ASTĂZI DESPRE ALTCEVA DECÂT DESPRE FOTBAL

Cred în sport şi în valenţele lui multiple. Din acest motiv îl sprijin cât de mult pot. Cu toată implicarea mea în acest domeniu nu pot să mă transform într-un om dedicat exclusiv sportului – antrenor, impresar sau altele de acest gen. Sunt şi voi rămâne un om de afaceri cu pasiune pentru sport. Dar – din păcate, poate  – sportul nu este totul pe această lume. De aceea vă propun ca astăzi să ne ocupăm de altceva decât de sport.
Am constatat, cu satisfacţie, că aproape toţi aveţi tendinţa de a judeca fotbalul ca pe un business, în termeni de bani şi de profit. E foarte bine, e un început. Nu e exclus ca, dacă vă veţi cultiva spiritul antreprenorial şi veţi avea şi puţină şansă, să deveniţi adevăraţi oameni de afaceri.
Hai să exersăm pe această temă, a businessului. Vă propun, ca un exerciţiu de imaginaţie dar şi de întoarcere în lumea adevărată, aşa dură cum e ea de multe ori, să discutăm despre mediul de afaceri, despre bani şi impozite, despre turism şi despre investiţii. Vă prezint punctele mele de vedere faţă de unele teme intens comentate în prezent şi vă solicit ca, de această dată, să faceţi comentarii strict la ideile de mai jos. După acest dialog vom reveni şi la fotbal.
Despre impozitarea averilor
Mi se pare corect ca sarcinile fiscale să fie aşezate în mod corespunzător, pentru toată lumea. Mi se pare corect ca veniturile să fie impozitate corect şi echitabil. În acelaşi timp mi se pare corect să avem grijă, respect şi milă faţă de bătrânii noştri, pensionarii. Să nu uităm că şi noi vom fi odată bătrâni. Mi se pare corect, de asemenea, ca acele averi care, în mod evident, nu pot fi justificate şi se dovedeşte că nu provin din activităţi legale, să fie în atenţia autorităţilor. Găsirea soluţiei optime nu e treaba mea. Prin vot, la alegeri, am delegat competenţa examinării acestui tip de probleme unei structuri care se cheamă Parlament. E treaba lui.
Despre profitabilitatea deschiderii unei afaceri în altă ţară
Adam Smith este părintele economiei ca ştiinţă. În 1776, în opera sa fundamentală, Avuţia naţiunilor, cercetare asupra naturii şi cauzelor ei, el arăta cum capitalul poate fi cu uşurinţă deplasat. Proprietarul de capital este propriu-zis un cetăţean al lumii şi nu este neapărat legat de o anumită ţară. Unul din avantajele proprietarului de capital este acela de a-şi putea transfera capitalul, dintr-o ţară în alta, atunci când acesta este supus unor acţiuni ostile ale autorităţilor. Opera lui Adam Smith datează de 234 de ani ! Pare să fie în continuare actuală.
Despre sprijinirea mediului de afaceri de către stat
În primul rând ar trebui ca statul, dacă nu ne ajută, măcar să nu ne încurce. Să nu mai inventeze tot felul de proceduri birocratice. Să nu înrăutăţească mediul de afaceri. Deja suntem pe panta descendentă şi interesul investitorilor străini faţă de România scade îngrijorător. Să nu modifice într-una legile, mai ales cele privind fiscalitatea. Pe noi nu ne interesează atât de mult CÂT DE MARI SAU DE MICI SUNT IMPOZITELE. Dorim, mai ales, să ştim CÂT VOR FI ELE ÎN VIITOR, ADICĂ SĂ ŞTIM CÂT VOM AVEA DE PLĂTIT LA ANUL, MULT SAU PUŢIN. Vrem să ştim din timp cât este multul sau puţinul acela. Vrem stabilitate şi predictibilitate. Vrem ca Guvernul să aibă puncte de vedere coerente, despre care să ştim că reprezintă poziţia oficială a Cabinetului.
În al doilea rând, dorim ca statul să îşi îndeplinească atribuţiile pe care şi le-a asumat. Dorim să se ocupe serios de infrastructura care asigură circulaţia, de autostrăzi, de drumuri, de căi ferate. Dacă statul nu ne vrea parteneri în asta, atunci să-şi îndeplinească atribuţiile. Este inadmisibil ca, în secolul XXI, să faci 250 de km, de la Bucureşti la Constanţa, în 5 ore. Sau 180 de km, de la Bucureşti la Braşov, tot în 5 ore. Iar călătoria cu trenul să dureze mai mult decât dura acum 10 ani.
Despre sprijinirea turismului montan de către stat
Cred că e necesar ca autorităţile publice să-şi facă treaba într-un domeniu pe care nu-l cedează şi fără de care turismul montan de schi nu va mai exista în curând: amenajarea domeniului schiabil. Pârtiile trebuie amenajate de Autorităţi. Dacă nu o fac – şi, deocamdată, nu o fac – atunci toate eforturile noastre de amenajare de hoteluri şi de servicii conexe la munte rămân fără obiect. Oamenii vin la munte iarna pentru a schia. Nu ai pârtii – nu ai schi – nu ai turism. Pentru un pahar de vin fiert băut pe zăpadă nu te duci 5 ore de la Bucureşti la Poiana Braşov.
Despre promovarea turismului românesc şi despre recâştigarea turiştilor români
Turismul nu e o doar o problemă de reclamă şi publicitate. E o problemă de ofertă, de servicii, de preţuri. Ca să ai turism îţi trebuie plaje amenajate şi curate la mare, pârtii de schi multe şi lungi, cu grade diferite de dificultate, la munte. Trasee turistice marcate şi supravegheate. Situri istorice întreţinute şi accesibile. Îţi trebuie drumuri. În afara acestor elemente totul e poveste. Frunzele şi videoclipurile, singure, nu conving turiştii. Infrastructura şi preţurile – da. Nici un turist român nu pleacă la schi în Austria pentru că îşi urăşte ţara. Pleacă pentru că acolo pârtiile EXISTĂ, pentru că mijloacele mecanice de transport funcţionează şi nu stai la coadă ore în şir, pentru că preţurile sunt mai mici decât la noi. Nici un român nu pleacă vara în Turcia din dragoste pentru Imperiul Otoman. Pleacă pentru staţiuni curate, pentru hoteluri confortabile, pentru plaje îngrijite, pentru negustori amabili şi pentru preţuri rezonabile. Despre asta e vorba.

Deci, repet propunerea: aştept comentariile voastre despre lumea de business. Despre fotbal: data viitoare.

22 Replies to “ASTĂZI DESPRE ALTCEVA DECÂT DESPRE FOTBAL”

 1. Comentarii despre lumea de business
  Investitia cea mai mare a statului ar trebui sa fie in sistemul de invatamant, iar prin aceasta investitie ar trebui sa creasca calitatea invatamantului. Nu trebuie sa avem un numar de locuitori cu diplome de absolvire a unei forme de invatamant, trebuie sa avem locuitori cu un anumit grad minim de cunostinte.
  Saracia e doar o consecinta lipsei pragului minim de cunostinte.
  Se doreste insa ca populatia sa fie inculta, usor de manevrat.
  1. Impozitarea averilor
  Plasarea problemei catre Parlament nu este o rezolvare. Ati facut parte din parlament si stiti acest lucru. Al Capone a fost arestat in urma unei actiuni a fiscului american.
  2. Adam Smith nu a dat definitia ‘paradisului fiscal’. Insa a cartografiat bine.
  3. Respectarea unei legi se face de catre insusi puterea din stat. Daca vorbim de stabilitate fiscala, atat timp cat guvernul emite ordonante, parlamentul ratifica, presedintele promulga cu incalcarea prevederilor celor 6 luni de anunt preliminar a modificarilor ce sa le cerem contribuabililor?
  Un alt neajuns in sistemul de acte normative ne trimite in categoria poporelor ‘idioate’ – nu cred ca este posibil sa adopti o lege iar pentru ea se emite norme de aplicare care de cele mai multe ori vin in contradictie cu legea. Ca sa scapam de aceasta situatie e necesara investitia in invatamant.
  4. Turism si investitii
  Ati facut parte dintr-o comisie care a avizat favorabil o frunza de aproape de 1 milion euro. Apoi va vaitati ca statul nu face investitii in domeniul schiabil. Ati incercat o concesionare si dvs sa faceti investitia?
  Sa recastigam turistii romani. Cam greu, in lipsa unei strategii. Strategia nu trebuie sa o faca guvernul, trebuie facuta de mediul de afaceri din domeniu.

 2. Corect.
  Era si mai bine daca acest articol ar fi fost postat in primele zile ale lui decembrie 2009, poate ati fi schimbat unele convingeri…
  Din pacate, daca unul precum dumneavoastra, cu stiuta potenta financiara, va declarati intr-un fel dezamagit de realitatea lui august 2010 din Romania, cred ca realizati ce inseamna acel 25 % pentru multi dintre oamenii mai simplii care poate intra si posteaza in mod constant (sau nu) pe acest blog…
  Cate as avea de spus (despre cum se asteapta la poarta in capatul Aleei Laminorului aproximativ 1 ora in van, doar-doar se vor face primiri in audiente…, despre accesul in stadion la meciul contra Bistritei, etc)…
  Dar va respect cerinta si nu postez aici ci voi astepta vinerea viitoare pentru un nou articol. Totusi, doresc sa va reamintesc faptul ca, intre postarile noastre la articolul ,,Utilitatea dialogului” ati ramas dator cu niste raspunsuri.
  Multumesc

 3. Ai punctat bine, ca un adevarat politician in campanie electorala. Insa care e scopul acestui articol. Toti stiu ca avem nevoie de drumuri, impozite si taxe mai mici pe viitor, turism/ servicii mai bune, bla bla bla. Ce ai facut mai sus pot sa faca peste jumatate dintre romani. Insa care e solutia? Sa nu mai votam? Sau sa te votam pe tine cand o sa candidezi?

 4. Din 7 goluri 6 au fost marcate de mijlocasul herea si nici unul de catre atacanti. Chiar esti rupt de realitate sa constati ca trebuie urgent un atacant de valoare…….. mergi la ciupeala si anul asta prefacutule….

 5. Domnule Copos,sper sa cititi emsajul cat mai repede si sa vedeti ce puteti face!

  Alex Pacurar pe care eu vi l-am mai scris aici ca ar fi foarte bun la Rapid,il da Steaua!Il vrea U Cluj,ce ziceti nu puteti sa il intoarceti?e clar ca mai avem nevoie de un mijlocas central,a zis si Dinu Gheorghe!Ati vazut si ce gol splendid a dat aseara!

  Ce vis ar fi Eric…..(am citit azi in Prosport ca vrea si el la Rapid,dar cati din astia nu au mai fost,si nu au ajuns)sper sa il luam in iarna…

  si Mazilu din iarna?

  Lazar nu are oferte?(nu prea e de rapid….)

 6. ne mai trebuie un atacant!Ce ziceti de Raul Rusescu de la Urziceni?il putem lua mai ieftin ,e foarte bun,are executii exctraordinare,suturi de la distanta!

 7. Interesant domnule Copos este ca vorbiti cu un regret despre turismul romanesc (“plaje amenajate şi curate la mare, pârtii de schi multe şi lungi, cu grade diferite de dificultate, la munte”) chiar daca ati investit foarte mult si averea D-Voatra se bazeaza in mare parte pe Hotelurile care le aveti la mare (Eforie Nord) si la munte (Poiana Brasov).Iar de asta daca vad o picatura de regret despre turismul romanesc , ma intreb daca aveti si regrete ca ati investit in turism?O zi buna si Forza Rapid!

 8. Conducerea Rapidului vrea să desfiinţeze echipa a doua.
  Rapid II cheltuia circa 120.000 de euro anual, aducând, în schimb, 2,5 milioane de euro numai din transferul lui Ioniţă la Köln!

  Sper ca asta e o gluma proasta

 9. 1.Autostrada Bucuresti- Brasov este mai scumpa decat construirea Aeroportului International Brasov.
  2.Nu avem turism datorita serviciilor turistice.
  3.Turismul trebuie sprijinit intradevar de stat, dar fara implicatii politice asa cum se intampla in Romania.

 10. Ideiile de turism nu cred ca ar trebuii limitate la partiile de schi, avem atatea castele in tara care ar putea fi reconditionate si transformate in hoteluri, ar fi mii de oameni care ar venii si ar sta intr-o camera de castel sa consume mancare specifica vremurilor trecute ( evident daca nu doresc ar trebuii sa existe si un meniu modern ). Cu investii in acest domeniu s-ar castiga mult mai mult decat daca le-am transforma in muzee.
  Pacat totusi ca cei care au idei nu au fonduri, iar cei care au fonduri prefera sa le tina pentru ei 😐

 11. Domnule Copos, daca dvs. credeti in sport si in valentele acestuia, va rog respectuos sa reveniti asupra deciziei de a dezafilia Rapid II. Eu am incredere in dvs. ca aveti puterea si bunavointa de a nu desfinta pepiniera clubului. Rapid are nevoie de echipa a 2-ua. Va multumim anticipat.

 12. Timp de 40 de ani N. Densusianu, scrie fara odihna la monumentala sa carte “Dacia Preistorica”, murind in anonimat si saracie. F . Nietzche, intr-o poezie a sa banalizeaza banii. Omul este singura fiinta care se increde in ceva ce nu are valoare si de aici nelinisti si suparari eterne. Interesul , care este ceva josnic, si care cuprinde totalitatea societatii umane, de la cel mai mare pana la cel mai mic. Numai oamenii mici se bazeaza pe puterea banilor , si nu pe puterea iubirii. Cu un singur cuvant Dumnezeu a creat omul, iar omul cauta la vrajmas “reazamul” sau. Poate cel mai important eveniment in istoria umanitatii este venirea Lui IIsus , fiul Lui D-zeu , pe pamant, iar el ne invata ca nu putem sluji la 2 stapani si banului si Lui D-zeu.
  Stiu ca dvs.,ati studiat economia, la fel a facut si N. Balcescu, dar el a reprezentat pt. poporul roman, primul istoric cu o metoda complet noua fata de cea a predecesorilor sai. A. D .Xenopol, economist si el, cerceteaza istoria scriind o opera fundamentala pt. inceputul de istorie -sinteza a romanilor “Istoria romanilor din Dacia Traiana”.
  Dle Copos, oare v-ati pus intrebarea pentru ce traim pe acest pamant? Care e scopul nostru? Incotro ne indreptam? De ce nu putem fi stapani pe destinul nostru? Iata, eroii vechimii, care
  erau mult mai puternici decat noi, au murit: Ghilgames, Hercule, Ahile. si altii(…) Nu stiu de ce scriu aceste randuri poate a va arata domniei voastre, o alta cale , o alta abordare a unor teme, nefiind legate de temele propuse de dvs. mai sus.
  Traim vremuri cumplite , iar orice proiect economic si nu numai, sunt sortite dinainte esecului. Am ajuns sa privim la Rep. Moldova, in ceea ce priveste un stat normal preocupat sa-si sprijine intelectualii, la noi insa?…

 13. Domnule Copos ,aveti mare dreptate.Turismul din Romania scade pe zi ce trece si asta din cauza conidtiilor reduse.Cat despre autostrazi si oferirea de conditii mai bune pt. trafic sunt doar vorbe spuse in vant de catre politicieni;care promit de toate.Este inadmisibil ca 180 de km. sa fie parcursi in 5 ore.

 14. DOMNULE COPOS TE ROG LUATI PE RUSESCU, LAZAR CE CAUTA, NU PREA MAI JOACA SPER SA VINZI PE LAZAR PANA SE TERMINA CONTRACTUL SA DUS TIMPUL DE EL, SI PE POSTUL LUI LAZAR SA LUATI PE PADURETU, E MAI MARE LA INALTIME CA LAZAR SUT TARE MI SA PARA MAI BUN CA LAZAR SI GRIGORE CARE A VENIT DE LA BRASOV, AUZI DAR AM 14 TE ROG VREAU SA AJUNG FOTBALLIST LA RAPID POTI SA DAI SI MIE UN EMAIL LA MEENIZ@AOL.COM ASTA ESTE VISU MEU!, TE ROG SUNT SI BUN DAR TREBUIE DECAT SA ALERG MAI MULT AJUTA MA GEORGE!!!!!!

 15. LUATI ATACANT COPOS! CHAIR DACA A DAT CASSIO 2 GOLURI NU A FACUT NIMIC TOT MECIUL CU CFR CLUJ!!!!!!!

 16. COPOS DACA LUATI PE RUSESCU SI MAFTEI SUNTETI CEL MAI TARI!!!!!!!!!!!!! CAMPIONATUL VA FI IN GIULESTI MULTUMESCU COPOS!!!!!!!!!!
  AUZI SA URMUERSTI SI PE PUSTUL DE ALEXANDRU CHIPCIU DE LA FC BRASOV ARE 21 DE ANI!!!! FUGE TARE DE TOT STI SA DRIBLEZA BINE SI PASE BUNE!!!!! HAI RAPIDUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. COPOS VAD IN ZIARI CA RAPIDUL ILL VREA PE CHIPCIU, AUZI! SA VINZII PE ROMAN IN IARNA NU A FACUT UN MECI BUN DE CAND E LA RAPID DECAT STIE SA FUGA ATAT, ALT CEVA NU! DUPA PARERA MEA CE AM VAZUT LA ROMAN SI CHIPCIU, CHIPCIU ESTE PESTE ROMAN DAR TREBUIE SA MAI FIE URMERIT CHIPCIU, STIE SA FUGA TARE DRIBLEZA PASE BUNE CHIPCIU, ROMAN DECAT STIE SA FUGA, AUZI DACA LUATI PE RUSESCU LA RAPID DATI SI TU PE RADUTA IMPRUMUT PE UNDE VA LA URIZENCI PAI LA RAPID NUMAI JOACA DACA VA FI IN LOT SBURLEA,CASSIO,RUSSESCU TOTI JUCATORI PESTE RADUTA, SI PLUS ESTE FOARTE BINE VENIRA LUI MAFTEI LA RAPID JOACA ACOLO LANGA LAZAR LA INCHEDERE GIRGORE E PRAF LA INCHEDERE PAI EL A GRESIT LA MECUIUL CU DINAMO, MAFTEI ESTE UN JUCATOR BUN SI MOARA PE TEREN PENTRU RAPID!!!!

 18. Domnule Copos, sa nu va bagati peste Shumy dar trebuie sa ii dati un sfat: sa nu il titularizeze pe Maftei deoarece va schimba echipa si nu va mai fi acea omogenitate. Si o solutie in iarna pentru un atacant puternic este Serge N’Gal, un jucator de la Vitoria Guimaraes.

 19. Dle Copos, admir gandirea pozitiva si mentalitatea de invingator pe care o afisati. Deasemenea e remarcabil in perioada asta de criza va continuati investitiile in timp ce toti isi plang de mila.

  Acelasi lucru incerc sa fac si eu: sa am o mentalitate corecta si sa continui sa investesc, si trebuie sa o spun ca rezultatele le-am simtit imediat. Clientii vad imediat diferenta pentru simplul fapt ca aproape nimeni nu mai investeste fie din lipsa de resurse, fie din lipsa de mentalitate si incredere .

  Un mare pericol in perioade din astea este disparitia acelui “animal spirit” al actorilor economici: sa nu-si mai asume riscuri, sa isi piarda increderea, sa nu mai investeasca. Pe de alta parte, tocmai faptul ca multi isi pierd curajul poate oferi oportunitati celor cu curaj.

  In acest context, ce parere aveti de perioada care ne asteapta, evolutia crizei precum si comportamentul economic corect intr-un astfel de mediu?

  Chiar credeti ca criza ofera oportunitati? Care ar fi acelea si cum ar trebui cautate ele?

  In criza din 1933, au aparut produse noi, companii noi si noi imbogatiti ( de ex Du Pont a inventat nylonul pt ciorapi de dama etc). Credeti ca astfel de povesti pot fi repetate acum, in Romania? Care sunt directiile care ar putea fi prolifice acum?

  Stiu, sunt multe intrebari, dar sunt convins ca aveti filozofia dvstra ref la perioada actuala care poate inspira si pe altii, astfel incat sa reusim impreuna ca romani, pentru ca nimeni nu vrea sa fie bogat intr-o tara saraca..

 20. Nu o strica si sezonul asta.

  The path of the righteous man is beset on all sides with the iniquities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who in the name of charity and good will shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother’s keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon those with great vengeance and with furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know that my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.

 21. Domnule Copos faceti ceva sa nu il pierdem pe dl.Dinu Gheorghe.Fara el suntem “mancati”.Cu el la echipa clar luam titlul ceea ce inseamna ca si dumneavoastra primiti niste bani frumosi din liga.

 22. Domnule Copos, ce se mai aude legat de site ? Dinu Gheorghe si Marius Sumudica trebuie sa ramana pe viata la Rapid, sunt niste oameni de nota 10 ! Rapidistii adevarati trebuie respectati, nu alungati de la club… Dle Copos, va rog, platiti jucatorii si restul staff-ului, doar asa putem avea stabilitate. Ne-am plictisit de atata drama !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *