Al 12-lea jucător

Ca şi în celelalte ocazii în care jurnaliştii în general şi cei de la „Pro Sport” în special pleacă de la idei preconcepute, fără a mai analiza dacă ele se verifică în practică sau nu, Adrian Dumitru de la sus-amintita publicaţie face azi mare caz de „furia suporterilor” din cauza căreia eu aş evita să vin la meciurile de acasă ale Rapidului.
Este o supoziţie falsă, pe care aş cataloga-o chiar rău intenţionată.
În primul rând, vreau să-mi afirm convingerea că valoarea unui club de fotbal este dată mai ales de numărul şi calitatea suporterilor săi. Iar în această privinţă Rapidul are toate motivele să fie mândru, ca şi mine de altfel.
În al doilea rând, în ceea ce mă priveşte, nu este vorba de nicio frică pentru a fi în tribune la meciurile de acasă ale Rapidului. Într-adevăr, în această vară am ales să dedic weekend-urile mele unui alt sport de mare nobleţe – yachting-ul – deoarece vreau să demonstrez că şi acest sport oferă condiţii foarte bune pentru a face performanţă şi merită să fie promovat corespunzător în România. Participarea la aceste regate, care va mai dura şi pe parcursul acestei luni, m-a împiedicat să fiu prezent la meciurile disputate pe stadionul din Giuleşti.
În aceeaşi idee, vreau să subliniez că am considerat că, între meciurile de acasă şi cele din deplasare, prezenţa mea ar fi prioritară şi utilă la ultima categorie de jocuri, astfel încât, încurajându-i şi stimulându-i pe jucători (inclusiv cu prime majorate faţă de prevederile regulamentului intern), să contribui şi eu la aducerea cât mai multor puncte din deplasare.
De ce din deplasare? Fiindcă acasă publicul giuleştean îşi joacă pe deplin rolul de al 12-lea jucător rapidist, rol pe care l-am recunoscut şi l-am apreciat întotdeauna. În acest context, cred că una dintre dovezile acestei recunoaşteri o constituie faptul că întotdeauna am fost deschis către discuţiile cu suporteri, fiind una dintre primele persoane publice care a deschis un blog dedicat special comunicării cu susţinătorii Rapidului; acest blog este în funcţiune şi astăzi.
De asemenea, am ales această variantă deoarece în meciurile din deplasare, oricât de inimos ar fi, acest al 12-lea jucător nu mai are forţa de acasă. Totuşi, vreau să apreciez şi să laud determinarea celor 500 – 700 de suporteri care, indiferent de condiţii şi de cheltuielile proprii, urmează echipa peste tot unde ea joacă, contribuind astfel la succesele acesteia. Din păcate, datorită încercărilor financiare din acest an, generate de managementul practicat în 2008, nu ne vom putea permite să sprijinim şi material manifestarea entuziasmului lor.
Recunoscând rolul esenţial, pozitiv al suporterilor, îmi afirm în final convingerea că ei vor rămâne în continuare alături de culorile alb-vişinii, aşa cum voi face şi eu tot restul vieţii mele, indiferent de ceea ce se va întâmpla la Rapid.

8 Replies to “Al 12-lea jucător”

 1. Punctul a fost pus pe I . Pacat ca suporterii Rapidului s-au lasat angrenati intr-un fals curent care doreste sa “pedepseasca” o asa zisa zgarcenie a patronului . In 1994 se canta -G.C. pentru noi esti Berlusconi din Giulesti- pentru ca acum sa se treaca la – afara din Giulesti- !!!! . Poate fara G.C. Rapidul nostru iubit era in situatia Progresului , cum este foarte posbil sa fi ajuns in situatia Stelei sau a lui Dinamo :)))) ( aici am batut in lemn ) . Una peste alta suporterii Rapidului orbiti de patima cu care iubesc echipa si din cauza ca majoritatea stau mai prost cu logica si I.Q.-ul (asta este valabila la toate galeriile MARI din lume) comit greseala sa se lepede prea repede de cel care a readus Rapidul ( nu conteaza prin ce mijloace , ieftine sau costisitoare) la stralucirea din perioada interbelica atunci cand echipa Rapidului era una dintre “CELE MARI” .
  Iubesc Rapidul enorm si neconditionat si doresc ca indiferent de cine este sau o sa fie patron la aceasta unica echipa ea sa fie mereu o primadona a fotbalului romanesc. HAI RAPID !!!! .

 2. Domnule Copos…asteptam sa vindeti clubul…sper ca macar in ceasul al 12-lea sa constientizati sansa care sta in fata Rapidului,sansa de a avea un management european,un management german performant…cu parere de rau va spun ca sub conducerea dumneavoastra Rapidul a cam dat rateuri la capitolul managementului si marketingului,in special in ultimii ani…vindeti Rapidul si lasati-l sa-si ia zborul…lasati-l sa domine campionatul precum Olempique Lyon in Franta….daca faceti acest lucru eu personal uit tot ce ati facut mai putin bine la Rapid si cred ca nu voi fi singurul…faceti acest ultim lucru…vindeti clubul la mai bine…va multumesc anticipat.

 3. Reproduc aici comentariul meu la articolul din Prosport cu mentiunea ca George Copos ar trebui sa raspunda si atunci cand este atacat Rapidul, nu numai persoana Domniei Sale:
  George Copos a avut curajul sa stea in mijlocul galeriei la un meci cu Dinamo, parca. O parte dintre suporteri il injurau, dar el le arata obrazul.
  Nu generalizati ceea ce vedeti ca se intampla in Ghencea. Copos nu se teme de suporteri, suporterii nu vor sa-l agreseze.
  Eu il inteleg, nimeni nu vrea sa mearga la meci, sa fie injurat, sa-i fie reprosata starea Arenei sau salariile juniorilor.
  Tot ceea ce inseamna Rapid trebuie judecat la alt nivel decat golania generala de la steua si dinamo. Aceste doua cluburi, precum si suporterii lor au tendintza de a se manifesta precum cel perceput ca lider, proprietar, stapan al jucatorilor si suporterilor.
  La Rapid, indiferent de cine este patron, suporterii nu vor fi terorizati de firme “de paza” asa cum nu au fost terorizari de scutieri sau de Cavaleria militieneasca

 4. You wrote: ,,În acest context, cred că una dintre dovezile acestei recunoaşteri o constituie faptul că întotdeauna am fost deschis către discuţiile cu suporteri, fiind una dintre primele persoane publice care a deschis un blog dedicat special comunicării cu susţinătorii Rapidului; acest blog este în funcţiune şi astăzi”.

  Unele din intrebari nu au primit raspuns.

  De exemplu: 1. Ce-ar fi ( din intamplare) sa ne facem de ras ca nu putem evolua in Liga Campionilor in sezonul 2010-2011 pe propriul stadion ( asa cum ar fi normal )?
  2. Vazand ,,Donbass Arena” nu veti intreprinde macar 1% din cate s-au intreprins acolo?

 5. Pentru niti_rapid: Deocamdată, până la finalizarea negocierilor de vânzare a clubului, prefer să nu abordez problema stadionului giuleştean. Ea va trebui atacată de către noii proprietari în conformitate cu propria lor viziune de dezvoltare a clubului. Cu mici investiţii inteligente, arena poate găzdui meciuri de Liga Campionilor.
  În această etapă a negocierilor, prioritatea noastră este plata salariilor jucătorilor, astfel încât trendul actual al jocului echipei să fie menţinut în continuare.
  În ce mă priveşte, ştie toată lumea că am încercat de mai multe ori să negociez cu Ministerul Transporturilor posibilitatea concesionării stadionului pe 49 de ani. Această concesionare ar fi deblocat şi perspectiva investiţiilor substanţiale în stadion. Din păcate, cu toată deschiderea noastră, negocierile n-au dat roade, astfel încât n-am putut demara investiţii într-un activ care nu ne aparţine nici măcar temporar şi în care, cu toate acestea, noi am investit peste 2 milioane de euro.

 6. De cand 2000-3000 de oameni prezenti pe Giulesti in actualul sezon reprezinta al 12-lea jucator? De ce tribuna 2 este la fiecare meci goala? De ce la meciul cu Vaslui un suporter a trebuit sa plateasca suma de 50 Ron la tribuna amintita? De ce pretul abonamentelor s-a dublat anul acesta? Tin sa va reamintesc ca noi platim pe abonament(doar TUR) cat platesc cei de la steaua si dinamo TUR + RETUR, ei jucand si in cupele europene. Singura diferenta este ca noi suntem rapidisti, din cauza aceasta trebuie sa platim atat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *