Avem munte, avem mare… dar bulgarii au mai mult decât atât!

E imposibil să ne imaginăm că am putea avea vreodată o staţiune de schi precum Courchevel-Trois Vallees, în Franţa, cu 528 ha de domeniu schiabil, cu peste 600 km de pârtii, cu transport pe cablu, cu instalaţii de zăpadă artificială, cu hoteluri şi infrastructură rutieră, cu servicii capabile să producă satisfacţie celor 100.000 de vizitatori care poposesc zilnic  aici.
Din păcate, deşi munţii reprezintă o treime din teritoriul nostru, iar potenţialul lor turistic este uriaş, nu ne putem compara nici măcar cu staţiunile de schi din Bulgaria.
Într-adevăr, cea mai cunoscută facilitate bulgărească dedicată sporturilor de iarnă, Bansko, s-a ridicat în ultimii 10 ani. În doar 10 ani, într-un ritm rapid de dezvoltare, s-a ajuns astăzi la 70 km de pârtii de toate gradele de dificultate, iar 80% din totalul pârtiilor beneficiază de posibilitatea utilizării instalaţiilor de zăpadă artificială atunci când este cazul.
La Boroveţ, o altă staţiune binecunoscută din ţara vecină, există 45 km de pârtii deservite de 14 instalaţii de zăpadă artificială.
În fine, Vitoşa, o staţiune mai mică dar situată la altitudinea de 1800 m, are 29 km de pârtii care pleacă de la altitudinea de 2290 m.
Iar toate aceste facilităţi, bine întreţinute şi exploatate, aduc o contribuţie consistentă la prosperitatea locală şi naţională.
Ce se întâmplă la noi, în România? Poiana Braşov, cea mai cunoscută staţiune de schi pe care o avem, are doar vreo 12 km de pârtii (35 ha de domeniu schiabil), dintre care doar una singură are instalaţii de zăpadă artificială. Transportul  pe cablu din Poiană se „bucură” în medie de vreo 160.000 de solicitanţi pe sezon, adică mai puţini decât în două zile la Courchevel.
După mai mulţi ani de tatonări şi de discuţii sterile, comunitatea locală a oraşului Braşov a decis, în sfârşit, că este util şi necesar să se facă o investiţie amplă în staţiunea de schi. După ani îndelungi, au fost alocate 25 milioane de euro pentru lărgirea domeniului schiabil care, practic, ar urma să-şi dubleze arealul; pentru construirea unui lac artificial care să asigure materia primă pentru tunurile de zăpadă; pentru extinderea instalaţiilor de transport pe cablu ş.a.m.d.
Personal, eu consider că acest proiect este primul program coerent iniţiat în folosul Poienii Braşov, primul care va permite transformarea acestei zone într-o adevărată staţiune de schi. Finalizarea lui va constitui un pas important în dezvoltarea durabilă a Braşovului şi zonei adiacente. De asemenea, pe lângă oportunităţile pe termen mediu şi lung, acest proiect, odată finalizat, va asigura exploatarea oportunităţilor generate de organizarea la Braşov, în 2013, a Olimpiadei Jocurilor de Iarnă pentru Tineret. Iar de reuşita organizării acestei confruntări sportive depind şansele ca Poiana Braşov să poată candida pentru găzduirea Jocurilor olimpice de Iarnă din 2022.
Ei bine, în ciuda acestor avantaje evidente pentru prosperitatea locală şi pentru dezvoltarea turismului ca resursă naţională, se găsesc voci care să anatemizeze întreg acest efort, efort demn de toată lauda şi care nu este al unui singur om, ci al întregii comunităţi locale. Aceleaşi voci care, iarnă de iarnă, se transformă cu mare frenezie în purtătoare ale mesajelor tuturor schiorilor nemulţumiţi de ceea ce găsesc în Poiană: păi, cum să nu schieze turiştii printre pietre, dacă nu există sursă de apă pentru zăpadă artificială, astfel încât să poată fi suplinit ceea ce ne vine de la natură? Cum să nu se supere cei care, în loc de plăcerea alunecării pe schiuri, au parte de înghesuiala de pe pârtiile supraaglomerate?
Cred că toate aceste lucruri ar trebui cântărite ceva mai bine de către protestatari precum Petru Zoltan de la „Jurnalul naţional”, căruia, pentru a-şi face o idee obiectivă despre „impactul asupra mediului” al proiectului din Poiana Braşov, îi recomand să arunce o privire asupra domeniului schiabil de la Courchevel . Va vedea acolo că, cu toată grija faţă de pădure şi de natură, s-a construit un domeniu schiabil care pe drept cuvânt îşi merită renumele de „cel mai mare din lume”. E adevărat, e mult mai greu să construieşti decât să-l critici pe cel care îndrăzneşte s-o facă, dar cui îi folosesc nişte critici lipsite de temei?
În concluzie, în viziunea apocaliptică pe care tocmai am semnalat-o, cel mai bine ar fi să stăm cuminţi şi să-i lăsăm pe bulgari să lucreze. Până la urmă, pentru un bucureştean, o deplasare la Vitoşa sau la Poiana Braşov ar însemna cam acelaşi lucru. Dar ce ne facem cu ceilalţi doritori de schi care nu locuiesc neapărat în Bucureşti? Ce ne facem cu potenţialul turistic pe care ni l-a dăruit Dumnezeu şi de care noi ne batem joc din tot felul de pricini mai mult sau mai puţin justificate?

12 Replies to “Avem munte, avem mare… dar bulgarii au mai mult decât atât!”

 1. Domnu’ Copos, hai sa luam Predealu’. Potential 120%, cazare – execrabila, restaurante – mancare de proasta calitate (exita un restaurant langa gara unde se poate manca bine, cele de langa partie… groaznic). O singura partie… In statiunea pe care o prezentati, totul este compact, in Predeal alandala… Ce sa mai spunem de alte statiuni din tara, unde terenul a fost “retrocedat” alandala si la fel si autorizatiile de constructie…

 2. este bineinteles mare pacat ca nu putem beneficia de potentialul mare oferit de statiunile noastre de ski. daca si bulgarii ne-au depasit (de litoral ce sa mai vorbesc!) – ese clar ca se adevereste zicala “suntem o tara neguvernabila..!). Tot ce avem – vrem sa vindem, ne autoatribuim calificativul de “nu suntem in stare!”). asa am procedat nu numai in turism – unde am gestionat ca vandalii resursele litoralului, dar si pe cele ale muntelui, asa am procedat si cu resursele minerale ale tarii, asa am procedat si cu industria – inclusiv strategica (vezi petrom / resursele din mare / rosia montana / telefoane…etc); oare mai exista o tara in lumea civilizata care sa distruga sistematic tot ce au realizat inaintasii nostri?? nu cred! din pacate suntem printre primii in ce priv VANDALISMUL si CORUPTIA! aici dam clase la toti; ce sa mai vorbim de hotie! suntem deja celebri citati – cu rautate sau nu / argumentat sau nu – este insa clar: am devenit un “brand” in lume, in ale RAULUI!!
  ce sa mai vorbim de fotbal! aici MAFIA este instalata comod si TOTAL! conducatorii ca “corleone” (ca/cofonie care aici merge!) si nasu / comisiile ligii / comisia de arbitraj / federatia … toate au un singur numitor comun: INTERESUL! Si tot interesul se invarte in jurul celor de la stoa ia si ji godii – la care se adauga marile spagi”sa fie primite” bune de oriunde unde vn! valize nesanctionate / bricheta / cazuri de dopaj ignorate (neaga) / meciuri trucate / arbitraje de-a dreptul strigatoare la cer! …. toate in favoarea celor doua mari puteri mafiote! RAPIDUL trebuie sa dispara – probabil! este clubul pe care testam “atitudini ferme si dam exemple!” – un fel de cobai al aplicarii de sanctiuni exemplare in fotbalul romanesc! RUSINE bai acest mircea sandu! RUSINE corleone – maestru al spagii si aranjamentelor pline de mizerie! Sa ne fie de cap!
  Cred ca singura solutie – ESTE CLAR NU? trebuie sa vindem si fotbalul romanesc stainilor! Macar asa – poate ne mai putem duce si noi la un meci fara sa banuim cine va castiga oricum!

  ps. Domnule Copos, ati facut o mare investitie cu ANDONE; ce bine ar fi sa incercati sa-l tineti inca 1, 2 ani (indiferent de ce rez vom obtine in acest campionat! nu-l conditionati de liga! aveti, va rog, rabdare si dati-i incredere sa formeze o echipa pt campionatul viitor! E un mare antrenor – care ar putea sa aduca rezultate in Giulesti! (asta bineinteles daca nu poate veni razvan!). multumim oricum pt bornescu si Ando!

 3. doara asta e problema domnule copos?nu si tarifele incontestabil mai mici din bulgaria?nu e este grava problema investitorilor din romania care practica tarife abuzive care sperie turistii?nu este deosebit de vizibila politica de profit pe termen scurt care se practica in romania?

 4. A INVATA EXPRESIA ,, LA ANU’ ”

  Da, dragi rapidisti, caci aceasta expresie (daca nu ati incercat-o cu multi ani in urma), ea este tot mai actuala de ceva timp incoace atunci cand vine vorba de Rapid si de un obiectiv pe care aceasta grupare ( structura, colectiv, ansamblu ) se chinuie sa-l atinga. Exact precum scria Alexandru Macedonski: ,,… e Mecca, e Mecca si-alearga spre ea…”. Mecca=cetatea iluzorie. Sa nu va faceti iluzii ca Ioan Andone va reusi in scurt timp de unul singur. Uitati-va la cele sase echipe care probabil vor reprezenta (IAR!) Romania la vara-toamna in cupele europene si observati, va rog, cate ,,rotite” au in interiorul mecanismului echipelor lor. Urmariti in mass-media si trageti concluzii. Ioan Andone are nevoie mai mult decat de totalul credit al patronului, el are nevoie de colaboratori in tot ceea ce inseamna bunul mers al unei echipe. Cum sa ne imaginam ca va reusi doar prin perseverenta sa, atata timp cat, in ciuda declaratiilor domnului Copos, mie personal echipa imi pare mai blazata ca oricand, imi pare fara nerv, fara agresivitate pozitiva. Cum sa tot speram la Europa League si sa tot numaram …,,mai sunt in joc 30 puncte, 27 puncte, 24 puncte, etc..”, cand, desi ajutati din plin de rezultatele Timisoarei, ale lui Dinamo si ale Urziceniului, nu reusim sa profitam si sa strangem si noi ca o furnicuta muncitoare punctisor cu punctisor? (Apropo de jocul prost si de obtinerea rezultatului in viata: un sfat – sa nu desconsiderati NICIODATA dar NICIODATA italienii, nemtii, francezii, pe Real Madrid, F.C. Barcelona si, din pacate, sunt nevoit sa o spun pe Steaua Bucuresti. Dar NICIODATA. Si nici sa nu le plangeti de mila ori sa-i luati in ras…)
  Observati va rog durata dialogurilor mass-media – reprezentantii celor sase (locurile 1-6 din Liga I la fotbal in Romania) si observati va rog si durata dialogurilor mass-media – reprezentant(i) …nici nu stiu daca e singular sau plural… Rapidului Bucuresti.
  Daca ziarul ,,ProSport” mai si informeaza si nu doar doreste sa faca tiraj prin senzational, atunci va rog cititi intreg articolul din link-ul

  http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/andone-ca-ferguson-copos-il-vrea-manager-general-5834452

  si incercati sa va satisfaceti curiozitatea (indiferent in ce colt al tarii va aflati) gandindu-va la cate meciuri din 34 etape ale unui campionat, presedintele Consiliului de Administratie al unui club sfert finalist in Cupa U.E.F.A. in urma cu 4 ani participa efectiv langa echipa, indiferent de ,,coclaul” pe care s-ar juca meciul Rapidului. Mi-aduc aminte ca in 2006 eram pe scarile Teatrului Giulesti cand autocarul lui Hamburger Sport Verrein a sosit la stadion iar fetele lui Van der Vaart and co. erau uluite de ceea ce vedeau: cu cine aveau ei sa dea piept pentru sferturi (ma refer la complexul sportiv, incinta, infrastructura). Ganditi-va si la faptul ca daca exista un Consiliu, inseamna ca are cel putin trei membrii, daca unul din ei este seful. Cunoasteti acesti membrii, stiti cate ore pe zi ,,se zbat” pentru ca investitia numita Rapid Bucuresti (sa fim seriosi, in anul 2010, nu vorbim decat despre o investitie) sa nu aduca mari pagube si daca s-ar putea chiar un profit?

  Cu siguranta, daca multe din cele enumerate mai sus, n-ar exista, nu am mai fi nevoiti sa spunem iar si iar precum in mitul lui sisif : ,,POATE LA ANU’ “

 5. stiu ca nu e pe tema discutiei dar am si eu o intrebare pentru dumneavoastra Dl. Copos de ce tineti peluza 1 de la stadion inchisa? ca daca e in pericol sa se prabuseasca de ce a-ti mai reparato doar asa ca sa arate frumos? si asa e vai de mama lui stadionul si imi e ca intr-o zi o sa cada tot mai grav ar fi sa fie si suporterii in tribune Doamne fereste sa fie asa arata groaznic arata de parca ar fi parasit v-am spus macar cate putin … o zi buna va doresc

 6. BRAVO!

  Pur si simplu, bravo!!!
  Atitudinea din meciul cu Steaua ar trebui sa devina deviza la Rapid si atunci, cu certitudine am realiza obiective. Se pare ca stie ,,sa-i calce pe glezne” pe jucatori iar ei inteleg sa se lase calcati.
  Un mic sfat: Ionita va pleca in vara. Reflectati, va rog, la posibilitatea cooptarii jucatorului Moraes de la Gloria Bistrita (bineinteles daca viitorul–sper– manager general Andone il doreste).
  Una dintre peluze se va numi ,,Sandu Neagu” dar cand se vor popula amandoua? Asa cum a declarat Ando aseara la conferinta de presa de dupa meci, ,,ma bucur ca stadionul a fost plin” raspunzand prin aceasta la intrebarea cu ,,ce simtiti dupa acest 5-1 cu Steaua” asa si echipa manageriala a Rapidului Bucuresti ar trebui sa-l ajute si mai mult si sa-i dea posibilitatea lui Ando sa multumeasca si cealalta parte a stadionului nefolosita de mai bine de 3 ani.

  Si inca o intrebare daca se poate: Intelegand aseara, din interventia dvs. la ,,Fanatik Show” ca Ando va ramane si din vara, va intreb: Nu credeti ca nu ar trebui sa ezitati in a va lasa ,,calcat pe glezne” de catre Ando atunci cand, pentru realizarea proiectului dorit de toata suflarea rapidista, el va va cere o implicare mai mare?

 7. Domnule Copos.. va rugam incercati sa faceti ceva cu stadionu .. sa putem veni in numar cat mai mare la meciuri .. e pacat sa avem stadion de aproape 20.000 locuri si noi sa putem venii doar aproximativ 10.000 😐 e pacat .. va dati seama ce atmosfera s-ar creea cu 20.000 de Rapidisti in stadion daca cu 10.000 e superba.. cu 20.000 pff .. de VIS !!!

 8. Domnule Copos am intrat pe blogul dumneavoastra din curiozitate,cred ca e a 2-a sau a 3-a oara cand fac acest lucru, sa vad daca a-ti scris ceva despre evenimentul tragic cu privirea la regretatul Sandu Neagu,inteleg ca sunteti un om de afaceri si timpul e pretios, dar consider ca va puteti rezerva cateva minute pentru a scrie cateva randuri despre acest fost mare jucator care a slujit fotbalul romanesc si mai ales Rapidul in perioada in care a activat ca jucator.Sandu Neagu nu a avut o viata prea imbelsugata din punct de vedere financiar desi a fost un mare jucator,ghinionul lui a fost perioada in care a jucat nepermitandu-i sa isi faca o rezerva financiara pentru o viata decenta.Macar acum puteti da dovada de atasament fata de fostele glorii ale Rapidului si sa porniti o initiativa in care suporteri sa poata dona o anumita suma prin care sa-i ajutam cat mai putem pe cei aflati in dificultate.Sandu Neagu a lasat in urma pe langa performanetele lui pe plan fotbalistic si o nevasta cu doi copii care poarta in suflet o durere de nedescris pentru pierderea suferita,acum aveti sansa sa le mai aduceti un mic zambet pe buze ajutandu-i (financiar) pe acesti oameni a caror viata nu va mai fi la fel.va sciru aceste randuri in speranta ca o sa le cititi si poate cine stie, gloriile Rapidului care au mai ramas vor primii ajutoare pentru a duce o viata mai buna.va multumesc

 9. faceti tot posibilul sa il luati pe helder !!!

  e teribil brazilianul !cel mai rapid jucator din liga 1,e o placere sa il vezi la minge!

  si faceti stadionu 😀 !!!Giulestiul merita sa fie plin !

  din banii de pe ionita,cei 2,5 milioane-1 milion Helder+500 000(nu cred ca e mai mult consolidarea stadionului) !

  si de restu 1 milion cautati un atacant super!mai luati niste brazilieni din astia-cesinha,helder,spadacio incanta orice fan rapidist cand sunt la balon !!!mai vin si banii de pe sapunaru….creiatii conditii lui andone si semnati pe o perioada cat mai lunga,dar si el sa fie constient ca trebuie sa aiba rezultate constante !

  5-1! Ne-am facut damblaua …. cu steaua!

 10. Pentru dorin:

  Imediat ce am aflat de moartea legendei rapidiste Sandu Neagu, mi-am exprimat regretele într-o declaraţie la GSP TV, declaraţie pe care a preluat-o aproape toată presa, în special cea sportivă: “Este o zi tristă pentru Rapid, duminică vom juca pentru Sandu Neagu, vom păstra un moment de reculegere în memoria lui. De asemenea, una dintre peluzele stadionul din Giuleşti se va numi «Sandu Neagu». Jucătorii sunt afectaţi de moartea lui Sandu Neagu, pentru că îi cunoşteau familia. Si eu îi cunosc familia, pentru că am avut grijă de familia lui în toţi aceşti ani”.
  Într-adevăr, noi am iniţiat deja o discuţie cu responsabili din Ministerul Transporturilor, având în vedere că stadionul se află în proprietatea lor, pentru ca o peluză să poarte numele lui Sandu.
  Cât despre ajutorul pentru Sandu Neagu şi pentru familia sa, m-am ferit să fac declaraţii publice până acum, dar acest ajutor a existat şi va continua să existe. Am evitat să vorbesc despre asta şi n-o voi face nici de acum încolo, deoarece era ceva doar între mine şi fostul fotbalist al Rapidului. Aş mai adăuga doar că nu sunt singurul rapidist care face acest gest faţă de Sandu Neagu şi faţă de cei care au rămas acum fără el.
  Dumnezeu să-l odihnească în pace, sunt sigur că de acolo, din ceruri, se bucură de lucrurile bune care se petrec la Rapid şi de faptul că nişte oameni continuă să aibă grijă de familia sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *