansat în declaraţii dure la adresa celui care l-a atacat. Ştiam, desigur, la ce mă expun, dar am făcut-o din loialitate pentru preşedintele executiv al clubului meu. De ce aş fi făcut-o dacă aş fi avut gânduri contrarii ?
4.    Se afirmă că cineva va fi „naşul” meu. Nu înţeleg dacă termenul „naş” este folosit la propriu sau la figurat, adică „a-ţi găsi naşul”. Sper că free – lancerul Gazetei a avut în vedere sensul figurat. Sper totodată că în meciul Rapid – Steaua „cel care îşi va găsi naşul” nu voi fi eu. Dimpotrivă, altcineva „îşi va găsi naşul” cu Rapidul, pe teren.
5.    Se fac afirmaţii legate de viaţa mea privată. Astfel de trimiteri se fac atunci când nu există argumente. Nu comentez astfel de afirmaţii. Dacă în ţara asta ar exista justiţie m-aş duce în instanţă pentru a-mi apăra dreptul constituţional la viaţa personală şi privată.

În concluzie Gazeta Sporturilor ar trebui să nu publice texte neverificate din punct de vedere al acurateţei informaţiilor. Asta din respect faţă de cititori. Mai ales dacă textele îi sunt oferite din afara redacţiei. Ar fi de dorit să nu se publice opinii ale unora insuficient documentaţi. Domnul free – lancer scrie despre Rapid neavând habar despre ceea ce se întâmplă cu adevărat la club, despre respectarea bugetului, despre disciplina financiară, despre management. Transformă astfel Gazeta într-o producţie de tip bulevardier. Un jurnalist de bun simţ ar aştepta până s-ar documenta solid sau ar renunţa la subiecte pe care nu le cunoaşte. S-ar evita astfel ceea ce, din păcate, este în curs de realizare, respectiv declasarea unei publicaţii de prestigiu până la nivelul informaţional de TABLOID.

Gheorghe Copos

Bună seara, domnule Rădulescu !

15.04.2011| 47 Comentarii
Postat in: Afaceri, Media, Sport

Un domn, Decebal Rădulescu, îşi exprimă public, pe un blog, profunda nemulţumire faţă de faptul că un grup de oameni din fotbal, pe care îl denumeşte „Borcea şi ai lui”, nu respectă justiţia română.

Opinia mea este că tratarea oamenilor „la grămadă”, procedeu specific unor alte timpuri, nu este un lucru de acceptat. Nu ştiu ce înţelege domnul Rădulescu prin „Borcea şi ai lui”. Personal, cred că cei care suntem implicaţi în aşa – numitul „Dosar al Transferurilor” suntem suficient de diferiţi pentru a nu fi trataţi ca o singură entitate. Spre exemplu, Rapid nu e Dinamo, Borcea nu e Pădureanu, Copos nu e Becali. Vârstele, educaţia, manierele, preocupările, totul ne face să fim diferiţi. Inclusiv comportamentul în raport cu Justiţia.

Personal, nu îmi amintesc să fi sfidat vreodată, în vreun fel, Instanţele de judecată. Când sunt în ţară, mă prezint la termenele fixate. Nu vorbesc neîntrebat. Nu fluier în sala de şedinţe şi respect procurorii. Vorbesc civilizat. Uneori dau citate din replici celebre. Nu cred că este ceva condamnabil în asta. A cita pe cineva nu e nici crimă, nici plagiat.

Din altă perspectivă, domnul Rădulescu face două afirmaţii pline de adevăr, pe care le salut cu entuziasm. Prima afirmaţie corectă este aceea că nu am nici un fel de teamă. NU AM DE CE să am vreun fel de teamă. Ştiu precis că nu s-a făcut nimic ilegal. Toate mişcările Rapidului au fost corecte şi transparente. Se va vedea aceasta în final, chiar dacă complexitatea şi eterogenitatea grupului de oameni de fotbal implicaţi a făcut ca, până în prezent, 30 de şedinţe de judecată să nu fie suficiente pentru clarificarea unor lucruri, altminteri relativ simple.

A doua afirmaţie corectă este aceea că, potrivit prezumţiei de nevinovăţie, până când Instanţa se va pronunţa printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, toţi cei implicaţi în acest dosar trebuie să fie consideraţi ca fiind nevinovaţi. NU mai suntem, zic unii, în comunism, astfel ca orice acuzaţie, oricât de absurdă şi de nefondată ar fi, să atragă oprobiul public şi eliminarea din viaţa socială. Deşi se încearcă acest lucru, cu din ce în ce mai multă insistenţă.

