Amintiri despre viitor

În urmă cu câtva timp am făcut o afirmaţie care pe unii i-a amuzat, pe alţii i-a şocat: „Se scufundă planeta !”. Mulţi au crezut că este un simplu joc de cuvinte şi m-au luat peste picior, crezând că glumesc sau că vreau să impresionez.

De fapt, vorbeam cât se poate de serios şi trăgeam un semnal de alarmă, pe baza unor informaţii concrete care îmi veneau din mediul de afaceri. Vedeam cum pieţele financiare sunt în convulsie, cum deciziile politice contradictorii duc spre recesiune, cum Europa şi America de Nord sunt pe cale să se prăbuşească în faţa noilor „tigri” asiatici, cum trăiam cu toţii, pe credit, la un nivel pe care, de fapt, nu ni-l puteam permite.

Am strigat atunci, în urmă cu ani: „Opriţi-vă, se scufundă planeta !”. Nu am fost luat în serios. Mă simţeam ca o nouă Cassandra. Pentru cine nu ştie, Cassandra era fiica lui Priam, regele Troiei; zeul Apollo a înzestrat-o cu darul profeţiei dar, apoi, a aruncat asupra ei un blestem cumplit: să prevestească mereu adevărul, dar nimeni să nu o creadă.

Întrucât nu m-a luat nimeni în serios, m-am luat singur, ştiind că, într-adevăr, „Se scufundă planeta !”. M-am pregătit pentru ceea ce astăzi se întâmplă în jurul nostru: state intră în incapacitate de plată, din cauza datoriilor lor suverane; sistemul bancar şi-a pierdut, în bună parte, credibilitatea şi forţa; liderii politici nu se mai înţeleg; măsurile de salvare propuse sunt sabordate din interior – vezi Slovacia; etc., etc. etc.

Fiind om de afaceri mă simt responsabil, în primul rând, faţă de companiile mele şi de angajaţii lor. Din dorinţa de a le pregăti pentru o a doua cădere a crizei în „W”, care s-ar putea să urmeze, m-am documentat asupra a ce este de făcut. Normal, m-am informat asupra opiniilor laureaţilor premiului Nobel pentru economie, căci ei sunt starurile în domeniu. Am constatat că nu există o unitate de vederi în ceea ce priveşte soluţiile de redresare. Unii susţin că trebuie introduse măsuri drastice de austeritate. Alţii, dimpotrivă, că austeritatea nu va face decât să juguleze consumul, micşorând cerea şi, ca atare, şi producţia, adâncind, deci, criza; soluţia ar fi investiţiile, care să creeze locuri de muncă, salarii, cerere, consum, producţie. Am fost obligat să constat că au dreptate şi unii, şi ceilalţi. Ca atare, am lucrat pe două fronturi.

Pe de o parte, am redus masiv cheltuielile. La Ana Hotels, spre exemplu, am redus costurile cu mai bine de 1 milion de Euro, în ultimul an, fără a reduce semnificativ volumul afacerii. Pe de altă parte am realizat în industria hotelieră investiţii de circa 25 de milioane de euro în 2010 şi 2011. Am constatat cu satisfacţie că investiţiile şi-au îndeplinit misiunea: business-ul a crescut peste aşteptări.

Laureaţii premiului Nobel au dreptate. Cu toţii. Trebuie doar să ştii să tragi concluziile.

11 Replies to “Amintiri despre viitor”

 1. Si daca a crescut business-ul nu cumparam si noi niste atacanti? Stam in baza lui Pancone? Cassio e petarda, nu a mai dat un gol de cand traia bunicul. La meciul cu Psv se tavalea le jos sa faca faulturi. Ne trebuie un atacant de careu. Nu Bilasco. Ala nu e atacant…Si inca ceva. Rui Duarte are un caracter oribil. De cand face el scandal in vestiar? Mereu a intarziat si mai e si nesimtit. Luati masuri.

 2. Felicitari domnule Copos!
  Parerea mea e ca sunteti unul dintre cei mai buni partoni din Liga1!
  Sper ca Rapidul sa ajunga constant in primavara europeana!
  In alta ordine de idei, doresc sa va intreb DE CE rapidul nu are o strategie clara de marketing? De ce nu avem fan shop-uri?Macar un site de pe care sa putem cumpara articole cu echipa noastra favorita?
  Va doresc o …criza usoara, sanatate si putere de munca!
  Cu respect, Teo

 3. lua-ti-l pe rover carstea de la fc arges. l-am urmarit in ultimele 5-6 meciuri si pot spune ca de mult timp n-am mai vazut un atacant roman atat de complet. e oportunist ca inzaghi, stie sa puncteze cu ambele picioare, are si un joc aerian bun si executa destul de bine loviturile libere. ma gandesc ca, decat sa luati un atacant liber de contract adus dupa dvd-uri, caruia trebuie sa-i dai oricum niste malai la semnatura si un contract de peste 200 000 de euro, mai bine il cumparati pe acest baiat, care pe langa faptul ca e un jucator tanar de 22 de ani , s-a declarat rapidist intr-un interviu recent. ar juca cu inima pe rapid si ar fi cu siguranta pe placul dvs, in conditiile in care probabil s-ar multumi cu un salariu modest. sper si cred ca razvan il urmareste deja pt ca e de departe un jucator de clasa.

 4. Copos: “Sunt extrem de suparat pe fani. Mi-au promis ca pun si ei bani sa platim datoria catre CS Rapid. Nu au facut nici pana acum asta!”

  Copy paste din sport.ro.

  Sa inteleg ca suporterii Rapidului trebuie sa plateasca datoria catre CS Rapid? Care club din lumea asta are cerinta asta? Biletele din seara asta au fost mai scumpe decat cele de pe National Arena.

  Mi se pare o gluma proasta. Eu ca suporter, trebuie sa inteleg ca trebuie sa platesc ceva pentru ca Rapid sa joace pe Giulesti. Urat. E inadmisibil asa ceva.

  Domnule Copos, chiar credeti ca noi suporterii avem un business ca al firmelor pe care le detineti??? Avem stadion ca al Barcelonei sau al Benficai? Acolo exista incasari uriase din vanzarea abonamentelor. De cand sta peluza in paragina? Pentru acest comentariu eu si inca cativa prieteni nu vom mai veni la meciul cu Legia.

  Un rapidist…

 5. cum sa cereti in direct la tv , ca suporterii sa va plateasca datoria ????????????? pai ce vina au ei ca dumitale esti un om nu zgarcit , oribil de zgarcit , pai la ce preturi ati pus la bilete ii inteleg ….cum sa pui 20 de lei si 30 de lei la un meci cu mioveni ……….ati iesit cu 100 de mii in plus dupa meciul cu psv …DC NU AtI ATCHITAT SUMA RESTANTA ?????????????

 6. Cand vei intelege ca rapidistii au sange in instalatie si nu se lasa calcati in picioare…..ce inseamna atitudinea asta in fata oierului….vrei sa venim la stadion sa-ti platim datoriile….de ce nu imparti cu noi si castigurile..

 7. Comentariul meu nu are treaba cu articolul, de fapt nici nu l-am citit, dar, poate asa imi cititi off-ul, daca ii adevarata treaba cu Dinu Vama si gigi, va dores tot raul din lume, ma doare capul de dimineata de cand am citi povestea ca l-ati pus pe gigi sa-l critice pe Dinu si nu m-am abtinut sa nu va critic cum lucrati impotriva Rapidului nostru drag!!!

 8. iesi odata public si aparativa clubul si oameni sai , depuneti un memoriu ………..faceti ceva ….cu ciobanul de la steaua

 9. Pentru ce nu ii iei apararea lui Dinu Vama !
  Daca pleaca Vama te crucificam. Toti sar in apararea echipelor lor si a angajatilor.
  O sa ai soarta lui Petru daca iti mai bati joc de Rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *