Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el.
David Brinkley

Eseuri Cultura

NEDREPTATEA – cea mai grea povară

05.02.2013| 0 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura

Viaţa este un amalgam contradictoriu de lucruri bune şi rele, urâte şi frumoase, plăcute şi neplăcute, albe şi negre. Un YIN şi YANG, în acelaşi timp, după cum ne învaţă chinezii.

Am trăit multe întâmplări „aspre” ale vieţii. Pe unele am reuşit să le trec cu vederea, pe altele le-am uitat, la altele am zâmbit şi am mers mai departe. Sunt şi întâmplări care mi-au rămas însă pe suflet, ca o mare povară. Este vorba despre nedreptăţile care mi s-au făcut, în diferite ocazii. Nu sunt eu singurul care a fost nedreptăţit vreodată. Mulţi oameni trec prin aşa ceva. Nu toţi resimt însă aceiaşi frustrare în faţa nedreptăţii. Eu, personal, nu sufăr atât de tare atunci când pierd, dacă am pierdut în luptă cinstită. Sufăr cumplit atunci când sunt nedreptăţit.

Îmi aduc aminte de mitul lui Sisif, mitologicul erou al grecilor antici. Potrivit legendei, acesta, fiul zeului stăpân al vânturilor, este un personaj profund benefic umanităţii. Este cel care a întemeiat oraşul Corint şi cel care a contribuit semnificativ la dezvoltarea navigaţiei şi a comerţului. Nimeni în toată Grecia nu se putea măsura în abilitate şi isteţime cu Sisif, nici măcar zeii. Datorită calităţilor sale, acesta a ajuns bogat. Fiind totuşi om, nu era nici el perfect. Se spune că era extrem de econom şi de măsurat în toate. În urma unor întâmplări pe care nu le mai povestesc aici, Sisif a căzut în dizgraţia zeilor care, pentru îndrăzneala de a se socoti mai isteţ decât ei, l-au condamnat pe veşnicie să împingă un bolovan uriaş până aproape de vârful unui deal, fără a reuşi să atingă vârful acestuia. Imediat ce Sisif pare ca îşi termină cazna, bolovanul o ia la vale, iar munca trebuie luată de la capăt.
În înţelegerea mea chinul lui Sisif nu constă în munca istovitoare de a împinge mereu bolovanul, nici în absurdul reluării iar şi iar a corvezii. E puternic, e un semizeu, căci tatăl lui era zeul vânturilor; poate face faţă, deci, efortului. Tortura lui Sisif, ceea ce îl chinuieşte în realitate, este nedreptatea pedepsei ce i-a fost aplicată. Vinile lui ? Multe ! Aceea de a fi inventiv şi creativ. Aceea de a-şi pune în valoare calităţile cu care a fost înzestrat. Aceea de a fi harnic şi muncitor. Aceea de a acumula capital şi active. Aceea de a crea locuri de muncă. Pentru toate acestea Sisif a fost condamnat la o nedreaptă pedeapsă !

În ceea ce mă priveşte pe mine, mă văd împingând un bolovan la deal, de vreo şase ani, fără vreun rost şi fără vreo vină. Mă văd respectând în totalitate „regulile jocului”, în litera şi spiritul lor. Iar dacă litera şi spiritul lor prevăd existenţa unor anumite mecanisme, tranzacţii şi proceduri, nu văd care este vina celui care nu face decât să aplice ceea ce legea îi permite să facă.

Citind până aici vă veţi întreba, poate: „Ce mă interesează pe mine toate acestea ?” Vă interesează ! E un avertisment pe care vi-l transmit. Riscul vostru este acela ca, într-o zi, oricare dintre voi să deveniţi un Sisif care va împinge mereu, fără vină, un bolovan, la deal. Indiferenţa este un mare risc ce vă paşte. Din indiferenţă derivă laşitatea. Laşitate înseamnă nu numai să eviţi sau să fugi, tot laşitate e şi dacă nu-ţi pasă. Nimic durabil nu se poate întemeia pe indiferenţă.

Consider că ”Există înfrângeri care valorează mai mult decât o victorie fără urmări”. Ele dau un semnal şi constituie un precedent care va deschide un nou drum. Sunt încrezător în viitor pentru că un om ”… n-are dreptul la speranţă decât dacă va avea curajul să nu privească în urmă”. Ceea ce şi intenţionez să fac. Nu vreau să mă uit la ce a fost. Mă uit mai ales la ceea ce urmează să vină.

În cele de mai sus veţi întâlni gânduri ale marelui scriitor Octavian Paler. Tot el afirma:
„Aşa sunt vremurile, nu poţi să fii moral, fără să fii în acelaşi timp imoral. Şi nu poţi să-ţi satisfaci vanităţile, fără să te umileşti din când în când. Cei care nu acceptă o jumătate din această pilulă, nu pot avea cealaltă jumătate.”

Să auzim cu toţii numai de bine !

Scrisorile lui Copos. Scrisoarea a IV-a. Drept – credinciosului Cristian

10.12.2012| 2 Comentarii
Postat in: Afaceri, Eseuri Cultura, Sport

Stimate domnule Cristian Geambaşu,

Consider de datoria mea să fac câteva comentarii referitoare la articolul dumneavoastră, „Copos aşa cum îl ştiţi”. Având în vedere rezonanţa profund creştină a numelui dumneavoastră mă voi destăinui ca unui duhovnic, cu toată sinceritatea; aşa, măcar, vor afla cititorii „cum să îl ştie pe Copos”.

Să luăm lucrurile punctual, aşa cum v-am obişnuit în precedentele mele „Scrisori”:

1.    Aveţi o preocupare majoră în ceea ce priveşte relaţia mea cu justiţia. Apreciez. Păcat însă că memoria vă joacă feste, de cel puţin două ori:
a.    Uitaţi că înaintea instanţei care a pronunţat o condamnare a existat o altă instanţă, la fel de onorabilă, care a pronunţat O ACHITARE !
b.    Uitaţi de existenţa principiului prezumţiei de nevinovăţie, care spune că orice om este considerat NEVINOVAT până la rămânerea definitivă a unei sentinţe de condamnare; având în vedere că hotărârea la care faceţi referire NU ESTE DEFINITIVĂ, prezumţia de nevinovăţie mi se aplică.
2.    Aţi înţeles (sau, poate, aţi interpretat) greşit părerea mea despre doamna Maria Andrieş. În realitate, am o înaltă apreciere faţă de calităţile sale jurnalistice, absolut incontestabile. Citesc întotdeauna cu interes, cu pasiune chiar, articolele sale, mai ales pe cele despre mine. Totodată, sunt convins de multiplele sale talente. Am încercat să îi fac un compliment, nicidecum să o desconsider. Singura mea obiecţie faţă de analiza pe care a realizat-o mai deunăzi este aceea că, în general, fiecare om e bine să facă ceea ce ştie foarte bine. Or, în cazul de faţă, am convingerea că activităţile financiar bancare şi comerciale nu sunt „punctul forte” al colegei dumneavoastră. Altfel, ar fi om de afaceri ori de bancă. Poate că doamna este în situaţia lui Eminescu (la care aţi făcut referire în textul dumneavoastră): şi Eminescu a scris mult despre economie, ceea ce însă nu l-a ajutat să devină om de afaceri. El se pricepea la alte lucruri !
3. Jurnalismul nu este o activitate minoră. Se întâmplă însă ca jurnalismul să fie una, iar economia – alta. Fac apel din nou la memoria dumneavoastră şi vă rog să vă amintiţi cum a mers economia românească atunci când ministrul ei a fost, pentru o anumită perioadă, un jurnalist – pentru care, de altfel, am toată stima şi consideraţia. Ca jurnalist, nu ca ministru !
4.    „Clubul mi-a adus faimă şi bani”:
a.    întrebare retorică: aţi dori oare să vă aflaţi în stadionul Giuleşti, să fiţi George Copos şi să vă bucuraţi de faima mea din prezent? Mă îndoiesc !
b.    despre bani: v-aş dori să aveţi atâţia bani câţi am câştigat eu de pe urma Rapidului (pentru care am cheltuit milioanele de euro despre care ştiţi cu toţii), dar nu e creştineşte să blestemi în Postul Crăciunului !
5.    „Clubul pe care puneam mâna în urmă cu vreo 20 de ani” era ceva mort; mai exista doar numele din el. L-am reînviat. La solicitarea părinţilor celor care acum mă critică. Credeţi oare că a fost o greşeală ? Ar fi trebuit să îl las „să se ducă” ? Mă întreb şi eu !
6.    „Fiind la fel de nepriceput ca şi colega mea în ale finanţelor, continuu să nu cred că un imperiu al afacerilor se poate clădi pe fundaţie de savarine şi cărămizi de plăcinte.” Nu sunteţi deloc descalificat în ochii mei, doar că aveţi informaţie insuficientă. Uitaţi că foarte multe afaceri colosale se derulează în sectorul industriei alimentare: unii fac băuturi: Coca Cola ori Pepsi Cola; alţii fac ciocolată şi dulciuri: poate aţi auzit de Kraft Jacobs Suchard ori de Ferrero Rocher. Alţii fac savarine şi plăcinte. Credeţi-mă, „fundaţiile de savarine” şi „cărămizile de plăcinte” sunt un business adevărat. Oamenii au nevoie de alimente tot timpul.
7.    Aveţi dreptate când afirmaţi că plătesc salarii şi dezamorsez tensiuni sociale. Nu ştiu însă la ce vă referiţi când vorbiţi despre „dispreţul patronului faţă de salariatul netrebnic”, despre „capitalismul cu faţă comunistoidă” ori despre „aroganţa şi obrăznicia angajatorului faţă de angajat”. Dacă ar fi să căutăm resorturile comunistoide din societatea noastră, atunci ar trebui, poate, să le căutăm în altă parte. Chestiunea cu aroganţa, dispreţul şi obrăznicia angajatorului sunt extrase din manualele de istoria patriei, din cele de economie politică şi din cele de socialism ştiinţific tipărite înainte de 1989. Acolo se arată ce rău e burghezul. Poate doar moşierul să fie mai rău ! În realitate, lucrurile sunt simple şi piaţa le reglează pe toate: piaţa îţi arată de câţi angajaţi ai nevoie; ea îi impune cu cât să îi plăteşti, în funcţie de ce produci, la ce calitate şi la ce preţ vinzi; ea te obligă – cam ca acum, din păcate – să îţi adaptezi numărul de angajaţi la cerinţele pieţei. În rest, orice angajator serios ştie bine că fără angajaţii săi loiali nu poate rezista. Are tot interesul să îi ţină aproape de el şi mulţumiţi. Deci, chestiunea cu „dispreţul” este o gogoaşă „comunistoidă”.
8.    „George Copos nu este misogin”. Corect. Ceea ce i-am scris doamnei Maria Andrieş era legat strict de cunoaşterea sau nu a mecanismelor economice. Nu era un atac la nici o femeie din lume. Necunoscătorii în ale economiei sunt atât bărbaţi cât şi femei. Dacă, spre exemplu, în locul ei aţi fi scris dumneavoastră, mi-aş fi exprimat convingerea că sunteţi un excelent şofer, un mare jucător de jocuri pe calculator sau un minunat pescar. Dar staţi deoparte de finanţe şi comerţ – nu e lumea în care vă mişcaţi cu uşurinţă !
9.    Constat că în scris folosiţi „Î din I” şi „sînt” spre deosebire de mine, care folosesc „Î din A” şi „sunt”. Să consultăm amândoi Academia Română, prin Monitorul Oficial Nr. 59 din 22 martie 1993 – Regulile “Sextil Puşcariu”.

Cu stimă,
Gheorghe Copos

Inchizitorul GI – Intoleranţa, ura şi răutatea umblă slobode printre noi

17.07.2012| 7 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura, Sport

Unii înţeleg creştinismul în spiritul său: dragostea, toleranţa, înţelegerea sunt pentru ei un mod de viaţă. Pentru alţii însă creştinismul este un instrument de prigoană şi de opresiune. Învăţătura lui Christos, proclamată în public, devine ceva de faţadă, în spatele ei ascunzându-se ura, dispreţul, răutatea şi invidia nestăpânite. Aceştia din urmă cred că a te duce la biserică pentru a fi văzut de televiziuni este o dovadă de viaţă creştină. Rămân stupefiat citind declaraţiile EuroParlamentarului GI, publicate în Gazeta Sporturilor. Domnul GI îl atacă într-o manieră incalificabilă pe antrenorul Rapidului, Ioan Ovidiu Sabău, afirmând că acesta este un „pocăit”, „tentat de rău” şi care „s-a lepădat de Hristos”. Fiind cunoscut faptul că domnul Sabău este membru al cultului „Martorii lui Iehova” am de făcut câteva comentarii.

În primul rând, cu greu aş putea crede că inchizitorii şi conchistadorii care au însângerat Planeta cu ruguri şi cu mormane de
morţi, doar pentru că unii oameni ERAU ALTFEL SAU GÂNDEAU ALTFEL, sunt şi azi printre noi. De peste 200 de ani încoace normele privind toleranţa şi non – discriminarea au devenit reguli de drept în statele civilizate. Să luăm doar două exemple relevante. Constituţia României prevede, la art. 4 alin. (2), că cetăţenii români sunt egali în drepturi, fără deosebire de opinie. Mai mult, art. 29 din Constituţie garantează libertatea credinţelor religioase, care nu pot fi îngrădite sub nici o formă şi care trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. Constituţia Europeană, la articolul II-10, prevede că orice persoană are dreptul la libertatea de gândire şi de conştiinţă religioasă.

În temeiul textelor constituţionale de mai sus orice om este liber să fie adeptul oricărui cult religios. Deci, sub acest aspect, domnul Sabău nu face decât să se conformeze Constituţiei. Ar fi fost de aşteptat ca domnul EuroParlamentar GI să fi citit, măcar odată, Constituţia României şi pe cea Europeană !

În al doilea rând, termenul de „pocăit” are, în contextul declaraţiilor domnului GI, un sens peiorativ, asemănător cu cel de „boanghen”, „bozgor” ori „cioban”. M-aş fi aşteptat la mai multă decenţă din partea domnului GI.

Chestiunea cu „lepădarea de Hristos” este o eroare grosolană – aşa cum se întâmplă de (prea) multe ori în cazul domnului GI. „Martorii lui Iehova” sunt un cult profund creştin. Aceasta este, de fapt, ceea ce li se reproşează cel mai adesea: că respectă cu prea multă fidelitate Cuvântul Domnului !

În fine, „tentaţia răului” în cazul Martorilor lui Iehova este o eroare la fel de grosolană. Credinţa lor se bazează pe convingerea că întreaga Biblie constituie cuvântul inspirat al lui Dumnezeu, ei căutând principii în Biblie pentru absolut toate convingerile lor. Ei au o atitudine plină de respect faţă de toţi, îşi iubesc semenii şi doresc să aibă împreună cu aceştia parte de fericire în “lumea nouă” promisă de Dumnezeu. A afirma că respectarea Bibliei reprezintă „tentaţia răului” este prea mult, sper, chiar şi pentru domnul GI.

Personal, îl cunosc suficient de bine pe Ioan Ovidiu Sabău şi înţeleg că pentru el credinţa este un sprijin şi un izvor de cinste, sârguinţă şi profesionalism. Poate că lumea ar fi mai bună dacă toţi ar avea calitatea umană a lui Ioan Ovidiu Sabău !

Ruşine pentru intoleranţă, domnule Inchizitor modern GI !

Despre vot şi politică

11.06.2012| 11 Comentarii
Postat in: Afaceri, Eseuri Cultura

Ieri a apărut în Ziarul Financiar un comentariu semnat de Cristian Hostiuc, directorul editorial al publicaţiei. Comentariul se intitulează „Oare cu cine or fi votat Ţiriac, Şucu, Popoviciu, Isărescu, Negriţoiu, Copos şi toţi oamenii de afaceri?”. Comentariul conţine multe adevăruri: noi, printre care Ion Ţiriac, George Copos, Puiu Popoviciu, Dan Adamescu, Mişu Negriţoiu, Mugur Isărescu, Dan Şucu, Mariana Gheorghe- Petrom, Radu Timiş – Cristim, Răsvan Radu – Unicredit, Radu Gheţea – CEC, Dragoş Damian – Terapia Cluj, Ioan Nicolae – Braşov sau Ioan Niculae – Interagro, ne mândrim cu firmele noastre, cu brandurile pe care le-am lansat, cu numărul locurilor de muncă create, cu faptul că suntem principalii plătitori de taxe şi impozite atât la bugetul naţional, cât şi la bugetele locale. Într-adevăr, în companiile pe care le conducem ne uităm la fiecare ban cheltuit.

Autorul se întreabă, pe bună dreptate, poate: de ce nu avem păreri publice despre primari, ori despre ce fac consiliile locale sau judeţene, ori despre curăţenia din oraş sau sector, ori despre milioanele de euro cheltuiţi, anual, pe “excentricităţi” gen fântâni arteziene, răsaduri, ceasuri de aur, asfaltări mereu nereuşite ori gazon “la rulou”.

Faţă de punctul de vedere prezentat mă simt dator să fac câteva comentarii. Acum vreo 4 ani gândeam şi eu la fel cum gândeşte acum domnul Hostiuc: simţeam că noi, cei ce ne-am probat capacităţile organizatorice şi manageriale în companii private de succes, suntem nu doar capabili, dar chiar obligaţi să facem ceva pentru ţara noastră. Să ne implicăm în viaţa „cetăţii”: să vedem cum sunt cheltuiţi banii deveniţi publici, proveniţi din taxele şi impozitele plătite de noi, să facem ceva pentru curăţenie ori pentru infrastructură, ori pentru sănătate, ori pentru învăţământ, ori pentru atâtea altele. Am fost mulţi care am crezut în şansa ca eficacitatea din business să producă eficacitate şi la nivel naţional: dacă banii privaţi se pot multiplica şi se pot cheltui apoi cu chibzuinţă, atunci se poate face acelaşi lucru şi cu banii publici: să îi investeşti în domenii economice sănătoase, să îi laşi să genereze valoare adăugată, iar apoi să îi cheltuieşti cu maximă eficienţă.

Cu acest gând am intrat în viaţa politică, după ani de activitate în viaţa patronală. În mişcarea patronală au fost implicaţi mulţi din cei la care se gândeşte domnul Hostiuc, printre care Dinu Patriciu ori Florin Pogonaru – ca să dau numai câteva nume. Ulterior, în 2004, am făcut „pasul înainte”: eu am devenit „vârful de lance” acceptând să devin senator şi, apoi, vice prim ministru pentru mediul de afaceri – domeniu pe care îl cunosc foarte bine. În acea formulă guvernamentală erau şi alţi oameni de afaceri importanţi – culoarea politică nu prea conta, pentru că veneam din mediul de afaceri şi credeam cu toţii în eficienţă şi în buna gestionare a treburilor: Adriean Videanu, Gheorghe Pogea, Ionuţ Popescu şi alţii.

Alături de mine, în sprijinirea mediului de afaceri, au venit mulţi din cei nominalizaţi de domnul Hostiuc, în sensul că nici o măsură pe care am promovat-o cât timp am fost în politică nu s-a luat fără să mă consult în prealabil cu reprezentanţii marcanţi ai mediului de afaceri, adică a marilor contribuabili. Am încercat cu toţii şi de multe ori chiar am reuşit. Am reuşit să sprijinim exporturile, am reuşit, să atragem investiţii străine de circa 8 – 9 miliarde de euro anual în vremea lui 2005 – 2006, am primenit legislaţia în domeniul societăţilor comerciale, am reuşit să determinăm mari companii transnaţionale să aleagă România ca loc de realizare a unor investiţii majore – mă gândesc, spre exemplu, la Renault.
În final însă s-a dovedit – ca să mă exprim în termeni sportivi – că nu e suficient să alergi suta de metri în 10 secunde ca să poţi deveni un bun jucător de fotbal, chiar dacă sporturi sunt amândouă. Arena politică ne-a rezervat, multora dintre cei implicaţi atunci în viaţa publică, surprize mari şi nu foarte plăcute. Resimţim şi acum efectele. Şi Patriciu, şi Seres, şi alţii. Astfel încât întrebarea domnului Hostiuc poate primi răspunsuri foarte nuanţate.

Deci: cu cine am votat? Simplu: cu cei care, cred eu, vor face curăţenie, vor regulariza infrastructura rutieră, vor reface parcurile, vor reabilita arenele sportive, vor face şcoli şi grădiniţe, vor readuce civilizaţia în spitale. Cu cei care vor face ca localităţile din România să renască, astfel încât turiştii să vină în număr mare, dându-mi astfel posibilitatea să plătesc impozite şi taxe mari la bugetele statului şi, în acelaşi timp, să cresc din nou numărul de locuri de muncă. Important este ca oamenii aleşi să îşi facă treaba. Marii eroi sunt adesea Eroi Necunoscuţi.

Un amic

03.08.2011| 42 Comentarii
Postat in: Afaceri, Eseuri Cultura, Sport

Am un amic, om de treabă, altminteri. Aş putea spune că avem un hobby  comun, fotbalul.

Este un orator pasionat. În discursuri are însă o problemă: nu percepe întotdeauna nuanţele cuvintelor. Spre exemplu, nu simte diferenţa între „cumpătare” şi „zgârcenie”, nici pe aceea dintre „generozitate” şi „risipă”.

La fel, nu percepe diferenţa între „afacere” şi „tun”.
El declară că nu face afaceri cu mine.
Nici eu nu fac afaceri cu el. Eu fac afaceri, nu altceva !

Şi mai e ceva: ai crede că orice fiinţă din arenele sportive, până şi calul de curse, ştie că nu trebuie să calci în picioare omul căzut la pământ. Doar amicul meu nu ştie asta, sau nu îi pasă. Modul în care profită de situaţia Craiovei lui Adrian Mititelu este o dovadă în acest sens.

In Memoriam Adrian Paunescu

20.07.2011| 0 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura

Dragă Adrian, prietene grăbit, plecat mult prea devreme,

Sunt un privilegiat al sorţii: am avut şansa de a te cunoaşte şi de a-ţi fi aproape în multe momente.

Te-am admirat pentru curajul cu care te băteai pentru sănătatea românilor, sprijinind nume mari ale medicinii şi para – medicinii româneşti: doctorul Puskas de la Şimleul Silvaniei, doctorul Eltes de la Oradea, Valeriu Popa de la Bucureşti, doctorul Cozak, dermatologul, doctorul Ionescu – Târgovişte, şi mulţi alţii.

Te-am admirat pentru abilitatea cu care, în relaţiile cu autorităţile de la vârful statului, ştiai să îţi foloseşti notorietatea pentru a apăra pe unii din cei care nu puteau sau nu ştiau să se apere singuri.

Ţi-am citit cu pasiune volumele de versuri şi ţi-am înţeles atât mesajele cât şi frustrările. De la tine am învăţat la perfecţie să mă Rog pentru Părinţi. Tot de la tine am învăţat ce înseamnă Iubirea pe Tunuri. Cu tine m-am simţit ca un Pacient la Sfârşit de Veac. Am înţeles ce crezi tu despre Analfabeţi şi, prin tine, am simţit Repetabila Povară.

Am admirat curajul şi consecvenţa cu care te-ai implicat în politică după schimbările de regim, apărând aceleaşi principii pe care le apăraseşi toată viaţa.

Am împărtăşit pasiuni comune, cea mai mare fiind Pasiunea Vişinie pentru clubul Rapid. Am fost alături pe stadioane, ne-am bucurat sau ne-am întristat, am râs sau am plâns pentru echipa favorită. Am cântat împreună imnul Rapidului, scris de tine într-un moment de mare inspiraţie – cea mai mare moştenire pe care ai lăsat-o Giuleştiului.

Am fost în ghearele disperării atunci când am înţeles că ne vei părăsi, pentru a te apropia de Geniul Suprem, care te-a inspirat toată viaţa. Nu am putut face nimic pentru a opri deznodământul şi sufăr pentru aceasta.

Tot ce pot face acum este să recitesc gândurile care curg, în versuri, din volumele tale, şi, de câte ori aud imnul păunescian al Rapidului, să îmi spun, în gând – căci marile dureri sunt mute:

„Ocroteşte-l, Doamne, pe prietenul meu Adrian !”

Interviu pentru Money.ro

12.06.2011| 17 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura, Interviuri, Succes

În urmă cu câteva zile am acordat un scurt interviu publicaţiei Money.ro, care l-a publicat in rezumat. Vă prezint mai jos punctele de vedere pe care le-am exprimat.
1. Oameni de afaceri celebri precum Bill Gates sau Martin Zuckenberg au renuntat la studii in favoarea businessurilor. Este necesara scoala pentru a ajunge un om de afaceri de succes in Romania?

Eu cred cu tărie în puterea învăţăturii. Educaţia pe care am primit-o este de tip „Ai carte, ai parte”. Nu cred că reţeta succesului stă în abandonarea prematură a studiilor. Printre milioanele de oameni de afaceri şi printre miliardele de oameni care trăiesc decent în această lume sunt câţiva, nu mai mult de câteva zeci, care, printr-un noroc incredibil sau printr-o dotare intelectuală de excepţie, au reuşit să ajungă foarte bogaţi fără o educaţie solidă. Toţi ceilalţi, milioane de oameni de afaceri şi miliarde de oameni din clasa medie, îşi bazează bunăstarea şi succesul pe educaţie şi instrucţie solidă. Eu am adunat 21 de ani de studiu. Liceu, universităţi, etc. Alexandra, fiica mea, îmi calcă pe urme. Are, până în prezent, 16 ani de studiu, dintre care 4 în universităţi americane de prestigiu, cum e cazul lui Harvard şi Princeton. Urmează în prezent un dublu
masterat, la Harvard şi la Wharton, care va dura 3 ani. Deci, 19 ani de şcoală. Nu mai vorbesc de cei trei ani petrecuţi la corporaţia McKenzie.

2. Care este ultima forma de invatamant pe care ati absolvit-o?
Facultatea de drept, în anul 2003. Consider că învăţarea permanentă este o metodă excepţională de a-ţi menţine intelectul în formă, indiferent de vârstă.

3. V-au ajutat cunostintele obtinute in afaceri?
Între altele, am urmat cursuri postuniversitare de economie şi administraţie. Fără ele nu cred că aş fi reuşit în afaceri. Am învăţat în şcoală principiile de bază ale conducerii. Am fost scutit aşadar de efortul de „a reinventa roata”, pe care ar fi trebuit să îl fac dacă nu urmam acele cursuri. Am câştigat astfel mult timp.

4. Care a fost primul dumneavoastra job si cand l-ati avut?
Mi s-a părut normal ca primul meu loc de muncă – înainte de 1990 – să fie în învăţământ, timp de câţiva ani. După 1990, primul meu loc de muncă a fost la Ana Co. O şcoală foarte dură, dar foarte interesantă.

De vorbă

22.09.2010| 0 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura

Sunt momente în viaţă când simţi că ceva ţi-a reuşit şi te bucuri. Aşa ceva simt eu acum, citind comentariile. Mi-am dorit ca, împreună cu voi, să stabilim un dialog. Am reuşit. Am pornit dialogul pe teme de sport. Mi-am dorit, totuşi, ca temele acestui dialog să nu se limiteze la fotbal. Am ştiut mereu că suporterii rapidişti sunt oameni civilizaţi şi educaţi, cu care se pot discuta subiecte diverse. De aceea v-am propus să schimbăm opinii despre societate, despre economie, despre lume, în general. Văzând comentariile voastre sunt fericit că am reuşit să vă aduc în acest nou dialog. Arătăm astăzi României că galeria Rapidului nu se rezumă la a susţine echipa în stadion, cu mijloace specifice, ci poate oricând formula idei interesante despre multe alte lucruri. Dacă spuneam cuiva, acum câteva luni, că voi ajunge să discut cu voi, pe blog, filozofie, religie ori istorie universală, m-ar fi crezut nebun. Dar iată că e real. În mod firesc, părerile noastre diferă adesea. Vă respect punctele de vedere, chiar dacă, uneori, nu sunt de acord cu ele. Vă felicit pentru ele şi vă apreciez deschiderea. Gândim, deci existăm. Rene Descartes avea dreptate: „Cogito Ergo Sum” – „Gândesc, deci exist.”
Şi acum, să stăm de vorbă.

1. Despre lume

RAFAEL, eşti o comoară de idei. Propui atâtea teme de dezbatere încât nu pot să le comentez pe toate. Iată doar câteva puncte de vedere legate de susţinerile tale:
1. Referitor la părerea mea că ne-munca nu trebuie încurajată de stat:
Dle Copos, ce-ati putut scrie? Cata lipsa de umanitate in ceea ce ati scris. Adevarat e ca satulul nu-l crede pe cel flamand. Bogatul nu-l intelege pe cel sarac. ……
COMENTARIU: Eu nu văd societatea în termeni de „bogat” şi „sărac”. O văd în termeni de „harnic” şi „leneş”. Pe baza experienţei mele de o viaţă cred că orice om destoinic are capacitatea de a-şi asigura un trai prosper. Eu văd afirmarea omului ca fiind, în primul rând, o chestiune de voinţă şi de decizie personală: vreau sau nu să mă realizez, şi, dacă da, cum. Arthur Schopenhauer (îmi permit să fac referire la el, sunt convins că îţi este cunoscut) vorbea despre lume ca voinţă şi reprezentare. Dacă eşti decis să faci ceva bine, rezultatul vine de la sine: cultura, educaţia, bunăstarea sau performanţa în fotbal. Sărăcia este o consecinţă a lenei, a delăsării, a ne-muncii, nu un blestem metafizic. La fel, prosperitatea nu este un dar pe care îl găseşti pe stradă ci este o consecinţă a străduinţei, a imaginaţiei, a înţelegerii oportunităţilor momentului. Carlos Slim, cel mai bogat om din lume în acest moment, este fiul libanezului Julián Slim Haddad, care, la 14 ani, fără un ban în buzunar, a emigrat, singur, în Mexic, fără să cunoască o boabă de spaniolă. La 26 de ani, fiul său, Carlos, avea deja 40 de milioane de dolari. Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, şi-a început cariera circulând pe la vecini cu bicicleta şi vânzându-le chibrituri, peşte, decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, seminţe, creioane şi pixuri. Cu banii câştigaţi până la 17 ani a fondat ceea ce a devenit apoi IKEA. Napoleon spunea că, în armata lui, fiecare soldat poartă în raniţă bastonul de mareşal. Este şi crezul meu în viaţă. Orice om are şansa sa, aflată la distanţă de o lungime de braţ. Trebuie doar să întindă braţul. Dacă vrea. Dacă nu …. e treaba lui. În ceea ce mă priveşte îmi amintesc cum, în anii 1990 şi 1991, când puneam pe picioare afacerea care astăzi este Ana Pan, programul meu de lucru începea la orele 3,30 în fiecare dimineaţă. Pentru aprovizionare foloseam un ARO amărât, cu remorcă. Iarna, motorul maşinii îngheţa şi programul începea cu dezgheţarea conductelor, folosind un şomoiog de cârpe aprinse … Un coşmar ! Apoi , de unul singur, încărcam maşina cu făină, cu bidoane cu frişcă şi cu alte materii prime. Sistemul de încărcare se numeşte „cu cârca”. La deschiderea magazinului trebuia ca toate să fie deja în magazie. Pe scurt, a fost greu. Programul ajungea, uneori, şi la 18 – 20 de ore de lucru pe zi. Nu mi-a fost uşor, dar nu regret nimic. Dacă ar trebui să o fac din nou, aş face-o fără ezitare.

2. Egalitarismul
A fost un timp cand …. totul se impartea in mod egal si fratesc intre aceste doua categorii sociale.
COMENTARIU: Regret dar, de data aceasta, nu pot fi de acord cu tine. Părerea mea este că egalitarismul reprezintă moartea sistemelor economice, chiar dacă, în plan social, el poate fi util, la un moment dat. Să luăm un exemplu. O fabrică de cuie. Doi angajaţi care fabrică cuiele. Plata pentru fiecare cui fabricat: 1 leu. Un angajat e harnic. Face 10 cuie pe zi. Celălalt, leneş, face 2 cuie, apoi bea, apoi doarme. Produce, deci, 2 cuie pe zi. În total fabrica produce 12 cuie pe zi. În teoria egalitaristă, „frăţească”, cum îi sui tu, fabrica va plăti 12 lei pentru cele 12 cuie: 6 lei celui care a produs 10 cuie, 6 lei celui care a produs 2 cuie. Ce obţinem: cel care munceşte va spune: „De ce să mai muncesc, când, în loc de 10 lei, primesc 6 lei, restul ducându-se la colegul meu leneş”. Şi nu mai munceşte cu sârg. Celălalt spune: „De ce să muncesc mai mult, când, pentru 2 cuie, primesc 6 lei ? E foarte bine aşa”. Şi nu mai munceşte nici el. Concluzie: aplicând împărţeala egalitaristă, în final nimeni nu mai munceşte. Aceasta a fost una din cauzele prăbuşirii sistemului economic socialist din Europa. În prezent acest sistem mai există doar în Cuba şi Coreea de Nord. În Cuba, Fidel Castro a recunoscut acum câteva zile că sistemul nu mai merge. Despre Coreea de Nord, ce să mai vorbim …

3. Despre credinţă
“Cain , Cain ce-ai facut cu fratele tau Abel?”….. Iisus a spus: “Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna ….. etc. etc.
COMENTARIU: Sunt impresionat de cunoştinţele tale din domeniul religiei creştine. Să ştii însă că în Sfânta Scriptură există şi numeroase pasaje în care creştinii sunt îndemnaţi la business, nu numai la odihnă. Iată unul dintre acestea: Noul Testament, Matei, Cap. 25, 14 – 30:
“…. Un om, plecând departe, şi-a chemat slugile şi le-a dat pe mână avuţia sa. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, altuia unul, fiecăruia după puterea lui şi a plecat. Îndată, mergând, cel ce luase cinci talanţi a lucrat cu ei şi a câştigat alţi cinci talanţi. De asemenea şi cel cu doi a câştigat alţi doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ şi a ascuns argintul stăpânului său. După multă vreme a venit şi stăpânul acelor slugi şi a făcut socoteala cu ele. Şi apropiindu-se cel care luase cinci talanţi, a adus alţi cinci talanţi, zicând: Doamne, cinci talanţi mi-ai dat, iată alţi cinci talanţi am câştigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se şi cel cu doi talanţi, a zis: Doamne, doi talanţi mi-ai dat, iată alţi doi talanţi am câştigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se apoi şi cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am ştiut că eşti om aspru, care seceri unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat. Şi temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată ai ce este al tău. Şi răspunzând stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană şi leneşă, ştiai că secer unde n-am semănat şi adun de unde n-am împrăştiat? Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, şi eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă. Luaţi deci de la el talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi. Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua. Iar pe sluga netrebnică aruncaţi-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.“
Ce părere ai ?

4. Despre morală şi despre repartizare
In aceasta societate trebuie o prefacere morala. Ca sa ajungi a preface lumea, trebuie mai intai ca sufletul omenesc sa se schimbe. Oamenii nu se vor putea infrati decat atunci cand fiecare dintre ei se va simti cu adevarat frate cu semenul sau.
COMENTARIU: De acord. Problema este că vorbim de 20 despre reforma morală. Care reformă ? Care morală ? Adaug un citat biblic extras din textul tău: “Plângi, fiule”.

Oamenii nu vor izbuti niciodata nici cu ajutorul stiintei si nici in numele propriilor interese sa imparta fara partinire avutul si drepturile.Fiecare va socoti ca are mai putin decat i se cuvine si va carti.Si, pizmuindu-l pe vecinul sau, va incerca sa-i vina de hac.
COMENTARIU: Citez: „Proprietatea privată burgheză modernă însă este ultima şi cea mai desăvârşită expresie a producţiei şi însuşirii produselor, întemeiate pe antagonisme de clasă, pe exploatarea unora de către ceilalţi. În acest sens comuniştii pot rezuma teoria lor în formula: desfiinţarea proprietăţii private. … ne imputaţi că vrem desfiinţarea proprietăţii voastre. Într-adevăr, vrem acest lucru.” (Din lucrarea: Karl Marx şi Friedrich Engels – Manifestul Partidului Comunist).
Unde am mai auzit oare asta ? Mai vrem odată ?

5. Despre repartizarea atribuţiilor
Raman dezamagit de … comportamentul distant si inuman al celor bogati fata de cei saraci, care nu  vreti sa aduceti nici un pic de mangaiere celui napastuit.
COMENTARIU: Eu privesc lucrurile de pe poziţia întreprinzătorului privat, care trebuie să organizeze eficient munca, pentru a realiza valoare adăugată, din care să plătească salarii şi impozite. Prin asta nu mă simt nici inuman, nici distant. Îmi fac doar treaba. Să stabilească cei 2.500 de angajaţi care iau salariu lunar de la ANA dacă încasarea regulată a salariului este o chestiune umană sau inumană, distantă sau apropiată. În ceea ce priveşte mângâierea năpăstuiţilor, aceasta este atribuţia Bisericilor şi a Ministerului Protecţiei Sociale. Eu sunt doar un întreprinzător şi atât. Nu sunt duhovnic.

6. Despre istorie
Trebuie spus adevarul despre societatea romaneasca. …  Stiti dvs . cine e poporul roman? Acest popor a jucat un rol insemnat in istoria umanitatii … Burebista … Cezar … Germanii … Ultimii imparati romani erau de origine traca …. Mitologia greaca … Paul Lazar Toncilescu, lingvist, … Gabriel Gheorghe , reputat cercetator, … cea mai veche scriere 5200 I.H., s-a descoperit la Tartaria …. noi am creat cultura europana prin reprezentantii nostri de marca. Romanii au dat dovada de eroism la Plevna 1877, Marasesti , Marasti si Oituz ….
COMENTARIU: În principiu sunt de acord cu tine. Poporul român este remarcabil şi eroic. Despre faptul că noi am creat cultura europeană însă …….. . Un pic de realism nu strică niciodată.

7. Despre învăţământ şi sănătate
Dvs., vedeti institutile statului : sanatatea, invatamantul , ca pe niste poveri, iar saracul stat ce greu ii vine sa intretina.
COMENTARIU: Cred că nu ai înţeles bine poziţia mea: nu le văd ca pe o povară, ci ca pe priorităţi fundamentale, pe care statul ar trebui să le aibă în vedere, în primul şi în primul rând.

8. Despre bogăţia statului
Gresiti, statul acesta esta atat de bogat incat nici nu va puteti inchipui. Dar toata bogatia nu apartine poporului ci, anumitor persoane , care , ne dau lectii de democratie si economie.
COMENTARIU: Ai dreptate. Circulă o glumă neagră şi cinică: vă daţi seama cât e de bogată România dacă, după 20 de ani, tot mai e ceva de furat ?

ACIELV
“Sa ne intindem cat ne este plapuma”. Bani in sistem exista, sunt suficienti, dar sunt prost utilizati. Problema este mai complicata, venituri mai mari la buget nu rezolva dificultatile din acest moment. Nici macar pe termen scurt. Trebuie regandit sistemul in intregime. Vi se pare normal ca ajutoarele sociale sa fie consumate pe achizitia de marfuri nefiscalizate? Vi se pare normal ca institutiile publice sa fie conduse de persoane numite politic, care denatureaza rolul si importanta institutiei si o transforma intr-o unealta de represiune? “Stapanul isi invata sluga hoata” Daca nu gestionezi, utilizezi corect fondurile, imaginea furtului va afecta conceptul despre munca. Nu poti cere sa se munceasca mai mult, sa creasca numarul de contribuabili doar pentru a finanta un sistem public ineficient, neprincipial, falimentar. Primul semnal ar trebui sa vina din partea sistemului public ca el vrea sa se insanatoseasca, ca respecta legea asa cum este, ca aplica norme de conduita morala.
COMENTARIU: De acord cu tine. Sistemul trebuie regândit în întregime. Sub acest aspect sunt de acord cu poziţia Administraţiei. E necesară o reformare a statului.

BOGDY95
1. Despre job-uri

Domnule Copos,cum spuneti ca ,,de munca este” cand statul face din ce in ce mai multe disponibilizari?bugetarii fiind dati afara rand pe rand.
COMENTARIU: De muncă este, repet. Ai încercat vreodată să îţi repari televizorul ? Dar să remediezi defecţiunea la instalaţia de apă din casă ? Dar să schimbi tabla de pe acoperiş ? Dacă vrei să îţi pingeleşti pantofii, cum faci ? Dar dacă ai un scurt circuit în apartament ? Dacă ai un restaurant şi cauţi să angajezi un barman, cum faci ? Unde mai găseşti meseriaşii necesari ? Pentru că nu toată lumea are nevoie de specialişti în relaţii economice internaţionale sau în management, ori de consultanţi în relaţii publice, adică de ceea ce produce sistemul de învăţământ de la noi, probabil pentru export. Mai mult avem nevoie, în prezent, de buni meseriaşi.

2. Despre sectorul public şi despre cel privat
S-a ajuns sa fie mai conevanabil sa lucram la patron decat la stat.Problema este ca patronul (spre ex. detinatorul unui magazin) nu iti poate garanta ca magazinul respectiv nu se va inchide in urmatorii 3 ani sau chiar anul acesta;pe cand la stat spre ex. in invatamant estu cu totul altfel,deoarece de dascali va fi nevoie orice s-ar intampla.
COMENTARIU: E normal să fie aşa. Sectorul privat trebuie să reprezinte motorul. Acolo trebuie să fie grosul forţei de muncă. Statul trebuie să se ocupe doar de câteva domenii, cum ar fi politica externă, apărarea, ordinea publică, sănătatea, cultura, învăţământul de stat ori finanţele publice. Nu e normal ca toată populaţia să fie „funcţionar public”. Statul, cu cât e mai „mic”, cu atât e mai eficient şi ne costă mai puţin. Pe de altă parte, stabilitatea postului este o altă chestiune. După cum vezi, nici la Stat nu se mai pot garanta pe viaţă locurile de muncă. Vezi situaţia din administraţia publică din perspectiva ultimelor măsuri guvernamentale. În ceea ce priveşte învăţământul te rog să examinezi următorul aspect: populaţia României e în scădere. Cea şcolară – la fel. Există sate întregi depopulate. Nu se vor putea păstra şcoli în sate fără copii. Deci, şcolile se vor închide. Cadrele didactice vor avea mari probleme – au deja – în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă.
Aici cred că e nimerit să vă atrag tuturor atenţia: documentaţi-vă asupra noţiunii de „mobilitate profesională”. Vedeţi din timp ce e de făcut dacă ai o meserie şi, într-o bună zi, afli că de meseria aceea nu mai are nevoie nimeni.

DANIEL
Dupa parerea mea cresterea numarului de contribuabili este doar o parte a solutiei de echilibrare a bugetului. La fel de important ca numarul de contribuabili este si contributia medie. Daca s-ar lua masuri de incurajare a mediului de afaceri (scaderea cotei unice sub valorile practicate de vecini) s-ar putea atrage investitii mai multe si prin urmare s-ar crea mai multe locuri de munca.
COMENTARIU: Este exact ceea ce spune mediul de afaceri, atunci când solicită reducerea impozitelor şi taxelor. Fiscalitatea înaltă stimulează evaziunea fiscală. Per total, la bugete se adună mai puţini bani.

COIOT
domnule Copos, aveti mare dreptate dar nici macar angajari nu se fac.de ce?pentru ca tot ce producea tara s-a desfiintat sau s-a privatizat.nu mai exista fabricile care ne aduceau sume imense in tara.toti banii nostri se duc afara.agricultura este la pamant.am ajuns sa cumparam si banala apa din afara tarii.prea putin exportam si prea mult importam.
COMENTARIU: Mi-ar plăcea să te contrazic, dar nu pot. Într-adevăr, se produce foarte puţin. Agricultura e jos de tot. Se importă, e drept , până şi apă Evian. Importurile sunt mari. Nu e loc aici de comentat care a fost strategia de privatizare, corelată cu cea de construcţii de vile impunătoare. Ceea ce vreau să vă spun este următorul lucru: românii sunt văzuţi ca nişte interlocutori pesimişti. Când vorbim între noi, de obicei ne plângem: de muncă, de stress, de copii, de familie, de vreme, de echipa naţională, de reumatism. De cele mai multe ori terminăm de vorbit fără să găsim o soluţie şi un motiv de optimism. Deci, hai să încercăm invers, adică să vedem şi partea plină a paharului: în industrie nu se mai produce ca pe vremuri, dar ceea ce se produce se realizează de calitate, cu utilaje moderne. Vă spune asta un industriaş adevărat. Ceea ce se produce bun se şi exportă: Logan, oţel, mobilă, etc. Agricultura e jos dar au apărut oameni care încep să ştie să organizeze treaba acolo. Printre ei sunt chiar şi colegi de-ai mei din lumea fotbalului. Să fim optimişti. Ce altceva putem face ?

2. Despre fotbal

RAPIDISTUL ÎNFOCAT DIN BERCENI
haide vino pe Giulesti , RAPID e echipa mea si eu ma mandresc cu ea!!!!Incurajam rapidul pana murim,cel mai frumos lucru pe care-l stim!!LALALA LALALA LALA LA , LALALAL LALALA LA LA!!!
bravo copos  in sfarsit  misa  indeplinit  dorita sa avem jucatorii buni eu deacea  te tot  injuram ca  vriam sa mise  indeplineasca aceasta  dorinta
COMENTARIU: De multe ori mă întreb: oare de ce m-am băgat în povestea asta cu fotbalul? Citind mesajul de mai sus înţeleg şi îmi dau dreptate 100 % pentru ce am făcut. Orice cheltuială este mică dacă ea reuşeşte să producă atâta bucurie suporterilor. Rapidistule, îţi mulţumesc şi eu, pentru mesaj ca şi pentru înjurături – atunci când au fost bine intenţionate. Mi-ai confirmat că ceea ce am făcut nu a fost degeaba.

IONUŢ
nu putem sa ne batem nici macar la primele 5 locuri fara un varf serios!
Despre Junior Moraes, Ladji Keita, Nationala, Spadacio, Herea, Cesinha, SAhtior, Boya, JP Pinto, Cassio, Eric de Oliveira, Maftei, Rui Duarte, Marcos Antonio, lazar.
COMENTARIU: Comentarii interesante, făcute de un om priceput, informat şi pasionat. Unele lucruri sunt posibile, altele mai greu.

THEO RAPID SUA
DOMNULE COPOS SUNT RAPIDIST NASCUT IN AMERICA CE FACEM AVEM NEVOIE DE ATACANTII!!!!!!, COPOS STI SA CITESTI ENGLEZA??, WE NEED A ATTACKER RIGHT AWAY … SPUENI LUI SUMUDICA SA BAGA PE MARDARE FUNDAS STINGA … AM OCHII LA JUCCATORI SI AM NUMAI 14ANI … TE ROG GEORGE DIN SUFLET ASCULTA MA … SI NE BATEM LA TITLU CA DEGABA AVEM CEL MAI BUN PORTART CEL MAI BUNI FUNDASI SI MIJOLOCASI DACA NU AVEM ATACANT
COMENTARIU: Ştiu să citesc Engleza. Thank you for the message. Welcome to the Club and join the party.

MARIUS
Doar cu un magazin la stadion si cu un site care ar fi fost rusinos sa nu existe, nu se face marketing. O idee care stiu ca intrecut a mai fost dar niciodata concretizata asa cum trebuie, si ar fi foarte utila, un parteneriat cu CFR`ul sa existe in toate garile din tara sau macar in orasele mai mari, un spatiu de macar 3 m patrati de unde ai putea sa faci rost de un articol, suvenir cu echipa favorita ar face mult !
COMENTARIU: Am reţinut. Nu depinde doar de noi. Trebuie să vrea şi CFR-ul.

EMI
Domnule Copos, as dori sa stiu cand va fi gata tribuna care de cativa ani este scoasa din functie. Nu e la fel Giulestiul cu stadionul pe jumatate plin. Chiar asa de mare este investitia pentru renovarea tribunei cat sa aibe acces suporterii pe ea? Sau ramane asa pentru totdeauna?
COMENTARIU: Întrebaţi proprietarul.

3. Despre Marketing
NIŞULESCU ROBERT
Cand se deschide acel magazin Puma -RAPID de la stdion care initial trebuia sa fie deschis din data de 9 septembrie?
COMENTARIU: Nu se mai deschide. Negocierile lui Puma cu CS Rapid (care e un alt club, nu suntem noi) pentru un spaţiu comercial la stadion au căzut. Negociem acum noi cu Puma, direct, pentru vânzarea de produse Puma în Fan – shop-ul nostru.

LECŢIA ACDC. DESPRE LUCRUL BINE FĂCUT ŞI DESPRE PROFESIONALISM

19.05.2010| 0 Comentarii
Postat in: Eseuri Cultura

Duminică seara a concertat la Bucureşti ACDC, grup pe care îl ştiu de la începuturile lor, din anii ’70, din perioada studenţiei. Concertul a fost un unic prilej de a vedea la lucru nişte zei ai rock-ului. Opiniile sunt unanime: sub aspect artistic totul se poate caracteriza, scurt, printr-un singur cuvânt: Magnific !
Există însă şi alte aspecte ale concertului, foarte interesante, de asemenea: ACDC ca business şi meserie. Concertul era anunţat pentru orele 21,00. La orele 21,00 fix, nici un minut mai mult, nici un minut mai puţin, ACDC a deschis Autostrada spre Infern. Se putea potrivi ceasul după trupă. Punctualitatea era desăvârşită. Angus Young şi ai lui şi-au făcut meseria ca la carte. Au luat, desigur, o căciulă de bani – şi nu una mică, sunt sigur – pentru ceea ce s-a întâmplat acolo în acea seară, şi ei au înţeles să îşi facă job-ul cu maximă corectitudine. Totodată, era evidentă plăcerea lor de a cânta, de a produce emoţii pozitive spectatorilor. Mă gândesc ce fericiţi sunt acei oameni care au şansa ca profesia să le fie, în acelaşi timp, şi hobby, care îşi fac treaba bine în primul rând din plăcere şi doar în al doilea rând pentru bani.
Este de admirat maniera corectă în care a curs spectacolul: Brian Johnson, vocalistul, a dialogat cu publicul exact cât a fost nevoie pentru a întreţine atmosfera, nimic în plus. Ei erau plătiţi să CÂNTE două ore, nu să glumească cu spectatorii. Publicul venise să îi audă cântând, nu povestind. Şi asta s-a şi întâmplat.
Este de apreciat responsabilitatea LOR contractuală: după exact două ore, la orele 23,00, cu bis cu tot, concertul s-a încheiat. Nici un minut în minus – care ar fi fost o pierdere pentru spectatori – dar nici un minut în plus – care ar fi fost o pierdere pentru ei. Pe scurt, a fost o lecţie de show business.
Se pot face comparaţii între ceea ce s-a văzut la ACDC şi maniera în care se desfăşoară, sau ar trebui să se desfăşoare, activitatea noastră de zi cu zi. Ne integrăm oare sau nu  în echipe funcţionale ? Ne respectăm oare clienţii şi partenerii ? Cu punctualitatea cum stăm ? Dar cu calitatea produselor muncii noastre ? Cum folosim oare orele de program ? Înţelegem oare să dăm tot ce putem pentru a ne câştiga corect banii pe care i-am convenit cu cel ce ne plăteşte ? Un pic de creativitate punem oare în ceea ce facem? Şi, foarte important, facem oare cu pasiune ceea ce facem, sau, poate, e mai bine să schimbăm domeniul de activitate, astfel încât job-ul să devină pasiune sau, dacă vreţi, să transformăm pasiunea în job ?
Lumea întreagă a fost fericită să constate că băieţii, trecuţi de 50 de ani, erau proaspeţi ca acum 30 de ani, într-o formă fizică de invidiat, iar produsul lor artistic era pe măsură. Ţinuta şi prestaţia lor confirmă că vârsta nu e un impediment în a realiza calitate. Dacă ei pot reintra în studioul de înregistrări, după aproape 10 ani, producând un album de calitatea lui „Black Ice”, atunci nu mă mai îndoiesc că şi noi ne putem duce la bun şi rapid sfârşit treaba, de exemplu lucrările de renovare a hotelurilor ANA. Dacă ei pot porni în turneu în jurul lumii, cu echipa lor, atunci de ce nu aş putea şi eu, cu echipa mea, să intru într-o nouă etapă de dezvoltare a business-ului ANA ?
Concluzia concluziilor concertului ACDC: Viitorul este, în continuare, al nostru !