Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Evenimente

Partea plină a paharului sau despre redobândirea optimismului

31.01.2014| 0 Comentarii
Postat in: Evenimente

Constat că suntem o ţară de oameni trişti. Accept greu acest adevăr. Pe vremuri eram plini de viaţă, de glume şi de bancuri savuroase. Acum am devenit cenuşii şi apăsaţi.

Nu cred că aşa suntem în realitate. Mai degrabă cred că am devenit trişti ca urmare a conjuncturilor. Pe de o parte, suportăm efectele psihologice ale unei economii care creează stări de depresie. Pe de altă parte, suntem bombardaţi în continuu cu veşti rele. Unele sunt, într-adevăr, informaţii reale şi îngrijorătoare: infrastructura, educaţia, învăţământul, sănătatea, clasa politică, puterea de cumpărare sunt aşa cum sunt. Alte informaţii sunt simple „făcături”, ştiri cosmetizate şi prezentate ca mari catastrofe. Scandalurile „şoc” fac „rating”, veştile bune – foarte rar.

Sunt un optimist prin excelenţă. Am obosit să tot înmagazinez veşti proaste. Eu cred cu convingere că lumea merge înainte, că lucrurile se schimbă în bine, chiar dacă, uneori, prea încet. Optimismul meu mă face să caut mereu informaţii pozitive, care să mă convingă că progresăm, care să motiveze şi să dea sens existenţei. Aceste informaţii, care pot învinge frica de ziua de mâine, EXISTĂ DIN BELŞUG. Am să vă dau câteva exemple, culese din mass media în doar câteva minute:

- România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană;

- Creşterea economică a României se echilibrează, trecând de la miza pe consum la motorul reprezentat de exporturi;

- Piaţa auto a stabilit în 2013 un record absolut în privinţa volumului producţiei, creşterea fiind de 21,7% faţă de 2012;

- După scumpiri de peste 200% în anii 1990-1993, produsele alimentare au ajuns să se ieftinească în 2013;

- Inflaţia a ajuns la un nou minim istoric: 1,55% în decembrie 2013 faţă de decembrie 2012;

- Evoluţia României e lăudată în presa străină”: un exemplu este articolul jurnalistului Giles Whittel, corespondent al ziarului The Times, care consideră că România a evoluat extrem de mult;

- Potrivit unui studiu de specialitate, în materie de libertate economică depăşim ţări ca Franţa, Italia, Croaţia ori Portugalia;

- Piaţa de soft şi servicii IT a crescut;

- Statul român a ieşit din criză: cheltuielile cu bunurile şi serviciile au atins în 2013 nivelul din 2008;

- Holdingul Ana are, pentru anii 2014 – 2016, planuri investiţionale de circa 75 de milioane euro, în construcţii (Ana Tower) şi în industria hotelieră !
Toate acestea sunt adevăruri care ne pot reda optimismul. Haideţi să vedem din nou şi partea plină a paharului !

Legat de partea plină a paharului şi de optimismul care nu trebuie să ne părăsească, vreau să mă refer la ninsorile abundente din aceste zile  (oare de ce ne mirăm că în luna IANUARIE NINGE ? Nu e normal ?). Într-adevăr, multă lume este afectată şi regret sincer situaţia creată. Dar hai să vedem şi partea bună a ninsorii şi a frigului. Sunt domenii de activitate în care frigul şi ninsoarea sunt adevărate binecuvântări: vânzările de articole sportive, de haine de iarnă, de antigel, de anvelope şi de lanţuri pentru roţile auto; reparaţiile de instalaţii de încălzire; agricultura, pentru care ninsoarea a venit la timp; furnizorii de utilităţi specifice: apă, gaze, agent termic; activitatea de taximetrie; activităţile de deszăpezire; şi, nu în ultimul rând, turismul montan, inclusiv industrie hotelieră, sporturi de iarnă, transport pe cablu, închiriere de echipament sportiv etc.

Toate aceste domenii profită de pe urma iernii. Trebuie să ştim să folosim conjuncturile, şi pe cele favorabile, şi pe cele nefavorabile. Să fim deci optimişti: vom trecem cu bine peste aceste zile dificile.

Bizuiţi-vă în general pe voi înşivă. Autorităţile fac şi ele ce pot !

Succes !

08.07.2013| 38 Comentarii
Postat in: Evenimente

De la preluarea clubului am petrecut împreună 20 de ani tumultuoşi. Au fost de toate: campionate, cupe şi supercupe câştigate, eşecuri inexplicabile, Europa, necazuri, drame, lacrimi, TAS, zâmbete, veselie, durere, fericire, împliniri, deziluzii, nume consacrate, „lupi tineri” care au confirmat, alţii care nu au confirmat, Galerie, brichete, petarde, arbitri, jandarmi, trofee, aclamaţii, huiduieli, sărutări, îmbrăţişări, steaguri, imnuri, în concluzie „Farmecul Vieţii !”.

Mă gândesc la lucruri pe care le-am mai povestit. O fac din nou – e pentru ultima oară.
Îmi amintesc aşadar de prima mea întâlnire cu Rapidul: îngropat până la glezne în glodul de pe baza „Pasteur”, glod pe care îl spălau cu apa de la cişmea. Atunci am decis că trebuie să fac ceva pentru oamenii aceia – pentru cei din echipă şi, mai ales, pentru cei din jurul echipei, care „trăiau vişiniu”. Din acest imbold s-a născut baza sportivă „Pro Rapid”, astăzi, în continuare, una din cele mai moderne din ţară.

Cunoaşteţi palmaresul clubului. Îl repet, totuşi – o fac cu o mândrie şi cu o satisfacţie pe care nu le ascund. Dacă în primii 70 de ani de existenţă Rapid a câştigat un titlu de campioană, în următorii 20 a înregistrat următoarele performanţe interne:
–    două titluri de campioană a României: (1999 şi 2003);
–    de 3 ori vicecampioană a României: (1998, 2000 şi 2006);
–    alte 4 clasări pe podium: (1996, 2002, 2004 şi 2008);
–    4 Cupe ale României: (1998, 2002, 2006 şi 2007);
–    patru Supercupe ale României: (1999, 2002, 2003 şi 2007);
–    câştigătoare a Cupei Ligii (1994).

Pe plan internaţional Rapid are cel mai lung parcurs european al unei echipe româneşti într-o competiţie continentală intercluburi: 16 meciuri în Cupa UEFA 2005-2006. A fost calificată în sferturile de finală ale Cupei UEFA (2005-2006); a avut două participări în Liga Campionilor (1999 şi 2003), o participare în Cupa Cupelor (1998), 11 participări în Cupa UEFA / Europa League (1993, 1994, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012).

E mult, e puţin? Depinde din ce poziţie priveşti ! Acum, pentru mine e deja istorie. O istorie împărtăşită cu mulţi prieteni, parteneri şi mari specialişti. Acum mă gândesc doar la cei doi Mircea, Lucescu şi Rednic, mari antrenori, care au câştigat fiecare câte un campionat cu Rapid. A fost o onoare să lucrez cu ei şi vreau să le mulţumesc pentru toate bucuriile pe care le-am trăit împreună.

Oameni extraordinari sunt cei care au susţinut Rapidul cu cântece, tobe, coregrafie şi mult, mult suflet: Galeria. Mă încearcă regretul că nu am fost mai aproape de ei – ne-am fi cunoscut şi înţeles, probabil, mai bine unii pe alţii.

Mă bucur că Rapidul rămâne în Prima Ligă (observaţi că nu am nici o îndoială în acest sens). Istoria sa de 90 de ani obligă echipa la aceasta.

În acest context mă bucur că am reuşit astăzi să semnăm actele care consfinţesc venirea la Rapid a unei noi echipe de finanţatori. Sunt convins că noua echipă va face mult mai mult decât am făcut eu. Toate condiţiile sunt create în acest sens. Trebuie doar muncă, voinţă şi înţelepciune.

Mă bucur de asemenea că Galeria a fost, şi ea, implicată în negocieri şi în procedurile de „transfer de proprietate”. Această poziţie, nouă pentru ea, o obligă acum să fie şi mai aproape de echipă şi de noua conducere.

În fine, mă bucur că simboluri ale Giuleştiului au decis să continue la Rapid. Pancone, tu nu trebuie să stai în genunchi în faţa nimănui. Ridică-te şi luptă ! Califică echipa în Prima Ligă. Asta e menirea ta acum ! Şi a voastră, a tuturor Rapidiştilor – la fel !

Timp de 20 de ani am mers împreună, urmărind ţeluri comune. Acum am ajuns la răspântie. Drumurile noastre se despart. Aşa e în viaţă, se întâmplă. Mai departe avem de realizat obiective diferite. Rapid are de CÂŞTIGAT, eu am de EDIFICAT. Despărţindu-ne, vom putea fi mai performanţi, fiecare dintre noi.

Rămas bun, „Vişinii” şi sper să aud despre voi numai de bine ! Liga Campionilor vă aşteaptă !

Gheorghe Copos

COMUNICAT DE PRESĂ

15.06.2013| 15 Comentarii
Postat in: Evenimente

În legătură cu informaţiile prezentate de postul România TV în ziua de 15.06.2013 facem următoarele precizări:

Luni, 17.06.2013, vom face plângere penală împotriva postului de televiziune România TV pentru pătrunderea prin înşelăciune pe o proprietate privată şi pentru înregistrarea, fără acordul şi ştiinţa noastră, a unei discuţii care nu era destinată publicului.

Plângerea penală pe care o vom face se referă la următoarele evenimente:

În ziua de 11.06.2013 am fost contactaţi telefonic de o persoană care s-a prezentat ca fiind reprezentantul unui grup de investitori americani, grup interesat de preluarea clubului FC Rapid şi care dorea să ştie dacă avem în continuare intenţia de a ceda proprietatea clubului.

Întrucât astfel de chestiuni nu se discută la telefon, l-am invitat pe domnul respectiv la sediul nostru. În cursul convorbirii care a avut loc i-am confirmat decizia noastră fermă de a renunţa la FC Rapid. Totodată i-am precizat faptul că NU INTRĂM ÎN NICI UN FEL DE NEGOCIERI CU CEI PE CARE SPUNEA CĂ ÎI REPREZINTĂ, DEOARECE SUNTEM ÎN NEGOCIERI AVANSATE CU UN ALT GRUP DE INVESTITORI INTERESAŢI DE PRELUAREA RAPIDULUI, ŞI CONSIDERĂM CĂ AR FI INCORECT SĂ PURTĂM NEGOCIERI PE MAI MULTE CANALE, CU MAI MULTE GRUPURI. Am refuzat, de asemenea, cererea de a le pune la dispoziţie orice documente privind situaţia Rapidului. La insistenţele domnului în cauză am făcut doar câteva comentarii generale asupra valorii activelor clubului, a situaţiei sale financiare şi asupra viitoarei evoluţii a echipei, comentarii făcute la modul absolut general, valabile PENTRU ORICINE AR PRELUA CLUBUL şi nicidecum destinate în mod particular domnului respectiv, ca parte a vreunei negocieri.

Afirmaţiile mele de mai sus există în înregistrarea – ilegală – a discuţiei, iar adevărul lor poate fi verificat.

Ulterior s-a aflat că persoana care se dădea drept reprezentant al investitorilor americani era, de fapt, un om al postului România TV şi că a acesta a înregistrat în mod ilegal discuţia prezentată mai sus şi dată publicităţii, în mod tendenţios şi trunchiat, de România TV.

Considerăm că modul banditesc în care a acţionat România TV, violând o proprietate privată, are legătură cu metodele mafiote şi nicidecum cu libertatea presei.

Suntem convinşi că justiţia va şti să sancţioneze corect această infracţiune, conform legii penale în vigoare.

Gheorghe Copos

COMUNICAT DE PRESĂ – ANA ASLAN HEALTH SPA EFORIE NORD a câştigat titlul de „Cel mai bun Spa al anului 2012”

30.05.2013| 8 Comentarii
Postat in: Afaceri, Comunicate de presa, Evenimente

Va prezint mai jos un comunicat de presa dat publicitatii de ANA HOTELS.

ANA ASLAN HEALTH SPA din Eforie Nord, parte a lanţului hotelier ANA HOTELS, a obţinut titlul de „Cel mai bun Spa al anului 2012”. Acest titlu i-a fost conferit cu prilejul Galei Premiilor de Excelenţă organizate în cadrul evenimentului Hotel Tourism & Leisure Investment Forum 2013, cel mai prestigios forum anual al industriei hoteliere şi de turism din România, desfăşurat la Bucureşti la data de 22 mai 2013. Acest prestigios eveniment recompensează anual cele mai eficiente şi inovative proiecte din industria ospitalităţii şi turismului din România.

Premiul obţinut în acest an reprezintă o nouă recunoaştere a creativităţii şi perseverenţei companiei ANA HOTELS care deţine şi operează hotelurile ATHENEE PALACE HILTON***** şi CROWNE PLAZA**** din Bucureşti, SPORT HOTEL & SPA****, BRADUL*** şi POIANA*** din Poiana Braşov, şi EUROPA**** şi ASTORIA*** din Eforie Nord.

El dovedeşte că ANA HOTELS continuă să se situeze, an de an, în top-ul operatorilor şi furnizorilor de servicii din industria hotelieră din România. În anii precedenţi compania a obţinut numeroase premii în cadrul Galelor Premiilor de Excelenţă, inclusiv titlul de „Investment of the Year / Investiţia Anului”, ca urmare a eforturilor sale permanente de creştere a calităţii serviciilor oferite de toate hotelurile din lanţul ANA. Investiţiile substanţiale făcute de ANA HOTELS începând cu anul 2010 au avut drept consecinţă ridicarea standardelor de calitate, creşterea gradului de satisfacţie a oaspeţilor şi consolidarea brandului ANA ASLAN HEALTH SPA la nivel naţional şi internaţional.

Recompensarea calităţii „Premium” a prestaţiilor oferite de ANA ASLAN HEALTH SPA prin conferirea premiului de „Cel mai bun Spa al anului 2012” este pe cât de onorantă, pe atât de angajantă pentru toţi oamenii de la ANA HOTELS. Este uşor să ajungi în vârf; este mult mai greu să te menţii acolo. Aceasta este ţinta noastră în ceea ce priveşte serviciile de Spa: să ne menţinem MEREU ÎN FRUNTE !

SC ANA HOTELS SA

INVIT SUPORTERII RAPIDULUI SĂ DEVINĂ PROPRIETARII CLUBULUI

19.05.2013| 77 Comentarii
Postat in: Evenimente

Am luat decizia de a RENUNŢA LA TOATE PARTICIPAŢIILE MELE ÎN SC FC RAPID SA. Drept urmare anunţ public că CESIONEZ GRATUIT toate cele 5.500.000 acţiuni către RAPIDIŞTI, inclusiv investiţiile făcute în Baza Pro Rapid, mărcile înregistrate, brandurile, siglele, palmaresul, culorile deţinute de Rapid etc. Îi invit aşadar să pe suporteri îşi desemneze structura care să preia de la noi participaţiile în Rapid – fie ea Liga Suporterilor, fie o altă structură.

Situaţia actuală a clubului poate fi găsită şi studiată în Planul de reorganizare publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 4416/12.03.2013 unde se poate găsi tot ceea ce este relevant faţă de starea Clubului, prezentat transparent şi corect.

La această oră valoarea comercială a lotului de jucători a Rapidului este de 11,8 milioane Euro, conform ultimei evaluări făcute de site-ul de specialitate „Transfermarkt.ro”.

Conducerea actuală a Clubului aşteaptă să fie contactată pentru a perfecta cu maximă urgenţă formalităţile de cesionare a acţiunilor.

Consider că fac un gest de loialitate faţă de RAPIDIŞTI, dându-le ocazia de a fi, în sfârşit, în postura de a aplica ceea ce mi-au cerut mie ani de-a rândul.

Am luat această decizie după ce, timp de 20 de ani, am fost alături de Rapid. În 1993 drumurile mele s-au încrucişat cu cele ale acestei echipe, care traversa una din multele sale perioade grele. Se antrena pe baza sportivă „Pasteur”, în noroi până în glezne, apoi se spăla la o cişmea.

Am creat condiţii corecte de pregătire. Baza sportivă „Pro Rapid” este şi astăzi una de nivel internaţional: terenuri, gazon, sală de forţă, condiţii de recuperare, hotel, restaurant, birouri, tot ce trebuie. Chiar mai mult. Am investit şi într-un stadion care nu era al nostru. Am refăcut gazonul, iar împreună cu Ministerul Transporturilor am închis „Potcoava” şi am realizat instalaţia de nocturnă.

Toate acestea au condus la rezultatele cunoscute: două titluri de campioni, 4 Cupe ale României, 4 Supercupe, participări multiple în Cupele europene – culminând cu ediţia 2005 – 2006 în care Rapid a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei UEFA.

La un moment dat au apărut complicaţii pe care am încercat să le rezolv. Am căutat şi am găsit aliaţi – alungaţi cu pietre în final de Suporteri.

În ultimele luni am făcut eforturi mari de a scoate Clubul din marile sale dificultăţi financiare. Am fost obligat de lege să recurg la procedura de insolvenţă. Am renunţat, eu şi societăţile ANA, la circa 23,5 milioane de euro, sume avansate sub formă de împrumuturi Rapidului şi care ar fi trebuit să ne fie restituite.

RAPID a fost şi va fi DOAR al SUPORTERILOR DIN GIULEŞTI. Lor li se cuvine atât Clubul, cu toate bunele şi relele lui, cât şi sarcina de a-l conduce de aici înainte, conform concepţiei şi strategiei lor.

Voi fi mereu – de acum încolo doar cu sufletul – alături de Rapid.

19 mai 2013

Gheorghe Copos

Cine are de profitat din distrugerea capitalului autohton ?

16.04.2013| 34 Comentarii
Postat in: Evenimente

Există un subiect care pentru mine a devenit o adevărată obsesie.

Sunt om de afaceri. În opinia mea afacerile se fac pe două planuri: unul este cel al afacerilor propriu – zise: produci, vinzi, transporţi, asiguri servicii etc. Al doilea plan, mai puţin vizibil şi mai greu accesibil, este cel al construirii unui mediu de afaceri care să fie prietenos şi funcţional.

În prima parte a carierei mele m-am ocupat, fireşte, de primul plan. În timp am conştientizat că cineva dintre noi, oamenii de afaceri, trebuie să îşi asume responsabilitatea de a se implica în îmbunătăţirea mediului de business, în asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii acestuia. Acela a fost momentul în care am acceptat oferta de a intra în politică.

În cei câţiva ani în care am fost membru al Senatului şi al Guvernului am încercat să ating obiectivele pe care le cunoşteam din practică şi pe care le convenisem cu reprezentanţii marcanţi ai vieţii de afaceri din România. Am lucrat la Legea Patronatelor pentru a coagula organizaţiile investitorilor, la proiectul Legii Holdingului, la modificarea Legii Societăţilor Comerciale, la introducerea guvernanţei corporatiste şi la alte câteva proiecte majore.

Am avut prilejul de a lucra atât cu patronatele române cât şi cu organizaţii ale investitorilor străini, cum ar fi Am Cham ori Consiliul Investitorilor Străini. Am constatat că, pe de o parte, organizaţiile noastre patronale erau mult prea numeroase şi prea divizate. Pe de altă parte organizaţiile investitorilor străini vorbeau toate prin aceleaşi canale şi apărau aceleaşi poziţii – bravo lor ! Am încercat să îi conving pe „ai noştri” că problema nu este, spre exemplu, „cine merge la conferinţe internaţionale”, ci aceea de a şti „ce facem în continuare pentru a fi mai competitivi”. Nu am reuşit. Partidul din care făceam parte era mic, aşa că, la un moment dat, am ieşit de la guvernare şi m-am retras din viaţa publică cu gustul amar al lucrului neterminat. Azi sunt şi mai multe organizaţii patronale, cu şi mai mulţi preşedinţi care vor să meargă, toţi, dacă  s-ar putea, la conferinţe la Geneva sau la Bruxelles.

Un lucru rămâne totuşi straniu: în timp ce capitalul extern din România este sprijinit în diferite moduri, cel autohton are parte, surprinzător, de un cu totul alt tratament: împotriva investitorilor români importanţi s-a dezlănţuit o adevărată maşinărie de creat dosare penale. Aproape că nu există vreun investitor român semnificativ care să nu fi fost chemat în faţa organelor de cercetare penală sau a instanţelor de judecată.
Care sunt consecinţele ? Experienţa de la Holdingul ANA este relevantă: în cei 7 ani de când încerc să demonstrez în instanţă că acuzaţiile care îmi sunt aduse sunt neîntemeiate, societăţile din Holdingul ANA au pierdut cam 100.000.000 euro anual din cifra de afaceri, adică vreo 700.000.000 euro în total. La aceste sume noi am fi plătit circa 350.000.000 euro taxe şi impozite la bugetele statului. Nu a mai fost cazul – reducându-se volumul afacerilor s-a redus corespunzător şi cuantumul taxelor şi impozitelor plătite. Statul a pierdut sumele cu pricina. Noi am pierdut totodată vreo 2.000 de locuri de muncă. Acum de soarta lor se ocupă, probabil, tot statul. Şi alţi oameni de afaceri români trec prin aceiaşi experienţă. Aşa că stau şi mă întreb: cine are de profitat din distrugerea capitalului autohton ? Statul ? Nu cred. Angajaţii ? Nici atât. Investitorii ? Să fim serioşi ! Atunci cine ? Mister !

Nu cred în teorii conspiraţioniste. Nu cred că cineva urmăreşte moartea capitalului autohton. Cred însă că problemele noastre ori nu sunt cunoscute, ori sunt neglijate. Ca atare cred că este necesară crearea unei organizaţii care să prezinte autorităţilor publice atât greutăţile cu care ne confruntăm cât şi necesităţile mediului de afaceri.

În această conjunctură salut înfiinţarea, mâine, 17 aprilie 2013, a Asociaţiei Investitorilor Români, structură care, sperăm noi, va fi o apărătoare a intereselor legitime ale ROMÂNILOR CARE INVESTESC ÎN ROMÂNIA. Voi deveni membru al acestei organizaţii neguvernamentale şi voi sprijini mediul de afaceri de pe poziţiile acesteia. Poate astfel vom reuşi să „trecem” proiectul de lege a holdingurilor şi alte acte normative care pot pune în mişcare economia română.

În fine, cred că ACUM întrebarea fundamentală nu este „Ce e de făcut CU România” ci „Ce e de făcut ÎN România”. Înfiinţarea Asociaţiei Investitorilor Români poate fi un prim răspuns. Să-l salutăm !

Problema brutarului: TVA de 9 % la alimente

24.03.2013| 6 Comentarii
Postat in: Evenimente

Solicit public reducerea TVA pe lanţul grâu – făină – pâine la maximum 9%, începând cu data de 1 iulie 2013. Consider că aceasta ar fi o măsură utilă de reducere a evaziunii fiscale. Sprijin aşadar poziţia Primului Ministru al României care afirma nu demult că examinează posibilitatea reducerii TVA – ului la alimente la 9 %.

Problemele sectorului alimentar nu sunt specifice doar României. La fel, nici metodele de sprijinire a acestui sector de către stat nu sunt neglijate, nicăieri. Taxa pe Valoare Adăugată este un instrument important în ajutorul producătorilor de pe lanţul Grâu – Făină – Pâine. TVA – ul la alimente în Uniunea Europeană variază între 5 % (Marea Britanie, Cehia, Polonia), 9 % (Irlanda, Bulgaria), mergând nu mai sus de 10 % (Italia, Austria). La noi TVA este de 24 %. Consumul mediu de pâine pe an este în U.E. de 61,5 kg/an; în România este de 98 kg/an. Preţul pâinii „la raft” este în U.E. de 1,82 euro / kg, iar în România este de 0,75 euro / kg. Rezultă că preţul este de 2,4 ori mai mic în România în comparaţie cu UE, în condiţiile în care TVA – ul este de 2,4 ori mai mare.

Noi, cei din sectorul „panificaţiei” suntem în situaţia de a închide activitatea a peste 2.000 de agenţi economici corecţi, concomitent cu pierderea a peste 40.000 locuri de muncă şi cu periclitarea aprovizionării populaţiei cu pâine.

În România producţia de pâine înregistrată statistic între anii 1999 – 2011 arată o scădere de la 2.140 mii tone în 1999 la 570 mii tone în 2011. Evaziunea fiscală a crescut de la 37,70 % în 2000 la 68,33 % în 2011. Ca o exemplificare a acesteia sunt edificatoare câteva exemple. În anul 2011 producţia reală de făină a fost de 1.800 mii tone. În statisticile oficiale, în care sunt evidenţiate datele referitoare la producătorii oneşti, plătitori de taxe şi impozite, producţia este de doar 962 mii tone. La fel în cazul producţiei de pâine: cea reală a fost de 1.800 mii tone, cea oficială – de doar 570 mii tone. Concluzie: diferenţele reprezintă evaziune fiscală.

Apreciez că reducerea TVA – ului la alimente ar fi o măsură de primă urgenţă pentru oprirea declinului industriei de morărit şi panificaţie.

Punctul de vedere de mai sus se bazează pe experienţa mea de 23 de ani ca brutar, un patiser şi un cofetar – şi spun cu mândrie acest lucru. Compania mea, Ana Pan, este un actor important în industria produselor de patiserie, cofetărie şi panificaţie. Pe sectorul „premium” este unul din cei mai importanţi producători.

Despre gesturi incalificabile şi despre decizii anti – europene

21.03.2013| 2 Comentarii
Postat in: Evenimente, Sport

Astăzi vorbim despre drepturile omului în Europa.
În acest domeniu există două concepţii: una, cea majoritară şi în general acceptată, este aceea că drepturile omului aparţin OMULUI văzut ca INDIVIDUALITATE. El, omul, persoana adică, are drepturi de care nu poate fi privat şi obligaţii pe care este chemat să le îndeplinească. O altă concepţie, minoritară până în prezent, vorbeşte despre DREPTURILE COLECTIVE: ar exista, se spune, drepturi care nu ar aparţine individului ci COLECTIVITĂŢII; responsabilităţile, obligaţiile – la fel.

Potrivit primei concepţii, pe care o împărtăşesc şi eu, drepturile şi obligaţiile sunt legate de INDIVID. Spre exemplu, dacă un individ greşeşte, este necesar ca, potrivit prevederilor legilor, acesta să fie identificat, judecat şi, dacă e cazul, condamnat. Totul potrivit legilor. În centrul întregii afaceri trebuie să se afle INDIVIDUL.

Asta – de principiu. Acum trec la concret. Deunăzi, la un meci de fotbal, un IRESPONSABIL a comis un gest incalificabil: a dat foc unui drapel naţional. Fără nici o logică. Fără nici o explicaţie. Fără nici un rost. Mă întreb: de ce o fi dat foc tocmai ACELUI drapel, când pe teren erau şi români, şi portughezi, şi brazilieni, şi unguri, şi cine mai ştie ce alte naţii. Ca să producă un conflict diplomatic internaţional care, până în prezent, a ajuns la nivel de Prim – ministru ? Ca să învenineze atmosfera meciului echipei naţionale de la Budapesta ? Ca să distrugă imaginea Galeriei ? Personal, cred că a făcut-o FĂRĂ NICI UN MOTIV. Pur şi simplu. Din prostie. Din lipsă de educaţie, inclusiv de educaţie sportivă, de educaţie de spectator şi de educaţie de „fan”. Fanii adevăraţi ştiu ce e voie şi ce nu într-un stadion. Cei din lumea sportului operează cu termeni specifici. Unul din ei este FAIR PLAY: în arenă SĂ JOCI CINSTIT şi CURAT. Dacă eşti om de sport. Dacă nu, mai bine stai afară.

În concluzie, gestul omului care arde steaguri este INCALIFICABIL. Netotul trebuie găsit, cercetat, judecat şi, dacă va fi găsit vinovat, sancţionat potrivit legii. În spiritul celor de mai sus despre drepturile omului, mă refer la INDIVIDUL care a săvârşit actul reprobabil şi blamat de toată lumea, fără excepţie. Acesta este gestul INCALIFICABIL.

Până aici totul e clar: avem de-a face cu un ins care trebuie scos dintre noi – măcar o perioadă, până va înţelege ce-i cu el pe acest pământ. Mai departe însă intrăm în încălcarea legislaţiei europene a drepturilor omului şi a Constituţiei României. În spiritul acestora, nimeni nu poate fi pedepsit pentru o faptă pe care nu a comis-o. Mai mult, nu este permis să aplici PEDEPSE COLECTIVE, sancţionând O COLECTIVITATE pentru fapte săvârşite de UN SINGUR INDIVID. Ce s-a întâmplat este aberant: pentru o faptă săvârşită de UN OM, de o PERSOANĂ FIZICĂ, a fost sancţionată o cu totul altă entitate, o PERSOANĂ JURIDICĂ. Ma refer la un club, la o societate comercială care nu avea nici o legătură cu făptuitorul, adică la FC RAPID. În plus, a fost sancţionată O COLECTIVITATE, suporterii clubului, care sunt privaţi de dreptul de a asista în viitor la un eveniment sportiv.

Domnilor de la Liga Profesionistă de Fotbal, vi se pare în continuare corectă decizia prin care sancţionaţi clubul şi suporterii pentru fapta unui individ ? Nu credeţi că ar fi cazul să modificaţi hotărârea şi să o aduceţi în Europa anului 2013 ?

Scrisorile lui Gheorghe Copos. Scrisoarea a VI-a. Baciului Adrian. Răspuns la „RetroLiga1”

18.02.2013| 18 Comentarii
Postat in: Evenimente

Odată, „Baciul moldovean şi cu cel vrâncean, măre, se gândiră şi se sfătuiră ….” să îi facă rău celui ardelean.
Această vocaţie mioritică a unor Baci se pare că s-a transmis peste veacuri, mai ales că eu sunt ardelean. Este şi cazul lui Adrian „Baciu”, înjurătorul de serviciu din aceste zile de la Gazeta Sporturilor, care vine să completeze lista destinatarilor Scrisorilor mele.
Apreciez înalta ta preocupare pentru Rapid. Este o echipă care chiar merită să fie băgată în seamă. Apreciez şi memoria ta, care reţine momente din „vremurile bune”, când jucătorii înţelegeau să joace bine, fiind, la rândul lor, plătiţi bine. Apreciez, de asemenea, analiza pe care o faci privind clasamentul Ligii 1.

Ce nu înţeleg este furia şi ura cu care amesteci lucrurile obiective privind Rapidul, cu cele subiective, care mă privesc personal pe mine. Nu sunt nici supărăcios, nici ranchiunos, nici sensibil „ca o fată mare”, aşa că expresii mojiceşti de genul „bandit”, „infractor”, „hoţ”, „comunist împuţit” (asta din urmă îmi place foarte mult; cred că pentru tine ar merge perfect sub forma „büdös oláh”) – toate nedovedite – mă lasă rece. Am auzit multe prostii de acest gen în viaţa mea. E drept, nici nu am rămas dator.
Îmi aduc aminte de o întâmplare petrecută în Parlament. Era o perioadă în care, ca şi acum, se arunca încolo şi încoace cu vorbe grele şi neacoperite. Unora dintre parlamentari le-a venit ideea – împrumutată din alte ţări, nu scornită de ei – de a se adopta o lege care, printre altele, să prevadă că afirmaţiile nefondate şi care nu pot fi susţinute în nici un fel de fapte, care ar fi avansate în mass media de jurnalişti, ar urma să fie sancţionate. S-a stârnit o furtună imensă. Toată presa a sărit să îşi apere „libertatea de expresie”. Nu am înţeles exact atunci de ce trebuie să te aperi furibund de ceva ce tu ştii bine CĂ NU VEI FACE NICIODATĂ, adică de MINCIUNA prin presă. A fost o decizie corectă să nu fie promovată o asemenea lege ! Atât de corectă încât deunăzi a venit Comisia Europeană să ne atragă atenţia că libertatea excesivă a presei a ajuns să lezeze activitatea instituţiilor statului (vezi magistratura) şi că ar trebui să facem ceva !

În acest sens, cred că mă voi face şi eu ziarist. Beneficiind de acest statut şi fiind protejat 100 % împotriva a orice, prin de libertatea mea nelimitată de expresie, voi putea să afirm în public, spre exemplu: „Adrian Baciu, eşti un om care nu înţelege nimic din ce se întâmplă pe lumea asta, eşti un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un neanderthalian intelectual”. Toate acestea, bineînţeles, în sensul jurnalistic al cuvântului, fără nimic personal şi fără dorinţa (dar şi fără jena) de a jigni. Aş spune: „este convingerea mea intimă şi, în spiritul libertăţii de a scrie orice îmi trece prin cap, repet şi susţin afirmaţiile”.

Dar, până una – alta, nu sunt jurnalist şi, deci, consideră că nu am afirmat nimic din cele de mai sus. Era, pur şi simplu, o „ipoteză de lucru”. Tu poţi să mă înjuri în gura mare ! Eu nu pot să mă apăr.

Libertatea presei, ce să-i faci !

La Multi Ani !

24.12.2012| 14 Comentarii
Postat in: Evenimente

Vă doresc tuturor sănătate, fericire si prosperitate.

Sărbători fericite si LA MULTI ANI !