În ceea ce mă priveşte, aştept cu răbdare sfârşitul procesului şi absolvirea mea publică de acuzaţiile nefondate care mi se aduc.
În fine, mi se pare adorabil modul, probabil involuntar, în care domnul Rădulescu ia în zeflemea, el însuşi, şedinţele de judecată, descriind într-o manieră umoristică, desfăşurarea lucrărilor. Desigur, domnul Rădulescu ştie foarte bine că ordinea în sala de judecată, „poliţia instanţei”, cum se spune, este asigurată de Instanţa însăşi. Degeaba se oripilează distinsul domn jurnalist: dacă Instanţa a decis să trateze cu oarecare flexibilitate persoanele audiate, înseamnă că, din diferite motive, aceasta a fost voinţa Ei, a Instanţei, şi nicidecum nu e vorba despre indisciplina unor inculpaţi zurbagii, cum îi prezintă domnul Rădulescu.

Ştim cu toţii că, atunci când vrea, Instanţa are capacitatea, şi mijloacele, şi ştiinţa, şi voinţa de a aduce la ordine pe oricine şi de a se face respectată, cu atât mai mult cu cât preşedinta Completului de Judecată este un magistrat extrem de exigent şi de sever. Justiţia română nu are nevoie să fie apărată de avocaţi – din – oficiu. Se impune prin justeţea hotărârilor pe care le pronunţă.

Interviu în ziarul LIBERTATEA

07.04.2011| 4 Comentarii
Postat in: Afaceri, Interviuri, Media, Sport

În urmă cu câteva zile am acordat un interviu ziarului LIBERTATEA. Din motive de spaţiu, în ziar a apărut doar o parte a interviului. Vi-l prezint integral mai jos.
De la 1 aprilie s-a spus ca Romania va depasi criza. Este o farsa de 1 aprilie sau se poate spune ca vom duce un trai mai bun? Dvs. ati depasit criza?
Vă rog să adresaţi întrebarea celor care au făcut anunţul. În ceea ce priveşte Ana Holding, datele noastre din acest an arată puţin mai bine decât cele din perioada similară a anului trecut. Nu ştiu cum e la alţii dar noi, în continuare, facem eforturi şi sacrificii pentru a ţine barca pe linia de plutire.

Tot cu ocazia zilei de 1 aprilie. Care a fost cea mai amuzanta „teapa” pe care ati luat-o si cea pe care ati facut-o?
Nu dau ţepe şi nici nu iau. Nu am dat niciodată. Slavă Domnului că mi-a ajutat să nici nu prea iau.

Sunteti pregatit pentru sezonul de vara? Hotelurile pe care le detineti pe litoral cum se prezinta? Care dintre hoteluri credeti ca va da lovitura? Sunteti pregatit pentru yachting?
Hotelul Europa şi Ana Health Spa se deschid pe 8 aprilie. Sunt în stare excelentă, atât din punct de vedere al dotărilor cât şi al personalului. Hotelul Europa nu mai are ce lovitură să dea. A dat-o de mult. În sezon este mereu „fully booked”, adică ocupat complet. Regret că, uneori, suntem obligaţi să refuzăm solicitări, neavând capacitate suficientă.
La yachting – ne pregătim pentru regate. Dacă vom avea vânt prielnic.

Ca tot vorbeam despre „vacante”,cum v-au mers afacerile hoteliere in aceasta iarna? S-a meritat investitia de 10 milioane de euro in hotelul din Poiana Brasov? Veti investi si-n aceasta vara in hoteluri?
Investiţia de la Poiana Braşov ne-a mărit cu 30% cifra de afaceri. Lucrurile merg conform aşteptărilor. Dacă ar fi şi zăpadă …….
În curând finalizăm lucrări de mare frumuseţe în spaţiile publice de la Athenee Palace Hilton. Ar merita să le vedeţi !

Ce-ar insemna pentru suflarea rapidista al 3-lea sezon in afara Europei? Ce se intampla cu Rapidul? De ce nu reusesc jucatorii sa traverseze aceasta peioada neagra? Va pare rau ca nu v-ati implicat la echipa?
Nu va fi un al treilea sezon afară din Europa. Rapidul e în revenire de formă, fizic şi psihic. Nu l-aţi văzut pe Şumi cum plonjează, ca pe vremea când era golgheter ? Ne-a revenit pofta de joc şi bucuria de marca, după cum s-a putut constata. Suntem pe locul 4, în urcare. Iar la echipă nu trebuie să mă implic eu, pentru asta există conducere executivă.

Este adevarat ca Dinu Gheorghe va fi demis daca Rapidul nu prinde cupele europene? Este adevarat ca ati pus un pariu pe doua milioane de euro cu dansul daca Rapidul va termina sau nu pe locurile 1-3?
În toate businessurile pe care le derulez conducerile executive au ţinte pe care trebuie să le atingă. În funcţie de aceasta sunt apreciate şi tot în funcţie de aceasta colaborarea continuă sau nu. Totodată, atingerea ţintelor se apreciază la sfârşitul perioadei stabilite, nu la mijlocul ei. Mai e mult până departe. Eu, ca şi Dinu Gheorghe, sunt convins că ţintele vor fi atinse. Vă invit de pe acum la meciurile europene ale Rapidului din ediţia viitoare ale uneia din Cupe.
Cât despre pariu, e o bazaconie. Într-un pariu, unul zice „da”, celălalt „nu”. Care dintre noi doi credeţi că ar paria pe pierderea unui loc în cupele europene ?

Mai are echipa nationala sanse de calificare la Campionatul European?
Şanse există iar atâta timp cât există şanse trebuie să facem două lucruri: să credem în noi şi să ne batem până la ultima picătură de energie pentru victorie.

Ce parere aveti despre excluderea Bosniei din toate competitiile internationale?
Lucrurile sunt simple: regulile fotbalului internaţional sunt obligatorii pentru toţi cei care vor să joace în competiţii internaţionale. Respecţi regulile – joci. Nu le respecţi – joci doar în campionatul intern. Nu poţi fi obligat să adopţi reguli care nu ţi se potrivesc, după cum toţi ceilalţi nu pot fi obligaţi să joace după alte reguli decât cele general acceptate. E decizia Bosniei, după cum este şi decizia forurilor fotbalistice internaţionale. Timpul le va rezolva pe toate. Mai devreme sau mai târziu, desigur.

Credeti ca forurile FIFA si UEFA vor merge pana la capat si bosniacii vor pierde toate meciurile din preliminarii la masa verde?
Întrebaţi la Lausanne.

S-a mai vorbit in aceste zile despre demiterea lui Razvan Lucescu de la carma nationalei. Are un loc rezervat la Rapid?
Răzvan are un loc rezervat mereu la Rapid ÎN INIMILE SUPORTERILOR. Şi a tuturor celor ce iubesc Rapidul. Răzvan face parte din istoria clubului. În rest, Rapid are antrenor, acesta are obiective precise şi noi credem în capacitatea lui de a le îndeplini.

Cine credeti ca poate fi urmatorul selectioner: Cosmin Olaroiu, Ioan Ovidiu Sabau, Victor Piturca (nume vehiculate) sau alt tehnician?
Pot să vă dau numărul de telefon al domnilor Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu. Întrebaţi acolo. Nu ştiu dacă problema Naţionalei este la nivel de selecţioner. Răzvan este un bun profesionist. Poate că necazurile sunt în altă parte.

Asa cum ati declarat dvs., „planeta se scufunda”, daca urmarim tragediile prin care trec japonezii. Chiar si asa, ei reusesc sa-si revina foarte repede, si aici fac referire si-n cazul unui drum distrus de cutremur si reconstruit in doar 4 zile. In ce consta, dupa parerea dvs, forta japonezilor si daca poporul roman ar fi in stare de o asemenea revenire in cazul in care ne-am confrunta cu astfel de tragedii?
Când am afirmat că „planeta se scufundă” nu mă gândeam că se va întâmpla la modul propriu.
Am avut ocazia de a călători în Japonia. I-am văzut pe japonezi acasă la ei. Sunt impresionanţi prin modul aproape supranatural în care reuşesc să îşi ducă treburile la bun sfârşit.
La 2 zile după cutremur şi după tsunami, când reactoarele nucleare iradiau, japonezii deja mergeau la lucru. Şcolile erau deschise, copiii învăţau. Criză alimentară nu exista, pentru că toţi au înţeles că nu e cazul să iei mai mult de 1 litru de lapte sau 1 kg. de zahăr, ca să faci acasă stocuri. Echipele de căutători de supravieţuitori refuzau voluntarii, erau prea mulţi deja. Şi, în timp ce japonezii se băteau, literalmente, pe viaţă şi pe moarte cu natura ostilă, undeva, la multe mii de km., în Europa, poate în România, unii se întrebau disperaţi dacă „uriaşul” nor radioactiv, cu dimensiunile de 20 pe 30 mp (adică un pic mai mare decât un covor din sala de gimnastică), având un grad de radioactivitate de 1 milion de ori sub radioactivitatea naturală a pământului, nu ar trebui să ne facă cumva să ne închidem în case, să nu mai mergem în nici un caz la serviciu, şi să mai cerem ceva de la Stat – iod, apă, orice. Asta e diferenţa dintre noi şi japonezi.

Rapidul urmeaza sa joace de doua ori pe saptamana. Credeti ca vor reusi sa tina pasul si sa revina in frunteaclasamentului?
Rapidul poate să joace fără probleme tot atâtea jocuri câte poate să joace orice altă echipă de profesionişti. De aceea face antrenamente şi stagii de pregătire.

Din vara mai continuati cu Marius Sumudica pe banca tehnica? Intrebarea este valabila in ambele cazuri, daca va califica sau nu echipa in Europa.
La sfârşitul perioadei contractuale vom analiza atingerea obiectivelor. În funcţie de acest lucru se va lua o decizie, cea mai înţeleaptă cu putinţă.

Ce parere aveti despre reusita pugilistului Lucian Bute? Va face parte din elita campionilor care nu vor fi niciodata infranti? Are aceasta putere?
Cinste campionilor. Lucian Bute este un mare campion. Este deja un nume de legendă. În contextul în care rezerva de campioni la box amator a României a secat, este lăudabil că ne impunem valorile în boxul profesionist. Bute este un profesionist atât la propriu cât şi la figurat. Sper că el şi cei care îl consiliază vor alege drumul cel mai potrivit.

De stadionul Rapidului ce se mai aude? Va fi renovat sau va mutati pe „National Arena”?
Nu depinde numai de noi ci de proprietar – Ministerul Transporturilor.

Ce parere aveti despre prestatia fotbalistilor? Vor fi remanieri la vara?
Prestaţia jucătorilor, ca şi cea a antrenorilor, se apreciază prin prisma atingerii obiectivelor. La sfârşitul campionatului vom decide cine se remaniază şi cine nu. Depinde de rezultate, de noi şi de ei.

Ce parere aveti despre „come-back-ul” lui Adi Mutu la nationala? Este intr-adevar „Il Fenomeno” fotbalistul de care avea nevoie o tara intreaga?
O echipă naţională trebuie să strângă tot ce există mai bun la un moment dat. Revenirea lui Mutu la naţională e deci ceva firesc. Pe de altă parte, un jucător devine o mare vedetă dacă echipa lui câştigă. Pele a fost mare pentru că echipa, sa, Brazilia, cu el în echipă, a fost de trei ori campioană mondială. Maradona, Beckenbauer, Kempes, Rossi, Zidane, Ronaldo, au fost mari pentru că au fost campioni cu echipele lor. Când joci şi pierzi, simţi umbra cum se apropie de tine.

Va asteptati ca Otelul Galati sa nu tina ritmul si sa clacheze intr-un final? Se va bate cu Rapidul pentru un loc de cupele europene?
Am tot respectul şi admiraţia pentru Oţelul, pentru tehnicienii şi conducătorii lui, pentru curajul cu care se bat pentru şansa lor. Le doresc succes. Doresc succes şi Rapidului. Un pic mai mult succes decât tuturor celorlalţi.

Ce parere aveti despre Rui Duarte? A revenit dupa aproximativ 80 de zile ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Dvs. ati vorbit cu el?
Domnul Dinu Gheorghe cunoaşte cel mai bine situaţia. Decizia în acest caz îi aparţine.

Credeti ca fanii ar fi in stare sa-i alerge pe sine pe fotbalisti asa cum s-a intamplat in anii 80?
Nu am văzut ce a fost în anii 80. Nu eram aici. Poate că atunci or fi avut motive. Acum nu au şi nici nu vor avea.

Cu dl Nicolae Badea v-ati mai trimis cadouri?
Ne trimitem şi ne vom trimite mereu. Ce ar fi viaţa fără o glumă, fără puţină sare şi piper?

Vor mai avea voie jucatorii cu nevestele in cantonament dupa parerea dvs.?
Judecătorul suprem în această problemă este Marius Şumudică. Dacă el apreciază că aceasta poate da un plus de motivaţie echipei, atunci e voie. Dacă nu, nu.

Chiar va renunta Rapidul la doi portari (Dani Coman si Mircea Bornescu) de valoare?
Nu ştiu de unde aveţi astfel de informaţii. Eu acum aflu.

Ce parere aveti despre fotbalistii care nu-si prelungesc contractele cu Rapid? Unde este problema? La banii oferiti sau chiar nu vor sa mai joace la Rapid?
Un contract reflectă voinţa părţilor. Pot fi unii fotbalişti care s-ar putea să nu mai vrea să îşi prelungească contractele. Sau s-ar putea ca clubul să nu mai vrea. Sau să nu mai poată. În ceea ce îi priveşte pe fotbaliştii care nu vor mai vrea, din motive financiare, le doresc ca, acum, în criză, să găsească echipe care să le ofere salarii şi condiţii cum oferim noi. Poate cu prea mare generozitate.

Sunt probleme cu plata salariilor? Jucatorii vor mai primi in acest retur vreun bonus la victorii?
Nu ştiu să fie probleme. De primit vor primi tot ce li se cuvine, conform contractelor şi regulamentului clubului.

Domnul Rednic este convins ca se va apela cat de curand la serviciile sale! De ce credeti ca e asa de sigur pe revenirea in Giulesti?
Nu ştiu, întrebaţi-l pe el.

Cine vorbeşte despre Kapitalism?

26.04.2010| 19 Comentarii
Postat in: Evenimente, Interviuri, Media, Succes

În primul rând, vreau să mulţumesc vizitatorilor blogului care mi-au trimis urări cu ocazia zilei de Sfântul Gheorghe. Le mulţumesc aşadar şi le adresez şi eu, la rândul meu, aceleaşi gânduri bune.
În al doilea rând, vreau să fac astăzi cunoscută opinia mea despre aşa-zisul documentar „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, a cărui vizionare m-a dezamăgit profund şi chiar m-a iritat, deoarece produsul final nu seamănă deloc cu proiectul care ne-a fost fluturat pe sub nas iniţial. Într-adevăr, presupunerile pe care le făceam în urmă cu câteva zile s-au adeverit în totalitate.
Dar, înainte de a intra în comentarii, iată istoria participării mele la acest (să-i zicem) film: pe larg

Kapitalism – reţeta noastră kălduţă

21.04.2010| 18 Comentarii
Postat in: Afaceri, Evenimente, Interviuri, Media, Succes

Competiţia din business nu e deloc romantică, ci dimpotrivă, e dură, iar câştigătorii sunt priviţi întotdeauna cu invidie, suspiciune, chiar răutate. Iar relatările din media, schematice şi într-o eternă competiţie cu secundele, se mărginesc să aplice competitorilor câte o „etichetă” lipită pe fruntea lor după o judecată sumară şi adesea subiectivă.
În 2009, când am fost solicitat să particip la nişte filmări care s-au finalizat recent în documentarul intitulat „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, mi-am învins rezervele pricinuite de constatările enunţate mai sus şi am decis să răspund solicitării. Speram că documentarul care avea să rezulte va fi o analiză temeinică, cu bune şi cu rele, a diferitelor modalităţi în care unii oameni au reuşit sau au eşuat în încercarea de a-şi lua soarta în propriile mâini.
Deşi încă n-am văzut filmul, am motive să cred că speranţa mea nu se justifică. pe larg

Replică preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal

07.04.2010| 25 Comentarii
Postat in: Media, Sport

Virulenţa verbală cu care Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, m-a atacat aseară, pe când răspundeam unei solicitări telefonice de la Sport.ro, a atins asemenea cote, asemenea grad de necuviință, încât n-am fost în stare să-i răspund aşa cum s-ar fi cuvenit.
În primul rând, n-am fost capabil să răspund cu aceeaşi grosolănie, deoarece nu pot face faţă unui astfel de discurs bazat pe un limbaj suburban. Atunci când sunt în dialog cu cineva (n-a fost cazul aseară), mă aştept să răspund cu argumente unor afirmaţii făcute tot pe bază de argumente. pe larg