Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Interviuri

Despre afaceri si despre multe altele

21.07.2011| 5 Comentarii
Postat in: Afaceri, Interviuri, Succes

Ieri am acordat un interviu publicatiei de business Bloombiz. Iată conţinutul acestui interviu:

1. Ati investit pe timpul acestei crize, ati luat bani de la banci pentru a va extinde business-ul. Cati bani ati investit si care au fost principalele obiective?
Criza nu este o fatalitate. Este o conjunctură economică. Dacă îi cunoşti legile, poţi să o foloseşti în beneficiul tău ca investitor. Vremurile de criză creează oportunităţi spectaculoase pentru investiţii. Spre exemplu, de la declanşarea crizei atât materiile prime cât şi forţa de muncă se găsesc din abundenţă pe piaţă, la preţuri foarte avantajoase pentru investitor. Noi, Holdingul ANA, am investit în aceste vremuri circa 25 de milioane de euro şi am reuşit să ne modernizăm hotelurile: în Bucureşti Hilton***** şi Crowne Plaza*****, iar la Poiana Braşov Bradul*** şi Sport Hotel and Spa****. Am renovat toate spaţiile publice – holuri, recepţii, săli de conferinţă, restaurante, baruri – şi, la Poiana Braşov, şi spaţiile de cazare. Mai mult, în această sumă „a încăput” şi un Spa ultramodern, poate cel mai modern din ţară, ataşat hotelului Sport din Poiana Braşov şi completându-i oferta de servicii. Dacă făceam această investiţie în 2008 ar fi costat, probabil, dublu. Acum avem lucrurile aşezate, criza pare să se apropie de final iar datele noastre arată un volum de afaceri în plină creştere. La Poiana Braşov, spre exemplu, la sfârşitul primului semestru suntem la aproape dublu faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

2. Strategic vorbind, de ce ati ales sa riscati si sa faceti investitii intr-o perioada in care majoritatea oamenilor de afaceri au fost rezervati?
Fiecare companie şi fiecare manager îşi stabileşte obiectivele, priorităţile şi strategiile cum crede de cuviinţă. Sunt teorii care spun că, în vremuri de criză, trebuie „să îngropi banii”. Până şi faimosul George Soros afirmă că, în aceste timpuri, ţine banii „la saltea”, aşteptând conjuncturi mai favorabile. Nu e mai puţin adevărat însă că profitul este proporţional cu riscul asumat – vorbesc, fireşte, de risc asumat în condiţii de luciditate şi de realism, nu de riscul asumat prosteşte, fără nici o judecată sau temei. Deci, cine riscă să facă investiţii în vremuri de criză, şi are şi mijloacele necesare, se poate aştepta la rezultate pe măsura riscului. În cazul nostru, ieşirea României din criză ne găseşte cu hotelurile proaspăt renovate, pregătite complet pentru a primi o clientelă mai numeroasă şi mai avută decât înainte. Totodată, ne găseşte cu tehnologie nouă la fabrica ANA IMEP din Piteşti, pe baza unor fonduri europene pe care am ştiut să le atragem şi să le folosim la timp.

3. De care dintre afacerile dumneavoastra ati fost fost cel mai multumit in aceasta perioada si de ce?
Toate afacerile din România au avut trenduri descrescătoare începând cu 2008. În prezent constat cu satisfacţie că o parte din cifrele referitoare la afacerile ANA sunt în creştere. Am depăşit anul 2010, în unele cazuri – şi anul 2009. Hotelurile din Poiana Braşov au atins chiar cota record din 2008. Am, deci, oarecare motive de satisfacţie, reţinute, bineînţeles: nu e cazul să ne bucurăm prematur. Greul nu a trecut.

4. Va felicitati sau regretati ca nu ati investit mai mult in terenuri si imobiliare in general? De ce?
Orice plan de afaceri corect răspunde unei cerinţe a pieţei, prezente sau care poate fi previzionată. Investiţiile în terenuri, aur sau imobiliare sunt investiţii relativ sigure, cu rate ale profitului care pot fi, în general, estimate. Nu vorbesc, bineînţeles, de situaţii de isterie imobiliară mondială, cum a fost cazul în vremurile care au declanşat criza „instrumentelor derivate”, aşa numita „criză sub – prime”. A investi în terenuri şi în imobiliare este o afacere cuminte şi rentabilă, în orice timpuri. Am investit şi eu, mereu, şi în terenuri, şi în imobiliare. Avem terenuri. Le vom folosi. Avem şi proiecte, unele în curs de realizare. Unul din ele se numeşte ANA TOWER, care va fi un minunat turn de birouri de clasă A, situat lângă hotelul Crowne Plaza. Va fi prima clădire de categorie „Gold” din Bucureşti, una din cele mai frumoase şi, în mod cert, cea mai înaltă. Nu mă consider însă un „captiv” al real estate – ului. Sunt un om de faceri cu activităţi multiple. Noi facem şi industrie alimentară, prin ANA PAN, şi electrotehnică, prin ANA IMEP, şi transporturi internaţionale, prin ANA TRANS INTERNATIONAL, şi industrie hotelieră, prin ANA HOTELS, şi transporturi pe cablu, prin ANA TELEFERIC, chiar şi fotbal, prin FC RAPID. Uneori mă gândeam, cu regret, că nu am ştiut să folosesc momentul 2008 şi să dispun de multe, multe terenuri, pe care să construiesc multe, multe blocuri. Apoi a venit anul 2009, şi apoi 2010. Atunci m-am felicitat că am ştiut să îmi păstrez calmul şi echilibrul şi că nu am achiziţionat multe terenuri şi nu m-am apucat să construiesc multe blocuri. Mă găsea criza cu ele şi păţeam ce au păţit alţii, din păcate: insolvenţa. Anticii spuneau: „Est modus in rebus” adică, în traducere liberă, „Este o măsură în fiecare lucru” ori, mai complet, „Nu este bine să depăşeşti măsura fiecărui lucru”.

5. Multi oameni de afaceri spun ca s-au saturat de Romania si daca ar mai avea 30 de ani si-ar muta afacerile in China. Dumneavoastra cum ganditi?
Eu cred că România este adevărata ţară a tuturor posibilităţilor. Spun asta în sensul bun al cuvântului. Dacă nu aş fi crezut în acest lucru aş fi părăsit ţara. Puteam să o fac şi înainte de 1989 şi după. Nu am făcut-o şi nu regret. Ca să susţin ideea că România este un loc potrivt pentru afaceri vă rog să aveţi în vedere că aici sunt şi Renault, şi Citibank, şi Groupe Societe Generale, şi ING, şi Mittal Steel, şi Ford, şi Bouygues, şi Nokia, şi Emerson, şi Arcelik, şi Danone, şi Coca Cola, şi Mechel, şi Saint Gobain, şi IKK, şi mulţi alţii, transnaţionale importante. Vin aici pentru că există oportunităţi. Vin şi chinezii. Tocmai s-a inaugurat China Town – ul de lângă Bucureşti. Ceea ce facem noi nu se poate face nici în China, nici aiurea. Doar aici. Noi suntem, spre exemplu, Hilton, şi Crowne Plaza. De ce să plecăm, când ei se străduiesc să vină ? Vreau să înţelegeţi că este mult patriotism în ceea ce vă spun. Este, în acelaşi timp, şi un set de calcule reci, de analize de piaţă, de marketing, de analize de costuri, de studiu al pieţei forţei de muncă, etc. A rezultat clar că ceea ce facem noi trebuie făcut aici. În China nu se mănâncă cozonaci pascali cu mac tip „Mariţa”. Nu se livrează produse electrotehnice în Italia, cu camioanele. Nu se schiază ca la Poiana Braşov. Nici măcar nu se joacă fotbal ca la Rapid. Locul meu şi al nostru este aici. Ba chiar şi generaţia următoare, Alexandra, se reîntoarce. În prezent se ocupă de re – lansarea brandului ANA PAN şi de cursurile unei şcoli de vară pentru tineri cu potenţial de performanţă peste medie. Dorim să facem aşa ceva în România, nu în altă parte.

6. Inainte de criza voci foarte importante ale mediului de afaceri sustineau ca aceasta criza este sansa Romaniei de a recupera terenul. Ati crezut vreodata in aceasta idee? De ce?
Criza este o şansă reală pentru România. Este prilejul ce ne-a fost oferit pentru a înţelege natura artificială a lumii din 2008, cu salarii nejustificate în nici un fel de performanţa economică, cu maniera în care se vindea orice, oricui, la orice preţ, în care munca practic nici nu mai conta. Lumea era anormală: patronii erau sclavii angajaţilor. Criza ne-a readus cu picioarele pe pământ, arătând, celor care nu avuseseră curiozitatea să citească în cărţi, că salariile sunt dependente de performanţă, că fiecare leu contează, că a avea un loc de muncă este o mană cerească şi că fără calificare în muncă nu exişti. Criza ne-a arătat că nu poţi trăi la infinit pe credit, că nici nu poţi cheltui mai mult decât câştigi şi că nu poţi avea pe termen lung un nivel de trai pentru care nu ţi-l poţi susţine cu mijloacele de care dispui. Pentru unii a fost un mare şoc să constate că nu mai au bani pentru vila din Pipera, pentru Mercedesul V12, pentru escapadele lunare de shopping la Milano. În concluzie, cred    – şi am crezut mereu – că această criză reprezintă trezirea României la realitate. Mai trebuie şi ca autorităţile să îşi facă datoria. Dacă nu se poate trăi fără muncă, cu atât mai mult nu se poate trăi din furt şi înşelăciune, care trebuie pedepsite cu asprime. Aici trebuie să se manifeste Statul. E rolul lui să reprime munca „la negru”, economia necontabilizată şi corupţia.

7. Va temeti de o noua cadere a economiei, de o revenire a recesiunii in cazul in care criza datoriilor nu va fi definitiv eliminata?
Nu numai că mă tem. Mă şi pregătesc pentru această eventualitate. Teoria economică ne avertizează asupra existenţei crizelor economice în formă de „W”. Sper să nu trăim o astfel de experienţă. Pe de altă parte, uitându-mă la ce se întâmplă în Irlanda, Portugalia sau Grecia – salvate, „in extremis”, de liderii de state din zona Euro – nu pot să nu îmi iau măsurile de siguranţă ce se impun. Care sunt acestea? Secret ! Trebuie subliniat însă că, în timp ce unele state, parcă inconştiente din punct de vedere economic, sunt pe cale să se prăbuşească, altele, vecine cu noi, înfloresc. Turcia a crescut economic cu 11 % în primul semestru. Deci, se poate. Cum ? Prin investiţii, în primul rând în infrastructură: şosele, autostrăzi, şcoli, spitale. Asta ar fi soluţia şi pentru România. Am spus-o de atâtea ori încât am obosit. Nimănui nu pare să îi pese. Vom începe oare să regretăm Imperiul Otoman ?

8. Ce ati invatat dumnevoastra ca om de afaceri de la aceasta criza? V-ati schimbat felul de a gandi business-ul?
Eu ceea ce ştiu am învăţat la şcolile pe care le-am urmat. Am avut şansa ca economia de piaţă să fie doar „poligonul” în care am aplicat ceea ce ştiam din cărţi. Am avut aşadar şansa de a nu reinventa roata, apa caldă şi mersul pe jos. Am câştigat timp enorm de mult. De aceea mi-au şi mers lucrurile atât de repede. Criza este descrisă în cărţi de 250 de ani. Se ştie ce este ea, cum se manifestă, ce trebuie să faci şi ce nu trebuie să faci pe timpul ei. Ca atare, am făcut ceea ce trebuie. La intrarea în criză am avut lichidităţi. Cu ele am făcut investiţii la preţuri deosebit de avantajoase. Acum, la ieşirea din criză, când foarte mulţi sunt în zdrenţe, noi suntem îmbrăcaţi în haine noi şi aşteptăm clientela.

9. Ce alti oameni de afaceri romani admirati cel mai tare si de ce?
Prin structura mea sunt un investitor. Un constructor. De clădiri şi de afaceri. Nu sunt un speculant. Nu sunt un simplu negustor, care cumpără ieftin dintr-un loc şi vinde scump în alt loc. Vând scump, într-adevăr, dar vând scump produsele pe care le fabric eu, nu alţii. Ca atare, admir oamenii de afaceri care sunt producători. Fabricantul de motoare din mine admiră industriaşii. Constructorul de hoteluri din mine admiră constructorii. Transportatorul din mine admiră transportatorii. Îi admir –post-mortem, din păcate – pe Malaxa şi pe Auschnitt.
Nicolae Malaxa este cel care a iniţiat şi implementat în România industrii variate: de aparataj pentru material rulant, de motoare Diesel, de transmisii mecanice pentru automotoare, inclusiv sisteme de comandă, de tuburi de oţel fără sudură, de locomotive Diesel pentru CFR, de aparatură optică, de armament şi muniţii, de automobile.
Max Auschnitt a fost, şi el, un mare industriaş român, administrator delegat al Uzinelor şi Domeniilor de Fier din Reşiţa, cea mai mare societate pe acţiuni care a existat în România înainte de 1947, care avea cel mai mare capital social din România (1 miliard lei), cea mai mare cifră de afaceri şi cei mai mulţi angajaţi – 22.892. Deţinea societatea Titan-Nădrag-Călan, cu 4900 angajaţi, şi a făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena şi Monaco, precum şi a unor companii româneşti precum Societatea Română de Telefoane ori Banca Chrissoveloni.
Acestea sunt modele de urmat. Producători şi exportatori. Aşa cum încerc şi eu să fiu: producător şi exportator.

Interviu pentru Money.ro

12.06.2011| 17 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura, Interviuri, Succes

În urmă cu câteva zile am acordat un scurt interviu publicaţiei Money.ro, care l-a publicat in rezumat. Vă prezint mai jos punctele de vedere pe care le-am exprimat.
1. Oameni de afaceri celebri precum Bill Gates sau Martin Zuckenberg au renuntat la studii in favoarea businessurilor. Este necesara scoala pentru a ajunge un om de afaceri de succes in Romania?

Eu cred cu tărie în puterea învăţăturii. Educaţia pe care am primit-o este de tip „Ai carte, ai parte”. Nu cred că reţeta succesului stă în abandonarea prematură a studiilor. Printre milioanele de oameni de afaceri şi printre miliardele de oameni care trăiesc decent în această lume sunt câţiva, nu mai mult de câteva zeci, care, printr-un noroc incredibil sau printr-o dotare intelectuală de excepţie, au reuşit să ajungă foarte bogaţi fără o educaţie solidă. Toţi ceilalţi, milioane de oameni de afaceri şi miliarde de oameni din clasa medie, îşi bazează bunăstarea şi succesul pe educaţie şi instrucţie solidă. Eu am adunat 21 de ani de studiu. Liceu, universităţi, etc. Alexandra, fiica mea, îmi calcă pe urme. Are, până în prezent, 16 ani de studiu, dintre care 4 în universităţi americane de prestigiu, cum e cazul lui Harvard şi Princeton. Urmează în prezent un dublu
masterat, la Harvard şi la Wharton, care va dura 3 ani. Deci, 19 ani de şcoală. Nu mai vorbesc de cei trei ani petrecuţi la corporaţia McKenzie.

2. Care este ultima forma de invatamant pe care ati absolvit-o?
Facultatea de drept, în anul 2003. Consider că învăţarea permanentă este o metodă excepţională de a-ţi menţine intelectul în formă, indiferent de vârstă.

3. V-au ajutat cunostintele obtinute in afaceri?
Între altele, am urmat cursuri postuniversitare de economie şi administraţie. Fără ele nu cred că aş fi reuşit în afaceri. Am învăţat în şcoală principiile de bază ale conducerii. Am fost scutit aşadar de efortul de „a reinventa roata”, pe care ar fi trebuit să îl fac dacă nu urmam acele cursuri. Am câştigat astfel mult timp.

4. Care a fost primul dumneavoastra job si cand l-ati avut?
Mi s-a părut normal ca primul meu loc de muncă – înainte de 1990 – să fie în învăţământ, timp de câţiva ani. După 1990, primul meu loc de muncă a fost la Ana Co. O şcoală foarte dură, dar foarte interesantă.

Interviu în ziarul LIBERTATEA

07.04.2011| 4 Comentarii
Postat in: Afaceri, Interviuri, Media, Sport

În urmă cu câteva zile am acordat un interviu ziarului LIBERTATEA. Din motive de spaţiu, în ziar a apărut doar o parte a interviului. Vi-l prezint integral mai jos.
De la 1 aprilie s-a spus ca Romania va depasi criza. Este o farsa de 1 aprilie sau se poate spune ca vom duce un trai mai bun? Dvs. ati depasit criza?
Vă rog să adresaţi întrebarea celor care au făcut anunţul. În ceea ce priveşte Ana Holding, datele noastre din acest an arată puţin mai bine decât cele din perioada similară a anului trecut. Nu ştiu cum e la alţii dar noi, în continuare, facem eforturi şi sacrificii pentru a ţine barca pe linia de plutire.

Tot cu ocazia zilei de 1 aprilie. Care a fost cea mai amuzanta „teapa” pe care ati luat-o si cea pe care ati facut-o?
Nu dau ţepe şi nici nu iau. Nu am dat niciodată. Slavă Domnului că mi-a ajutat să nici nu prea iau.

Sunteti pregatit pentru sezonul de vara? Hotelurile pe care le detineti pe litoral cum se prezinta? Care dintre hoteluri credeti ca va da lovitura? Sunteti pregatit pentru yachting?
Hotelul Europa şi Ana Health Spa se deschid pe 8 aprilie. Sunt în stare excelentă, atât din punct de vedere al dotărilor cât şi al personalului. Hotelul Europa nu mai are ce lovitură să dea. A dat-o de mult. În sezon este mereu „fully booked”, adică ocupat complet. Regret că, uneori, suntem obligaţi să refuzăm solicitări, neavând capacitate suficientă.
La yachting – ne pregătim pentru regate. Dacă vom avea vânt prielnic.

Ca tot vorbeam despre „vacante”,cum v-au mers afacerile hoteliere in aceasta iarna? S-a meritat investitia de 10 milioane de euro in hotelul din Poiana Brasov? Veti investi si-n aceasta vara in hoteluri?
Investiţia de la Poiana Braşov ne-a mărit cu 30% cifra de afaceri. Lucrurile merg conform aşteptărilor. Dacă ar fi şi zăpadă …….
În curând finalizăm lucrări de mare frumuseţe în spaţiile publice de la Athenee Palace Hilton. Ar merita să le vedeţi !

Ce-ar insemna pentru suflarea rapidista al 3-lea sezon in afara Europei? Ce se intampla cu Rapidul? De ce nu reusesc jucatorii sa traverseze aceasta peioada neagra? Va pare rau ca nu v-ati implicat la echipa?
Nu va fi un al treilea sezon afară din Europa. Rapidul e în revenire de formă, fizic şi psihic. Nu l-aţi văzut pe Şumi cum plonjează, ca pe vremea când era golgheter ? Ne-a revenit pofta de joc şi bucuria de marca, după cum s-a putut constata. Suntem pe locul 4, în urcare. Iar la echipă nu trebuie să mă implic eu, pentru asta există conducere executivă.

Este adevarat ca Dinu Gheorghe va fi demis daca Rapidul nu prinde cupele europene? Este adevarat ca ati pus un pariu pe doua milioane de euro cu dansul daca Rapidul va termina sau nu pe locurile 1-3?
În toate businessurile pe care le derulez conducerile executive au ţinte pe care trebuie să le atingă. În funcţie de aceasta sunt apreciate şi tot în funcţie de aceasta colaborarea continuă sau nu. Totodată, atingerea ţintelor se apreciază la sfârşitul perioadei stabilite, nu la mijlocul ei. Mai e mult până departe. Eu, ca şi Dinu Gheorghe, sunt convins că ţintele vor fi atinse. Vă invit de pe acum la meciurile europene ale Rapidului din ediţia viitoare ale uneia din Cupe.
Cât despre pariu, e o bazaconie. Într-un pariu, unul zice „da”, celălalt „nu”. Care dintre noi doi credeţi că ar paria pe pierderea unui loc în cupele europene ?

Mai are echipa nationala sanse de calificare la Campionatul European?
Şanse există iar atâta timp cât există şanse trebuie să facem două lucruri: să credem în noi şi să ne batem până la ultima picătură de energie pentru victorie.

Ce parere aveti despre excluderea Bosniei din toate competitiile internationale?
Lucrurile sunt simple: regulile fotbalului internaţional sunt obligatorii pentru toţi cei care vor să joace în competiţii internaţionale. Respecţi regulile – joci. Nu le respecţi – joci doar în campionatul intern. Nu poţi fi obligat să adopţi reguli care nu ţi se potrivesc, după cum toţi ceilalţi nu pot fi obligaţi să joace după alte reguli decât cele general acceptate. E decizia Bosniei, după cum este şi decizia forurilor fotbalistice internaţionale. Timpul le va rezolva pe toate. Mai devreme sau mai târziu, desigur.

Credeti ca forurile FIFA si UEFA vor merge pana la capat si bosniacii vor pierde toate meciurile din preliminarii la masa verde?
Întrebaţi la Lausanne.

S-a mai vorbit in aceste zile despre demiterea lui Razvan Lucescu de la carma nationalei. Are un loc rezervat la Rapid?
Răzvan are un loc rezervat mereu la Rapid ÎN INIMILE SUPORTERILOR. Şi a tuturor celor ce iubesc Rapidul. Răzvan face parte din istoria clubului. În rest, Rapid are antrenor, acesta are obiective precise şi noi credem în capacitatea lui de a le îndeplini.

Cine credeti ca poate fi urmatorul selectioner: Cosmin Olaroiu, Ioan Ovidiu Sabau, Victor Piturca (nume vehiculate) sau alt tehnician?
Pot să vă dau numărul de telefon al domnilor Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu. Întrebaţi acolo. Nu ştiu dacă problema Naţionalei este la nivel de selecţioner. Răzvan este un bun profesionist. Poate că necazurile sunt în altă parte.

Asa cum ati declarat dvs., „planeta se scufunda”, daca urmarim tragediile prin care trec japonezii. Chiar si asa, ei reusesc sa-si revina foarte repede, si aici fac referire si-n cazul unui drum distrus de cutremur si reconstruit in doar 4 zile. In ce consta, dupa parerea dvs, forta japonezilor si daca poporul roman ar fi in stare de o asemenea revenire in cazul in care ne-am confrunta cu astfel de tragedii?
Când am afirmat că „planeta se scufundă” nu mă gândeam că se va întâmpla la modul propriu.
Am avut ocazia de a călători în Japonia. I-am văzut pe japonezi acasă la ei. Sunt impresionanţi prin modul aproape supranatural în care reuşesc să îşi ducă treburile la bun sfârşit.
La 2 zile după cutremur şi după tsunami, când reactoarele nucleare iradiau, japonezii deja mergeau la lucru. Şcolile erau deschise, copiii învăţau. Criză alimentară nu exista, pentru că toţi au înţeles că nu e cazul să iei mai mult de 1 litru de lapte sau 1 kg. de zahăr, ca să faci acasă stocuri. Echipele de căutători de supravieţuitori refuzau voluntarii, erau prea mulţi deja. Şi, în timp ce japonezii se băteau, literalmente, pe viaţă şi pe moarte cu natura ostilă, undeva, la multe mii de km., în Europa, poate în România, unii se întrebau disperaţi dacă „uriaşul” nor radioactiv, cu dimensiunile de 20 pe 30 mp (adică un pic mai mare decât un covor din sala de gimnastică), având un grad de radioactivitate de 1 milion de ori sub radioactivitatea naturală a pământului, nu ar trebui să ne facă cumva să ne închidem în case, să nu mai mergem în nici un caz la serviciu, şi să mai cerem ceva de la Stat – iod, apă, orice. Asta e diferenţa dintre noi şi japonezi.

Rapidul urmeaza sa joace de doua ori pe saptamana. Credeti ca vor reusi sa tina pasul si sa revina in frunteaclasamentului?
Rapidul poate să joace fără probleme tot atâtea jocuri câte poate să joace orice altă echipă de profesionişti. De aceea face antrenamente şi stagii de pregătire.

Din vara mai continuati cu Marius Sumudica pe banca tehnica? Intrebarea este valabila in ambele cazuri, daca va califica sau nu echipa in Europa.
La sfârşitul perioadei contractuale vom analiza atingerea obiectivelor. În funcţie de acest lucru se va lua o decizie, cea mai înţeleaptă cu putinţă.

Ce parere aveti despre reusita pugilistului Lucian Bute? Va face parte din elita campionilor care nu vor fi niciodata infranti? Are aceasta putere?
Cinste campionilor. Lucian Bute este un mare campion. Este deja un nume de legendă. În contextul în care rezerva de campioni la box amator a României a secat, este lăudabil că ne impunem valorile în boxul profesionist. Bute este un profesionist atât la propriu cât şi la figurat. Sper că el şi cei care îl consiliază vor alege drumul cel mai potrivit.

De stadionul Rapidului ce se mai aude? Va fi renovat sau va mutati pe „National Arena”?
Nu depinde numai de noi ci de proprietar – Ministerul Transporturilor.

Ce parere aveti despre prestatia fotbalistilor? Vor fi remanieri la vara?
Prestaţia jucătorilor, ca şi cea a antrenorilor, se apreciază prin prisma atingerii obiectivelor. La sfârşitul campionatului vom decide cine se remaniază şi cine nu. Depinde de rezultate, de noi şi de ei.

Ce parere aveti despre „come-back-ul” lui Adi Mutu la nationala? Este intr-adevar „Il Fenomeno” fotbalistul de care avea nevoie o tara intreaga?
O echipă naţională trebuie să strângă tot ce există mai bun la un moment dat. Revenirea lui Mutu la naţională e deci ceva firesc. Pe de altă parte, un jucător devine o mare vedetă dacă echipa lui câştigă. Pele a fost mare pentru că echipa, sa, Brazilia, cu el în echipă, a fost de trei ori campioană mondială. Maradona, Beckenbauer, Kempes, Rossi, Zidane, Ronaldo, au fost mari pentru că au fost campioni cu echipele lor. Când joci şi pierzi, simţi umbra cum se apropie de tine.

Va asteptati ca Otelul Galati sa nu tina ritmul si sa clacheze intr-un final? Se va bate cu Rapidul pentru un loc de cupele europene?
Am tot respectul şi admiraţia pentru Oţelul, pentru tehnicienii şi conducătorii lui, pentru curajul cu care se bat pentru şansa lor. Le doresc succes. Doresc succes şi Rapidului. Un pic mai mult succes decât tuturor celorlalţi.

Ce parere aveti despre Rui Duarte? A revenit dupa aproximativ 80 de zile ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Dvs. ati vorbit cu el?
Domnul Dinu Gheorghe cunoaşte cel mai bine situaţia. Decizia în acest caz îi aparţine.

Credeti ca fanii ar fi in stare sa-i alerge pe sine pe fotbalisti asa cum s-a intamplat in anii 80?
Nu am văzut ce a fost în anii 80. Nu eram aici. Poate că atunci or fi avut motive. Acum nu au şi nici nu vor avea.

Cu dl Nicolae Badea v-ati mai trimis cadouri?
Ne trimitem şi ne vom trimite mereu. Ce ar fi viaţa fără o glumă, fără puţină sare şi piper?

Vor mai avea voie jucatorii cu nevestele in cantonament dupa parerea dvs.?
Judecătorul suprem în această problemă este Marius Şumudică. Dacă el apreciază că aceasta poate da un plus de motivaţie echipei, atunci e voie. Dacă nu, nu.

Chiar va renunta Rapidul la doi portari (Dani Coman si Mircea Bornescu) de valoare?
Nu ştiu de unde aveţi astfel de informaţii. Eu acum aflu.

Ce parere aveti despre fotbalistii care nu-si prelungesc contractele cu Rapid? Unde este problema? La banii oferiti sau chiar nu vor sa mai joace la Rapid?
Un contract reflectă voinţa părţilor. Pot fi unii fotbalişti care s-ar putea să nu mai vrea să îşi prelungească contractele. Sau s-ar putea ca clubul să nu mai vrea. Sau să nu mai poată. În ceea ce îi priveşte pe fotbaliştii care nu vor mai vrea, din motive financiare, le doresc ca, acum, în criză, să găsească echipe care să le ofere salarii şi condiţii cum oferim noi. Poate cu prea mare generozitate.

Sunt probleme cu plata salariilor? Jucatorii vor mai primi in acest retur vreun bonus la victorii?
Nu ştiu să fie probleme. De primit vor primi tot ce li se cuvine, conform contractelor şi regulamentului clubului.

Domnul Rednic este convins ca se va apela cat de curand la serviciile sale! De ce credeti ca e asa de sigur pe revenirea in Giulesti?
Nu ştiu, întrebaţi-l pe el.

Interviu în cotidianul „Adevărul”

21.01.2011| 16 Comentarii
Postat in: Interviuri

De curând am acordat un interviu cotidianului „Adevărul”, publicat în numărul din data de 21 ianuarie 2011. Conţinutul interviului este următorul:
„George Copos, patron Rapid: „Gata! Nu mai am bani pentru Rapid“
Patronul anunţă că echipa va trebui să se autofinanţeze. Înainte de a intra în silenzio stampa, în semn de protest faţă de scandalurile din Liga I, Copos a acordat un ultim interviu pentru „Adevărul“.
„Adevărul”: Aţi devenit extrem de tăcut în ultima perioadă. Vă gândiţi iar să ieşiţi din fotbal?
George Copos: Nu discut despre aşa ceva. Echipa are nevoie de linişte în aceste momente.
De ce aţi dispărut?
Eu nu mai vreau în mocirla asta. Vedeţi ce discuţii, ce scandaluri sunt la Craiova sau la alte cluburi. Eu nu mă identific cu aşa ceva. Eu nu fac parte dintr-o astfel de lume. Nu mă simt bine şi tocmai de aceea nu o să mai apar la televizor. Nu o să mai declar nimic. E ultima dată când o mai fac…
Vorbiţi de scandalurile din fotbal, dar nu fotbalul este oglinda fidelă a societăţii în care ne aflăm?
Categoric aşa este. Fotbalul este o expresie a vieţii sociale. Redă corect ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Din păcate! Mi-e ruşine. Nu mai există respect faţă de oamenii care investesc, care fac ceva pentru societate…
Vă referiţi şi la episodul cu Bratu şi la faptul că vă tot plimbaţi la DNA?
Statul nu pune preţ pe pasiune şi pe emoţii. Noi am venit în acest fenomen să aducem bucurie oamenilor, să investim fără să avem câştiguri, să oferim ceva publicului. Şi acum eu sunt târât într-o mocirlă. Statul nu are respect…
Se tot vorbeşte că la Rapid, în retur, va fi autofinanţare, că nu mai investiţi nici un ban…
Eu l-am rugat pe domnul Dinu Gheorghe să înţeleagă. L-am chemat şi i-am arătat cu acte că nu se mai poate. Nicio bancă din România nu-mi mai acordă vreun credit pentru Rapid. Eu nu mai am bani, nu mai am de unde. Banii nu cad din cer, banii se fac cu sacrificii…
Legat de Bozovici şi de Lazăr, ce ştiţi? Vor semna prelungirea contractelor?
Eu cred că da. Ţin la amândoi foarte mult. Rapid are nevoie de ei şi vreau să spun că sunt doi băieţi extraordinari, cu suflet mare. Bozovici este un om vesel, familist, ţine foarte mult la copiii lui şi cred că pentru stabilitate va alege să rămână la Rapid. La fel şi Lazăr. Îşi iubeşte familia şi cred că va alege să semneze cu Rapid. Ofertele pe care le-am făcut sunt destul de bune, pentru aceste vremuri…

*                       *                       *                           *                                  *

Referitor la cele de mai sus doresc să fac unele precizări:
1. De la preluarea clubului am investit în el peste 35 de milioane de Euro. Singurul lucru pe care l-am dobândit în schimbul acestei sume este Imaginea. Precizez că aceasta a fost, uneori, pozitivă, de regulă când echipa câştiga, şi alteori, negativă, pentru că, din păcate, nu poţi să câştigi mereu, deşi eşti dator să încerci.
2. În ultima perioadă, pe fondul crizei economice, nu am mai putut să aduc bani „De acasă” pentru susţinerea echipei, aşa că am fost obligat să obţin credite bancare în acest scop. În prezent, nici acest canal nu mai poate fi folosit. Nici o bancă nu mai oferă credite pentru activitatea fotbalistică. Aceasta este realitatea. Sunt vremuri grele. Nu pot să sleiesc companiile ANA, care fac eforturi mari pentru a-şi menţine şi plăti cei peste 2.000 de angajaţi, pentru a pompa la nesfârşit în Rapid. Clubul este constituit ca societate comercială, are buget de venituri şi cheltuieli, pe care trebuie să îl respecte. În Europa există cluburi ce reprezintă modele de succes , care pot fi copiate.
3.  Subiectiv vorbind, nu am dispoziţia necesară pentru a mă re-implica în fotbal, având în vedere conjunctura actuală. Prin preluarea clubului am dorit să dau o viaţă nouă unei legende care, pe vremea aceea, era muribundă – legenda „RAPID”, să aduc bucurie miilor de suporteri devotaţi ai clubului. Am cheltuit pentru aceasta o avere. Cu banii respectivi puteam să fac două hoteluri de lux. M-am ales cu o imagine îndoielnică şi cu vizite periodice la instanţă. Supărarea mea este foarte mare deoarece ştiu că faptele care sunt puse în discuţie NU EXISTĂ. Rapidul transferă mereu jucători; întotdeauna aceste transferuri au fost şi sunt realizate corect, cu respectarea tuturor reglementărilor legale, inclusiv a celor fotbalistice. Desigur, în final lucrurile se vor limpezi. Dar, până atunci, se erodează şi imaginea, şi nervii mei. Ca atare, entuziasmul meu pentru participarea directă la activitatea clubului este, în prezent, foarte redus.
4.  De la preluarea clubului de către noi se împlinesc 18 ani. Ca atare, clubul devine major şi poate să îşi poarte singur de grijă.

Interviu BLOOMBIZ

11.01.2011| 4 Comentarii
Postat in: Interviuri

Săptămâna trecută am acordat un interviu publicaţiei online de business BLOOMBIZ. Din motive de spaţiu interviul a fost publicat într-o formă prescurtată. Puteţi citi mai jos interviul integral.

Bloombiz: In ultimii ani Romania a facut multe modificari fiscale si bugetare. Cand se arata efectele pozitive? Vor ramane niste experimente nefericite?
Părerea mea este că modificările fiscale şi bugetare frecvente nu sunt benefice. Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate. Făcând o paralelă cu fotbalul, trebuie să ştim care sunt regulile jocului şi să avem convingerea că acestea nu se vor modifica la pauză sau, mai rău, în timpul jocului. Nu poţi construi un plan de afaceri pornind de la reglementări care se modifică mereu, uneori în sfidarea legilor. Mă refer aici, spre exemplu, la modificările Codului Fiscal care, potrivit art. 4 al Legii nr. 571/2003, pot fi efectuate, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acestora şi numai în anul următor celui în care au fost adoptate prin lege. Până în prezent efectele pozitive sunt greu de identificat. Părerea mea este că sporirea numărului de biruri nu poate compensa deficienţele de gestionare a banului public.

Bloombiz: Ce măsuri trebuie luate neaparat pentru ca 2011 sa nu fie un nou an in care se asteapta crestere economica iar economia sa mearga tot in jos?
Dacă aş fi om politic aş spune că 2011 trebuie să fie un an al investiţiilor, care să creeze locuri de muncă şi valoare adăugată. Infrastructura, sănătatea, educaţia, agricultura, turismul, sunt doar câteva domenii în care se poate investi masiv, cu şanse mari de reuşită şi cu posibilitatea de a atrage fonduri europene. Nefiind om politic ci om de afaceri, fac în Holdingul Ana ceea ce ar putea face guvernul în ţară: investesc masiv. Voi continua în 2011 politica noastră de investiţii în activele lanţului ANA HOTELS. După Crowne Plaza din Bucureşti şi Sport Hotel and Spa din Poiana Braşov urmează hotelul Athenee PalaceHilton.

Bloombiz: Care este raportul dintre politica monetara si politica economica? Politica economica pare putin in urma, in timp ce prima pare a fi o ancora in economia romaneasca.
Apreciez în mod deosebit performanţa Băncii Naţionale şi a guvernatorului său, domnul Mugur Isărescu, aceea de a ţine moneda naţională la o cotă rezonabilă în raport cu Euro şi dolar. Dacă ei nu şi-ar fi atins obiectivul, probabil că am fi ajuns din urmă Grecia şi Irlanda. Nu în ceea ce au ele mai bun ci în amploarea dificultăţilor economice şi sociale. Despre politica economică nu am nimic de spus. Nu este nimic de spus.

Bloombiz: Se impune impozitarea suplimentara a celor care detin averi mari? Cum sunt impozitate marile averi in Romania?
Cei care îi iau peste picior pe români fac apel, adesea, la faimosul banc cu Capra Vecinului. Parafrazând, aş spune că o ţară nu poate prospera atunci când oamenilor, în loc să le se inducă ideea „Munciţi ca Copos ca să aveţi şi voi ca Copos”, li se induce ideea „Hai să luăm de la Copos, ca să nu mai aibă nici el”. Adam Smith spunea, acum 200 de ani, în „Avuţia Naţiunilor”, că orice capital este un mare fricos. Atunci când este ameninţat, el fuge imediat. Se duce acolo unde nu se simte în pericol. Chiar în altă ţară, dacă e nevoie. Asta nu are nici o legătură cu patriotismul sau cu dragostea de ţară. E, pur şi simplu, o reacţie pur economică de a-ţi proteja capacitatea de business. Mi se pare normal ca orice venit să fie impozitat corect. Totodată, mi se pare incorect ca orice avere să fie considerată ca fiind rezultatul furtului sau al ilegalităţilor de orice fel. Nu e corect să se pună semnul de egalitate între prosperitate şi infracţiune. Vom cultiva prin aceasta cultul sărăciei. Vom fi săraci, dar, prin asta, nu vom fi mai cinstiţi.

Bloombiz: De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, încrederea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?
Răspunsul se găseşte în prima dumneavoastră întrebare: în prea frecventele modificări ale reglementărilor specifice mediului de afaceri. Mai mult, prea puţine dintre ele sunt favorabile acestuia. Spre regretul meu, aceasta se întâmplă într-o Europă aflată în plin proces de re-aducere acasă a industriilor care, în anii din urmă, au migrat spre ţări cu legi permisive şi cu preţ scăzut al forţei de muncă. Astăzi, Franţa, spre exemplu, dar nu numai ea, pune în aplicare reglementări care, prin facilităţi diverse create întreprinzătorilor, compensează preţul scăzut al forţei de muncă, cel care a determinat plecarea industriilor şi dispariţia multor locuri de muncă.

Bloombiz: Care este cea mai importanta realizare a guvernului Boc in ultimul an? Este reducerea deficitului bugetar?
Nu ştiu. Poate.

Bloombiz: Ne aflam intr-o Europa marcata de criza datoriilor. Multe tari incep sa apeleze la imprumuturi pentru a putea fi salvate. Daca nu iesim din recesiune, ce se va intampla cu Romania?
Încerc să nu mă gândesc la o asemenea posibilitate. Luaţi, totuşi, în calcul că, spre deosebire de anii Marii Depresiuni, acum există Uniunea Europeană şi numeroase alte pârghii care pot echilibra situaţia. În plus, locomotivele economiei europene sunt deja pe plus. Unul modest, dar totuşi pozitiv. Iar locmotivele trag până şi vagoanele cele mai ruginite.

Cine vorbeşte despre Kapitalism?

26.04.2010| 19 Comentarii
Postat in: Evenimente, Interviuri, Media, Succes

În primul rând, vreau să mulţumesc vizitatorilor blogului care mi-au trimis urări cu ocazia zilei de Sfântul Gheorghe. Le mulţumesc aşadar şi le adresez şi eu, la rândul meu, aceleaşi gânduri bune.
În al doilea rând, vreau să fac astăzi cunoscută opinia mea despre aşa-zisul documentar „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, a cărui vizionare m-a dezamăgit profund şi chiar m-a iritat, deoarece produsul final nu seamănă deloc cu proiectul care ne-a fost fluturat pe sub nas iniţial. Într-adevăr, presupunerile pe care le făceam în urmă cu câteva zile s-au adeverit în totalitate.
Dar, înainte de a intra în comentarii, iată istoria participării mele la acest (să-i zicem) film: pe larg

Kapitalism – reţeta noastră kălduţă

21.04.2010| 18 Comentarii
Postat in: Afaceri, Evenimente, Interviuri, Media, Succes

Competiţia din business nu e deloc romantică, ci dimpotrivă, e dură, iar câştigătorii sunt priviţi întotdeauna cu invidie, suspiciune, chiar răutate. Iar relatările din media, schematice şi într-o eternă competiţie cu secundele, se mărginesc să aplice competitorilor câte o „etichetă” lipită pe fruntea lor după o judecată sumară şi adesea subiectivă.
În 2009, când am fost solicitat să particip la nişte filmări care s-au finalizat recent în documentarul intitulat „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, mi-am învins rezervele pricinuite de constatările enunţate mai sus şi am decis să răspund solicitării. Speram că documentarul care avea să rezulte va fi o analiză temeinică, cu bune şi cu rele, a diferitelor modalităţi în care unii oameni au reuşit sau au eşuat în încercarea de a-şi lua soarta în propriile mâini.
Deşi încă n-am văzut filmul, am motive să cred că speranţa mea nu se justifică. pe larg

Copos crede ca acum este momentul pentru investitii: Toate preturile sunt la jumatate

27.10.2009| 1 Comentarii
Postat in: Interviuri

Ziarul financiar, 27 octombrie 2009, interviu realizat de Mirabela Tiron

Omul de afaceri George Copos, care controleaza mai multe hoteluri in Capitala, pe litoral si la munte, cu aproape 1.000 de camere, spune ca se concentreaza pe investitiile in modernizarea unitatilor de cinci stele din Bucuresti si a celor din Poiana Brasov, dupa ce a derulat un amplu proces de restructurare a grupului Ana Holding.

“Acum este momentul sa investesti, toate preturile fiind la jumatate. Tot anul 2010 va fi un an al investitiilor. Platim mai putin pentru materialele de constructii, dar si pentru alte servicii. In noiembrie anul acesta vom incepe sa renovam toata partea de parter la Hilton si Crowne Plaza.”  (citeşte articolul întreg)